Відеоурок "Учимося розв’язувати задачі"

Про матеріал
Дізнаємося, як правильно розв’язувати фізичні задачі. Вивчимо послідовність дій при розв’язуванні задач. Навчимося оформляти задачі в зошиті. Будемо разом розв’язувати і записувати цікаві задачі. Давайте навчатися разом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учимося розв’язувати задачі7 Перейти на Ютуб-канал «Дистанційне навчання»Урок 11

Номер слайду 2

Припустимо, що до початку уроків залишилось 15 хвилин. Відстань від вашого дому до школи становить 1800 м. Чи прийдете ви вчасно, якщо будете йти зі швидкістю 3,6 км/год? З якою найменшою швидкістю ви маєте рухатися, щоб не запізнитись? Задача 1 Фізика

Номер слайду 3

Аналіз фізичної проблеми1 етап. У задачі треба знайти:1) час t1 руху до школи із зазначеною швидкістю ϑ1 ;2) швидкість ϑ2, з якою слід рухатися, щоб витратити на шлях небільш ніж 15 хв (t2 = 15 хв). Вважатимемо рух рівномірним. Уважно читаємо умову задачі, з’ясовуємо, яка фізична ситуація розглядається, про які фізичні величини йдеться.

Номер слайду 4

Аналіз фізичної проблеми1 етап. Швидкість руху надана в км/год, а шлях — в одиницях СІ. Подамочас і значення швидкості руху в одиницях СІ: Визначаємо, в яких одиницях будемо розв’язувати задачу. Зазвичай задачі розв’язують в одиницях СІ.

Номер слайду 5

Аналіз фізичної проблеми1 етап. Якщо необхідно, виконуємо пояснювальний рисунок. Часто саме рисунок допомагає краще розібратися в задачі.

Номер слайду 6

Запис умови задачі в зошит2 етап. Записуємо коротку умову задачі. Під словом «Дано» записуємо символи наданих в умові фізичних величин та їхні значення в обраних одиницях. Під словом «Знайти» записуємо символи фізичних величин, які слід знайти в задачі. Задача 1 Дано:l=1800 мϑ1 =3,6 км/год = 1 м/сt2 =15 хв = 900 с. Знайти:t1 - ?ϑ2 - ?

Номер слайду 7

Пошук математичної моделі3 етап. У фізиці будь-якому розрахунку передує запис формули, тому в другій колонці записуємо рівняння, що пов’язують фізичні величини, які характеризують наявне в задачі фізичне явище або фізичне тіло.𝝑𝟏= 𝒍𝒕𝟏  𝒕𝟏= 𝒍𝝑𝟏  𝝑𝟐= 𝒍𝒕𝟐  

Номер слайду 8

Перевіримо одиниці вимірювання4 етап. Перевіряємо одиниці шуканої величини. Для цього в отриману формулу підставляємо лише одиниці, без числових значень. Якщо отримано зовсім іншу одиницю, шукаємо помилку.𝝑𝟏= 𝒍𝒕𝟏  𝒕𝟏= 𝒍𝝑𝟏  𝝑𝟐= 𝒍𝒕𝟐  𝒕𝟏= ммс=м∙см = с [𝝑𝟐]= мс  

Номер слайду 9

Пошук математичної моделі і розв’язання 5 етап. Розв’язуємо рівняння відносно невідомої величини. Виконуємо необхідні обчислення.𝝑𝟏= 𝒍𝒕𝟏  𝒕𝟏= 𝒍𝝑𝟏  𝝑𝟐= 𝒍𝒕𝟐  𝒕𝟏= ммс=м∙см = с [𝝑𝟐]= мс  𝒕𝟏= 1800 м1 м/с=1800 с  𝒕𝟏=30 хв  𝝑𝟐= 1800 м900 с= 2 м/с 𝝑𝟐=7,2 км/год 

Номер слайду 10

Аналіз одержаних результатів6 етап. Аналізуємо результат, насамперед — на рівні здорового глузду (наприклад, шлях від школи додому навряд чи буде подоланий за добу або за 1 с).t1 > t2, тому, рухаючись зі швидкістю ϑ1 = 3,6 км/год, ви не встиг-нете до початку уроків. Щоб не спізнитися, треба рухатисяудвічі швидше. Саме таке значення отримано в ході розв’язання.

Номер слайду 11

Записуємо відповідь7 етап. Записуємо відповідь𝒕𝟏=30 хв,  Відповідь:𝝑𝟐=7,2 км/год 

Номер слайду 12

Повну презентацію дивіться у відеоуроці.−−−−

pptx
Додано
20 жовтня
Переглядів
8
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку