Слово «меню» (від франц. menu) означає розклад страв і напоїв на сніданок, обід і вечерю, а також раціони харчування. Меню - це асортиментний перелік страв і напоїв рекомендованих споживачам. Сутність та види меню. Меню підписується завідувачем виробництва, бухгалтером і затверджується директором закладу.
Номер слайду 3
Меню складається з урахуванням асортиментного мінімуму, який встановлюється для кожного ЗРГ в залежності від його типу і категорії. Асортиментний мінімум - визначена кількість страв і напоїв, яка щодня повинна бути в продажу.
Номер слайду 4
При складанні меню враховуються:тип закладу;асортиментний мінімум страв; особливості контингенту, який обслуговується; потужність ЗРГ; наявність сировини і продуктів, сезонність; час обслуговування (сніданок, обід, вечеря); кваліфікаційний склад кухарів; оснащення необхідним устаткуванням, посудом та інвентарем; складність приготування страв і кулінарних виробів.
Номер слайду 5
Залежно від: контингенту споживачів, типу і потужності ЗРГ, застосовуваних форм і методів обслуговування розрізняють такі види меню: МЕНЮВільного вибору. Скомплектоване. Бенкетне. Комбіноване
Номер слайду 6
МЕНЮ ВІЛЬНОГО ВИБОРУПорційних страв. Обмежене. Окремого дня. Страв масового споживання
Номер слайду 7
Номер слайду 8
Меню денного раціону. Застосовується у лікарнях, дитячих садках, будинках відпочинку, складається для учасників конференцій, туристів тощо.
Номер слайду 9
Меню чергових страв. Передбачає швидке обслуговування відвідувачів, які мають обмежений час для приймання страв
Номер слайду 10
Меню дієтичного харчування. Складається у дієтичних їдальнях з урахуванням 6 основних дієт (1,2,5,7/10,9)
Номер слайду 11
Меню дитячого харчування. Складається з урахуванням віку дітей на основі фізіологічних норм харчування
Номер слайду 12
Номер слайду 13
Номер слайду 14
Принципи складання меню та його оформлення. Відповідно до типу і класу ЗРГ розробляється асортиментний перелік страв та напоїв, який при відкритті закладу погоджується з територіальними органами сан.-епідем. контролю. За розробку меню відповідає завідувач виробництва. Розроблене меню підписують директор підприємства, завідувач виробництва, бухгалтер (калькулятор, відповідальний за ціну страви).