Усний журнал "Шкідливість куріння"

Про матеріал

Виховний захід підготовано в цікавій віршованій формі, з використанням наукових фактів для підтвердження озвучених даних. Розраховано для учнів 5-9 класів

Перегляд файлу

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ

НАВЧАЛЬНО – ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС «ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ

ШКОЛА I-III СТУПЕНІВ-ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД»

 

 

 

 

                                              Кондратьєва Лариса Іванівна

                                              Вчитель біології та хімії

 

2017 рік

УСНИЙ ЖУРНАЛ „ ПАЛІННЯ В ЦИФРАХ"

ВЧИТЕЛЬ: Сьогодні до вашої уваги пропонується „ Інформаційний бюлетень „ Паління в цифрах".

УЧЕНИЦЯ: Курці.

Тимко разів три не поснідав у школі

І грошей зібрав на покупку доволі

Він викликав друга Грицька в коридор

І тихо шепнув йому :"Є „Біломор"..."-

Подалі від класу У темнім кутку

Під сходи шугнули

Вони на швидку.

Майнула цигара

В Тимка під рукою:

- Грицько, затягнися,

А я за тобою.

Ой, що то за смак

У тому „Біломорі"?

Курці сполотніли,

Курці наче хворі,

Туман в голові,

А у грудях пече,

Грицькові Тимко

Похиливсь на плече.

У класі ледь сіли

Хлоп'ята за парти,

Учитель по черзі

Їх кличе до карти.

Тимко бачить карту

Неначе в тумані,

Він Волгу шукає

В далекім Ірані.

А Гриць замість Волги

Заплив на Ігарку...

Ну й лаяв же він

Лиходійку - цигарку!

 Та вже не цигарці

Отій, лиходійці,

  • Курцям записали

В журналі по двійці!

ВЧИТЕЛЬ: Паління є найпоширенішою шкідливою для організму людини звичкою. Мільйони людей на планеті палять цигарки хоча знають, що паління спричиняє багато захворювань, скорочує життя, призводить до передчасної смерті. Паління вражає не лише курців , вчені стверджують, що кожна людина уражається пасивним палінням. Паління цигарок - це головна, єдина причина смерті, яку можна ліквідувати в нашому суспільстві.

УЧЕНЬ: Історія тютюнопаління давня, але почалася вона не в європейських країнах. На час перших відвідувань європейцями Нового Світу паління вже поширене по всій Америці. У жовтні 1492 р каравели X. Причалили до острова, згодом названого Сан - Сальвадор. Тубільці, що зустріли їх випускали з носа й рота клуби диму. Вони палили якусь суху траву, загорнену в листя маїсу. Згорток цей називали „табако" або „сигаро".

УЧЕНЬ: Завезений Овієдо тютюн спочатку цінувався за свої квітки, тобто як декоративні рослини, а пізніше став популярним медичним засобом проти головного і зубного болю, кольок, ревматизму, кашлю, ран, тощо.

УЧЕНЬ: Відомий такий історичний факт. Французький посол у Португалії Жанн Ніко в 1560 р підніс королеві Катерині Медичі подрібнене листя тютюну, стверджую чи, що цей порошок позбавить від мігрені її та її сина.

УЧЕНЬ: Дійсно, нюхання тютюну зменшувало на якийсь час головний біль королеви. Від прізвища Ніко й пішла назва основного сильнодіючого компоненту тютюну - нікотину.

УЧЕНЬ: Тютюн почав поширюватися по земній кулі. На початку XVI ст. Він з'явився в Туреччині. До України тютюн прийшов з Туреччини. Гетьман Сагайдачний уже в 1612 р палив тютюн.

УЧЕНЬ: Паління служить причиною передчасної смерті на Землі мільйонів людей на рік. В Україні проживає понад 12 млн курців, з яких 3,6 млн -жінки. Перелік хвороб, спричинених палінням , займе не мало часу. Тривалість життя через паління скорочується в середньому на 10-20 років. Щорічно від наслідків паління в Україні вмирає приблизно 100 тис чоловік.

УЧЕНЬ: Тютюновий дим - це гаряча суміш шкідливих газів і твердих

речовин, які утворюються в результаті згорання листя. Виміри показали, що на кінці цигарки, і особливо сигари, розвивається дуже висока температура ( 600-900 градусів С). Хімічний склад диму дуже складний, майже 1200 компонентів.

УЧЕНЬ: За своїми отруйними властивостями він не поступається синильній кислоті. На кінці сигари утворюється тютюновий дьоготь . 1кг тютюну дає 50 - 70 г дьогтю. Людина, яка викурює пачку сигарет на день, за рік поглинає 700-800г дьогтю, в якому міститься 100 різних смол і радіоактивних елементів.

УЧЕНЬ: Смертельною небезпекою для людини є всього кілька сотих грама нікотину. Ця кількість міститься у 20-25 сигаретах. Але ж таку кількість сигарет курці викурюють за день. Чому ж вони не гинуть?

УЧЕНЬ: Справа в тому, що доза приймається поступово, а згодом стійкість до нікотину збільшується. Однак, якщо некуряща людина в 1 прийом одержить значну дозу нікотину, може настати смерть.

УЧЕНЬ: У Ніцці проводилось „змагання" серед відпочиваючих „Хто більше випалить цигарок?" Переможець, 52 річний чоловік, викуривши 60 сигарет, помер і похований на місцевому кладовищі. А інших горе - спортсменів доставили у лікарню з важкими отруєннями.

УЧЕНЬ: В Англії зареєстровано випадок, коли 40 річний курець викурив 14 сигар і 40 сигарет. Ранком йому стало погано і він помер.

УЧЕНЬ: Палаюча сигарета є ніби універсальною хімічною фабрикою, що виробляє понад 4тис різних отруйних речовин, у тому числі понад 40 -канцерогенних.

УЧЕНЬ: Доктор хімічних наук Дмитрієв, наводить такі дані:" Тютюновий дим треба розбавити чистим повітрям у 384 тисяч разів, щоб він став нешкідливий для дихання.

УЧЕНЬ: Нікотин є, образно говорячи , батогом серця. Серце курця робить протягом доби на 12-15 тисяч скорочень більше, що призводить до передчасного зношування серцевого м'яза, тобто скорочення життя.

УЧЕНЬ: Не дивно тому, що курці не можуть стати видатними спортсменами. Скажімо, пульс у курців після стометрівки сягає 180 ударів за хвилину, а то й більше, довго не врівноважується. А в тих , хто не курить тримається 130- 140 ударів на хвилину і через 14-16 хвилин повертається до норми.

УЧЕНЬ: Зі 100 захворілих на туберкульоз 95% курці.

УЧЕНЬ: На дитячий організм паління має особливо згубний вплив. У них дуже страждає нервова та серцево-судинна системи. За звичай хлопці палять таємно, поквапливо, а в разі швидкого згорання тютюну в дим переходить у двічі більше нікотину, ніж під час повільного паління. Підлітки часто випалюють сигарету до кінця, часто палять непалки, тобто використовують саме ту частину, що містить найбільше отруйних речовин. І як наслідок скаржаться на задишку в ранньому віці.

УЧЕНЬ: Паління сповільнює фізичний і психічний розвиток. Підлітки випалюючи 1-9сигарет відбирають у себе 5 років життя, 10-19 сигарет -6 років життя, понад 20 сигарет - 8,5 років. Доросла людина, яка вперше закурила у віці 25 років скорочує своє життя на 4 роки, у 35 років - на 3,5 року, тобто чим раніше починає курити людина тим більше років вона забирає у себе.

УЧЕНЬ: Кожна викурена цигарка вкорочує життя на 12 хвилин.

УЧЕНЬ: Випаливши 2 пачки сигарет курець дістає опромінення яке у 7 разів перевищує дозу небезпечну для здоров'я.

УЧЕНЬ: Куріння згубно впливає на високочутливу гормональну систему. Люди які палять швидше старіють, шкіра стає блідою, зморшкуватою. У жінок загострюються риси обличчя, грубішає голос, темніють зуби.

УЧЕНЬ: Виразка шлунка у курців у 10 разів частіше УЧЕНЬ: Англійська приказка говорить „ Курець пускає ворога у свої уста, який викрадає його мозок". Тому перший удар нікотин наносить по мозкові:

- У курців на 5% менший обсяг пам'яті;

- На 4,5% - здатність до навчання;

- На 5,5% - точність у виконанні математичних дій;

- Порушується обмін речовин, гірше засвоюється цукор, необхідний мозкові і м'язам, руйнується вітамін С, тому людина худне і швидше стомлюється;

- Перебування у накуреному приміщені 1 год = 4 викуреним сигаретам.

- За рік курець поглинає у середньому дим від 6-8тисяч сигарет, тобто випалює 5 кг тютюну, де є ЗО гр нікотину. Смертельна доза для людини 100-200млг.

- Дехто з курців переконаний, що сигаретні фільтри, очищаючи дим від частинок, роблять його нешкідливим. Нажаль це не так. Фільтри, виготовлені зі спеціально оброблених сортів паперу, затримують не більше 20% речовин, які містить дим.

- Підраховано, що населення земної кулі щороку викурює 12млн цигарок. Після викурювання цигарок залишаються гільзи і фільтри, а також частина недокуреного тютюну. Загальна маса недопалків 2520000тонн

- 18 листопада - Міжнародний день не куріння.

- Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я України, в нашій країні від пов'язаних з тютюном хвороб щорічно вмирає десь 120000 чоловік.

- Щороку в світі тютюн спричиняє 3,5 млн смертей, або 10000 щоденно. ВЧИТЕЛЬ: „Курити чи не курити?" З таким питанням звернувся до мудреця

юнак, герой однієї легенди. На це мудрець відповів: „ Звичайно, курити ...якщо хочеш , щоб на тебе собака на вулиці не напав, щоб злодій у твій будинок не заліз і щоб в старості ти не хворів". Зраділий юнак побіг до крамниці купувати цигарки, не дослухавши мудреця до кінця. А мудрець хотів продовжити :" ...Собака побоїться на тебе напасти, бо ти будеш ходити з палицею; злодії не залізуть у твій будинок , бо злякаються твого голосного кашлю, а в старості ти не хворітимеш, бо не доживеш до неї через куріння."

Ми розповіли багато цікавого й необхідного матеріалу про вплив тютюнокуріння на організм людини. І завершити все сказане я хочу такими словами:

Запомни - человек не слаб.

Рожден свобод ним он не раб.

Сегодня вечером, как ляжеш спать

Ты должен так себе сказать:

Я выбрал сам себе дорогу к свету!

И презирая сигарету

Не стану ни за что курить.

Я человек! Здоровым должен быть!"

 

 

 

1

 

doc
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку