Вклонімося хлібу – він святий
Очікувані результати:
Учні знають історію виникнення хліба,
Збагачують знання про народні звичаї, що пов’язані з хлібом;
Шанобливо відносяться до хліба,
Шанують працю хліборобів,
Мають думку про хліб, як про одну з найбільших цінностей у житті людини,
усвідомлюють відношення людини до хліба – як про мірило її вихованості, людяності;
Обладнання: рушники, паляниця, вислови і прислів’я про хліб, малюнки, пісня «Печу, печу хлібчик», презентація, соціальний відеоролик, мультимедійна казка.
Хід заходу:
На столі, на білій скатертині
Сяє, наче сонце, паляниця
З печі вийнята. А господині
Радісно, бо сповнена світлиця
Пахощами хлібними.
(Ольга Добахова)
Вчитель . Добрий день вам, люди щирі! Добрий день вам, друзі милі!Сьогодні ми зібралися, щоб поговорити про те, що завжди було турботою і радістю людини. Про те, без чого не уявити ні степової долі, ні світанку, ні рідного дому. Про те, що для кожного з нас необхідне, як сонячне світло, чи дихання.
Оголошення Теми, мети, та епіграфа. Слайд 1,2,3
Про хліб поговорим сьогодні,
Бо хліб – усьому голова.
Від хліба все – і радість, і пісня,
І життя, і зростання, і матері посміх,
І кроки дитини, і доля щаслива.
Візьму я в руки хліб духмяний,
Він незвичайний, він святий.
Ввібрав і пісню, й працю в себе,
Цей хліб рум`яний на столі.
Йому до ніг вклонитись треба,
Він – скарб найбільший на землі.
А що для вас хліб? Складання асоціативного куща.
Підведення підсумку.
І. Хліб – таке звичне слово.
Чи замислювалися ви над тим, звідки до нас прийшов хліб? Здається, що він був завжди. Але це не так.
З історії виникнення хліба
На думку вчених, вперше людина почала збирати й культивувати хлібні злаки понад 15 тисяч років тому. У кам’яному віці люди їли сирі зерна, лише пізніше вони навчилися розтирати їх між каменями і змішувати з водою. Перший хліб був у вигляді рідкої каші. Ту кашу і можна вважати прахлібом.
З часом зерна почали обжарювати, а потім з’явився перший прісний хліб – коржі з густої зернової каші – тіста. Ці перші ячмінні коржі й знаменували собою початок епохи хлібопечення
Хліб із збродженого тіста з’явився пізніше. Його Батьківщиною вважають Египет. Пекли його різної форми: круглий, довгастий, у вигляді пірамід, риб та інших тварин.
Для нашого народу хліб був не просто стравою – це була основа основ його життя і найдорожча святиня. Без перебільшення можна сказати: без хліба не буде життя ані у нас в Україні, ані в будь-яких інших землях.
Але є таке страшне слово – голод. Людина, яка пережила його, із жахом чує це слово. А скільки довелося нашому народові пережити в голодне лихоліття.
(Слайд)
У роки Великої Вітчизняної війни не тільки від куль, а й від голоду помирали люди.
Лініями окопів покраяні поля, сплюндровані війною села. Але тільки далі відходив фронт, враз люди бралися за хліб. Він був з домішками трав, картопляних лушпайок, але все таки хліб – і хліб для живих. Пайок на добу важив трохи більше 100 грамів, а самого хліба у ньому була 10 частина. (Показати кусочок хліба)
Вчитель: А ще був і страшний голодомор в Україні 33-го року. Скрізь, як говорив Шевченко, «село неначе погоріло. Неначе люди подуріли». (Слайд) Відеоролик «Голодний дух»
Цілими сім’ями, цілими селами вимирали люди страшною, лютою і повільною смертю — від голоду. І ніякої думки більше не могло бути у головах людей, окрім як про хліб. Це була людська трагедія. Її назвали Голодомор. Цю трагедію народ добре запам’ятав, зберіг у своїй пам’яті й передає від покоління до покоління. 23 листопада, День пам’яті жертв Голодомору. Цього дня, в пам'ять про померлих від голоду, люди запалюють свічки. І ми з вами долучились до всеукраїнської акції вшанування пам’яті жертв Голодомору. ВІДЕО «Запали свічку»
Давайте вшануємо хвилиною мовчання тих, хто став жертвами лихоліть, які випали на долю українського народу.
Хвилина мовчання.
Хліб – це свого роду реліквія. Є навіть музеї хліба. У музеї мистецтв Нью – Йорка є круглий хліб, вік якого 3400 років, а в Цюріхському музеї виставлений хліб якому 6000 років. Деяким експонатам більше сотні років і в кожного своя історія!
В Києві музей хлібу відкрився у 1983р.
-
-
Хліб належить до особливо шанованих символів українського народу.
Хліб і сіль в українській хаті завжди були символом гостинності. Хліб, як і рушник, здавна в Україні служив оберегом. Кругла паляниця нагадувала сонце і була символом сонця, якому вклонялися наші далекі предки. Жоден із українських обрядів не обходився без хліба, тому що хліб - це життя, добробут, багатство.
Найбільше хліб використовували у різдвяному обряді. По-перше, символ Різдва - це дідух, житній або пшеничний сніп, який стояв на покуті до Водохреща. По-друге, це обрядова їжа - кутя, яку готували на всі святі вечори. Кутю готували із товченої пшениці, додавали мед, мак, горіхи. Ще одна обрядова страва - пироги, які обов'язково пекли
на щедрий вечір .
На Великдень пекли із здобного тіста обрядовий хліб - паску, прикрашали фарбованим пшоном, маком, цукровою пудрою. Хліб використовували і в обрядах зустрічі весни на свято 40 святих (22-го березня). Господині пекли із тіста жайворонків, з якими діти вибігали надвір і закликали весну. Обрядове печиво пекли і на свято Маковія - це коржі з маком та медом.
І нарешті - калита, яку пекли на Андрія . Калита - круглий корж з діркою посередині, який символізував сонце. І кусання калити не випадкове, адже сила осіннього сонця зменшувалася і , очевидно, це символізувала собою надкушена калита.
- "Хліб наш насущний дай нам на кожен день", - молили Всевишнього наші предки і дякували Богові щоденно за хліб на столі.
Коли народжувалася дитина, то провідувати її йшли з хлібом, щоб дитина була щасливою, багатою.
На хрестини також йшли з хлібом.
Сватали дівчину із хлібом, яким обмінювалися при згоді дівчини на шлюб. Перед весіллям у суботу пекли каравай, який оздоблювали калиною, барвінком, червоними стрічками. Крім каравая, пекли калачі, шишки. Мати благословляла молодих хлібом.
У поховальних обрядах також присутній хліб. Його клали на віко домовини. Калач чи хліб несли до церкви, де служили панахиду по померлому. На поминальному обіді усім роздавали поминальне печиво, пиріжки чи булочки.
-
Вчитель. Народна мудрість про хліб зберігається у прислів’ях та приказках. Складіть прислів’я та прочитайте їх.
КАЗКА ПРО ХЛІБ І ДІВЧИНКУ
Вікторина «Все про хліб»
1. Як називається хліб, який випікають на Андрія? (Калита)
2.Куди зерно везуть після збору? ( На элеватор – хранилище для зерна.)
3.Де зерно перетворюють у борошно? ( На млині.)
4.Про нього говорять: «…… - всьому голова». (Хліб)
5. Батьківщина хліба (Єгипет)
6.Пшеничний хлібець у вигляді кільця із заварного крутого тіста. (Бублик)
7.Дитяча гра, що отримала назву на честь цього хліба. Їм величають іменинника. (Коровай)
8. Гостей зустрічають . ... (Хлібом з сіллю)
КЗ « Вінницький ліцей №15»
Виховний захід
Усний журнал
Вклонімося хлібу – він святий
4-Г клас
Вчитель початкових класів Шеремета Я.В.
26.11.2024
м. Вінниця