УСНИЙ ЖУРНАЛ НА ТЕМУ: «ВОДА – ОСНОВА ЖИТТЯ»

Про матеріал

Позакласний захід, який можна проводити під час предметного тижня, з метою - розширити знання стосовно такої речовини, як вода та розкрити її основні властивості та необхідність води в житті людини і всього оточуючого

Перегляд файлу

УСНИЙ ЖУРНАЛ «ВОДА – ОСНОВА ЖИТТЯ»

 

Ведуча:

Що ж це за речовина?

Відома звіку рідина, Усяк її вживає.

Буває хмаркою вона,

Пушинкою буває.

Бува, як скло, Крихка, тверда.

Це звичайнісінька вода.

Ведучий: Їй присвячено багато пісень, віршів, ось одна із них…

___________________________________________________

Ведуча: Отже, вода-основа життя.

І сторінка

Вода - основа життя (презентація)

До унікальних фізичних властивостей води слід віднести її здатність постійно перебувати в русі, тобто те, що називають кругообігом води в природі. Це – постійний обмін вологою між гідросферою, атмосферою і земною поверхнею, що складається з процесів випаровування, перенесення водяної пари в атмосфері, її конденсації в атмосфері, випадіння опадів і стоку. Атмосферні опади частково випаровуються, частково утворюють водотоки та водойми, частково просочується в землю й живлять підземні води.

Рушійною силою цього процесу є сонце, а невичерпним джерелом – світовий океан. Випаровування з поверхні земної кулі у середньому становить 577 тис. км3 води на рік.

Ведучий:

Найчастіше людей цікавлять такі питання, пов’язані з помилковим уявленням про властивості води:

Чи правда, що чим глибша свердловина, тим чистіша вода з неї?

Ведуча:

Не обов’язково. Все залежить від конкретного водоносного горизонту та екологічної чистоти регіону, де розміщена свердловина. Ґрунтові шари над підземним джерелом справді слугують щитом, що захищає від проникнення зворотних вод. Водночас багаторічні викиди промислових відходів та сільськогосподарських отрутохімікатів уже проникли в грунт на значну глибину. Тому навіть кількасот метрові свердловини не гарантують чистоти води.

Ведучий:

Чи може будь-яка бутильована вода називатися природною?

Ведуча:

Ні. Чистих природних джерел дуже мало. Тому людина винайшла різноманітні засоби очищення води. Спочатку воду викачують або з артезіанської свердловини, а частіше – з водогону, а потім піддають глибокому очищенню. Використовувані для цього технології очищують воду від хімічних забруднень, але при цьому руйнують її фізичну структуру. У результаті виходить елементарний розчин солей у дистиляті. Штучна, або підготовлена вода жодного стосунку до природних мінеральних вод не має.

Давай краще подивимося презентацію, що ми знаємо про воду?

ІІ сторінка «Що ми знаємо про воду?»

Учениця:

Жива вода дає життя

Всьому живому в світі

Якщо живе вода

Тоді земля у цвіті

Не треба вибухів війни,

Живи, жива водице,

Для праці хай ростуть сини

І жито колоситься.

Ведуча: Отже, ІІІ сторінка нашого усного журналу «Первозданність»

Кожного разу, коли природа створює щось досконале, людина неодмінно намагається відтворити це. Штучне каміння, штучні квіти і навіть штучна вода.

Але чи може дистильована вода, наповнена хімічним коктейлем солей, порівнятися з унікальною силою джерельної води?

Ведучий:  Звісно, що ні. І це стосується не лише хімічного складу. Адже кілька років тому вчені відкрили таку властивість води, як здатність запам’ятовувати інформацію, залежно від її характеру змінюючи структуру своїх молекул, а також передавати цю інформацію споживачеві. Тобто разом з такою, здавалось би, нейтральною рідиною, як вода, людина, залежно від “історії” цієї води, може отримати образи й хвороби – або, навпаки, красу й добро.

Ведуча: «Штучно підготовлена вода - чи з водопроводу, чи з пляшки, пам’ятає агресивне втручання у свою структуру, а тому може передавати цю агресію людині, що її вживає, - зазначає доктор геолого-мінералогічних наук, академік НАН України В’ячеслав Шестопалов. - А це, у свою чергу, може спричинити пригнічення життєво важливих функцій організму. І навпаки, якщо організм отримує вдосталь природної води, він стабільніший, енергійніший».

Ведучий: Лише в небагатьох джерелах природа так точно дозувала їхній хімічний склад, що будь-яке штучне втручання в структуру води непотрібне. Чисті природні води – чи не найцінніший продукт земного походження. Циркулюючи в гірських породах протягом тривалого часу, підземні води проходять різноманітну природну обробку: хімічну, газову, електричну. Піднімаючись вгору, вода зазнає гравітаційного, біологічного, енергетичного впливу. Отже, природна мінеральна вода – це продукт підземної природної лабораторії, умови якої неможливо створити штучно.

Ведуча: Така вода або самотужки прокладає зворотний шлях на поверхню землі - б’є природними джерелами, або людина дістає її з глибини за допомогою свердловин.

Найцінніша серед природних вод – самоплинна, тобто та, яка сама (самоплином) дістається поверхні землі. Місця, де вона з’являється, називають джерелами. Вода, що виходить на поверхню самостійно, має певні переваги порівняно з тією, яку людина «витягує» із земних надр за допомогою свердловин і насосів.

Ведучий: По-перше, самоплинна вода зберігає свою біоенергетику та первинну структуру.

По-друге, завдяки самовиливу зберігається водний баланс родовища: використовується лише та вода, що сама витекла з надр землі, тобто людина не відбирає більше, ніж природа дарує їй сама. Це забезпечує сталий мінеральний склад та постійну якість.

По-третє, буріння свердловини і встановлення насосів негативно впливають на навколишнє середовище загалом, що теж може позначитися на складі самої води.

Таким чином, у самовиливної води якісні показники завжди вищі, ніж у тієї, яку викачують із глибинних сховищ примусово.

Учениця:

Розлягалася вода неозора,

А найкраща вода прозора

На землі – калинове намисто,

А найкраща вода – чиста, іскриста

Тут діброва шумить невмируща,

Найсмачніша вода – цілюща,

Ось і день промайнув. Ніч коротка,

А найкраща вода солодка.

________________________________________________________________

Презентація «На березі річки старої»

doc
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
23 липня 2018
Переглядів
1059
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку