В 7-9 ст. на землях Афганістану, Центральної Азії, Пакистану, Північної Африки та Іберійського (Піренейського) півострова в результаті завоювань виник — Арабський халіфат.

Про матеріал
Арабський халіфат найбільша середньовічна держава що існувала на теренах азіїї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арабський халіфат

Номер слайду 2

План уроку. Аравійський півострів та його населення. Виникнення ісламу та об’єднання арабів. Завоювання арабів та халіфати. Організація влади в Арабському халіфаті. Розвиток арабо-мусульманської культури.

Номер слайду 3

Повторення вивченого. Дайте визначення поняттям «василевс», «синкліт», «фреска», «мозаїка», «ікона». Які досягнення імператора Юстініана в зовнішній, внутрішній політиці ви можете назвати. Назвіть факти часів правління імператора Льва ІІІ Ісавра. Хто такі проповідники Кирило і Мефодій, як їх діяльність пов’язана з слов’янськими народами?Хто такий Василій Болгаробоєць, як він пов’язаний з князем Святославом. Хто такі турки-сельджуки і доля Візантії.

Номер слайду 4

1 Аравійський півострів та його населення. Аравійський півострів поділяється на кілька різних за природними умовами областейЄмен. Неджд. Хіджаз

Номер слайду 5

2 Виникнення ісламу та об’єднання арабів. Об’єднанню арабів сприяла поява нової релігії  — ісламу (у перекладі з  арабської  — «покірність»). Мухаммад (570—632)Коран («читання»)В ісламі є п’ять основних стовпів віри: Віра в єдиного Аллаха та Його пророка Мухаммада. 2. П’ять разів на день молитися Аллаху. 3. Пожертва на користь нужденних. 4. Піст протягом місяця Рамадан, коли мусульманам не можна їсти й пити від сходу до заходу сонця. 5. Хоча б один раз за життя здійснити паломництво (хадж) до Мекки, якщо фізичний і матеріальний стан дозволяють це зробити.

Номер слайду 6

3 Завоювання арабів та халіфати. Халіф  — «заступник пророка», титул правителя й водночас духовного глави мусульман

Номер слайду 7

4 Організація влади в Арабському халіфаті.

Номер слайду 8

5 Розвиток арабо-мусульманської культури. Освіту вищого рівня надавали медресе. Шарафуддін ат-ТусіУперше висловився про можливість обертання Землі навколо своєї осіАрабські мандрівники Ібн Фадлан, Аль-Масуді, Ібн Русте. Джабіра ібн Хайян

Номер слайду 9

Повторення вивченого. Якими були природно-географічні умови Аравійського півострова та спосіб життя його населення? Як виник іслам і  яку роль він відіграв в  об’єднанні арабів?Порівняйте організацію влади у  Візантійській імперії та Арабському халіфаті. Назвіть досягнення тогочасної арабомусульманської культури. Які з  них, на ваш погляд, були найважливішими? Поясніть свою думку.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати п. 4 Заповнити к. карту «Арабські завоювання в «VII-IX ст. Утворення халіфату», атлас т.с. назва. Підготувати коротку доповідь за такими поняттямиІбн Сіні (Авіцена)Найпопулярніша збірка казок «Тисяча й одна ніч»Арабески. Касиди. Арабська каліграфія. Виконати завдання за цім QR кодом

pptx
Додано
7 жовтня 2022
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку