УСНИЙ ЖУРНАЛ "КРИМСЬКИЙ " ГОЛОС" : МРІІ ТА РЕАЛЬНІСТЬ"

Про матеріал
Мета :  пригадати події, які відбувалися в Україні у 2013-2014 роках;  розширити знання учнів про кримський правозахисний рух;  формувати почуття особистої відповідальності за долю держави;  виховувати ціннісне ставлення до демократичних свобод.
Перегляд файлу

 

Усний журнал  з елементами  тренінгу: 

«КРИМСЬКИЙ  « ГОЛОС»  : МРІЇ  та  РЕАЛЬНІСТЬ»

Мета :

  • пригадати події, які відбувалися в Україні у 2013-2014 роках;
  •  розширити знання учнів  про   кримський  правозахисний  рух;
  • формувати почуття особистої відповідальності за долю держави;
  • виховувати ціннісне ставлення до демократичних свобод.

Обладнання :державні  символи, фото кримськотатарських  правозахисників, проектор, мультимедійний  екран, фліпчарт,

кольорові маркери.

Очікувані  результати :

  • надавати правову оцінку анексії Криму;
  • висловлювати власні  міркування про діяльність кримських  правозахисників;
  • виявляти власне  бачення необхідності солідарності  українського  суспільства.

Час проведення :  13. 00 – 14. 00

Віковий склад учасників( -ць)  10 - 11  клас.

Хід  проведення

Учитель :

Україна   - єдина країна.  Це не пусті слова.  Це той вектор який ми обрали, і від якого просто не маємо права  відступити. Це  наше минуле, сьогодення і головне майбутнє.  Єдність не приходить сама.  Вона починається з  кожного. Єдність  це  синьо – жовтий прапор   на щоці і вишиванка, це гімн,  проспіваний   школярем і  запалена свічка у вікні, це окупація Криму   і Революція Гідності.

Рік 2014  став   вибухово  історичним. Революційний  дух  гідності і свободи, витаючи   у повітрі змітав на своєму шляху диктатуру  і   корупцію,  породжуючи  тим самим   надію  на   «українське диво». Але…

Наш  « добрий» сусід  вирішив, що все має  бути по -  іншому, розпочавши  зовнішню  агресію.

Сьогодні  пропоную  Вам  погортати сторінки   усного журналу: згадати  вищезгадані події, і познайомитися з  людиною, яка  дуже любить свою Батьківщину, пишається нею  і просто живе.  Це Таміла Равілівна Ташева.

Прийом « Очікування». Учитель пропонує записати речення :

« Від цього заходу я очікую…; дізнатися… .;  навчитися…»

І сторінка. « Історичний  екскурс» ( Перегляд  відео)

https://www.youtube.com/watch?v=QaLVeaUas64 

Насильницька анексія Криму, як і псевдо референдум, не визнаються українською державою більшістю країн , Генеральною асамблеєю ООН, ПАРЄ,  ОБСЄ, а також суперечить рішенню Венеційської комісії.  Натомість російська  влада  трактує це   як «повернення Криму до Росії». Згідно з Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» територія Кримського півострова внаслідок російської окупації вважається тимчасово окупованою територією.

    У кінці лютого — початку березня 2014 перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту РФ війська без розпізнавальних знаків, скориставшись моментом зміни влади в Україні внаслідок Євромайдану, захопили Кримський півострів.

16 березня 2014 на території Криму і міста Севастополя пройшов псевдо референдум.  За сфальсифікованими результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні ЄС, ні США не визнали це незаконне голосування й початок тимчасової анексії Криму.

 

Прийом « Коло ідей»

Учитель пропонує  дітям  поділитися враженнями від цих  подій крізь призму  семи   років.

ІІ  сторінка. « Хто Вона  -  Таміла Ташева?»

    Таміла Ташева народилася 1 серпня 1985 року в Самарканді в Узбекистані у сім'ї виселених кримських татар. У 1991 році, як і більшість кримських татар, родина повернулася в Крим. Тамілі в цей час було 5 років. Сім'я поселилася у самобуді під Сімферополем. Після школи Таміла Ташева вступила до Таврійського інституту  на факультет східних мов. У 2002 році вона приєдналася до Кримськотатарського молодіжного центру, де зайнялася організацією культурних заходів. Брала активну участь  у Помаранчевій революції, організовувала мітинги в Криму. На революції в Києві Таміла познайомилася з представниками громадської організації «Фундація регіональних ініціатив». Згодом вона очолила кримський осередок цієї організації.

      У грудні 2013 року Таміла Ташева брала участь у Революції Гідності. Була волонтером у госпіталі Євромайдану. Взимку 2014 року Таміла і кілька активістів створили Facebook-сторінку «КримSOS». На ній висвітлювалися події, що передували анексії Криму. На початку березня активісти відкрили гарячу лінію, на яку зверталися всі охочі отримати притулок у мирних регіонах країни. Згодом «КримSOS» перетворився у повноцінну громадську організацію. Після окупації Криму  Таміла Ташева збирала факти про зникнення кримських татар, зловживання щодо них та порушення прав.

20 лютого 2019 року Тамілу Ташеву нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня «за громадянську мужність, самовіддане відстоювання конституційних принципів демократії, прав і свобод людини, виявлені під час Революції Гідності, плідну громадську і волонтерську діяльність».

Вправа  « Обмін  думками»

З чого черпає силу  і міць думки  така молода і тендітна жінка?

ІІІ сторінка « Крим SOS»

Ініціаторами  створення стали  – Таміла Ташева, Севгіль Мусаева і

Алім Алієв – вини намагалися розібратися і допомогти іншим. Ось що розповідає  сама ініціаторка.

   «Крим-SOS» народився  в ніч на 27 лютого 2014 року   повідомленням   у  Facebook, про те, що  у  Сімферополі  відбувається   захоплення   адміністративних будівель, місто оточили   «зелені   чоловічки».

   Уже  з  перших   днів, вони почали  допомагати  жителям  Криму виїжджати. 2 березня 2014  року  прийняли у   Києві   першого  офіційного  переселенця  із Криму. Ним  став  відомий  кримськотатарський художник Рустем Скибин. Починаючи  з  перших   чисел  березня,  на материковій Україні з’явились  перші кримські   переселенці – військові  з  родинами, журналісти, активісти, просто незгодні  з  окупацією.  Більшість   потребували допомоги. Так,  організація за дуже короткий час  із інформаційного центру  перетворилася    в центр допомоги  людям, які   виїхали з Криму, а  пізніше у квітні  з  Донбасу.

   «Крым-SOS» це маленька ініціатива , яка об’єднала навколо себе десятки  волонтерів, до літа 2014  року  стала виконуючим  партнером Управління  Верховного Комісара ООН у справах  біженців. «Крым-SOS» почав займатися допомогою  систематично, а не в режимі « гасіння пожежі»

«Сьогодні   Крим для мене це натхнення і біль. Це  місце сили. Як і  «Крим-SOS» – це не просто організація, це щось особисте… Тому останні 7 років  всі мої  думки і вся діяльність направлені  на  те, щоб наблизити    свою мрію»  -  так   говорить   Таміла   Ташева  

Вправа  « Обери позицію»

Створення « Крим -SOS» це  виклик   історичних  обставин, чи  патріотизм  народу?

 

 

IV сторінка. « Мрії збуваються»

«Таміла розповідає, що за час діяльності   організації  може  згадати не  один  десяток історій , які додають енергії  у  важких  ситуаціях.

Наприклад, під час  першої  хвилі виїздів   з  Криму   та  східної  України, переїхало багато сімей    із  дітьми. Пізніше   з’ясувалося, що вони зовсім не готові до школи. Як їм допомогти? «Крим-SOS» вирішив провести аукціон   дитячих  малюнків і на зібрані кошти купити дітям взуття. Діти   малювали свої  мрії, це було дуже  зворушливо. Серед  покупців були ті, хто не жалів   1000 гривень за нехитрі дитячі малюнки . Тоді ми  забезпечили   понад  100  школярів якісним взуттям.

   Одного разу до нас звернулася родина зі Сходу. Донька грала на скрипці. Вона повинна була їхати на   міжнародний    /нконкурс, але у неї  не було інструменту.. Тоді  «Крмм-SOS» зібрав кошти і купи скрипку. А через півроку до нас зателефонувала її мама і з вдячністю повідомила, про те, що  її  донька виграла  конкурс. В цих  маленьких  історіях  я бачу не тільки вдячність, а величезну готовність українців підтримати один  одного.  

  А які листи нам надсилали на початку березня  2014! Одна пара, яка   проживала у Дніпропетровській області, запрошувала до себе  одного -  двох  кримських  переселенців . вони мешкали у двокімнатній квартирі  з  двома   дітьми і собакою., але дуже хотіли допомогти.

 Або Олег Скрипка запрошував пожити у  заміському будинку.

А моя   мрія   – це вільний Крим. Я мрію  приїхати додому, де не була сім років, пройтися  вулицями рідного Бахчисарая, залізти на скелі…

Бути там, дихати повітрям і дивитися на кримське небо….

Прийом  « Асоціації»

Які асоціації    викликають у Вас  ці мрії? (  фліпчарт)

 

 

V сторінка « Три тези»

Перегляд відео

https://www.youtube.com/watch?v=qP-t-UiTNMI

Вправа  « Одне слово»

Я можу допомогти « АПОСТОЛАМ  ЄДНОСТІ» …

Заключне слово вчителя

Уже минуло  7  років від  тих  доленосних  подій, які назавжди вкарбувалися  в нашій  історії. Їх пам`ятатимуть наступні покоління. Ці події назавжди змінили хід історії та світогляд наших громадян . Вони змінили нас самих.  Ми  по іншому  стали дивитися на  життя, Батьківщину, один   на одного. Анексія, окупація, майдан, гідність, « кіборги»…  Велику ціну сплачуємо. Але … . 

Це все  заради тієї віковічної  мрії  - бути незалежними і єдиними.

Хочу  процитувати Тамілу  Равілівну

«Когда я бывала дома, мне мама каждое утро готовила кофе – ее кофе с неповторимым вкусом. И я очень хочу, чтобы настало утро, где я в Крыму и мама готовит мне свой кофе», і побажати, щоб  Ви завжди  могли відчувати  себе  вдома, де рідна матуся приготує  запашну  і смачну   каву.

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку