Виховна година для старших класів.

Про матеріал
Матеріали для підготовки виховних годин , бесід тощо з учнями старшої школи
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          Виховна  година 
                           Тема. «Здоров'я та харчування»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                    Підготувала

                                                                    Класний керівник

                                                                    6 класу

                                                                    Горщарук Л.П.

Мета. Виховувати культуру харчування, пропаганда здорового способу життя серед учнів; ознайомити із поняттям «продукти харчування», пригадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування; визначити залежність здоров'я людини від впливу на нього продуктів харчування; виховувати прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.

Обладнання: презентація, відеоролики, таблички для глобального читання мовних одиниць, ілюстрації

Так, ми будемо говорити сьогодні про їжу, а як ви думаєте, про яку саме їжу?

Так, тема нашої бесіди Продукти харчування наші друзі і вороги. Девізом нашого заняття буде вислів:
«Головним скарбом життя є не землі, що ти завоював, не багатства, що у тебе в скринях... Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його зберегти, потрібно багато чого знати». (Авіцена.) 
                                                                         Хід заняття 

І. Вступне слово. 
У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров'я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм і залишатися бадьорими на довгі роки. 
   Міцне здоров’я багато в чому залежить від правильного харчування.

2. Розповідь вчителя про шкідливі та корисні продукти харчування 

Правила  харчування.

Слово вчителя

(Вчитель зачитує притчу)

 Коли пацієнт прийшов до Насреддіна, відомого  єгипитського лікаря,зі скаргою на біль у животі. Лікар запитав йог, що він їв на обід. Коли хворий розповів що він з’їв на обід, то Насреддін приписав йому очні каплі. На велике здивування пацієнта чому виписані очні каплі,коли болить живіт, лікар відповів: « На слідуючий раз будете бачити що ви їсте»

Ще мудреці древнього світу розуміли, що помірність в їжі - запорука здоров'я і довголіття. А про тих, хто занадто багато їв, говорили: «Зажера риє собі могилу зубами». Особливо небезпечними є переїдання в наші дні. Адже в наслідок гіподинамії люди стали менше витрачати енергії. Головна заповідь здоров'я в наш час повинна звучати так: «Харчуватись розумно. Виявляти свої помилки в харчуванні і усувати їх!»

Правильне харчування - це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг.

Ми їмо для того, щоб жити. А жити - це значить одержувати енергію.

Харчування  має бути помірним. Кількість енергії, що поступає з їжею, повинна приблизно відповідати кількості енергії, що витрачається. Надлишок харчової енергії переходить в жир, що викликає ряд серйозних ускладнень в організмі. 
Харчування має бути різноманітним. Денний раціон людини повинен містити рекомендовану кількість і співвідношення білків (м’ясо, риба, молочні продукти, яйця), жирів і вуглеводів, а також мінеральних речовин і вітамінів.

 

Правильне харчування забезпечує нормальний фізичний розвиток дитини, попереджає виникнення таких відхилень, як відставання у віці, розвиток рахіту, недокрів’я, ожиріння, алергічні прояви, розлади травлення. Стан імунітету визначається не стільки кількісною стороною харчування, скільки його якістю і біологічною цінністю, крім того, раціональне повноцінне харчування підвищує стійкість дитячого організму до різких коливань температури і вологості повітря, впливу різних шкідливих екологічних факторів.

Харчування впливає і на розвиток центральної нервової системи, інтелекту. У такий час — час великих перевантажень, значного потоку інформації, прискорених темпів життя, можливостей виникнення стресових ситуацій — слід пам’ятати, що правильне харчування в дитячому віці багато в чому сприяє формуванню організму, здатної подолати труднощі життя.

 

3 Але скажемо декілька слів про корисні та смачні продукти. По-перше, це фрукти. Вони багаті на вітаміни. Вітамін С допомагає справлятися із втомою та стресами, підвищує імунітет, допомагає бути активними і уважними. . Нежирний сир, йогурти добре підійдуть під час особливо стресових ситуацій. Наприклад, перед важливою контрольною, перед екзаменом. 
Не забувайте часто пити. Вода поновлює клітини всього організму, вимиває шкідливі речовини, та й просто бадьорить. Окрім води добре пити соки, чай з лимоном, мінералку. Вкрай не рекомендуються газовані напої: вони тільки надають відчуття втамування спраги. Насправді вони забирають цінну воду з організму. 
На сніданок рекомендується їсти продукти, багаті на білки та клітковину. Це можуть бути яйця, пластівці для сніданку, мюслі, вівсяна каша. Якщо додати до пластівців меду, окрім клітковини організм отримає так необхідну йому глюкозу. 
Увечері краще за все їсти продукти, багаті на крохмаль: макарони, рис, картопля. Вони допоможуть і спокійно заснути. Останній прийом їжі, за рекомендацією дієтологів, має відбуватися не пізніше, ніж за 3 години до сну. 

4Їжте більше…  Гра «Сонечко». Учні виходять до дошки перевертають вислів і складають промені до сонця (жовтий папір)

  •                  
    свіжих і відварених на пару овочів 
  •                  
    коренеплодів, бобових 
  •                  
    свіжих фруктів у їх натуральному вигляді, вони багатіші на клітковину 
  •                  
    горіхів (волоський, мигдаль), насіння (гарбузу, льону) 
  •                  
    продуктів з мукою грубого помолу (не шліфований рис, крупи з цільних зерен) 
  •                  
    дика риба, замість риби з рибних господарств 


5Анкета

Та все ж таки ідеальне харчування неможливе. Тому потрібно його оптимізувати у відповідності до віку людини, характеру її діяльності і навіть клімату.

Спочатку ми дізнаємося, як харчуєтеся ви. Проведемо невелике опитування, щоб ви більше дізналися про себе. Дайте відповіді на 5 запитань, порахуйте бали, та зробіть висновки.

1. Чи вживаєте ви в їжу моркву, капусту, буряк?

А) Завжди, протягом року – 5 балів,

Б) Інколи, коли заставляють – 2 бали,

В) Ніколи – 0 балів.

2. Скільки разів в день ви їсте?

А) 4 рази – 5 балів,

Б) 3 рази – 3 бали,

В) 2 рази – 0 балів,

Г) 7-8 разів, скільки захочу – 0 балів.

3. Чи вживаєте ви в їжу овочі та фрукти?

А) Щодня, декілька разів – 5 балів,

Б) 2-3 рази в тиждень – 3 бали,

В) Дуже рідко – 1 бал,

Г) Ніколи – 0 балів.

 

4. Коли і що ви їсте на ніч?

А) м'ясо з гарніром о 21 годині – 1 бал,

Б) Молочну кашу о 21 годині – 2 бали,

В) Стакан кефіру чи молока о 21 годині – 5 балів,

Г) Їм, коли захочу та що захочу до 23 години – 0 балів.

5. Чи вживаєте ви в їжу часник, цибулю, петрушку?

А) Іноді петрушку в супі, салаті – 1 бал,

Б) Часник і цибулю ніколи не їм – 0 балів,

В) Все це вживаю щоденно у невеликій кількості – 5 балів,

Г) Їм іноді, коли заставляють – 2 бали.

Підраховуємо кількість балів. Підніміть руку, у кого 13-15 балів?

13-15 балів – ви достатньо вживаєте в їжу овочів та фруктів, у вас правильний режим харчування.

Хто набрав 9-12 балів?

9-12 балів – ви не займаєтеся своїм здоров’ям, їсте, коли заманеться. Але вдома про це піклується хтось інший, так що ви достатньо правильно харчуєтеся.

Чи є такі, хто набрав 0-9 балів9-12 балів?

0-9 балів – вам треба замислитися про своє харчування, як про режим, так і про раціон. Чим швидше ви це зробите, тим кращим буде ваше здоров’я.

 

 

6 Шкідливі продукти

Цукерки, шоколад, інші солодощі мають підвищений вміст цукру. Цукор в такій кількості пригнічує дитину, робить її в’ялою та лінивою. Від цього може з’являтись небажання навчатись.

Чіпси. В них багато жиру, який дає підвищене навантаження на систему травлення, в результаті чого дитина приходить додому неголодною і відмовляється від нормального обіду. Поки організм зайнятий перетравлюванням чіпсів, він витрачає багато енергії. Цю енергію він забирає в мозку, що призводить до пасивності на заняттях. !


7 . Топ-10 
10 найшкідливіших продуктів харчування 
Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоров'я продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому повсякденному меню. Останній список харчових заборон виглядає так. 
1. Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму. 
2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі. 
3. Солодкі газовані напої - коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру - в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити. 
4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами. 
5. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними. 
6. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань. 
7. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання "смачної хімії" навіть не досліджені до кінця. 
8. Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне - не вимагає часу. Але над "дивом" свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки. 
9. Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто. 
10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього - завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти - рекордсмени по кількості калорій. 
8. Колективне складання правил харчування. Вибрати із запропонованих правильні правила харчування, робота біля дошки

А  зараз  разом  з  вами,  діти,   ми   попробуємо  скласти   правила харчування. (Учні називають варіанти правил, учитель на дошці, їх скориговуючи, записує).


-харчуватися помірно, але різноманітно; 
-вживати їжу, багату на білки; 
-вибирати свіжі овочі та фрукти; 
-помірно вживати м'ясо, молоко, сир, яйця; 
-використовувати йодовану сіль; 
-вживати їжу, багату на клітковину; 
-віддавати перевагу хлібу грубого помолу, вживати горіхи, боби; 
-солодощі вживати лише зрідка; 
-харчуватися    з    урахуванням    вікових    потреб,    фізичного    та розумового -навантаження. 

-Енергетичні витрати організму мають компенсуватися надходженням -енергії з їжею. -Збалансоване харчування означає, що в їжі є білки, жири й вуглеводи у співвідношенні 1 : 1: 4.

9Харчова піраміда

Отже, враховуючи різноманітні поради та правила, існує безліч теорій та концепцій стосовно правильного харчування. Одна із них - піраміда харчування.

Ця піраміда – відмінний наочний посібник з вибору продуктів харчування. Вона дає уявлення про шість найважливіших харчових груп.

Завдання: Складіть піраміду свого харчування з тих продуктів, які ви, як правило, вживаєте.

Додаток

      Група 1

В основі піраміди харчування – продукти з цільного зерна, такі як хліб з борошна грубого помелу, нерафіновані крупи. Ці продукти багаті клітковиною і складними вуглеводами.

Групи 2 і 3

Овочі та фрукти. Рекомендується вживати не менше 500 грамів фруктів і овочів на день.

Група 4 і 5

На третьому рівні піраміди розташовуються молочні продукти, риба, птиця та м’ясо, також бобові, горіхи, насіння і замінники м’яса, яйця. Продукти цієї групи слід споживати в помірних кількостях.

Група 6

У верхній частині піраміди гігієни харчування розташовуються жири, рослинні олії, солодощі і йодована сіль. Ці продукти необхідні організму, але в малій кількості.

Різноманітність продуктів різних за кольором і смаком збільшує насолоду від прийому їжі, є ключем до правильного збалансованого харчування. І чим яскравішого та більш насиченого кольору продукти, тим більше виражені їх захисні властивості в профілактиці ракових і серцево-судинних захворювань.

 

 

10. Знайди помилку

Дітям роздаються картки, на яких вони вказують основні помилки у харчуванні. (Зачитують їх)

 


  


1 


Їм надмірно; 


  


2 


Неправильно добираю їжу; 


  


3 


Полюбляю занадто жирну їжу; 


  


4 


Їм забагато солодощів; 


  


5 


П'ю багато солодких напоїв; 


  


6 


Їм нерегулярно, дуже швидко і великими порціями; 


  


7 


Неправильно готую їжу; 


  


8 


Вживаю мало овочів і фруктів; 


  


9 


Полюбляю чіпси, сухарики.


 

11.Заключне слово вчителя: Здоров'я великою мірою залежить від самої людини. Тільки сама людина має регулювати своє харчування і це допомагає їй довго жити і зберегти власне здоров'я. Отже, правильне харчування та здоровий сон – запорука міцного здоров’я. На все життя запам'ятайте, що здоров'я — це перша та найважливіша потреба людини, що визначає здатність її до праці й забезпечує гармонійний розвиток особистості.  Бувайте здорові! Бережіть себе та своє здоров'я!

ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ – ЦЕ ПРОСТО!!! 11 ПРАВИЛ ЗДОРОВ’Я:

1. Займайтеся фізичною культурою, хоча б  30 хвилин на добу

2. Раціональне харчування. Вживайте більше їжу,  яка складається з клітковини , та менше – їжу, яка складається з цукру та пшеничної муки. Не забувайте про овочі та фрукти. Готуйте їжу на рослинній олії, зменшіть вживання тваринного жиру. 

3. Уникайте  надмірної ваги, не вечеряйте після 6 години вечора. Вживайте їжу не менше 3 разів на день 

4. У  продовж дня пийте більше рідини -  це  позитивно впливає  на стан шкіри, дозволяє продовжити її молодість. 

5. Готуйте їжу недовго та при низькій температурі - це дозволить зберегти у ній якісні вітаміни. 

6. Дотримуйтеся режиму дня. Лягайте та вставайте  в один і той же час. Це найпростіша порада, для того щоб мати гарний, здоровий, відпочивший вигляд. 

7. Будьте психологічно урівноваженні. Не нервуйтеся, тому що нервові клітини не відновляються. Хоча є ймовірність їх відновлення, але дуже повільно. Так що знаходьте завжди тільки позитивні моменти. 

8. Загартовуйте свій організм. Найкраще допомагає контрастний душ – тепла та прохолодна вода. Це не тільки корисно, але й допомагає проснутися. 

9. І звичайно не курити, не зловживайте алкоголем та іншими  шкідливими звичками. Адже це основні фактори погіршення здоров’я. 

10. Частіше гуляйте у парках, на свіжому повітрі, подалі від автомобілів та інших забруднювачів  повітря. 

11. Творіть добро. Адже на добро відповідають добром. Воно обов’язково до Вас повернеться у вигляді гарного настрою та самопочуття Якщо ви дотримуєтесь хоч половини правил, це додасть Вам здоров’я!!

Пропоную Вам поділитись враженнями, закінчивши речення:

  1.                            Для мене сьогодні новим було…
  2.                            Я для себе зробив висновок…
  3.                            Ще я б хотів дізнатись про…
  4.                            Мені не сподобалось…
  5.                            Найбільше мене вразило…
  6.                            Я обмежу вживання в їжу…
  7.                            Для мене було недостатньо інформації про…

 

Д/3. На основі отриманих знань, рекомендацій сформулювати індивідуальний стиль харчової поведінки і намагайтесь використовувати його в житті.

 

Джерела інформації:

http://www.ekulinar.ru/topic31314.html

http://www.bestreferat.ru/referat-3987.html

http://noosfera.org/ua

http:// www.relga.ru

http://enc.guru.ua/index.php

http:// festival.1september.ru

http://fit-style.at.ua/index/pitanie/0-18

http:// talvoda.ru

http:// sporttrops.com.ua

http://www.ualogos.kiev.ua/fulltext.html?id=432

http:// dreamfood.com.ua

http:// thiswomen.ru

http:// www.coolreferat.com

http://www.kedem.ru/health/20100603-useful-kitchen/

http:// news.city.zt.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
24 березня 2021
Переглядів
211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку