Виховна година до Дня Соборності України

Про матеріал
У розробці представлені матеріали та історія свята до Дня Соборності України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИВиховна година на тему: «День Соборності України»Підготувала викладач історії: Писарчук В. М. Де єдність - там воля, Де єдність - там сила, Там кривди лихої нема. Хай мати-Вкраїна Щаслива й красива У єдності всіх обніма. В. Крищенко

Номер слайду 2

Щорічно 22 січня в Україні відзначають День Соборності й згадують одразу про дві важливі події в нашій історії:підписання IV Універсалу Центральної Ради, яким проголосили незалежність УНР у 1918 році;проголошення Акта Злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки в 1919 році (об’єднання українських земель в одну державу).

Номер слайду 3

Тоді українці вкотре довели, що спроможні об’єднатися попри всі складнощі та розділеність між двома імперіями (Австро-Угорською та російською).  Ще до підписання Четвертого універсалу та проголошення Акта злуки, українські землі не перебували в складі єдиної незалежної держави. На той час один український народ був розділений між російською та Австро-Угорською імперіями. І в 1919 році, в умовах війни, коли на нас нападають з усіх боків, українці розуміють, що їм таки потрібно об’єднатися. Це об’єднання стало важливим для нашого народу, адже заклало основи нашої ідентичності. А саме поняття “соборність” означає єдність у рамках однієї державию.

Номер слайду 4

Соборність – це ключовий аспект усвідомлення українцями заходу України та Наддніпрянщини того, що вони мають спільну ідентичність, мову, культуру, історію та політичні традиції. “Тоді наш народ зрозумів, що не зважаючи на те, під контролем яких держав ми перебуваємо та на яких територіях, ми є один народ – українці” “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили й за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”,– йдеться в Універсалі Директорії УНР від 22 січня 1919 року. Також  День Соборності дає розуміння і державотворчої традиції України. 

Номер слайду 5

“Іноді комусь може здатися, що Україна здобула незалежність лише в 1991 році. Але важливо розуміти, що Українська держава існувала ще за 73 роки до цього, коли було підписано IV Універсал. І не СРСР подарував нам державність, не він об’єднав Схід та Захід, а українці з власної волі об’єдналися ще в 1919 році. У такий спосіб розуміння своєї державницької традиції ще з періоду Української народної республіки дає змогу прослідкувати тяглість української державності”. Навіть у радянські часи українці не припиняли відзначати Акт Злуки, а його важливість підкреслювали своїми вчинками (вивішували національні прапори, розповсюджували листівки).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У 71-у річницю Акта Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центрально-Східній Європі масових акцій – “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель України. Понад мільйон людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва. Акція засвідчила, що українці подолали страх перед комуністичною партією і готові протистояти тоталітарному режиму. 32 рік тому ця подія стала провісником падіння СРСР і відновлення незалежної України.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Отже,22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна щороку відзначає День Соборності. Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку