Великі географічні відкриття. Народження раннього Нового часу.

Про матеріал
Великі географічні відкриття. Хронологічний список подій , дати і персоналії. Стислий опис подій, що відбулися та їх наслідки.
Перегляд файлу

Великі географічні відкриття. Події, дати, персоналії..

З метою пошуків західного морського шляху з Європи в Індію генуезець Христофор Колумб (1451-1506) запропонував іспанським володарям Фердінанду Арагонському та Ізабеллі Кастильській проект морської подорожі. Перед тим він марно просив допомоги в португальського короля. Проте саме в Іспанії до нього поставилися з повагою і підтримали його проект.

Христофор Колумб (1451-1506) - мореплавець, відкривач Американського континенту. Народився в Генуї, але жив у Португалії. З 14 років брав участь у морських подорожах португальців. У 80-ті роки XV ст . розробив план пошуку західного шляху до Індії, відкинутий королем Португалії. З серпня 1492р. Колумб очолив іспанську морську експедицію до Індії на трьох каравелах ("Санта Марія", "Пінта", "Нінья"). Флотилія подолала Атлантичний океан і 12 жовтня 1492р. досягла одного з Багамських островів, який Колумб назвав Сан-Сальвадор. Під час першої експедиції Колумбу вдалося дістатися також Куби і Гаїті. Згодом, призначений віце-королем нових земель, він очолив ще три експедиції (149$-1496, 1498-1500,1502-1504) і відкрив Антильські острови, узбережжя Центральної та Південної Америки. Колумб помер 21 травня1506р., переконаний, що відкриті ним землі - це частина Східної Азії. Тому Американський континент було названо на честь флорентійського мореплавця Амеріго Веспуччі, який першим висловив припущення, що відкриті Колумбом землі - нова частина світу. Ім'я Колумба збереглося в назві однієї з південноамериканських країн - Колумбії.

1492 р. з іспанського порту Палос у бік Атлантичного океану відпливли 90 відважних моряків і Колумб, які сподівалися відкрити таємничі країни Антилію (Антильські острови) і Ціпангу (Японію). У жовтні того самого року вони вперше побачили землю і висадилися на одному з Багамських островів, який Колумб назвав Сан-Сальвадором. Згодом було відкрито острови Куба і Гаїті, які відкривач назвав Фернандіна та Еспаньола.

Коли Колумб повернувся до Іспанії та проінформував королеву Ізабеллу про свої відкриття, на знак подяки його було призначено віце-королем нових земель.

У 1493-1496 рр. мореплавець здійснив другу подорож, але мав уже 17 кораблів і 1500 осіб. Було відкрито Малі Антили, Пуерто-Рико, Ямайку.

У1498-1500 рр. Колумб очолив третю експедицію. У ній його оточення становили різні злочинці, яких покарали примусовим поселенням на нових землях. Саме під час цієї подорожі було досягнуто гирла річки Оріноко в Південній Америці. Але Колумб до кінця свого життя так і не знав, що відкрив новий материк. Відкриті землі він називав Індією, а їхнє населення - індіанцями. Ця назва так і закріпилася за корінними мешканцями Америки. У 1502-1504 рр. Колумб здійснив останню подорож, допливши до берегів Середньої Америки.

З часом нові землі європейці почали колонізувати. Іспанських завойовників називали конкістадорами. Першою колонією Іспанії був острів Еспаньола (Гаїті).

1519 р. загін іспанців на чолі з Фернандо Кортесом підкорив країну ацтеків у Мексиці. Пізніше Кортес відкрив Юкатан, Гондурас і Каліфорнію.

1532 р. іспанці під проводом Франсіско Піссаро завоювали країну інків, розпочавши колонізацію Перу.

Географічні відкриття здійснювали посланці не лише Іспанського, а й Португальського королівства. Ще 1486 р. португалець Бартоломеи Діаш досяг мису на півдні Африки, який пізніше отримав назву мису Доброї Надії.

1497 р. до Індії відпливла португальська експедиція на чолі з Васко да Гамою. Лише наступного року моряки дісталися Індії та висадилися в місті Калікут. А через кілька місяців вже навантажені різними місцевими виробами та прянощами португальці попливли до Лісабона.

Васко да Гама (1469-1524) - португальський пірат-мореплавець, який першим здійснив морську подорож з Європи до Індії навколо Африки. Його флотилія (3 кораблі) покинула Лісабон у липні 1497р. і на початку 1498р." обігнувши мис Доброї Надії, прибула до Малінді (Східна Африка), де взяла на борт відомого арабського лоцмана і флотознавця Ахмеда ібн Маджида, який привів ескадру Васко да Гама у серпні 1498р. до індійського порту Калікут. Повернувшись до Лісабона з багатим вантажем коштовних прянощів, Васко да Гама сформував за підтримки португальського двору в 1602р. другу ескадру (20 кораблів), з якою знову прибув до Індії, де зайнявся піратством і колоніальними загарбаннями. За колосальні фінансові прибутки, які він приніс португальській скарбниці, Васко да Гама був призначений у 1524 р. віце-королем Індії, але невдовзі помер від несприятливого для європейця тропічно-екваторіального клімату.

Через деякий час Португалія перетворилася на першу морську державу світу, у тисячі разів збільшивши свої володіння. З часом вона стала великою колоніальною імперією.

Фернан Магеллан. 1519 р. португалець, який здійснив першу навколосвітню подорож. П'ять кораблів під іспанськими прапорами відпливли у пошуках західного шляху до Молуккських островів. 1520 р. Магеллан і його команда (265 осіб) дісталися гирла Ла-Плати, переправилися через небезпечну протоку, пізніше названу Магеллановою. Під час подорожі спалахнув бунт моряків, придушений з великими труднощами. Подальше плавання тривало вже на трьох кораблях зі значно меншою командою. Впродовж трьох місяців за доброї погоди моряки перепливли Тихий океан, дісталися одного з островів архіпелагу, пізніше названого Філіппінським. Того ж року сталася сутичка моряків з місцевими жителями, в якій загинув Магеллан. На одному кораблі "Вікторія" вже без Магеллана залишки його команди (16 осіб) обігнули з півдня Африку і повернулися в Іспанію.

Географічні відкриття XV-XVI ст. мали епохальне значення для подальшого розвитку Європи і створили передумови для майбутньої колоніальної системи.

Спочатку найкращі колонії дісталися Іспанії (майже вся Америка) і Португалії (Індія). Набагато пізніше колоніальними державами стали Англія (з середини XVI ст.), Франція та Нідерланди (на початку XVII ст.).

Відкриття започаткували добу масових переселень з Європи до інших частин світу, передусім до Америки, що спричинило тяжкі наслідки для корінного населення. Індіанці, які перебували на нижчому рівні розвитку, не витримали суперництва з європейцями. Вони вели тривалу і запеклу боротьбу, але зрештою мусили поступитися європейцям і стати їхніми невільниками.

Великі географічні відкриття збагатили європейські країни, насамперед Іспанію та Португалію. На відкритих ними землях з часом було виявлено поклади цінних металів, передусім золота і срібла. Поширення їх у Європі неминуче призводило до подорожчання різних товарів і продуктів харчування (тобто відбувалася так звана революція цін).

Відкриття сприяли розширенню торговельної справи. Завдяки встановленню європейцями зв'язків з іншими материками виникла світова торгівля. З Європи почали більше вивозити зброї, тканин, посуду. З Америки до Європи ввозили какао і тютюн. Звідти до європейців потрапили кукурудза і картопля. З Азії завозили чай і каву.

Головним центром світової торгівлі поступово став нідерландський Антверпен, а важливими європейськими портами: Лісабон (Португалія), Лондон (Англія), Марсель (Франція).

 

docx
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
1590
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку