Відкрита виховна година "Моє село,село трудівників"

Про матеріал

Рідний край! Починається він з батьківського порога, стежини до хати, що ніжно стелиться в садочку. А ще він починається із маминої пісні колискової. Для кожної людини найдорожчий той край, де вона народилася, звідки пішла у великий світ. Для усіх нас найдорожче, найкраще у світі наше рідне село Студениця. Тут жили наші діди, прадіди, тут живуть і працюють наші батьки. Тут корінь нашого славного роду українського.

Село моє – це наша велика родина,

Наше коріння і батьківщина.

Материнська пісня і біла вишня у саду,

Це наша сповідь і турбота,

Батьків моїх щоденная робота.

Рідне село. Воно справді зігріває душу кожного. Це тепло глибоко проникає до серця. І де б ми не були, а невидимі промінчики притягують до себе, кличуть із далеких доріг до рідного села, до отчого дому. Здається, нема нічого кращого на світі за побачення з рідними вулицями, батьківською хатою, рідною школою.

Нашому рідному селу та його трудівникам учні 5 класу приурочили виховну годину, протягом якої вони розповіли про трудівників села, чиїми невтомними руками славиться наша земля, в кого руки мозолясті, і сходить день новий у щасті з їхніх натруджених долонь.

Учні 5 класу працюючи над проектом вивчили таких сільських майстрів як: Рисінську Н.П., Радомського П.І., Кукліч Н.А., а також цікавилися мистецтвом наших вчителів: Прищепи Т.Ф., Нацевич Н.О., Шелист Т.В., Павицького О.В., Крижанівської М.А. Під час виховної години діти згадали про кожного з них та показали роботи всіх майстрів, а також учні школи мали змогу побачити відео-інтерв'ю з трудівниками села.

Нехай же завше лине слава про наше рідне село, про всіх вас, господарі землі та лісу, наші земляки, про тих, хто вмілими руками багатий ростить урожай, хто славить лісом і хлібами наш дорогий Студеницький край!

Перегляд файлу

 

 

 

 

Відкрита виховна година

«Моє село,

село

трудівників »

30715421_184374278858233_2492499706622509056_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20180416_083841.jpg

 

Виконала

педагог-організатор

Студеницької ЗОШ I-III ст.

Скок Юлія Володимирівна

Учитель:

Україна! Золота, чарівна сторона. Земля, рястом уквітчана, зелом закосичена. Скільки добрих і теплих слів придумали люди, щоб висловити любов до краю, де вони народилися і живуть. Земле моя, краю рідний! Дорога серцю земля батьків і прадідів наших, оспівані в піснях народних безмежні степи, зелені ліси і долини. Тут усе близьке і рідне нам, дороге кожному серцю.

( звучить пісня « Мій рідний край » )

Ведуча:

Добрий день вам, любі наші гості, у нашій гостинній хаті. Спасибі, що прийшли до нас на свято. Відвідайте нашого хліба-солі, щоб всі були веселі та здорові. А як пирогів наших ще скуштуєте, то і силу відчуєте.

Ведучий:

У нашій світлиці ми вітаємо вас щиро, стрічаємо із хлібом, любов’ю та миром!

( звучить пісня « Зеленеє жито » )

Учитель:

Рідний край! Починається він з батьківського порога, стежини до хати, що ніжно стелиться в садочку. А ще він починається із маминої пісні колискової. Для кожної людини найдорожчий той край, де вона народилася, звідки пішла у великий світ. Для усіх нас найдорожче, найкраще у світі наше рідне село Студениця. Тут жили наші діди, прадіди, тут живуть і працюють наші батьки. Тут корінь нашого славного роду українського. Сьогоднішня наша зустріч присвячена рідному селу та його трудівникам– «Моє село, село трудівників»  ».

Учень:

Село моє, краплиночка на карті,

У світі невідоме, та дарма.

Ну а чого без нього були варті,

Ми з вами, кожен зокрема.

Земле моя, у тобі мої мрії, надії.

Сходить сонце, жита половіють, у душі моїй, в долі моїй.

Флешмоб «Ми любимо тебе Студениця»

Учитель:

Рідне село. Воно справді зігріває душу кожного. Це тепло глибоко проникає до серця. І де б ми не були, а невидимі промінчики притягують до себе, кличуть із далеких доріг до рідного села, до отчого дому. Здається, нема нічого кращого на світі за побачення з рідними вулицями, батьківською хатою, рідною школою.

 

1-а учениця:

Я люблю тебе, отчий мій краю!

Я люблю тебе, рідне моє село!

До небес твою душу здіймаю –

До землі я схиляю чоло!

2-а учениця:

Село моє, для мене ти єдине,

Криниця чиста з саду вигляда,

Хатина біла, сонях біля тину –

Така моя батьківська земля.

3-а учениця:

Село моє – це наша велика родина,

Наше коріння і батьківщина.

Материнська пісня і біла вишня у саду,

Це наша сповідь і турбота,

Батьків моїх щоденная робота.

4-а учениця

Тут моє дитинство босоноге,

Стежина в школу на зорі,

Тут наші ще не сходжені путі.

Село моє, ти радість, ти доля моя,

Єдина для нас ти земля,

Розкішний вінок ти із рути і м’яти,

Як же тобі пісень не співати.

( звучить пісня « Село моє » )

Учитель:

За народними переказами , що мають поширення серед місцевих жителів, заснування Студениці відноситься до періоду татаро-монгольської навали. На місці села були дрімучі ліси і болота. Сюди втікали від жорстокого ворога люди і незабаром  з'явилося населення Студениця. Назва походить від слів «студена вода». Місцевість була багата на джерела, одне з них і досі тече в річку Свинолужку.

Перші документальні відомості про село датуються 1853 року.

Ведучий:

Завітаємо уявою в давнє українське село. Адже наше село сягає давнини як і інші села України. Ідеш, бувало, вулицею – біліють ряди хат, обгороджених тином. Серед буйної зелені виринають вони з-поміж дерев. Як любовно писав про красу українського села наш великий Кобзар:

Село...І серце одпочине.

Село на нашій Україні –

Неначе писанка село,

Зеленим гаєм поросло.

Ведучий:

Радісно і щасливо жили студенчани, раділи успіхам своєї праці, мріяли зробити життя ще кращим, але їх творча праця була перервана віроломним нападом фашистської Німеччини. Разом із усім народом піднялися вони на боротьбу з ворогом. 9  липня 1941 року німці захопили село Студеницю.

Ведучий:

Живі свідки довгої запеклої війни – наші дорогі ветирани. Дорогі фронтовики! Ваші скроні вкриті сивиною. Скільки горя, розлуки випало на вашу долю. Ваша молодість обпалена війною, але ви вистояли і перемогли. І за це вам доземний уклін. Все менше і менше серед нас тих, хто здобув нам мир і щастя. У нашому селі ветеранів Великої Вітчизняної війни в живих залишилося двоє:

Герсимчук Петро Антонович

Ільченко Василь Микитович

 

Ведучий :

Дорогі фронтовики! Де взяти слова подяки за ваші муки та рани, за ваші безсмертні діла і висловити щиру подяку, низький уклін вам передать. Спасибі вам, рідні, ви мир відстояли в боях.

Учитель:

Споконвіку наше село славилося працівниками. В усі часи наші односельчани вирощували хліб та садили ліс. І хоч сьогодні важкий економічний час, але в селі люди сумлінно трудяться і в лісі, і на полі  та навіть вдома у вільний час. Сьогодні ми поговоримо про трудівників села, чиїми невтомними руками славиться наша земля, в кого руки мозолясті, і сходить день новий у щасті з їхніх натруджених долонь.

2-а учениця:

Дорогі трударі!

У вас руки мозолясті, у вас серце, як вогонь,

І сходить день новий у щасті

З ваших натруджених долонь.

Будьте ж ви здорові й молоді,

Хай вам буде слава у труді.

( звучить пісня « Це моя Україна »)

Ведучий:

Всі ми – діти хліборобів. А тому найдорожчим скарбом для нас є хліб. Споконвіку наші односельці пекли домашній хліб, берегли його, і цю любов передавали своїм дітям та онукам. Поглянте, які духмяні паляниці та запашні пироги стоять на нашому столі. І так пахнуть, пахнуть сонцем і вітрами, натрудженими хліборобськими руками. І не самі вони прийшли, а створили їх невтомні руки наших бабусь, мам, жінок-трудівниць. Тож спасибі вам, шановні жінки, за ваше вміння та таке неповторне творіння.

1-й учень:

Час змінюється, змінюється і наше село. У добротних будинках по-сучасному вмебльовані кімнати, та в багатьох сімях усе ж збереглися давні хороші традиції прикрашати кімнати вишитими рушниками, серветками, народними виробами. Погляньте, ми зібрали ці речі у жителів села. Яка неповторна краса!

2-й учень:

Ось вироби сільської майстрині-вишивальниці: Рисінської Надії Павлівни .Хіба можна не замилуватися такою красою, це справжні витвори мистецтва. У вас золоті руки, а терпіння без міри. А серед наших вчителів цією справою займається Нацевич Н.О.

3-й учень:

Є у нашому селі і народні умільці. Вони представили нам свої роботи в себе на подвірї. Серед них чудовий майстер своєї справи Радомський Павло Іванович та вчитель математики яка працює в нашій школі – Шелист Т.В. , які займаються бджільництвом. Праця біля бджіл завжди вимагає великого досвіду – вміння «відчувати» бджолині міграції, знання їх дій та способів прибирання.

4-й учень:

Також у нашому мальовничому селі є жінка, яка чудово змальовує краєвиди це Кукліч Надія Арсентівна.  Її роботи посідають важливу роль у естетичному вихованні, адже вона відроджує, збагачує та поширює традиції українського народу та передає свій досвід нам -  учням – наступному поколінню. Ви можете преглянути її картини на виставці.

5-й учень:

Дерево – найбільш доступний і красивий природний матеріал на Поліссі. Вироби із дерева обробляли різьбою. В нашій школі також є майсер –різьбяр це вчитель інформатики Павицьки Олександр Віталійович.

Різець узяв різьбяр у руки

Робота  в    нього  не проста –

Різьбити дерево – то мука,

А радість потім приплива.

Різець скрипить , скрипить до ранку,

Різьба – не тільки ремесло,

Віддати треба до останку

І розум свій й душі тепло.

Учень 6:

Нещодавно у нашому селі світ поезії поповнився новою збіркою. Називається вона «Думи про Україну» яку написала завдяки своєму поетичному дару вчитель початкових класів – Крижанівська Марія Адамівна під псевдонімом Марія Ромашка., тому що вона ототожнює себе з ромашкою – простою, сильною і незламною.

Учень 7:

Ще однією бджілкою –трудівницею є  молода , талановита, енергійна, життєрадісна, позитивна людина це Прищепа Тетяна Феліксівна.  Не дивлячись на те що вона є вчителем початкових класів де учні потребують неабиякої уваги та допомоги особливо 1 клас вона все ж таки  знаходить час для свого улюбленого заннятя це -  вишивка бісером. Ви можете переглянути її роботи та насолодитися красою та досконалістю мистецтва.

 

Учитель:

Отже, як бачимо, мистецтво у нас не викорінюється, його продовжує вивчати молоде покоління. І з метою кращого вивчення ми поспілкувалися з майстрами. Тож до Вашої уваги відео-інтервю.

Учитель:

Де свято – там і пісня. Це завжди так, бо українська пісня – це бездонна душа українського народу, його слава, його гордість. Бо пісня – то невичерпне джерело, вона святиня і скарбниця, схили до ніг її своє чоло, її любовю можна освятитись. І на нашому святі будуть пісні хороші звучать.

( Звучить пісня «Село моє рідне село» )

Ведучий:

Ось і завершується наше свято. Спасибі вам, люди добрі, що побували у нас в гостях. Здоровя, радості і щастя на довгі роки, творчої наснаги у труді всім вам бажаємо від щирого серця.

Ведуча:

Нехай же завше лине слава про наше рідне село, про всіх вас, господарі землі та лісу, наші земляки, про тих, хто вмілими руками багатий ростить урожай, хто славить лісом і хлібами наш дорогий  Студеницький край!

1-й учень:

Дорогі наші гості! Прийміть від усіх нас цей запашні пироги. У них частинка нашої нелегкої праці у селі.

2-а учениця:

Ми хлібом-сіллю вас вітаєм

Хай буде в вас ще більше хліба,

Хай будуть в кожній хаті короваї,

Хай виростають вам високі урожаї.

Щоб хліб, як сонце сяяв на столі,

У кожнім домі чи колибі,

Низький уклін до самої землі,

Трударі моєї рідної землі!

 

Учитель:

Всі ми діти однієї матері-землі. Наше рідне село Студениця – частинка кожного їз нас.

Не даймо згинути селу,

Вкладаймо силу все нову.

Духмяні пахощі збирайте

І сонце на зорі стрічайте,

Материнську мову не забувайте,

Красу земну нащадкам передайте!

Звучить пісня «А я живу на рідній Україні»

docx
Додав(-ла)
Скок Юлия
Додано
4 липня 2018
Переглядів
1471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку