Види імплантації зубів

Про матеріал
Безпосередньо зубним імплантатом називається частина штучного зуба, яка імплантується в щелепу. В цілому штучний зуб складається з трьох частин...
Перегляд файлу

Види імплантації зубів

 

Спонсор написання матеріалу - Dental Home, тепла сімейна стоматологія у Тернополі

 

Поставити коронку, щоб відновити частково зруйнований зуб, можна тільки при наявності здорового кореня, який здатний витримати подальшу навантаження. Однак, якщо один або декілька зубів втрачені повністю або повинні бути видалені разом з коренем, вирішити проблему їх відсутності зможе тільки імплантація.

 

Чим раніше ви займетесь заміною прогалин в зубному ряду, тим буде простіше і дешевше: адже не встигне атрофуватись кісткова тканина щелепи, не виникне асиметрія, менше буде можливих ускладнень. Давайте дізнаємося, що потріно зробити пацієнту, який прийняв рішення повернути собі гарну посмішку.

 

Що таке зубний імплантат

 

Безпосередньо зубним імплантатом називається частина штучного зуба, яка імплантується в щелепу. В цілому штучний зуб складається з трьох частин:

 

  • штифт (імплантат). Нижня частина, складається з гіпоалергенного сплаву і вкручується в щелепу. Замінює корінь зуба;
  • абатмент - перехідник між імплантатом і коронкою, назва перекладається як «опора». Може бути виготовлений з металу або кераміки. Для тимчасових протезів використовують пластикові абатменти;
  • коронка. Верхня частина, своєрідний ковпачок з кераміки або пластмаси, який надягається на абатмент та імітує видиму частину зуба.

 

Концептуально вся конструкція розроблена таким чином, щоб можна було при необхідності поміняти абатмент і коронку, не змінюючи гвинт (штифт). Такий підхід мінімізує пошкодження щелепної кістки.

 

Показання до імплантації зубів

 

Імплантація повністю вирішує проблему відсутності одного, декількох або навіть всіх зубів. Важливо, що на відміну від звичайного протезування, створюється повноцінна імітація відсутнього зуба, з штучним коренем. В результаті нормалізується навантаження на щелепу, зміцнюється кісткова тканина.

 

До речі! Якщо щелепна кістка сильно атрофована, для надійної установки імплантату може знадобитися її нарощування. Це робиться за допомогою натурального, взятого безпосередньо у пацієнта, або синтетичного замінника кісткової тканини.

 

Оскільки імплантація є хірургічною процедурою, її не проводять при наявності у пацієнта хронічних захворювань, які можуть перешкодити загоєнню ран і приживлення імплантату. Також вона протипоказана вагітним жінкам і дітям у віці до 18 років. Проведення процедури можливе тільки після санації порожнини рота (усунення карієсу, запалень ясен) і при правильному прикусі.

 

Види зубних імплантатів

 

«Замінник» зуба може бути виготовлений з титану і його сплавів або з діоксиду цирконію, якщо у пацієнта алергія на титан. Такі випадки вкрай рідкісні, тому в основному використовуються титанові сплави, вони надійніші. За формою імплантат може бути гвинтовим і триматися в щелепі за рахунок різьблення або циліндричним з текстурованою поверхнею і триматися за рахунок проростання кісткової тканини в його пори. Пориста поверхня створюється за допомогою спеціального напилення - наприклад, наночастинок діоксиду титану.

 

Основні країни-виробники імплантатів всіх видів - це Швейцарія, Німеччина, Ізраїль, Південна Корея.

 

  • ROOT [1] (Швейцарія) - імплантати середньої цінової категорії преміум-класу, виготовляються з титану четвертого, п'ятого і шостого класів. Мають виключно чисту поверхню без будь-яких сторонніх мікрозабруднень [2], а також комбіноване різьблення, що підвищує міцність закріплення і приживлюваність. Завдяки широкій лінійці розмірів можливо охопити максимум клінічних випадків, уникаючи нарощування кісткової тканини. Ці імплантати допомагають зберегти естетичний контур ясна, що особливо актуально при протезуванні передніх зубів. Процедура імплантації проходить по малоінвазивному протоколу. За співвідношенням ціна-якість цей бренд стоїть осібно серед представлених на українському ринку імплантатів, так як застосування даного виду імплантатів можливо при таких захворюваннях, як СНІД, ВІЛ, гепатит, цукровий діабет.
  • Nobel [3] (Швейцарія) - імплантати преміум-класу, застосовуються в складних клінічних випадках, можуть кріпитися не тільки до щелепних, але і до вилочних кісток. Патентована поверхня TiUnite забезпечує швидке приживлення. Крім того, використання цих імплантатів забезпечує високі естетичні результати.
  • Straumann [4] (Швейцарія) - преміальні протези, випускаються в трьох варіантах, що дозволяє вирішувати проблеми пацієнтів з різною відстанню між зубами і декількома патологіями. Внаслідок невеликого розміру в поєднанні з поверхнями, що стимулюють швидке приживлення, є можливість найменш болісно вирішувати проблему повної відсутності зубів.
  • Oneway Biomed [5] (Швейцарія). Це преміальний бренд, під яким на території України представлена продукція компанії Ihde Dental AG. На імплантати дається довічна гарантія. Можливо протезування людям, хворим на діабет.
  • Noris Medical [6] (Ізраїль). У лінійці продукції компанії Noris Medical представлено 10 видів преміальних імплантатів з високоякісних титанових сплавів. Деякі моделі поєднують кілька видів різьблення для забезпечення найбільш міцної фіксації.
  • Osstem [7] (Південна Корея). Компанія займає 80% південнокорейського ринку імплантатів і на світовому ринку - п'яте місце. У США виробляє імплантати під брендом Hiossen. Продукція балансує за ціною між класами «преміум» і «мідл». Приживлення нових моделей тестується на тварин.
  • Alpha Dent (Німеччина). Завдяки наявності шести моделей імплантатів преміум-класу в лінійці можливо вирішувати складні завдання за рахунок поєднання мікрорізьби і потрійної глибокої різьби, пористої структури поверхні і збалансованих пропорцій.

 

Імплантати повністю зростаються з щелепною кісткою приблизно за шість місяців. Приживлюваність становить 95-97% [8]. Відторгнення штифта може бути пов'язано з недбалістю пацієнта (куріння, недостатня гігієна, зайві навантаження на імплантат), системними захворюваннями (наприклад, цукровий діабет), лікарською помилкою або низькою якістю самого виробу. Кожен клінічний випадок вимагає індивідуального підходу, тому розроблені різні конструкції і методи для імплантації зубів.

 

Які бувають види установки імплантатів?

 

Залежно від ступеня хірургічного втручання розрізняють одноетапну, одномоментну і двоетапну імплантацію. Зверніть увагу, що в будь-якому випадку буде потрібно час на приживлення імплантатів, і тільки після цього вам поставлять постійні абатменти і коронки.

 

Одноетапна з негайним навантаженням

 

Її також називають однофазною, малоінвазивною, експрес-імплантацією або Immediate Load. Суть процедури зводиться до імплантації титанового штифта в щелепу через невеликий прокол. Основна проблема при цьому - витончення щелепної кістки в місці тривалої відсутності зуба, яка потребує ретельного підбору імплантатів для їх надійного закріплення. За рахунок того, що процедура малоінвазивна, є можливість практично відразу (через один-сім днів) поставити тимчасовий протез, а після приживлення імплантату замінити його постійним.

 

  • All-on-4. Вирішує проблему протезування великої кількості зубів (12-14). Протез закріплюється в щелепній кістці за допомогою чотирьох імплантатів: двох фронтальних і двох бічних (в районі п'ятого або шостого зубів). Цей варіант можна застосовувати тільки при відсутності в щелепній кістці атрофованих ділянок. Через невеликі кількості імплантатів дуже важлива точна їх установка для правильного навантаження на протез. «Обійти» атрофовані області і куди-небудь зрушити точки установки імплантатів можна.
  • All-on-6. Покращений варіант вирішення проблеми: протез кріплять шістьма імплантатами, які встановлюються не вертикально, а під кутом. У цьому випадку вдається правильно розподілити навантаження, обходячи атрофовані області кісткової тканини. Але така імплантація обійдеться дорожче, ніж All-on-4.
  • Базальна. Використовується при сильній атрофії щелепної кістки. Імплантати закріплюються не в верхньому губчатому, а в більш глибокому - базальному - шарі щелепи. Недолік цього варіанту - проведення процедури при відсутності не менше ніж трьох зубів підряд, інакше для імплантатів буде занадто мало місця.
  • Комплексна. Це використання різних типів імплантатів і протоколів імплантації, наприклад якщо пацієнту необхідно відновлення і передніх, і корінних зубів.

 

Постійний протез встановлюють на третій-четвертий день або через чотири-шість місяців.

 

Одномоментна після видалення зуба

 

Імплантат впроваджують в лунку, що утворилася на місці вилученого кореня зуба. Лунка калібрується стоматологічною фрезою під розмір імплантату. Найчастіше це робиться для зони посмішки, щоб пацієнт міг піти від стоматолога з тимчасовими абатментом і коронкою. Через чотири-шість місяців, коли імплантат приживеться, на нього можна буде поставити постійний протез (у випадках з класичними имплантами).

 

Також одномоментна імплантація може проводитися і з застосуванням моноблочних імплантатів з моментальною навантаженням. Основна особливість даного методу - імплантація робиться одночасно з видаленням.

 

Двоетапна з відстроченим навантаженням

 

Буває двох варіантів:

 

  • Класична імплантація. Найбільш складний варіант, при якому спочатку формується так зване кісткове ложе, в нього встановлюється імплантат, закривається заглушкою, і ясна зашивається аж до приживлення імплантату - на чотири-шість місяців. Після цього її знову розкривають, знімають заглушку і ставлять формувач ясен - ще приблизно на місяць. І тільки після цього встановлюють протез. Перевага класичної імплантації - можливість використання менш дорогих імплантатів і оплати послуг в кілька етапів.
  • Балочная конструкція на імплантатах. Це установка умовно-знімного протезу щелепи на два або чотири імплантати, з'єднані балкою. Застосовується при повній відсутності зубів, вимагає ретельної підготовки кісткового ложа.

 

Впровадження в організм штучних елементів завжди вимагає уважного підбору матеріалів, досвіду хірурга і дотримання подальших лікарських рекомендацій. Це стосується і імплантації зубів. Результат процедури буде залежати від відповідального підходу як з боку лікаря, так і з боку пацієнта.

 

 

 

 

Список використаних матеріалів

 

1.Кунин А.А. зі співавт. Клінічна стоматологія, № 4 (36) 2005: 60-63.

2.Федоров Ю.А. Дрожжина В.А.Нове в стоматології, № 10/97 (60).

3.Федоров Ю.А., Сто сім запитань до стоматолога. СПб: «Невський проспект» - 2001; 128 стр.

4. https://dental-home.te.ua/poslugi/%D1%96mplantacz%D1%96ya.html

 

docx
Додав(-ла)
Дентюк Василь
Додано
12 грудня 2019
Переглядів
930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку