Відеоматеріал: "І знову про Японію" - доповнення до кейсу.

Про матеріал
Даний матеріал створений як доповнення до кейсу "Японія - країна Сонця,що сходить", підібраний цікавий матеріал... Додані посилання на сайти, на яких можна ще більше дізнатися про цю дивовижну країну!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

І знову про Японію. Цікаві фактиhttps://antonivtours.com/2017/11/0-faktiv-pro-yaponi%D1%97-yakix-vi-chi-ne-znali/

Номер слайду 2

Всі дивацтва Японії, від яких волосся “дибки” стає: В Японії на день святого Валентина проявляють симпатію і дарують подарунки дівчата. Не відомо  з чим пов’язана ця традиція, але сьогодні вона виконує важливу соціальну функцію: дозволяє дівчаткам сказати “так” не чекаючи, поки японський чоловік набереться сміливості до неї підступитися. У Японії сніговиків прийнято ліпити строго з двох куль, а не трьох, як в іншому світі. І тут японці відзначилися. В Японії дешева риба і м’ясо, але дуже дорогі фрукти. Одне яблуко коштує два долари, зв’язка бананів п’ять. Найдорожчий фрукт диня, сорт типу нашої “торпеди” обійдеться в Токіо в двісті доларів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Кодекс честіБільшість японських ієрогліфів складаються з 2-4 складів, але є дивовижні винятки. Наприклад ієрогліф 砉 читається як “ханетокаватогаханареруото”, це тринадцять складів! Описує звук, видаваний при відділенні плоті від кістки. Питання честі і раніше грає в Японії центральну роль, навіть в політиці. Останній прем’єр міністр Юкіо Хатояма подав у відставку після того, як не зміг виконати передвиборчу обіцянку. Двоє його попередників теж.

Номер слайду 5

Японський сніговик У Японії сніговиків прийнято ліпити строго з двох куль, а не трьох, як в іншому світі. І тут японці відзначилися. У всіх північних містах Японії, де взимку випадає сніг, підігріваються тротуари і вулиці. Ожеледі не буває, і сніг прибирати не треба. Дуже зручно!

Номер слайду 6

Тут багато великого…  Японія маленька країна, але тут багато всього великого. Тут знаходиться найдорожчий парк розваг у світі Disney Sea, чотири з десяти найвищих американські  гірки. У Токіо найрозвиненіша система метро в світі, знаходиться найбільший залізничний хаб і найбільше змішане пішохідне перехрестя.  При цьому в Японії немає центрального опалення. Цього року Японії виповнилося 2671 рік.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Остання імперія Японія – остання країна в світі, що формально зберегла титул Імперії. Японська імператорська династія ніколи не переривалася. Правлячий сьогодні імператор Акіхіто – прямий нащадок першого імператора Дзімму, що заснував Японію в 711 році до нашої ери.

Номер слайду 9

Можна «поїхати»… У японській мові одночасно використовується три види письма: Хірагана (складова система для запису японських слів), Катакана (складова система для запису запозичених слів) і Канджі (ієрогліфічне письмо). З розуму зводить, так. Японська мова складається з декількох рівнів ввічливості: розмовний, шанобливий, ввічливий і дуже важливий. Жінки практично завжди говорять на шанобливій формі мови, чоловіки на розмовній.

Номер слайду 10

І ще трохи про мову… У Японській мові практично немає особових займенників, а ті слова, які іноді використовуються як займенники, мають ще хоча б одне значення. В українській мові, наприклад, займенник «я» не означає нічого, крім «я», а в японському 私 (ваташі, я) означає ще й «приватний, особистий»;貴 方 (аната, ви) – «мій пан». Використовувати “Аната” ввічливо тільки при першому знайомстві, потім до співрозмовника прийнято звертатися по імені або за посадою.

Номер слайду 11

Про школу і навчання.  У Японії навчальний рік починається першого квітня і розділений на триместри. Школярі вчаться з квітня по липень, потім з вересня по грудень, і з січня по березень. На сьогоднішній день у Японії одна з найкращих освітніх систем, але у той же час і «найсуворіша»… Японцям здавна властиве прагнення до отримання знань, повагу до навчання й вченості.

Номер слайду 12

Про етнічний скдад.  Японія моноетнічна країна, 98.4% всього населення становлять етнічні японці.  Японці дуже шанобливо ставляться до всіх націй, в них викорінений расизм. Якщо японці щось роблять, то прагнуть до повної автентичності. Так, у всіх французьких булочних японські написи дублюється на французькій. В італійській Желатерія морозиво буде підписано на італійській, а в іспанському ресторані буде меню на іспанській. Англійською, при цьому, не буде нічого. Іноді здається, що для них це просто “ще одна європейська мова”. 

Номер слайду 13

Про власність… У Японії строго дотримується право власності, тому тут існують десятки компаній з більш ніж тисячолітньою історією. Наприклад готель Хоші Рьyoкан безперервно функціонує з 718 року. Ним керує одна і та ж сім’я! протягом вже 46 поколінь! Більше половини залізниць в Японії приватні. Недержавні перевізники відповідають за 68% всього залізничного сполучення країни.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

І ще про власність… Гора Фуджі знаходиться в приватному володінні. У синтаїстськімі храмі Хонг Сенг збереглася дарча від 1609 року якій Сьогун передав гору у володіння храму. У 1974 році справжність дарчим підтвердив верховний суд Японії, після чого не мав іншого виходу, як передати гору у власність храму. Тому що право власності в Японії є непорушним. Ця країна не схожа на жодну іншу.

Номер слайду 16

І насамкінець… Японці вважають, що людина повинна вміти ховати страждання за посмішкою. Є навіть приказка 顔 で 笑 っ て 心 で 泣 く (Као де варатте кокоро де наку; посміхайся, поки страждаєш всередині). В Японії  унікальна організація суспільства: з одного боку абсолютно західна правова держава, з іншого самобутня культура, яка живе не тільки традиціями, але й постійно еволюціонує. Японія є найбільшим донором міжнародної допомоги в світі.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Захочете знати більше…https://antonivtours.com/2017/11/0-faktiv-pro-yaponi%D1%97-yakix-vi-chi-ne-znali/https://oaf.org.ua/japan-educationhttps://www.alltours.net.ua/articles/10-cikavih-faktiv-pro-japoniju.htmlhttp://tut-cikavo.com/krajini/aziia/222-tsikavi-fakti-pro-yaponiyuhttps://eventukraine.com/travel/malovidomi-cikavosti-pro-yaponiju/

Номер слайду 19

…..і ще більше!https://historyurok.com.ua/tsikavi-fakty/z-geografiyi/krajiny/osvita-v-yaponiji.htmlhttp://mapme.club/poradi/1562-20-cikavix-faktiv-pro-yaponiyu-yaki-tebe-vrazyat.htmlhttps://travel.tochka.net/6950-30-samykh-interesnykh-faktov-o-yaponii/https://tsikaviy-svit.com/%D1%86%D1%96%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D1%96-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D1%8 F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%96%D1%8 E

pptx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку