Вечір-пам'яті героям Небесної сотні«100 крилатих героїв у небо полетіло»

Про матеріал

Сьогодні наша розмова піде про місце Слави і Скорботи, про сумні та тривожні події, які відбулися на Майдані Незалежності. І я пропоную провести її у формі заочної екскурсії. Сподіваюсь, що інформація, яку ви отримаєте торкнеться самих глибин вашої душі, де тоненькі ниточки порозуміння та сили духу з'єднаються в могутню та єдину любов та повагу до Батьківщини та її героїв.

Перегляд файлу

Сценарій Вечір-пам'яті героям Небесної сотні

«100 крилатих героїв у небо полетіло»

 

 

Мета: формування вміння проявляти свою громадянську позицію, боротися з аморальними і протиправними вчинками людей; розвиток шанобливого ставлення до державної символіки, поваги у ставленні до прав людини (толерантність, миролюбність); виховання національної свідомості та почуття гідності, найважливіших духовно-моральних цінності, любов до рідного краю, його історичного минулого, вірності конституційному і військовому обов’язку в умовах мирного і воєнного часу,  відповідальності та дисциплінованості; формування професійно значущих якостей.

Вікова категорія: 8-11 класи.

Для оформлення залу: жовто-блакитне полотно для драпірування стіни; державна символіка; жовто-блакитні кульки.

Хід заходу

 

Ведуча (учитель). Сьогодні  наша розмова піде про місце Слави і Скорботи, про сумні та тривожні події, які відбулися на Майдані Незалежності. І я пропоную провести її у формі заочної екскурсії. Сподіваюсь, що інформація, яку ви отримаєте торкнеться самих глибин вашої душі, де тоненькі ниточки порозуміння та сили духу з’єднаються в могутню та єдину любов та повагу до Батьківщини та  її героїв.

1 слайд мультимедійна презентація на фоні відео учні з лампадками читають слова

Не люди по Майдану – Боги ходять,

Ці хлопці тілом й духом визначні

Слова в них щирі й красномовні –

Вони Вкраїни славнії сини!

 

Спасибі вам усім звитяжні браття,

Низький уклін від серця до землі,

Ви розпалили не на вулиці багаття,

А в серці кожного жагу до боротьби!

 

Спасибі вам за кожен день й хвилину,

Яку ви на Майдані провели!

Ви захищали весь народ й країну

Від чорної ядучої чуми.

 

Спасибі вам, що ви стояли міцно,

Стояли, бо не знали вороття…

Спасибі раненим й загиблим,

Бо не ховали ви від куль свої життя!

 

Спасибі всім, хто був тут на Майдані

Й хто руки свої досі не зложив

Спасибі й тим, хто думкою за нами

Хто плакав гірко, вірив і молив…

 

Спасибі серцем і душею,

Я щиро це і палко говорю!

Як крикнуть: «Слава Україні!»

«Навіки слава!» – я завжди скажу

2 слайд на фоні музики слова

 

Ще не відболів Майдан, де понад три місяці тривалі масові протести проти режиму та  корупційних справ. У цих умовах за майбутнє українського народу стояли справжні герої.

Людей, які віддали найцінніше – своє життя, нарекли Небесною сотнею. Серед них як зовсім юні, так  і вже сиві люди з усіх куточків України – від Сходу до Заходу, від Півдня до Півночі. Небесна сотня об’єднала в собі народ усієї Соборної України

 Минає другий  рік з трагічної дати нашої з вами країни – 18-20 лютого. Здається, що ці криваві події були тільки вчора.

 Ще не висохли сльози на очах матерів, ще пухка земля на могилах братів наших. Вони в нашій пам’яті навіки.

Чи могла передбачити Україна, що на 23 –ому році незалежності, вона знову насипатиме могили над своїми полеглими синами, вкриватиме їх державними прапорами, а під українським небом сурмитиме тужливий реквієм.

 

20-го лютого ВСІ на Майдан віддати шану вбитим братам!
Пройшов ще один рік...
ЗГАДАВ... ТАК ДИВИТЬСЯ ІІСУС...
Сергій нам дивиться всім в очі 
із запитанням : ВИ ПРОСТИЛИ?
Чому ж ви жодного убивцю
Майдану ЩЕ НЕ ПОСАДИЛИ?
Чому НЕ РОБИТЕ РЕФОРМИ?
Чому КОРУПЦІЯ ЦВІТЕ?
Чому ЛЮСТРАЦІЇ НЕМАЄ?
Я МАЮ ВІДПОВІДЬ НА ТЕ :
Тому, що ми НЕ ОБ,ЄДНАЛИСЬ.
Тому, що ми ПІШЛИ З МАЙДАНУ.
Тому, що владою зробили
ЩЕ ГІРШУ ТА КРИВАВУ БАНДУ!
Тому, що владним паразитам
ЩОДНЯ ми відсіч НЕ ДАЄМО.
Тому, що СПРАВУ ДО КІНЦЯ
усе ніяк не доведемо.
Не поміняємо СИСТЕМУ.
Не відбудуємо країну...
Сергій нам дивиться всім в очі:
А я ж ЖИТТЯ за Україну
своє єдинеє віддав...
Від вас я ЗРАДИ не чекав!
А очі в нього... Як у Бога...
Десь погляд я такий вже бачив...
Згадав. ТАК ДИВИТЬСЯ ІІСУС!
Він своїм вбивцям теж пробачив...
Не пробачати мусять ЛЮДИ.
Якщо залишились людьми.
Ні вбивць Майдану. Ні Іуду.
Бо станем нелюдами ми...

3 слайд 

 

Ведуча. «…Люди, молоді та не дуже, йдучи на бій з темною силою, втрачали життя. Перший упав, другий, третій – їхні серця зупинялися від куль. Але побачили люди, що герої не вмирають, що насправді їхні душі у світлі сходять у небо в золотих, сяючих обладунках, стаючи небесними ангелами, воїнами добра. Цілий загін ангелів, ціла небесна сотня постала перед райськими ворітьми. І Бог забрав їх до себе, всіх до одного, героїв із чистими душами, та наказав берегти свій народ, боронити від лихого. Відтоді наші ангели-охоронці ось такі – вродливі, сміливі, загартовані у бою воїни. І це вони бережуть нас від усього на світі зла…»

Ведучий. Це рядки із оповідання, яке є досить поширеним серед мільйонів людей. Його, як і безліч віршів та пісень, написали звичайні українці після кривавих подій на Майдані в пам’ять про загиблих.

Ведуча. Ким були люди, які ціною власного життя змінили історію України? Це активісти, які полягли на Майдані, були з різних куточків України, різних національностей, різного віку й віросповідання, різних професій. Але їх назавжди об’єднали любов до України та прагнення змінити життя кожного українця на краще.

 

Ведучий. Хто вони — герої Майдану? Це київські студенти, які першими вийшли на акції в листопаді 2013 року. Це лікарі, які працювали в медичних пунктах на Майдані. Це воїни-афганці, які знають про війну не з чуток. Це тисячі волонтерів, які несли службу і в патрулі, і на кухні. Це священики, які завжди були на передовій, закликали до миру та припинення насильства. До кінця протистоянь у Києві вони надавали майданівцям психологічну підтримку. Це підприємці малого та середнього бізнесу, які були основним джерелом допомоги Євромайдану. Це митці, які неодноразово ставали опорою для багатьох акцій ненасильницького супротиву.

 

4 слайд

Презентація книги «»Є люди»  автор  - українська журналістка Крістіна Бердинських

Про історію створення щоденника цитата Ст. 7

 

Слайд 5 небесна сотня

 

Герої Небесної сотні – не звичайні люди, а обрані, бо відстояли найдорожче, що дав Господь людині, – життя ціною свого життя. 
Читаючи про них у соцмережах, розумієш: це активні світлі люди. Вони своїм способом життя вже міняли світ на краще. Серед них були прекрасні сім’янини, доб­рі господарі, надійні годувальники, майстри – золоті руки, які вже збудували свої садиби, народили дітей і понад усе любили Україну. 
Красиві мужчини в розквіті сил часто лишали рідних і коханих та їхали на заробітки в Європу, але завжди поверталися, бо знали, що країни, кращої за Батьківщину, немає. За неї й вийшли на Майдан. 
 

Сьогодні ми поговоримо про юнаків  Небесної сотні (наймолодшому 17 років) – це мрійники, інтелектуали, що активно листувалися в соцмережах з усім світом, бували за кордоном, любили мандрувати Україною й мали реальні проекти та плани вже на сьогодні, вже нині.

 

Душі героїв. Вони очима-зорями дивляться на нас з небес, журавлями пролітають над нами, сумно курличучи в небесній далині.

У історії нашого народу з’явилися нові імена Героїв України – героїв Небесної Сотні. І наймолодших із Небесної сотні

Відеоматеріал слайд 6

«Їм у віках судилося безсмертя… Десяток юних ангелів»

Назар Войтович,
Роман Гурик,
Дмитро Максимов,
Устим Голоднюк,
Василь Мойсей,
Дмитро Пагор,
Іван Тарасюк,
Ігор Костенко,
Олександр Плеханов
Сергій Байдовський

Ведучий. Назар Войтович – наймолодший герой Небесної сотні.

 

Ведуча. Святе Письмо говорить, що спочатку Бог розселив людей по всьому світу і кожному народу дав землю. Богом дана земля є святою і рідною. Тому її захист – це найперший обов’язок кожного народу. Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь наших працелюбних і героїчних предків, які зберегли для нас рідну солов’їну мову, а нас самих наділили веселою вдачею, співучістю, працьовитістю та високою мораллю. Ми можемо пишатися мальовничою природою, родючою землею, безліччю корисних копалин і неповторною красою краєвидів. Головне, що ми сьогодні маємо усвідомити – ми не прибульці, наші предки землю ні в кого не відбирали, ми – українці, на своїй землі і маємо таке глибоке коріння, що його не вирвати ніякими силами.

Спомини про Романа Гурика(книга «Небесна сотня» - 62ст.)

Спомини про Дмитра Максимова(книга «Небесна сотня» - 104ст.)

 

Спомини про Василя Мойсея  (книга «Небесна сотня» -110 ст.)

Ведучий. За три місяці Україна прожила цілу історичну епоху.

Справжня кровопролитна війна розпочалася  в лютому . Патріотів  намагалися знищити за бажання самим обирати своє майбутнє. Настав той час, коли кожен українець мав зробити вибір: або ти станеш рабом, або будеш вільною людиною і житимеш у вільній державі.

 

Спомини проДмитра Пагора відео

Ведуча. На очах у всього світу влада розстрілювала свій народ. Майдан оточили з усіх боків, узяли в щільне кільце. Та люди не здавалися. Співали Гімн. Зі сцени лунали молитви, патріотичні пісні. Увесь світ був уражений тим, як Майдан згуртував український народ в єдиному пориві. І навіть незважаючи на холод, виконання Державного гімну України тисячами людей  свідчило про перемогу українського народу над планами знищити його  як націю.

 

Спомини про Івана Тарасюка   (книга «Небесна сотня» -144 ст.)

Ведуча. Проти мирних мітингувальників кинули Внутрішні війська, спецпідрозділ «Беркут», на дахах будинків розмістили снайперів, завозили проплачених «тітушок». В один день тисячі мирних людей стали солдатами свого народу.

Вони йшли голіруч проти озброєних вишколених беркутівців. А в них під ногами зривалися світло-шумові гранати, довкола свистіли кулі. Бійці спецпідрозділу «Беркут» застосували спецзасоби, захоплювали поранених…

 

Спомини про Ігора Костенка  (книга «Небесна сотня» -94ст.)

Із засобів оборони в мітингувальників були тільки саморобні дерев’яні щити, дерев’яні палиці, барикади, створені з підручних матеріалів, та палаючі автомобільні шини, їдкий дим, від згорання яких густою хмарою оповив серце України – Київ.

 

Спомини про Олександра Плеханова ст.128

Ведуча. Тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції. Серед них – науковці, викладачі, студенти, учителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. Ця «Небесна Сотня» своїм життям викупила свободу для мільйонів українців і дає шанс збудувати нову демократичну правову державу.

 

Спомини про Сергій Байдовиський (ст. 30)

Владислав Зубенко – 80 ст.

Палають серця і стоїть над Грушевського чад,

І стяг український під небом тремтить переможно,

А тих, хто із чорних портретів суворо мовчать,

Навіки герої, яких забувати не можна!

Усе неможливе сьогодні перейде межу

І доля ще буде до мене і зла, і ласкава.

Але я виходжу на площу, але я кажу:

Слава Україні!  Героям слава!

 

Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли в небеса, але вони вічно житимуть у народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!»

слайд

 

Зараз бентежить тільки одне. Не можна допустити, щоб подвиг героїв Небесної сотні був марним.

Тисячі людей ідуть на Майдан віддати шану Героям Небесної Сотні, запалюють свічки і ставлять квіти. Здається, що всі квіти Землі перенеслись на Майдан. Оживає Майдан – оживає Україна.

                                               Слайд 7 відео про Олександра Мокляка

Ведучий 1. На Сході точаться криваві бої. Там вирішується доля і майбутнє України.

Як і століття назад, на захист держави стали дочки й сини України-неньки. Їх об’єднала українська земля та бажання жити у вільній країні.

«Ніхто не забутий, ніщо не забуте!»… Традиційно такими словами розпочинали заходи до Дня Перемоги 9 травня. Та на жаль, Книга пам'яті Новосанжарщини поповнилася новими іменами в 2014 році.

Віктор Ходак, Максим Збицький, Олександр Мокляк, Василь Писаренко . Вони були чиїмись синами, батьками, друзями, коханими. Кожен з них про щось мріяв, був чиїмось другом. Можна навіть згадувати навіть дріб’язкові конфлікти, але все це – ніщо в порівнянні з вічністю. Бо вони віддали найдорожче – своє життя. І навряд чи хто – небудь з них думав, що їх життя обірветься так : раптово, далеко від рідного дому.

Сьогодні ми продовжуємо дивитися цикл відео фактів «Лицарі небесної варти» спомини про Олександра Мокляка.

Відео «Лицарі небесної варти»

 

Г.П.Демиденко «Вони умирали двічі»

«Він їхав туди на трохи…»

 

Правду про звитягу учасників антитерористичної операції золотими літерами закарбують в українську історію. Дякуємо українському воїнству за вірність Присязі, за служіння Україні, за жертовний її захист.

Чи бувають у війнах переможці? Ні, бо  війна – це смерть, яка забирає в людини найдорожче – її життя; бо війна – це каліцтво, як духовне, так і фізичне; бо війна – справжнє пекло.

Можна відбудувати дороги, звести нові міста, зорати поле і посіяти зерно, відродити економіку. Але примусити битися серця тих, хто безвинно загинув, неможливо; залікувати зранену душу, не залишивши  на ній рубців – неможливо; не бачити страхітливих снів, коли йдеш у бій і втрачаєш друга – неможливо.

 

Скільки б років не йшло, але пам’ять жива.

Не забутий ніхто, і ніщо не забуто.

Нам нікому й ніколи не треба війна,

Ми на радість повинні багатими бути.

 

 (Усі учасники концертної програми виходять на сцену, виконують пісню «Набери Украину в гугле»

 

docx
Додано
25 липня 2018
Переглядів
684
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку