Виховна година «Книга – твій друг і порадник».

Про матеріал

Виховна година «Книга – твій друг і порадник» з презентацією. Мета: систематизувати і поглибити знання учнів про походження книги, її значення у житті людини, розвивати інтерес до художньої літератури, виробити навички збереження і реставрації книг, виховувати бережливе ставлення до книги, охайність у роботі.

Перегляд файлу

Мета: систематизувати і поглибити знання учнів про походження книги, її значення у житті людини, розвивати інтерес до художньої літератури, виробити навички збереження і реставрації книг, виховувати бережливе ставлення до книги, охайність у роботі.

Хід виховної години

!. Організація початку.

2. Повідомлення теми виховної години. Мотивація діяльності.

- Діти, сьогодні ми з вами проведемо дуже цікаве заняття. А щоб дізнатись його тему, вам потрібно розгадати шифр. (1 слайд) Подивіться на екран. Вам треба впізнати зашифровані слова і прочитати фразу. (2слайд - підказка) Отже, тема нашої виховної години «Книга – твій друг і порадник».

3. Історичні відомості. (3 слайд)

- Як же без краплинки історії.

- Скажіть, як виникла книга? Первісні люди задумувалися над тим, як їм передати знання, повідомлення.

- Які перші книги ви знаєте? (4 слайд)

У прадавньому Вавилоні, близько 5 тис. років тому, з’явилися перші книги. Сторінками перших книг були і стіни печер, і кам’яні плити, і глиняні таблиці. Але на таких сторінках багато не напишеш.

Проте книги вдосконалювались. (5 слайд) У місті Пергам книги робили з телячої шкури, яку вишкрябували, вибілювали вапном і сушили. Як ви вважаєте, чи доцільно було виготовляти такі книги? (6 слайд)

Наступним вдосконаленням був папірус (7 слайд), виготовлений з болотяної тростини, яка росла на берегах річки Ніл ще в Стародавньому Єгипті.

У Київській Русі папером для книг служив берест, виготовлений з кори беріз. (8 слайд)

Наш сучасний папі винайшов китаєць Чай Лунь. (9слайд) Чи знаєте ви, як виготовляють сучасний папір?

Діти, в ті давні часи всі книги писались від руки, а друковані книги з’явились пізніше. (10слайд) Подивіться на зображення. Це Іван Федоров – першодрукар України. У 1574 році у Львові він видав першу в Україні друковану книгу, яка називається «Апостол»

4. Цікаві факти про книги.

(11 слайд) Найменша в світі книга – «Кобзар» Т.Г. Шевченка. Вона містить 12 сторінок, на кожній по 8 віршових рядків, а також 2 ілюстрації – портрет Шевченка і копія його малюнка «Батьківська хата». Подивіться на зображення, воно збільшене під мікроскопом у кількасот разів. Розміром книга дорівнює третій частині квасолини і дуже легко проходить у вушко голки.

(12слайд) А зараз поговоримо про найбільшу в світі книгу. Така книга була видана у 2004 році в Росії під назвою «Самая большая книга для малышей». Книга містить всього 4 сторінки і 12 віршів для дітей. Її розміри вражають: висота – 6м, а ширина – 3м.

5. Робота з прислів’ями. (13 слайд)

Діти, подивіться на екран. В першому стовпчику початок прислів’я, а в другому – закінчення. Вам потрібно сполучити початок і кінець прислів’я.

6. Бесіда про правила роботи з книгами. (14 слайд)

- Чого бояться книги? (Сонце, вогонь, волога, бруд)

- Чому? Поясніть свою відповідь.

7. Підведення підсумків.

- Які книги існували в давнину?

- Яке значення має книга у житті людини?

- Щоб книга слугувала для людини вірним другом і порадником, її потрібно берегти. Як треба доглядати за книгами?

- На останок я зачитаю звернення книги. (15 слайд)

 

doc
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
1430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку