Великоканівецький НВК
Засідання ІПК «Що?Де?Коли?»
до Міжнародного дня чаю
Підготували і провели: Филь О.М., вчитель біології; лекторська група учнів 6 класу
2018-2019н.р.
Тема. Чай та чайні традиції
Мета: розширити знання та історію походження чаю; ознайомити з особливостями приготування чаю; виховувати в учнів допитливість, добросовісне творче ставлення до дорученої справи.
Хід заходу
І.Вступне слово вчителя
ІІ.Основна частина. Виступ лекторської групи
1.
«День чаю» відзначається щорічно 15 грудня. Метою створення цього цікавого свята стало залучення уваги урядів і громадян до проблем поширення чаю, зміцнення взаємозв’язків між виробниками і споживачами чайної продукції, а так само обговорення проблем дрібних виробників і працівників чайних виробництв. 15 грудня була прийнята «Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії», що безпосередньо вказує на те, що чайна галузь змушена боротися з безліччю проблем, які потребують вирішення.
2.
Що таке Чай? На це питання різні люди дадуть відповідь по-різному... Лікар традиційної медицини скаже, що чай - це ліки від багатьох хвороб. Звичайна людина - Що це - його щоденний ранковий напій. Торговець - що це товар, продаючи який, він заробляє собі на життя. Дієтолог - що це унікальний набір вітамінів, амінокислот та інших корисних речовин організму. Англієць - що це звичай, індієць - що це традиція, китаєць - що це культура.
3.
Існує легенда про те, що чайна рослина виросла з кинутих на землю повік одного китайського монаха. Він відрізав їх після того, як заснув під час молитви, і, розгніваний сам на себе, захотів, щоб у нього ніколи не злипалися очі. Донині в китайській та японській мовах повіки і чай позначаються одним і тим самим ієрогліфом.
4.
Відомий всім напій не завжди називався так, як ми звикли називати його тепер. У творах стародавніх китайських філософів він згадується під самими різними назвами: «тсе», «тоу», «чун», «мінг», а також «ча», що перекладається як «молодий» листок. Справа в тому, що китайці, очевидно, зрозуміли, для того щоб приготувати смачний напій, потрібно брати наймолодші і свіже листя чайного дерева. З Монголії прийшло слово «цай», яке згодом стало звучати більш звично для слуху. Потім його перейменували в чай.
Відеоролик «Міжнародний день чаю»
5.
Батьківщиною чайного дерева вважається Китай. Саме китайці звернули увагу на здатність відвару з листя надавати тонізуючої дії на організм людини і першими почали вирощувати цю рослину. Перші згадування про чай зустрічаються в китайських рукописах, вік яких близько 5000 років. У 18 столітті був створений славнозвісний «Трактат про чай». Його автор Лу Юй вважає, що першим по гідності оцінив властивості чайного листя предок китайців Шень Нун.
Відеоролик «Історія чаю»
6.
Чай у традиційній українській кухні з'явився порівняно недавно. Здавна в Україні пили заварені трави звіробою, материнки, чебрецю, м'яти, листя й цвіт суниці, пелюстки шипшини й троянди, липовий цвіт, свіжозрізані гілки вишні, малини, смородини й сливи.
Відеоролик «Імбирний чай»
7.
Чай з'явився у нас у другій половині XIX ст., а в XX ст. і в міського, і в сільського населення чаювання стало повсякденним явищем.
Кожен ранок для мільйонів сімей у світі починається приблизно однаково — з чашки підбадьорливого чаю: чорного, зеленого, каркаде, трав'яного. Причому споживаємо ми улюблений напій, скоріше, за звичкою, ніж усвідомлено.
Відеоролик «Цілющі властивості зеленого чаю»
1.За походженням розрізняють:
2.
Чай вирощують у 33 країнах світу на плантаціях, які займають понад 1 млн. га землі. Загальне виробництво чаю в світі – 1 млн. тон на рік. Найбільше чаю виробляє Індія, 2 місце – Китай, 3 місце – Шрі-Ланка, 4 – місце –Японія. Саджають чай у Грузії. Азейбарджані, Казахстані, Краснодарському краї, а також і на Україні.
3. Чай рослина довговічна, живе і плодоносить протягом 100 і більше років і потребує постійного догляду. Цілий рік біля чайних кущів клопочуть люди: капають землю додають добрива, знищують бур»яни, підрізають кущі, оточують плантації вітрозахисними смугами, дренажними каналами. Але основна робота – збір листя протягом семи місяців: з квітня по жовтень. З чайних кущів зривають верхівки молодих пагінців з двома-трьома листочками ( їх називають флешами). Збирачі з кошиками обходять всі кущі, цінуючи кожну хвилину: чайне листя, що гарне сьогодні, взавтра не годиться. Із 100 кг. зеленого листя отримують 25 кг. чаю. Чай збирають як збиральними машинами так і вручну. Зірване листя відправляють на фабрику для первинної обробки.
4.Найдорожчим у світі чаєм є китайський улун «Великий червоний халат». Його вартість на аукціонах сягає десятків тисяч доларів за декілька десятків грамів.
5. Найпівнічніша у світі ділянка чаю знаходиться в Україні на Закарпатті. Чай експериментально почали вирощувати на Закарпатті у 1949 р. Була закладена плантація в 2,5 гектари, яка дала добрий урожай. З метою охорони цієї плантації створено заказник місцевого значення «Широкий». Найкраще акліматизувалися в умовах Закарпаття краснодарські та грузинські сорти чаю. Це найпівнічніша ділянка чаю у світі. Але промислового вирощування чаю до початку ХХІ ст. тут так і не організовано.
6. В Китаї висушену заварку (листя з завареного чаю) використовують для набивання подушок. Аромат чаю у подушці, як вважають, покращує сон та заспокоює.
7. За Китайськими переказами, що передаються від покоління до покоління, чай має 10 ц і л ю щ и х в л а с т и в о с т е й.
1. Китайська традиція містить деякі обмеження на вживання чаю, щоб уникнути прояву його ш к і д л и в и х я к о с т е й:
відеоролик «18 цікавих фактів про чай»
ІІІ. Заключна частина
Вчитель:
Чай існує як жива традиція, чай здавна і до цих пір вирощується, чай продається, чай п'ється, чай естетизує, обожнюється, вивчається, постає у вигляді текстів, музики, інтер'єрів, посуду, обрядів, звичаїв, історії, книг, скульптур і картин. Це - здавна і до сих пір живе явище в часі і в свідомості людства.
На сьогодні чай найпопулярніший напій в світі. У китайському літописі можна прочитати про сприятливий вплив чаю: «Чай підсилює дух, пом'якшує серце, видаляє втому, полегшує і освіжає тіло».
Дякуємо за вагу!