В данній презентації розглянуто сутність, види, принципи складання та правила їх оформлення, основні вимоги до меню.
Слово «меню» (від франц. menu) означає розклад страв і напоїв на сніданок, обід і вечерю, а також раціони харчування. Меню - це асортиментний перелік страв і напоїв рекомендованих споживачам. Сутність та види меню. Меню підписується завідувачем виробництва, бухгалтером і затверджується директором закладу.
При складанні меню враховуються:тип закладу;асортиментний мінімум страв; особливості контингенту, який обслуговується; потужність ЗРГ; наявність сировини і продуктів, сезонність; час обслуговування (сніданок, обід, вечеря); кваліфікаційний склад кухарів; оснащення необхідним устаткуванням, посудом та інвентарем; складність приготування страв і кулінарних виробів.
Принципи складання меню та його оформлення. Відповідно до типу і класу ЗРГ розробляється асортиментний перелік страв та напоїв, який при відкритті закладу погоджується з територіальними органами сан.-епідем. контролю. За розробку меню відповідає завідувач виробництва. Розроблене меню підписують директор підприємства, завідувач виробництва, бухгалтер (калькулятор, відповідальний за ціну страви).