Узагальнююча вікторина по темі ,,Поняття про органічні сполуки"

Про матеріал

Вікторина дає можливість повторити та закріпити матеріал в кінці вивчення теми. Її можна використовувати на уроках повторення та узагальнення матеріалу, уроках- змаганнях, уроках-КВК і т. д. На таких уроках кожен учень працює активно, у дітей розвивається допитливість, пізнавальний інтерес; крім того учнї підвищують свої: соціальну, комунікативну, інформаційну, навчально-пізнавальну компетентність, а також формується предметна компетентність, розвивається хімічна мова, виховується інтерес до вивчення хімії.

Перегляд файлу

Забіяка Тетяна Григорівна

Хімія 9 клас

Узагальнююча вікторина з теми: « Початкові поняття про органічні сполуки»

1.Розділ хімії, що вивчає сполуки Карбону, їхні властивості та методи добування називають (органічна хімія).

2.Елементи-органогени-це (Карбон, Гідроген, Оксиген, Нітроген).

3.У молекулах деяких органічних сполук містяться певні групи атомів, що є характерними для всіх сполук цього класу,їх називають (характеристичними або функціональними групами).

4.За наявністю характеристичних груп розрізняють такі класи органічних речовин (вуглеводні, спирти, карбонові кислоти, амінокислоти).

5.Сполуки одного класу, що мають подібну будову, але відрізняються за складом на одну або кілька груп СН2 називають (гомологами).

6.Органічні сполуки, у молекулах яких атоми Карбону сполучені один з одним тільки одинарними

ковалентними звязками називають (насичені сполуки).

7.Назвіть фізичні властивості метану(газ. без смаку і запаху, нерозчинний у воді, легший за повітря).

8.Де застосовується метан та його гомологи? (пальне: гас,бензин, дизельне пальне, авіаційний бензин, мазут; СМЗ, розчинники, холодоагенти, пластмаси, каучуки).

9.Як формулюється закон Гей- Люссака? (обєми газів, що вступають в реакцію та утворюються внаслідок реакції, співвідносяться як невеликі цілі числа).

10.Як формулюється закон Авогадро? (в однакових обємах двох газів за однакових умов міститься однакове число молекул).

11.Вуглеводні, у молекулах яких між атомами Карбону є кратні звязки- подвійні чи потрійні називають ( ненасичені вуглеводні).

12.Процес сполучення багатьох молекул низькомолекулярної речовини  (мономеру) у молекулу полімеру називають ( полімеризація).

13.Назвіть основні природні джерела вуглеводнів.(нафта, природний газ, камяне вугілля).

14.На чому грунтується фізичний метод розділення нафти на фракції? (різні речовини у складі нафти киплять за різних температур).

15.Які основні продукти добувають коксуванням камяного вугілля? (кокс, камяновугільна смола, коксовий газ ,водний розчин аміаку).

16.Чому камяне вугілля під час переробки нагрівають без доступу повітря?

(щоб не утворювались речовини, які забруднюють атмосферу).

17.Чим різняться найважливіші нафтопродукти за хімічним складом? (різим якісним і кількісним складом).

18.Чому природний газ кращий за камяне вугілля як паливо?( екологічно чистий).

19.Похідні вуглеводнів, у молекулах яких один або кілька атомів Гідрогену заміщені на гідроксильну групу- ОН називають ( спиртами).

20.Спирти, що містять одну групу-ОН, називають (одноатомними),а ті, що містять дві або більше,- (багатоатомними).

21.У назвах спиртів наявність гідроксильної групи- ОН позначають суфіксом –   (ол).

22.Де застосовується етанол?(побуті, медицині, фармацевтичній промисловості, хімічних лабораторіях, хімічній промисловості, як пальне, як атисептик).

23.За якою ознакою сполуки відносять до багатоатомних спиртів?(містять декілька гідроксильних груп).

24.Які фізичні властивості гліцеролу? (безбарвна сироподібна, дуже мяка рідина, не отруйний, нелеткий, важчий за воду, необмежено розчинний у воді).

25.Яка якісна реакція на гліцерол? (взаємодія з купрум (ІІ) гідроксидом).

26.Похідні вуглеводнів, у молекулах яких міститься карбоксильна група

-СООН, називають ( карбоновими кислотами).

27.Де застосовується етанова кислота? (виготовлення кіноплівки, виробництво ацетатного волокна, синтез фруктових есенцій, видалення вапняного накипу, виготовлення засобів боротьби з комахами, синтез лікарських препаратів, синтез барвників для тканин, консервування продуктів).

28.Карбонові кислоти, у молекулах яких міститься від 12 до 22 атомів Карбону, називають вищими карбоновими кислотами.

29.Які речовини є милом? (солі ВКК).

30.Клас органічних сполук, молекули яких складаються із залишків молекул багатоатомного спирту гліцеролу та вищих карбонових кислот, називають (жирами).

31.Які фізичні властивості має жир? (безбарвні вязкі рідини або тверді речовини, легші за воду, нерозчинні у воді, розчинні у багатьох органічних розчинниках).

32.Що містять тверді жири? (залишки молекул насичених кислот: стеаринової, пальмітинової).

33.Що містять рідкі жири? (залишки молекул ненасичених кислот: олеїнової, лінолевої, ліноленової).

34.Яке значення мають жири для людини? (резервним джерелом енергії, а також джерелом незамінних ненасичених вищих карбонових кислот).

35.Як класифікують вуглеводи? (прості, складні).

36.Які вуглеводи належать до складних? (дисахариди, полісахариди).

37.Яка реакція є якісною для виявлення глюкози? (взаємодія із свіжеосадженим  купрум (ІІ) гідроксидом).

38.Які властивості має крохмаль? (аморфний порошок з характерним хрускотом, у воді не розчиняється, у гарячій – утворює колоїдний розчин).

39.Як визначають наявність крохмалю? ( йод утворює з крохмалем сполуку темно-синього кольору).

40.Які властивості має целюлоза? (біла волокниста речовина, нерозчинна у воді).

41.Де використовують целюлозу? ( для виробництва оцтової кислоти, бездимного пороху, паперу, штучного шовку ,фото та кіноплівки,каніфолі, скипидару, деревного та активованого вугілля).

42.Органічні кислоти, у молекулах яких окрім карбоксильної групи – СООН є ще одна група – аміногрупа – NН2, називають ( амінокислотами).

43.Природні високомолекулярні сполуки, молекули яких складаються із залишків молекул амінокислот, які сполучені один з одним пептидними звязками , називають (білками).

44. Що таке денатурація білків? (руйнування просторової структури білка зі збереженням його первинної структури).

45.Які природні органічні сполуки ви знаєте? (вітаміни, алкалоїди, живиця, натуральний каучук, віск, ефірні олії, харчові домішки).

46.Які синтетичні органічні сполуки ви знаєте? (синтетичні волокна, синтетичні мийні засоби, синтетичний каучук, пластмаси, антибіотики, лікарські речовини, синтетичні барвники, пестициди, синтетичні харчові добавки, вибухові та піротехнічні добавки, кевлар, супрамолекулярна хімія).

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
19 листопада 2021
Переглядів
1210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку