Відеоурок фізики "Експериментальні та теоретичні методи досліджень законів природи"

Про матеріал
Дізнаємося, чим відрізняються спостереження і есперимент. Вивчимо, яким є внесок фізики в дослідження Всесвіту. Познайомимося з сучасними методами досліджень. Навчимося розв’язувати цікаві задачі. Давайте навчатися разом. До підручника «Фізика 7 клас". Автори: Бар'яхтар В., Божинова Ф., Кірюхін М., Кірюхіна О. (2024 р.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Експериментальні та теоретичні методи досліджень законів природи7 Перейти на Ютуб-канал «Дистанційне навчання»Урок 2

Номер слайду 2

Дізнаємося, чим відрізняються спостереження і есперимент. Вивчимо, яким є внесок фізики в дослідження Всесвіту. Познайомимося з сучасними методами досліджень. Навчимося розв’язувати цікаві задачі. Урок 2

Номер слайду 3

Кожен із вас під час спостережень за навколишнім світом отримує нові знання. Наприклад, ви самостійно встановили, що сонце щовечора заходить за обрій, а зранку піднімається над ним, дим із труби в безвітряну погоду здіймається вгору, сонячні промені нагрівають землю, крижинка холодить долоню.

Номер слайду 4

А як вчені одержують нові знання про навколишній світ? Якими методами користуються? Цікаво ж про це дізнатися.

Номер слайду 5

Фізичне дослідження — це цілеспрямоване отримання нових знань про фізичні тіла або явища.

Номер слайду 6

Фізичне дослідження може бути у формі спостереження, коли дослідник спостерігає за явищем, не втручаючись у його перебіг. Наприклад, ви спостерігаєте, як плаває на воді листочок з дерева, або дивитесь на блискавку під час грози.

Номер слайду 7

Якщо результати спостережень повторюються, то дослідник на основі отриманих даних може зробити певні висновки. Висновки бувають правильними або хибними.

Номер слайду 8

Користуючись спостереженнями, філософи Давньої Греції зробили, наприклад, такий висновок: важкі предмети завжди падають швидше, ніж легкі. На цьому висновку (як потім з’ясувалося — хибному) була побудованафізична модель Аристотеля, давньогрецького філософа та засновника фізики. Аристотель(384–322 рр. до н. е.)

Номер слайду 9

Фізичною моделлю ми будемо називати спрощений опис явища, будови фізичних тіл тощо. Фізичну модель створюють для пояснення цих явищ на основі наявних фізичних законів. Відкриття нових законів, з одного боку, ускладнює модель, а з іншого — наближає модель до реальності.

Номер слайду 10

Експеримент (дослід, експериментальне дослідження) — це дослідження фізичного явища в умовах, що перебувають під контролем науковця, яке супроводжується вимірюваннями.

Номер слайду 11

Перехід від спостереження до методів дослідження, якими користуються зараз, пов’язують з іменами двох ви-датних фізиків: італійця Ґалілео Ґалілея та англійця Ісаака Ньютона. Ґалілео Ґалілей (1564–1642)Ісаак Ньютон(1642–1727)

Номер слайду 12

Закон всесвітнього тяжіння надав змогу розрахувати орбіти планет Сонячної системи. Ці дані перевірено за допомогою оптичних телескопів. Останнє підтвердження отримано завдяки польотам супутників.

Номер слайду 13

На Місяці, де відсутнє повітря, астронавт Девід Скотт узяв до рук, а потім одночасно відпустив молоток і пташине перо. Дослід якого вченого повторив астронавт? Який результат він отримав?Цікава вправа

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
Додано
22 серпня
Переглядів
19
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку