Виховна година "Легенди мого краю. Луцьк" (2 частина)

Про матеріал

2 частина
Виховна година "Легенди мого краю. Луцьк"
Матеріали:
* текстовий документ (конспект);
* фотографії м. Луцька;
* промоційний ролик м. Луцька;
* відео «Луцьк – найкраще місто»;
* серія відео «Імена Луцька – маленькі спогади з великої історії»;
* твори школярів про Луцьк;
* аудіозаписи запропонованих гімнів м. Луцька.

Перегляд файлу

Виховний захід «Легенди мого краю. Луцьк» Тема. Легенди мого краю. Луцьк

Мета:  

-         ознайомити учнів з історією міста Луцька;

-         виховати шанобливе ставлення і повагу до його культурних та архітектурних надбань;

-         виховувати   почуття патріотизму, національної свідомості, гордості за наш народ, його славне минуле, сучасне і майбутнє.

Обладнання: фотографії м. Луцька, промоційний ролик м. Луцька, відео «Луцьк – найкраще місто», серія відео «Імена Луцька – маленькі спогади з великої історії», роздруковані твори школярів про Луцьк, аудіозаписи запропонованих гімнів м.

Луцька.

План проведення заходу:

1.   Перегляд промоційного ролику м. Луцька.

2.   Декламація вірша учнями.

 

1                    ведучий. На Волині над рікою Стир розкинувся славний своїм минулим Луцьк, одне з найбільших міст Західної України. Наше з вами місто.

2                    ведучий. Луцьк – чудове місто, яке завжди вражало незвичними для центрів інших міст квітучими заплавними луками, серед яких, як дорогоцінний камінь, виблискуючи численними гранями, здіймались башти та шпилі давнього літописного Лучеська Великого на Стирі. 

Луцьк славиться своїм старим містом, на території якого знаходиться історикокультурний заповідник, який відзначається не тільки старовинним замком, а й численними культовими спорудами українців, євреїв, караїмів, німців, вірмен, литовців, поляків, що є німими свідками давньої історії.

1 ведучий. Існує багато народних легенд та здогадів про те, звідки наше місто отримало назву. Одні твердять, що назва Луцьк походить від ріки Стир, що біля міста окреслює “лук”, вигин, омиваючи давній центр міста зі сходу, півдня і заходу. За іншою версією він виник одночасно з Києвом в VII столітті і заснований вождем дулібів - Лукою, так як Київ - Києм.

А ще одна поетична легенда про заснування і назву Луцька була опублікована на сторінках науково-популярного збірника канадських українців «Літопис Волині».

1                    читець (в стародавньому одязі). Діялося це дуже давно. Тоді коли не було ще міста Луцька. Глухі ліси стояли над берегами Стиру, захищаючи від нападу невеличкий простір, де опісля виросло місто, стиснуте обабіч болотами. Де-не-де виднілися поля, оброблювані людською рукою. Найбільше скупчення жител-куренів і землянок знаходилося на лівому березі Стиру, де тепер передмістя Гнідава.

Гордо плив Стир старим руслом під Гнідавою. Понад берегом невисокий білявий хлопчина пас худобу. Стояв літній чудовий день. Хлопця тягнуло до води, зір його милувався сталево-сірою поверхнею річки. Раптом, дивлячись проти течії, помітив хлопець щось дивне: якийсь предмет невеликих розмірів плив по воді й поволі наближався до нього. Хлопець швидко роздягнувся і в одну мить опинився біля дивного предмета, що виявився невеликою, добре осмоленою бочкою. Цю знахідку він витяг на берег та заніс додому.

2                    читець (в стародавньому одязі). Вдома батьки розбили бочку і знайшли в ній кусок шкіри з якимись написами. Не вмів ніхто того прочитати. Отже, сховали шкіру, чекаючи нагоди, щоб розкрити таємницю.

Чекати довго не довелося. За декілька днів прибули якісь люди, що йшли за течією ріки і допитувалися: чи не знайшов, бува, хто бочку в Стиру й не витягнув її з води. Тим часом про подію з бочкою знала вже вся околиця. Цих людей скерували до батьків пастуха, які прийняли невідомих людей по-старослов’янському - щиро й привітно, але не без хвилювання і цікавості. Прибулих не треба було розпитувати - вони самі негайно розпочали бесіду.

1                    читець. – Ми, посли з міста Перемилля над Стиром, виконуючи волю наших громадян, прийшли шукати бочки з документом на право заснування міста. Уже декілька років у місті нашому нема спокою. Все чвари, бійки, непорозуміння. Не стало спокійного життя. Той хоче цього, а той того. Отже, постановило наше віче всім нам переселитися в іншу місцевість, може, хоч там минеться незгода між нами. Для того ми постановили документ на право заснування міста покласти в бочку та кинути її в Стир. Туди, де її знайдуть, ми й переселимося.

2                    читець. Минуло ще трохи часу, і на місці теперішнього Луцька виросло, мов з-під землі, дуже добре укріплене городище. Лише не мало воно ще назви. Старою перемильчани не хотіли називати міста, а нової ще не придумали. Нарешті одному із старійшин спало на думку запитати пастуха його наймення.

Виявилося: пастуха називають Луцько. Отож, і місто назвали Луцьком на честь хлопця, що витягнув бочку із Стиру і заважив на долі перемильчан, котрі, прибувши на нове місце поселення, жили вже надалі в повній злагоді і любові між собою. 


(«Літопис Волині», Канада).

4 учень.

Моє місто,  пора золотава

Обняла і цілує в вуста,

Клени парку,  неначе оправа,

Між туманами вверх вироста.

А церкви куполами своїми,

Між янтарних каштанів і лип,

Виглядають в ранковім промінні, Наче хтось запалив смолоскип.

Луцьк прекрасний не тільки весною… Осінь місту дарує красу,

Любий, Луцьку,  лишайся собою, Я у віршах тебе вознесу.

 

5   учень. 

Твої вулиці, сквери і парки,

Золотисті  собору хрести

І осінні, ледь сіренькі хмарки, Через Стир неширокі мости.

У цю пору,  коли  позолота, Я люблю тебе Лучеську мій, Твої завжди відкриті ворота, Ти стоїш у красі золотій. 

1                    ведучий. Та хай хоч які легенди народжує час, місто це постало на теренах давньої України-Русі. Місто це українське. І хоч які загарбники та імперії не панували над ним в силу різних обставин і причин, воно завжди залишалось прихистком і оберегом для українців, для всіх, хто шанував свій народ, його культуру і звичаї. В борні за волю воно міцніло, зростало, берегло свою історичну пам’ять.

2                    ведучий. Точна дата заснування древнього Лучеська загубилась у віках, і точно не встановлена. Польський хроніст XV століття Ян Длугош вважав, що Луцьк заснований у 1000 році Київським князем Володимиром Св`ятославичем. На існування Луцька в першій половині X віку вказує згадка Лучан у візантійській хроніці Костянтина Порфірорідного. Перша найбільш достовірна згадка про Луцьк з’явилась в Іпатїївському літописі та Лаврентіївських списках 1085 року.

           

(Віталій Назарук)

6   учень.

Люблю я Луцьк – мій Лучеськ – на світанні,

Коли весна – і дихати превільно.

Он кірхи хрест, а он костелу бані

Вітають всіх, киваючи прихильно.

А замок Любарта, цей древній богатир, Уже в літах, та чутно в ньому силу.

Він дивиться залюблено на Стир – На річку-подругу стареньку і змілілу.

І, мабуть, згадує ті дні, коли вона

Стрічала перша воїнство вороже,

І вірила, що замкова стіна

Все зло на світі зупинити може.

 

7 учень.

На вулицях каштанові свічки,

А липи кучері розчісують зелені,

Газонів малахітові стрічки

Врочисті, загадково небуденні.

Мій добрий Лучеську – мій Луцьку дорогий –  Небесний Садівник тебе кохає,

Так щиро любить – й одяг золотий

Тобі на плечі ніжно накидає. 

(Василь Мартинюк)


1 ведучий. Наше місто славиться своїми культурними традиціями. Луцьк –  особливе місто. До формування його самобутності протягом віків долучились багато знаменитих особистостей: письменники, науковці, військові, представники влади, духовенства та інших професій, які додали нових барв до історії Луцька. Про багатьох з них Ви вже знаєте, а історії інших могли оминути  увагою.

Перегляд серію відео «Імена Луцька- маленькі спогади з великої історії» (Іван Виговський, Камілія Яблонська, Юзефа Поляновська, родина Коробчуків).

1                    ведучий. У місті жив і викладав у міській гімназії автор української граматики письменник Модест Левицький. У Луцьку вчився відомий літературний критик, правозахисник Євген Сверстюк, тут розкрився талант Олександра Богачука, писала свої романи Маргарита Малиновська, вчилися майбутні письменники Олесь Лупій, Юрій Покальчук. Народились лучанами відомі російські письменники Ярослав Смеляков, Григорій Мачтет.

2                    ведучий. Ще одне ім’я навічно вкарбоване в історію міста: у Луцьку свій перший вірш «Надія» написала геніальна дочка українського народу Леся Українка.

Перегляд відео «Леся Українка - Імена Луцька- маленькі спогади з великої історії».

1 ведучий. Прославили своє місто у віршах і піснях поети, які зараз його теренах: Петро Мах, Василь Гей, Василь Лазарук, Михайло Прон Струцюк, Іван Чернецький, Валентина Штинько, Надія Гуменюк та інші. Соловейком Волині називають народного артиста України Василя Зінкевича. Його любить і знає вся Україна, і не тільки Україна. Тут, у Луцьку розквітнув талант Антоніни, Світлани та Валерія Мареничів, Алли Опейди, Вячеслава Судими, Василя Чепелюка, Зої Комарук та інших.

8 учень.

Мій Луцьк, моя мала батьківщина, Тебе не забуду повік.

Твій спокій завжди берегтиму, Ти будеш мені оберіг.

Нехай нас чекають незгоди,

Хай бурі й морози страшні,

Я тебе не забуду ніколи,

Ми перетерпимо страшнії дні.

Й буде сонце сміятись,

Будуть квіти буяти й цвісти. Будеш ти процвітати для мене, Буду я для тебе рости!

2 ведучий. Луцьк – це місто музеїв, театрів, бібліотек, фестивалів «Оберіг», «Берегиня», «Бандерштат», «Ніч в Луцькому замку», «Джаз-фестиваль», «Поліське літо з фольклором», «Різдвяна містерія». 

9            учень. Пропонуємо дізнатися цікаві і неймовірні факти про чудове місто Луцьк.

10       учень. Луцьк – одне з перших міст Європи «житлового бджільництва».

Популярний факт, що в Луцьку будинки, згруповані оригінальним способом – виглядають як соти. До цієї категорії будівель належать групи будівель між проспектами Соборності, Молоді, Відродження.

11       учень. У Луцьку розташований найдовший будинок в Європі. Довжина по осі – 3265 м, по 1 лінії – 1750 м. Збудований в 1969-1980 роках. 

12       учень. Найстарішому надпису на стінах замку Любарта понад 410 років. Автор надпису вказав 1602 рік.

13       учень. Були часи, коли Луцьк носив титул королівського міста, іменуючись в документах «містом його королівської милості Луцьким». 

14       учень. Одне з найзеленіших міст України. Все завдяки величезній кількості зелених насаджень: великий парк і низка скверів робили місто надзвичайно зеленим. 

15       учень. Обласний центр Волині Луцьк визнано найбільш україномовним. За пiдcyмками aнaлiтичнoгo oглядy «Стaнoвищe yкpaїнcькoї мoви в Укpaїнi в 20142015 poкaх», щo бaзyєтьcя нa дaних дepжaвнoї cтaтиcтики, coцioлoгiї тa влacних мoнiтopингoвих дocлiджeнь, Луцьк та Рівне, займають перші місця. У цих містах 97% опитаних спілкуються вдома українською мовою.

16       учень.   Луцький     замок у       Інтернет-голосуванні    посів перше         місце    у Всеукраїнському конкурсі «Сім чудес України: замки, палаци, фортеці».

Перегляд відео «Луцьк – найкраще місто» під музичний супровід «Моє  місто – Луцьк» (Світлана Вишинська).

1 ведучий. Луцьк – це фантастичне місто, в якому хочеться побувати и безмежно хочеться повернутися знову. Тут тісно переплелись минуле і сучасне, тут ще чути відголоски лицарських турнірів, тут співають повстанських пісень, тут місцевих жителів називають лучанами, тут лунає хороша музика, тут народжуються герої, тут смачна кухня і спокійний темп життя. Тож любімо своє місто, примножуймо його красу і славу!

Перегляд фотографій м. Луцька під музичний супровід «Гімн міста Луцька» (Олена Кучер).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Boyarchuk Inna
    Дякую, Маргарито, за гарний сценарій, обов"язково використаю на виховній годині! Молодець!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
10 липня 2018
Переглядів
2696
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку