В. Сіренко. Матеріали до уроку літератури рідного краю.

Про матеріал
У матеріалах розповідається про життєвий шлях В. Сіренка, його літературну творчість, громадську діяльність.
Перегляд файлу

Рідна земля, патріотизм… Щоб відчути, що ці слова означають, треба мати якесь особисте ставлення до них. Володимир Сіренко  український поет, дисидент та правозахисник, який своєю поезією створює собливе ставлення до того, що називають рідною землею та патріотизмом. Ці питання є стрижнем його творчості.

Поет заглиблюється в історичне минуле свого народу, з болем говорить про втрати в духовному житті нації. Збірка «Голгофа» – це не просто осмислення довгих років вигнання, мов­чання й цензури, а й початок активної творчості особистості. Ідея «Голгофи» незнищенність українського духу, показ тернистого шляху сходження до самого себе.

Ми українці! Нація Тараса.

Ми Сагайдачні і Кармелюки.

Коли зʼявились невідомо часу.

Ми древні, як земля і як віки.

Логічним продовженням «Голгофи» є збірка «Навпростець по землі». Вірші поета цієї збірки органічно виростали з духовного життя українського народу, його історії й непростого сьогодення.

Хочеться виокремити збірку «Регіт на палі», у якій знайшли розвиток колоритні козацькі традиції, що підносять невмирущість українського народу.

Поет не кричав з трибун про свою любов до Батьківщини, та її ми відчуваємо в кожній збірочці, кожній книжці:

Я без України і години,
Навіть у раю, не проживу.

В. Сіренко звертався до молодих поетів, говорив, що наша країна в небезпеці, на краю загибелі нація! Він закликав їх не жонглювати словами, а підіймати дух народу, бо письменник  це його душа й серце. І коли твоєму народу важко, коли твоїй країні важко, то писати про ніщо  це великий злочин!

Поет все своє буремне життя боровся за незалежність нашої держави, за її розвиток і творчим словом, і власним прикладом. Був свідомим націоналістом, величезним оптимістом.

Хочу, щоб у місті й поза містом,
Всюди, де святиться мій народ,
Звали мене націоналістом.
Це одна з найвищих нагород.

Літературна творчість Володимира Івановича тим і унікальна, що вона пробуджує наші душі й спонукає задуматися над цінністю нашого життя.

Зараз творчість і життєвий шлях письменника почали досліджувати у вишах. Сам письменник під час творчих вечорів багато зустрічався з учнівською молоддю: студентами і школярами. Та не лише в аудиторіях звучать нині його віршовані рядки – вони отримали нове життя, надихаючи наших бійців на передовій.

Вже не один рік на сході нашої Батьківщини неспокійно. Українські землі политі кровʼю. Ми бачимо розруху, розбрат, підлість, злість, підступність і насильство. А так хочеться бачити свою землю квітучою, а народ – щасливим. Тому щирі патріоти йдуть боронити нашу святу землю від ворога. Воїни, які стали на захист Вітчизни від російсько-терористичної агресії, знають і декламують вірші Сіренка напамʼять. (Відео)

Особливо популярною стала збірка “похідного” формату – “Куценики”. Автор надзвичайно радів, коли від друзів-волонтерів дізнався про це.  

Рядочки його "куцеників" такі актуальні зараз:

Не вимолюють волю – виносять із бою,

З тюрем, де не побачити сяйва зорі.

Незалежність – коли прапор твій над тобою

Й на землі твоїй – мова твоїх матерів.

Володимир Іванович як справжній патріот своєї землі завжди любив й обороняв рідну мову. Саме через цю любов йому прийшлось багато пережити. Поет вважав, що мова і нація – поняття генетичні, що вони даються людині з духом матері, її молоком і кров’ю, і той, хто відмовляється від них, стає генетичним калікою. Він завжди хотів, щоб його вірші не залишали людей байдужими, а тому намагався бути відвертим, правдивим. Він ніколи не оспівував вождів, а лише народ, до якого мав величезне щастя належати.

Наша мова  і будні, і свята.
Як і нам, їй не буде кінця.
Нею нам ворогів спопеляти
І братів зігрівати серця.

Працював письменник до останку. У 2011 році вийшла поетична збірка “Чолом до сонця”, яка була перевидана у 2014-му. У ній поет сказав:

Як застигнуть і серце, і жилка тремтлива на скроні,

Україно, тоді наді мною за рідним селом

Не граніт підійми посади запромінений сонях,

Щоб він завжди, як я, повертався до тебе чолом.

У поетичних збірках поета вічно палатиме чисте полумʼя любові до рідної мови та  України, які так віддано любив Автор.

В.Сіренко – був найстаршим «свободівцем». Вітаючи з Днем Незалежності, кам’янський осередок Всеукраїнського обʼєднання “Свобода”, нагадував містянам славетних земляків, які в свій час доклали чимало зусиль задля здобуття Україною омріяної свободи. Серед них був і Володимир Іванович.

Ми всі – з українського поля,

з блакиті його, висоти.

Тому-то нам випала доля –

не гнутись, до сонця рости.

Тож будемо віщими, вищими!

Нехай нам загубиться лік.

Якщо ми себе не понищимо,

ніхто нас не знищить повік.

Володимир Іванович Сіренко – людина з великої літери, член Національної спілки письменників України, щирий патріот рідної землі. Його ім’я занесено до Всесвітнього довідника «Людина і творчість», який видає Оксфордський університет; вулицю, на якій жив поет, пропонують перейменувати на його честь. 

Володимир Іванович з нами, він залишається в українців назавжди в своїх неповторних поезіях...А ще нам лишиться його заповіт:

…На спустошенім полі лиш вітер гуляє…

Без чуття Батьківщини – людини немає.

 

docx
Додано
27 січня 2020
Переглядів
850
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку