Урок." Життєвий і творчий шлях С.Гординського"

Про матеріал
Усний журнал." Світи Святослава Гординського". Для вивчення літератури рідного краю. 10 клас.
Перегляд файлу

 

Усний журнал

Тема: «Життя – мов лист, написаний роками…»   (життєвий і творчий шлях С. Гординського).

Мета:

  •  Дати учням певний матеріал про видатного українського поета, перекладача, художника, публіциста Святослава Гординського, доля якого  деякий час була пов’язана з нашим селом.
  •  Розкрити  багатогранність письменника через вчинки, дії, його твори та картини; визначити  тематично – жанрові особливості його творчості; розвивати вміння аналізувати й узагальнювати факти, поетичну уяву, тощо.
  •  Виховувати любов до свого краю, до людей, які жили і живуть у ньому, до звичаїв та традицій нашого села.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Форма проведення: урок – усний журнал презентація на теми: «З глибин життя народного», «Сім світів Святослава  Гординського», «Його вірші в широкім світі».

Обладнання: портрет і виставка його збірок, музичний супровід, вишиті рушники, кетяги калини і колоски, соняшники і хлібина.

 

Перебіг уроку

Я починаюсь з отчої землі,

Як меч - з вогню, як ніжна пісня – з мови,                                                                                              Як з велетенських сосон кораблі,                                                                                                  Як творчість – із великої любові,                                                                                    Я починаюсь з отчої землі…    С. Бурлаков.                                                                                                                                                                                                                                     

I. Організаційний момент.

1. Розподіл класу на дослідницькі групи.

2. Вступне слово вчителя.

Де б людина не була, куди б її  не закинула доля, рідний край для неї наймиліший. Рідна земля, отчий дім… Яке щастя що вони є, що гріють нас своїм теплом. Діти у нас сьогодні  трішки незвичний урок. Ми згадаємо про людину надзвичайної долі, непересічну постать нашого села, поета, який незважаючи на свої фізичні вади (відсутність голосу і слуху) був талановитим знавцем мистецтва і літератури, художником, блискучим перекладачем. Це Святослав Гординський.

ІІ. Повідомлення теми, мети і завдань уроку.

(Учні записують у зошиті)

3.Учень виразно читає поему  «Сновидів»:

…Тому скоріш я повертаю коло,                                                                                                                      

Я зараз вам Сновидів опишу,                                                                    

Село, що в нім знайшов би соціолог

Чимало тем, які я залишу…

 

Робота над текстом поеми.                                                                                                   

  1. Як розумієте слова «…Хто б захотів шукати інших тем,  Тут знайдете їх».
  2. Але ходім полями аж до гаю, що ген у яр спускається… Та не туди, я не туди тепер Вас повести збираюся, в долині Яругами звивається Дністер..   Скажіть чи насправді є таке місце як описано в поемі?
  3.               Як ми називаємо зараз той кусочок місцевості про яку йдеться:                                                                                                                                                        …Під скелями, що їх підмила повінь,                                                                                                    Ось до ріки спускається обвал                                                                                         І камені тут добрі для будови,                                                                                          але ніхто ще з нас не будував…
  4. Що можете сказати про цю поему?

                                                 

1 сторінка

Світ дитинства і юності  Святослава Гординського

(Перегляд презентації. Додаток 2)

Дослідники. Святослав Гординський повертається додому… Митець, якого знає цілий світ. Майстер, який дійшов до вершин мистецьких досягнень. Поет, художник, знавець мистецтва і літератур, блискучий перекладач, упродовж цілих десятирічь був відірваний від рідного кореня. Проте, перебуваючи  в еміграції, він ні на мить не поривав духовного зв’язку з рідним народом, з отчим краєм – джерелом натхнень.

Народився 30 грудня 1906 року в Коломиї у сім’ї гімназійного вчителя, відомого літературознавця Ярослава  Гординського. Здобув ґрунтовну  гуманітарну освіту,  закінчив Мистецьку школу, малярські студії, курси рисунка….  Організував Асоціацію Незалежних Українських Митців (АНУМ)  до  якої згодом увійшов і Богдан Ігор Антонич.                              

 

2 сторінка

 Світ поезії                                                                                                                   

Літературознавці. Перебуваючи у Парижі, пише вірші. Компонує першу збірку поезій «Барви і лінії». Починаючи з 1933 року в різних видавництвах світу вийшло понад 13 його поетиx книг. Він є одним із найяскравіших  представників української діаспори. Митець залишив унікальну спадщину  збірок поезій, як перекладач – переклав  українською мовою твори визначних європейських класиків. Українську літературу та публіцистику Станіслав Гординський поповнив сотнею мистецтвознавчих праць, монографій, статей, рецензій, праць про українську літературу. У поезіях і поемах Гординського є наша історія, наше щоденне буття, мрії та боротьба українського народу. Тим і близький він нам, тому необхідний.

 

3 сторінка

Світ малярства

Художники. Святослав Гординський – образо творець Він працює у різних  жанрах: живопис. Графіка. Плакат і екслібрис. Для утвердження України в  світі поряд зі словом служить йому олівець і пензель Живописні твори митця  різноманітні, індивідуальні, дають можливість відчути протиборство в характері Святослава двох  начал – національного та універсального. Для Гординського  пейзаж відіграв дуже велику роль. Його вчитель і наставник О. Новаківський вважав цей жанр малярства найбільш оптимальним. Саме в Космачі він багато малював. Особливо йому полюбилися мотиви зі Сновидова над Дністром, куди часто виїздив молодий митець у 1930 -1940-х роках на пластові зібрання молоді. Презентація картин «Сновидів» 1940 р. олія. Картина «Над Дністром» 1930 р.

 

4 сторінка

Світ побратимів

Критики. Святослав Гординський не тільки дослідник малярства українського і світового. Він – визначний літературознавець. В полі зору – історія літератури як української так і зарубіжної. Його однаково цікавлять як теорія літератури так і критика. Він ніколи не мириться з узвичаєним поглядом на речі, бо за натурою, як відомо, він полеміст і бунтівник. Він збагачує рідну культуру, понад усе любить Україну. Його можна назвати воістину лицарем. Серед найкращих інтерпретаторів зарубіжної поезії -  від Панька Куліша до Миколи Лукаша – стоїть С. Гординський з антологією «Поети Заходу» і перекладом творів Франсуа Війона. Творчим подвигом можна  вважати  зроблений Гординським переспів «Слова про Ігорів похід».

 

5 сторінка

Світ родини

Вчитель. С. Гординський був одружений з племінницею М. Шлямкевича (колишній  житель села, священник), Мирославою  Чапельською тому і часто бував у мальовничому Сновидові. У нього було дві дочки, які кілька років назад, будучи у  поважному віці  відвідали наше село. Згадували ті роки, коли малими босими ногами  бігали по ранішніх росах  у селі. У Святослава були онуки: Катерина, Ніколь та Стефанка. Він дуже любив малювати  дочок, онуків. Дуже любив своїх батьків і сестру.                                                                                                                    

 

6 сторінка

Світ культури

Художники. Святослав любив дуже подорожувати. Гординський власноруч розписав близько 30 храмів у 12 країнах Європи, Америки та Австралії, зокрема він написав ікони і створив мозаїки для Собору Святої  Софії у Римі. Він перекладав вірші Горація, Гюго, Байрона, Гете, Словацького. Останню свою збірку віршів «Поезії. Вірші оригінальні і перекладні» він видав у 83 роки. Поет говорив п’ятьма мовами «…жив з більшою рішучістю і плідністю, ніж решта людей, які володіють всіма органами чуттів. Він був правдивим, як в Америці кажуть, «ренесансовим чоловіком» - з багатогранними талантами, які він не просто плекав, а ними жив..»

 

7 сторінка

Світ Батьківщини

У 1991 році Святослав відвідав Київ та Львів, став почесним громадянином Львова. У нього було багато вражень від побаченого. Свою бібліотеку та архів  поет заповів Національному музею у Львові. Помер  8 травня 1993 року у Вероні, штат Нью-Джерсі.

 У  Львові кілька років тому запроваджено премію імені Святослава Гординського в галузі культури і мистецтва із врученням диплома «Львівська слава», причому отримати цю нагороду переможець може лише  один раз у житті.

Читання поезій  Гординського.

Інтерактивна гра «Дерево вражень» (3  гілки, учні на окремих аркушах записують свої враження і прикріплюють до гілок):

  • Мене вразило…
  • Мені сподобалося…
  • Я дізналася…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Вчитель. Я думаю, що ви збагатили свої знання про творчість поета, гортаючи сторінки  книжки  Романа Лубківського та Василя Пилип'юка «Світи  Святослава Гординського». ЇЇ презентація відбувалася у Львівському національному музеї  ім. Андрея Шептицького. Ця книжка творилася на великому окриленні, й не як альбом, не як знак певної пам’яті людини українського Відродження - книжка творилась як щось особливо натхнене. ЇЇ подарували нашій школі дочки Гординського – Лада і Лариса.

Оцінювання учнів.

Д.З. Написати твір-роздум «Людина – творець своєї долі».   

                                           

 

 

docx
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
262
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку