«Виготовлення декоративного виробу з деревини методом лазерного різання»

Про матеріал
Лазерний верстат з числовим програмним керуванням (ЧПК) дозволяє робити унікальні вироби, здійснюючи найсміливіші ідеї дизайнера. Застосування лазерної технології в роботі забезпечує високоточну обробку. Матеріал добре ріжеться лазерним променем. Гравіювання лазерним променем виконується швидко і в точній відповідності з даним макетом, зображення відрізняються чіткістю і високою якістю, будь то напис, малюнок або фото.
Перегляд файлу

Комунальний заклад професійної ( професійно технвчної ) освіти

« Київський професійний технологічний коледж»

Тема майстер-класу

«Виготовлення декоративного виробу з деревини методом лазерного

різання»

 

 

 

 Підготували

Білоцька Людмила Олександрівна

викладач інформатики та комп’ютерної графіки

Стоцький Артем Валентинович

майстер виробничого навчання

 

 

Київ 2024

Тема майстер-класу

«Виготовлення декоративного виробу з деревини методом лазерного

різання»

 

1. Мета та мотивація

Мета: Ознайомити учасників майстер-класу з  новітніми технологіями виготовлення декоративного виробу методом лазерного різання .

Мотивація:

 Лазерний верстат з числовим програмним керуванням (ЧПК) дозволяє робити унікальні вироби, здійснюючи найсміливіші ідеї дизайнера.

Застосування лазерної технології в роботі  забезпечує високоточну обробку. Матеріал добре ріжеться лазерним  променем. Гравіювання лазерним променем виконується швидко і в точній відповідності з даним макетом, зображення відрізняються чіткістю і високою якістю, будь то напис, малюнок або фото.

Змінюючи  потужність випромінювання  лазерного променя можна домагатись цікавих візуальних ефектів, виконуючи тонку художню роботу.

 2. Матеріально-технічне забезпечення

Устаткування: системний блок, монітор, мишка, клавіатура, лазерний верстат з  числовим програмним керуванням (ЧПК).

Програмне забезпечення: програми CorelDRAW та RDwopks

3. Інструкція з охорона праці № 48

Перед початком роботи необхідно звернути увагу  на правила охорони праці, пожежної безпеки при проведенні занять у комп`ютерному кабінеті.

Інструкція з охорона праці № 128

Перед початком роботи необхідно звернути увагу  на правила охорони праці та пожежної безпеки при роботі на верстаті з числовим програмним керуванням(ЧПК) .

 

 

 

Хід майстер-класу

Виготовлення декоративного виробу з деревини методом лазерного різання

Крок перший. Запускаємо програму CorelDRAW , створюємо

новий документ, задайте формат паперу А4, орієнтацію сторінки - альбомну, одиниці виміру – мм.

 

 

Крок другий. На панелі інструментів обираємо прямокутник , (покажчик мишки на екрані прийме форму прямокутника). Побудуйте прямокутник, задаємо розмір прямокутнику формату А5 ( 148х210 мм. ) і створюємо обкладинку  блокнота, натисніть кнопку мишки у верхньому лівому куті створюваного прямокутника і, не відпускаючи кнопку мишки, перетягніть покажчик мишки по діагоналі до нижнього правого кута. На панелі інструментів можна подивитись його координати центра, висоту, ширину.

Після створення обкладинки на панелі інструментів обираємо еліпс малювати коло    . За допомогою еліпса створюємо на обкладинці отвори  діаметром 5 мм. для кілець і за допомогою введення розмірів на панелі інструментів задаємо розміри відступу отворів від країв 12 мм. до центру отвору,  які будуть з’єднувати обкладинки блокнота.

 

 

Крок третій.  За допомогою панелі інструментів малюємо карту України та додаємо  текст .

 

Крок четвертий.  Створений макет блокнота в  програмі  CorelDRAW  зберігаємо в форматі DXF AutoCAD. Збережений макет у форматі DXF AutoCAD відкриваємо у програмі  RDworks  яка працює з лазерним верстатом з числовим програмним керуванням (ЧПК) і запускаємо в роботу.

 

 

 

 

 

Крок п`ятий.  З’єднуємо деталі блокноту за допомогою фурнітури

 

 

 

Кінцевий результат

 

 

Висновок

        Різання лазером – метод обробки із застосуванням обладнання з числовим програмним керуванням (ЧПК).

        Для попередньої обробки деревини вибирають механічні способи, однак для складного фігурного різання краще підходить безконтактний спосіб лазерного різання дерева. Він дозволяє виготовляти унікальні речі з найменшою деталізацією, складність форми яких обмежується тільки фантазією дизайнера.

        Переваги методу лазерного різання по дереву:

  •                    висока швидкість різання;
  •                    можливість виконувати різання по складному контуру, вирізати мініатюрні елементи;
  •                    отримання гладкого зрізу без сколів і пошкоджень;
  •                    відсутність деформацій поверхні деталі завдяки обмеженій області термічного впливу (тільки зона різу);
  •                    мінімальна кількість відходів.

         Ще однією перевагою лазерної технології є можливість одночасного виконання гравіювання. ЧПК обладнання дозволяє нанести на дерев’яну поверхню будь-яке зображення – логотип, символ, напис, малюнок, фото.

         Виготовлення виробів та їх деталей цим методом дає можливість отримати відповідність форм та розмірів, що суттєво впливає на якість складальних робіт, а відповідно і якість виробу.

 

doc
Додано
29 березня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку