22 червня о 18:00Вебінар: Telegram для навчання: практичні кейси зі створення вчителем каналу та бота

В. Чемерис " Вітька + Галя, або Повість про перше кохання"

Про матеріал

Літературні диктанти покращують логічне та асоціативне мислення, пам'ять, дають змогу економно використати час на уроці.

Подані види робіт допоможуть учителеві перевірити знання біографії письмен­ників та змісту творів.

Перегляд файлу

5.1. Валентин Чемерис «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання»

Картинки по запросу валентин чемерис

Тести

  1. Валентин Чемерис родом із:

А) Київщини;                                 Б) Черкащини;

В) Полтавщини;                             Г) Сумщини.

  1. Літературну освіту письменник здобув у:

А) Києві;                                         Б) Москві;

В) Львові;                                        Г) Харкові.

   3. Автор написав понад:

         А) 30;                                               Б) 40;

         В) 50;                                               Г) 60 творів.

4. Багато років В. Чемерис працював у редакції газети:

А)«Літературна Україна»;                  Б) «Промінь»;

В) «Правда»;                                          Г) «Зоря Полтавщини».

5. Свій творчий шлях письменник почав як:

А) трагік;                                                Б) фантаст;

Б) реаліст;                                               Г) сатирик-гуморист.

6. Автобіографічна трилогія Валентина Чемериса має назву:

А) «Валя Чемерис»;                              Б) «Життя Валі Чемериса»;

В)  «Веселий смуток»;                          Г) «Веселий смуток мій».                                 

7. Жанри, у яких працював письменник:

А) поезії, поеми, байки;                      Б) драми, комедії, трагедії;

В) казки, оповідання, повісті;              Г) оповідання, гуморески, повісті, романи.

8. В. Чемерису присвоєно звання:

А) Герой України;                                   Б) Заслужений працівник культури України;

В) Заслужений письменник України;   Г) Народний артист України.

 

9. На думку письменника, життя людини вимірюється:

А) грошима, які встиг заробити;          Б) кількістю написаних творів;

В) добробутом в оселі;                          Г) тим, скільки добра подарував людям.

10. У своїй поезії Михайло Чхан сказав:

Без сміху й не спав,

І… не журивсь.

 Який художній троп використав поет? Журитися зі сміхом – це:

А) епітет;   Б) порівняння;  В) метафора;  Г) оксиморон.

11. Твори письменника:

А) не перекладалися іншими мовами;      Б) перекладалися двома мовами;

В) перекладалися трьома мовами;            Г) перекладалися багатьма мовами.

12. Валентина Чемериса завжди приваблював:

А)дитячий вік;                                              Б) поважний вік;

В) підлітковий вік;                                       Г) «бальзаківський» вік.

Відповіді:

  1. В. 2. Б. 3. В. 4. А. 5. Г. 6. Г.  7. Г. 8. Б.  9. Г. 10. Г. 11. Г. 12. В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Літературний диктант «Так» і «Ні»

  1. Валентин Чемерис народися на Дніпропетровщині (ні).Картинки по запросу в чемерис вітька+галя
  2. Перу письменника належать понад 50 творів (так).
  3. В. Чемерис пише лише гумористичні твори (ні).
  4. Літературну освіту письменник здобув у Києві (ні).
  5. В. Чемерис працював у редакції газети «Літературна Україна» (так).
  6. Почав свою літературну творчість із гумористичних творів (так).
  7. В. Чемерис працював головним консультантом в Адміністрації  Президента України (так).
  8. Письменник працює у різних жанрах: пише гуморески, оповідання, повісті, романи, есе (так).
  9. Похожее изображениеТвори В. Чемериса публікувалися лише в авторських книгах (ні).
  10.  «Добрий вигадько і штукар» - так назвав Валентина Чемериса Павло Глазовий (так).
  11.  Твори письменника не перекладалися іншими мовами (ні).
  12.  На думку Валентина Чемериса, життя людини вимірюється добром, яке вона подарувала людям (так).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Літературний диктант

  1. Події у творі відбуваються (де і коли?)…(влітку 1964 року, с. Великі Чаплі).
  2. Головному герою (ім’я  та прізвище, скільки років?)… (Вітько Горобець, неповних 14 років).
  3. Другом головного героя є (ім’я  та прізвище)…. (Федько Котигорошко).
  4. Твір складається із… (2 частин).
  5. Вітька разом із Петром Білим готувалися до… (дуелі).
  6. Улюбленою фразою міліціонера Грицька Причепи були слова…. («на даному етапі»).
  7. Тікаючи з саду діда Свирида, Вітька допоміг Грицьку Причепі виявити… (крадіжку зерна комірником).
  8. Щоб привернути увагу Галі, Вітька вночі… (співав серенаду).
  9. Під час сватання «турецький охотник» прийшов за… («голубою куницею»).
  10.  У відповідь під час сватання до Галі Вітька отримав… (смажене гарбузове насіння).

«Чи уважний ти читач?»

  1. Яке прізвисько було у Федька? (Жучок)
  2. Ким працювала сестра Котигорошка? (бібліотекарем)
  3. Як запропонував освідчитися Вітькі – Галі, Федько? (серенада)
  4. Де взяв сомбреро Федько? (на опудалі діда Свирида)
  5. Для кого співав серенаду Вітька? (для баби Хіврі)
  6. Ким під час канікул працювала Галя? (листоношею)
  7. Що пообіцяла купити Федьку Галя, за зізнання, кого кохає Вітька? (халву)
  8. Чому Юрко пішов в секунданти до Петра Білого? (тому що винен був 15 коп.)
  9. Яку репліку постійно повторював Причепа? (на даному етапі)
  10.  Перший стригаль Херсона? (Левонтій)
  11.  Кличка бугая, який змусив Причепу видряпатися на телефонний стовп? (Кордебалет)
  12.  Що є ознакою благородного хвилювання? (диміння)

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Березовець Наталія Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 травня 2018
Переглядів
8987
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку