Урок з теми "Папки і файли"

Про матеріал
Урок направлений на те, щоб сформувати в дітях поняття про файл, розширення файлу, значок, поняття папки, для чого вони потрібні.
Перегляд файлу

УРОК

З теми «Папки і файли»

Тема уроку:

Перевірка практичних та теоретичних  знань згідно попереднього уроку. Файл, розширення, значок. Поняття папка, для чого вони потрібні.

Мета уроку: 

  навчальна: сформувати поняття про файл, розширення, значок, поняття папка.

розвивальна: розвивати творчі здібності учнів, кмітливість; активізувати пізнавальний інтерес;

виховна: виховувати зосередженість, увагу та спостережливість.

Тип уроку:  комбінований – повторення матеріалу за попереднє заняття, засвоєння нових знань, формування вмінь та навичок.

Обладнання:  комп’ютери, мультимедійна презентація, проектор.

Очікувані результати: знати, що таке файл та папка.


Хід уроку

І. Організаційний  етап .

  1. Привітання.
  2. Організація робочих місць у комп’ютерному кабінеті.
  3. Перевірка готовності до уроку.
  4. Повторення попереднього уроку
  5. Психологічне налаштування на роботу.

ІІ. Оголошення теми уроку та мотивація навчальної діяльності

Сьогодні на занятті ми дізнаємося про те, що таке файл та папка.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Що таке файл?

Як ми уже знаємо, комп’ютер - це універсальна машина для роботи з інформацією. Він може записувати, зберігати та передавати інформацію. Сьогодні ми більш детально познайомимось з цими функціями комп’ютера, навчимося створювати файли і папки.

Будь-яка інформація, яка представлена у вигляді, придатному для обробки комп’ютером, називається даними. Всі дані комп’ютера зберігаються в файлах. Ми всі знаємо про канцелярські файли для документів, це практично те ж саме.

Файл - це інформація, яка зберігається в довготривалій пам’яті комп’ютера як єдине ціле і має ім'я.

Файл складається з двох частин: власне ім'я файлу, крапка і розширення, що визначає його тип (програма, документ і т.д.).

Що значить ім’я файлу і чому воно складається з двох частин?

Тут можна провести аналогію з нашими іменами і прізвищами. Уявімо, що у людини було б тільки прізвище. Тоді було б складно зрозуміти, до кого конкретно звертаються. Якщо у людини було б ще ім’я, то коло пошуку різко б звузилось.

Те ж саме з нашими файлами. Розширення показує нам на те, що цей файл належить до певної «сім’ї файлів». Справа в тому, що розширення зазвичай присвоюється файлу, програмою, в якій він створюється.

Наприклад: Тут розширення говорить нам про те, що файл був створений в програмі Microsoft Word, а ім’я «Список_покупок» дозволить нам легше знайти файл в майбутньому.

Розширення файлів практично завжди складається з букв латинського алфавіту і відділяється від імені крапкою.

Зазвичай ми бачимо тільки ім’я файлу, розширення приховується. Розширення грає важливу роль для операційної системи, адже воно показує, за допомогою якої програми відкривати файл. Для нас ця інформація не представляє великого значення.

Викликання розширень

Натисніть Пуск -> Панель управління -> Параметри папок; - у вікні Параметри папок відкрийте вкладку Вид; - в прокручуємо списку Додаткові параметри встановіть прапорець -> Приховувати розширення для зареєстрованих типів файлів -> OK.

В операційній системі «Windows» ім’я файлу може мати до 250 символів. Для імен можна використовувати як латиницю, так і кирилицю, а також деякі інші символи. Варто зазначити, що пробіли в іменах допустимі, але можуть створити деякі проблеми при переносі файлів з однієї операційної системи в іншу або при публікації їх і інтернеті.

Розглянемо символи, які не можна використовувати для імен:

Також, як ви вже могли помітити, файли певної «сім’ї» мають свій значок. Зазвичай, це графічне умовне позначення, яке показує, за допомогою якої програми було створено файл. Це також допомагає орієнтуватись в файлах, коли приховані розширення.

Значок

Значком прийнято називати графічний елемент інтерфейсу операційної системи, що запускає або розгортає будь-яку програму або ініціює відкриття файлу при натисканні на нього мишею.

Крім того, значком називається графічне зображення, що позначає в Microsoft Windows будь-який файловий об'єкт: наприклад папку, програму, документ або звуковий запис. Іншими словами, всі елементи, які ви можете побачити в робочому вікні провідника Windows, відображаються у формі значків.

Всі елементи відображаються у формі значків, не зважаючи на те, в якій формі вони відображаються:

  

Що таке папка?

Виникає питання, як же нам орієнтуватись в файлах, що зберігаються в пам’яті комп’ютера, адже там можуть зберігатись тисячі та десятки тисяч файлів?

Повернімося до нашої аналогії зі звичайними канцелярськими файлами. Крім того, що ми зберігаємо всі наші документи в файлах, ми об’єднуємо їх в папки для зручності.

Те ж саме відбувається і в комп’ютері – файли ми поміщаємо в папки, які, в свою чергу, теж можуть поміщатись і папки. Це структурує і організовує нашу роботу з комп’ютером.

До системи розташування папок можна провести аналогію бібліотеки або дерева.

При роботі з файлам потрібно:

  • Давати файлу ім’я, яке пояснює його зміст.
  • Зберігати файл на диску D, в папці, де його буде легко знайти.
  • З’ясувати, чи потрібен файл, перед тим, як його видаляти.
  • Нічого не видаляти з диску С! На ньому зберігаються програми.

Питання:

  • Що таке файл?
  • Для чого потрібні папки?
  • Що таке значок?
  • Чи можна назвати файл ім’ям «praktychna_robota*.docx»?
  • Чи можна назвати файл ім’ям «<praktychna_robota>.docx»?
  • Чи можна назвати файл ім’ям «praktychna_robota+.docx»?

 

docx
Додано
13 січня 2020
Переглядів
907
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку