Виховний захід до Дня Європи

Про матеріал

Захід був спрямований на те, щоб розширити інформаційне поле учнів про країни Євро­пейського Союзу; підкреслити приналежність нашої держави до європейської сім'ї народів і безперечність її європейського вибору в майбутньому; виховувати повагу до національних, духовних, культурних надбань європейських народів.

Перегляд файлу

Сценарій проведення Дня Європи в школі

 

Мета: розширити інформаційне поле учнів про країни Євро­пейського Союзу; підкреслити приналежність нашої держави до європейської сім'ї народів і безперечність її європейського вибору в майбутньому; виховувати повагу до національних, духовних, культурних надбань європейських народів.

 

Хід заходу

Ведуча   Добрий день, шановні друзі! Ми раді вітати всіх Вас у цей святковий день – День Європи в Україні, який для громадян нашої держави вже став доброю традицією. Адже з 2003 року, враховуючи стратегічний курс України на зближення з країнами Європейського Союзу, відповідно до Указу Президента щорічно в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи.

 

Ведуий  Сьогодні ми ознайомимо Вас із країнами Європи і запрошуємо в мандрівку «Європа – наш спільний дім» під девізом «Ми маємо бути зрозумілі Європі, а Європа – нам!»

 

Ведуча   Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом  згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство. То родинне  вогнище, маленька батьківщина кожної людини, де живуть мама, 
тато, бабуся, дідусь, сестри і брати. І якщо скласти маленькі батьківщини кожного з нас, вийде велика держава – Україна. 
 

Ведучий  Україна – це наша земля, рідний край, наша країна з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і, зрозуміло, талановитими людьми. 

 

Ведуча Народне прислів'я говорить: «Гарний сусід - найближчий родич». Україна сьогодні живе у дружбі та розумінні з іншими державами, межує з 7 країнами, чотири з яких є членами Європейського Союзу. Саме партнерські відносини з країнами Європи відіграють для нашої держави велике значення.

 

Ведучий  Сьогоднішній захід покликаний донести до всіх присутніх, що Європа – наш спільний дім, а Європейський Союз



Хлопець

Україно, моя держава! 
Про тебе лине у світі слава. 
Така могутня, як сила неба, 
Дивись, людино, це все для тебе! 
Дівчинка

 Моя країна - соборна, вільна! 
Моя країна - держава вільна! 
Вона у всесвіті одна така, 
Вона серед усіх країн свята! 
Хлопець

Вже колоситься і жито й пшениця, 

Роса голубіє, співає дзвінниця. 

І ми, твої діти, тебе величаєм, 

Народи, країни, гостинно вітаєм! 
(звучить Гімн Євросоюзу, заходять представники різних країн ЄС з прапорами) 

Ведучий   25 березня 1957 року у Римі було створено Європейський економічний Союз; 
його утворили 6 країн: Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург; 
Ведуча  згодом  приєдналися Данія, Ірландія, Великобританія, Греція, Іспанія і Португалія, Австрія і Фінляндія
Ведучий у травні 2004 року відбулося найбільше в історії розширення ЄС. До його складу 
ввійшли Кіпр, Мальта, Угорщина, Польща, Словацька республіка, Латвія, Естонія, Литва, Чеська республіка, Словенія.
(учні з прапорами проходять по колу під гімн Євросоюзу) 
 

1.Європа - наш спільний дім, 
2.Європа - колиска усіх країн! 
3.Шляхом єдиним, прямуй до мети, 
4.Європа - це дім, де живем я і ти! 
5.Усі ми різні, бо ми народ! 
6.Усі ми рівні, шукай, знаходь! 
7.Хай буде мир на всій землі, 
8. Країни різні, а ми одні! 
Всі: Європа багатолика: єдина, близька, велика! 
(мелодія Гімну гучніше звучить, діти, махаючи маленькими прапорцями, виходять і сідають у залі) 

        Вчитель1  Цими весняними днями в  нашій державі проводиться День Європи. Наша з Вами зустріч теж присвячена цій події. Скажіть, чи відомо  Вам щось про  Європу? Як бачите, зовсім невеличкою інформацією ви володієте.

 

       Вчитель2 Саме наша пізнавально – розважальна програма і покликана донести до вас багато невідомого, можна сказати, загадкового, що таїть в собі Європа.А допоможуть нам у цій подорожі  команди, які своїми впевненими кроками наблизять кожного присутнього до просторів європейських країн.

Представлення команд

    

      Вчитель1  І для початку невеличка інформаційна довідка. Учасники команд і присутні в залі бачать перед собою «Євроромашку». За кожною її пелюсткою приховані повідомлення, які і розкажуть вам,шановні гості,  що ж таке Європейський Союз. Учасники команд по черзі відривають пелюстки і знайомлять присутніх із записаним на них матеріалом.

 

І-ша пелюстка  Європейський Союз – це об’єднання  демократичних європейських країн, які об’єдналися заради миру та розвитку.   Днем народження Європейського Союзу вважається 9 травня. Ця дата співпадає з Днем Перемоги у Другій світовій війні  і не дає нам забути про те, що нинішньому миру передували кровопролитні війни та величезні втрати.

 

ІІ-га пелюстка  Прапор ЄС. Історія створення прапору припадає на 1955 рік. Довго йшло обговорення ескізу прапора. Згодом було прийнято нинішній варіант – коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн – членів організації. У різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість.  Це також і кількість місяців року, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще і символом єдності. 
 

ІІІ-тя пелюстка  Європейський гімн. У широкому значенні – це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з дев’ятої симфонії, яку написав  Людвіг Ван Бетховен у 1823 році (музика)
 

ІV-та пелюстка  Європа – Україна .  Україна не входить до Європейського Союзу. Сьогодні ЄС і Україна мають спільний кордон і як безпосередні сусіди прагнуть посилювати свою  співдружність. Але  Україна – європейська держава, яка завжди була своєрідним  культурним мостом між Європою та Азією. Україна завжди славилася своїми чорноземами, на яких вирощувалися чи не найвищі в Європі врожаї зернових. 
 

Вчитель 1   Перший наш конкурс ми назвали «Євроалфавіт». Учасникам команд  потрібно за одну хвилину скласти якомога більше назв європейських держав. Запрошуємо учасників команд. Будь ласка, розпочали. 
(звучить лірична музика європейських композиторів) 
 

Вчитель 2   Дякую. З першим завданням Ви впорались  дуже добре.

 

Вчитель 1 А зараз ми побуваємо в гостях у європейських казкарів. Наша зупинка так і називається «В гостях у казки». 
          

Вчитель 2 А провести даний етап гри погодилась сама Попелюшка.  Зустрічайте! 
 

Попелюшка. Я рада побувати у вас в гостях. І принесла для вас сюрприз. Вам треба відгадати, з яких казок є ці фрагменти, а за це отримаєте ще одну зірочку. 
 

  1. Солдатик стояв, освітлений яскравим полум’ям, і йому було дуже жарко, але чи було це від вогню, чи від кохання, він і сам не знав. («Олов’яний солдатик») 
     
  2. Цей чолов’яга вихований,  чемний і розумний. А головне, він є власником унікального транспорту!

 

  1. Дуже добрий і товариський ласунчик, який іноді не розраховує з порцією з’їденого і опиняється в неприємній ситуації («Вінні Пух»)
     
  2. Вона зовсім не раділа літу і не любила його, взагалі, вона нікого не любила по-справжньому, бо серце її було із криги. Холод, що вона випромінювала зачаровував… («Снігова королева»)

 

  1. Вона була така ніжна, маленька, всього з дюйм зростом, ось її і прозвали….(«Дюймовочка» Г.Андерсен) 

  2. 6.  (Він), забувши про втому, біг попереду карети і всім, кого зустрічав по дорозі, наказував говорити одне й те саме, що у маркіза Карабаса такі володіння»? (про Кота у чоботях) 

 

  1. Надзвичайно смілив дівчинка, адже не боїться сама гуляти лісом, виконує будь-яке доручення і рятує від хижого звіра. («Червона шапочка»)
     

 Молодці! Завдання виконали добре, я вам вручає ще одну зірочку. А зараз мені слід поспішати до своєї злої мачухи. До побачення. 

Вчитель 2  Продовжуємо нашу гру. І тепер у своїх знаннях можуть позмагатися присутні в залі.  

Вчитель 1

1.Чи належить США до країн ЄС? (Ні) 
2. Коли в Європі відзначається День Європи ? (9 травня) 
3. Чому на прапорі ЄС завжди 12 зірок ? (символ завершеності і досконалості) 
4. Моторолер вперше було виготовлено в… (Іспанії) 
5. Яка валюта популярна в Європі? (євро) 
6. В якій країні випускають машину «Вольво» ? ( Швеція) 
7. Назвати столицю Великобританії. (Лондон) 
8. Столиця мод .(Париж) 
9. В якій країні кожного року проводиться найвідоміша у світі велогонка « Тур – де – Франс» ? (Франція) 

10. В якій країні було виведено породу собаки, що характеризується хоробрістю та вірністю і називається вівчарка.(Німеччині) 
11. Яка країна славиться виробництвом годинників, точних інструментів? (Швейцарія) 
12. Відома футбольна команда Іспанії. (Барселона) 

 

Ведуча

Німеччина – одна з країн, що входить до складу ЄС.

    Німецька пунктуальність – суто національна риса характеру. Німці досить прискіпливо ставляться до свого часу. Вони сердяться на тих, хто запізнюється на зустріч, а також погано ставляться і до тих, хто приходить раніше. Увесь час німців розписаний по хвилинах. Німці – дуже конкретний народ. Якщо вони запросили вас на чай, знайте, крім чаю нічого не буде. Відвідуючи будинок німців, гість дарує господині квіти, а дітям – солодощі.

     Головна особливість німецького менталітету – їхнє прагнення до наведення і дотримання порядку всюди: на вулицях, вдома, на робочому місці.

     А чи можуть учасники команд похвалитися такою ж вимогливістю до порядку? Чи завжди чисто у ваших кімнатах та на ваших робочих місцях? Чи вмієте ви швидко прибиратися? Зараз ми це і перевіримо. За одну хвилину учасник(и) команди має на письмовому столі скласти акуратно всі речі, що були недбало розкидані.

Конкурс «Навести порядок на столі»

Ведучий

Англія – країна, що є членом ЄС.

       Найвідомішою особливістю англійців є традиція чаювання. 6 чашок – це той щоденний мінімум, який припадає на одну людину. Виділяється саме стільки найбільш переважних періодів для проведення чаювання.

Ранкове чаювання – бадьорість в ліжку. Першу чашку англійці намагаються випивати одразу після пробудження. Чай до легко сніданку – припадає приблизно на 8-му годину ранку і супроводжується спеціальним чаєм «English breakfest», який відзначається своєю міцністю. Чайний ланч – проходить близько 11-12-ї години і відзначається великою кількістю їжі і смаколиків до чаю. Перерва на чай - 

Час для перерви відводиться впродовж робочого дня. Така перерва має назву «Tea break». Традиційне і найпопулярніше чаювання «five-oclock tea», яке відбувається о 17-й годині. Англійці люблять проводити цей час в компанії родичів і друзів. Вечірній чай – найдорожчі сорти чаю прийнято залишати для вечірнього чаювання, яке проходить в домашній атмосфері. Англійці називають такий  чай «високим».

        Торкаючись теми чаю, пропонуємо трохи розважитись і послухати прекрасну гумореску.

«Курьезный случай»

Раз прислал мне барин чаю,
И велел его сварить.
А я отроду не знаю,
Как проклятый чай варить.

Взял я всё на скору руку,
Чай весь высыпал в горшок.
На приправку перцу, луку
И петрушки корешок.

Чай мой вышел – объеденье.
Раза два прокипятил,
И вдобавок в наслажденье
Сверху маслица подлил.

Разлил варево по плошкам,
Хорошенько размешал,
Остудив его немножко,
На господский стол подал

Слышу, барин расходился,
Меня в горницу позвал,
В волоса мои вцепился,
И таскал меня, таскал.

"Ты чего же образина?
Ты чего же наварил?
Ах ты, Пешка, ты - дубина!
Чтобы шут тебя схватил!"

Долго думал, удивлялся,
Что же мог я натворить?
А потом, уж догадался!!!
Что забыл я, п о с о л и т ь!!!

Ведуча А в Австрії, одній з країн-членів ЄС,  зародився найулюбленіший і найдовговічніший танець – вальс. Напевно, немає на світі такої людини, яку цей танець може залишити байдужою. Дякуючи своїй пластиці, яка поєднується з дивовижною легкістю, витонченістю і плавністю рухів, при відносній простоті широких ковзних танцювальних па він швидко завоював величезну популярність у всьому світі.

Вальс

Ведучий

     Неможливо говорити про Францію, і не згадати про те, що це особлива країна. А столиця Франціїї – Париж – це магічне місто. Тут жили і творили такі письменники як Віктор Гюго, Стендаль, Оноре де Бальзак, Альберт Камю. Ми обов’язково познайомимося з їхньою творчістю в старших класах. Писали свої картини Анрі Матіс, Пабло Пікассо. Знімалися в кінострічках і надихали мільйонів П’єр Рішар, Луі де Фюнес Жан Рено та багато інших. А також Франція з давніх-давен вважалася законодавицею моди і диктувала свій стиль по всьому світу.

       То чому ж нам у жартівливій формі не продовжити таку прекрасну традицію  і не започаткувати власний стиль. Учасникам команд пропонується конкурс «Створи власний образ»

Ведуча  Європу зараз населяє близько 700 млн. мешканців , які є представниками різних націй і народностей.

 

Ведучий Але якщо пильно подивитися на синє небо і думкою, як у тій чудовій-пречудовій пісні, полинути аж до сонця і зірок, і поглянути на трепетну землю, то перед нами відкриється на зелено-голубому лику планети край, що нагадує собою серце, - Україна!

 

Ведуча  Для нас вона - найдорожча, бо тут ми народились, живемо, минає наше дитинство, приходить юність. Нема кращого неба, ніж небо України: у ньому є особиста зоря кожного з нас, яка завжди буде вказувати нам шлях до істини.

 

Ведучий Україна - це наша земля, рідний край з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, талановитими, працьовитими людьми.

(Виходять хлопець і дівчина у національних костюмах ).

Дівчина.

Ти скажи мені, козаче,

За що мене любиш?

Чи коли зустрінеш іншу,

То мене забудеш?

Хлопець.

Як, за що тебе люблю я,

Мила Україно!

За твою красу і вроду,

Пісню солов'їну.

Дівчина.

Але ж я поміж дівчат

Сріблом не багата.

Хіба рушників доволі

Та чепурна хата.

Хлопець.

Ну ж бо, люба Україно,

Тим ти не журися,

На свою природну вроду

Лишень подивися.

Хіба може бути краще

Щось за твою вроду,

Мудрість, душу, силу волі.

Що в твого народу?!

Лиш тебе я, Україно,

Люблю й поважаю,

Бо другої в цілім світі

Кращої немає.

Дівчина.

Але ж в мене шлях тернистий,

Нелегка дорога...

Хлопець.

І за те ти не журися,

За те прошу Бога.

Разом нам - ніщо не лихо,

Разом - на край світу,

Аби лишень мати змогу

І тебе любити.

Разом.

Хай же сонце нам осяє

Шлях до зір далеких,

Доля наша хай літає

На крилах лелеки.

Нехай щастя стука в двері

Кетягом калини.

Хлопець.

А я завжди з тобою буду,

Мила Україно!

 

Вчитель 1 Завдяки нашим учасникам, ми дізналися  сьогодні про Європейський Економічний Союз, та збагнули, що Україна обов’язково повинна бути в числі тих країн, що вже об’єдналися заради свого добробуту та благонадійності.

 

Вчитель 2 Наша держава може з впевненістю просуватися до єдиного європейського простору, бо здатна зробити вагомий внесок у розбудову нової об'єднаної Європи. Щиро дякуємо всім учасникам свята. На все добре! До нових зустрічей!

 

 

 

 

 

docx
Додано
25 липня 2018
Переглядів
4799
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку