Урок з української літератури 5 клас на тему: Відтворення краси рідного краю засобами образної мови в поезіях Є. Гуцала «Зірка», «Чарівники» та «Журавлі високі пролітають…»"

Про матеріал
В презентації викладено матеріал, який стане в нагоді як вчителю початківцю, так і вчителю зі стажем під час підготовки та проведення уроків з української літератури в 5 класі під час дистанційного чи очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію до уроку підготувала: вчитель початкових класів Красноградського ліцею № 4 Красноградської міської ради. Харківської областіУкраїнська література5 клас29 січня 2024р.

Номер слайду 2

Відтворення краси рідного краю засобами образної мови в поезіях Є. Гуцала «Зірка», «Чарівники» та «Журавлі високі пролітають…»Тема уроку:

Номер слайду 3

Євген Гуцало народивсяв с. Старий Животівна Вінниччині в учительській сім’ї .

Номер слайду 4

Батько викладав українську мову й літературу, мама — хімію та біологію. Ось звідки в Євгена була така любов і до мови, і до природи. Коли хлопчику було чотири роки, розпочалася друга світова війна, яка не могла в майбутньому не позначитися на творчості письменника.

Номер слайду 5

Перші вірші й оповідання почав писати ще в школі, багато з них надсилав у різні журнали й газети, проте завжди приходила негативна відповідь. Хлопець не опускав рук, твердо вирішивши стати журналістом.

Номер слайду 6

Поїхав вступати до Київського університету, усі іспити склав на п’ятірки (тоді була п’ятибальна система оцінювання), а останній — на чотири. Цього виявилося замало, адже на одне місце тоді претендувало аж п’ятнадцять осіб! Євген усе одно не здавався — і через рік став студентом Ніжинського педінституту.

Номер слайду 7

Юнак далі писав, надсилав свої вірші вже знаним тоді поетам П. Тичині й М. Рильському, але ніякої відповіді не отримав… І все одно впертість, наполегливість і велике бажання перемогли — Є. Гуцало став відомим письменником, з-під пера якого вийшло понад сто книжок.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ЗіркаІз коромислом по водуаж до моря зірка ходить. Коли зірка йде по воду —весело сміється,коли зірка йде з водою —срібло з відер ллється. Срібна зіркай де з водою,срібні в зірки руки,ллється чисте срібло з відерна ліси та луки. Ллється чисте срібло з відерна маки й калину,на заквітчану у місяць. Срібну Україну.

Номер слайду 10

ЧАРІВНИКИНіч — велика чарівниця!Зчарувала звіра, птицю,Зчарувала всіх людей —не побачиш їх ніде. Не побаш чивітра в полі,ні тополю на роздоллі,ні метелика, ні бджілку,ні в цвіту вишневу гілку…Ранок — все відчарував:сині квіти поміж трав,і метелика, і бджілку,і в цвіту вишневу гілку,і баского вітра в полі,і тополю на роздоллі,всіх людей, і звіра, й птицю!.. Ніч — велика чарівниця,та ще більший чарівникранок — щирий трудівник,що і сам трудитись звик,що до праці всіх розбудить,хай то птиці, звірі, люди…Два оці чарівники в світі цім живуть віки.

Номер слайду 11

«ЖУРАВЛІ ВИСОКІ ПРОЛІТАЮТЬ...»Журавлі високі пролітають,ледве видно птахів із землі. Журавлів я з вирію стрічаюі прошу перо у журавлів. Ставши над Дніпром зеленооким,ставши над усміхненим Дніпром,я прошу перо у них високе,піднебесне в них прошу перо. Хай з небес перо високе кинуть, хай мене благословлять крилом,щоб писалось слово журавлинежуравлиним з вирію пером. Щоб воно до вирію літало,журавлиний звідало політ,та завжди із вирію верталодо святої отчої землі…

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Вдома: 1) Виразно читати вірші с. 133-1342) Письмо завдання №12 с. 135

Номер слайду 16

Використана література: ілюстраційний матеріал з мережі інтернетта підручник з Української літератури для 5-го кл. закладів загальної середньої освіти /Авраменко О. 2022 р

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Павловська Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня
Переглядів
905
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку