Виховна година на тему: "Мій вибір – життя без цигарки"

Про матеріал
Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирішує, палити чи не палити, зміцнювати своє здоров’я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров’я та за своє майбутнє взагалі.
Перегляд файлу

 

Мій вибір – життя  без цигарки

 

Мета:

  • запобігати шкідливим звичкам, які негативно впливають на здоров’я підлітків (паління);
  • формувати вміння і навички учнів щодо власної безпеки, розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки;
  • виховати в учнів бажання зберегти власне здоров’я.

 

Вислови:

 «Бережи одяг, доки новий, а здоров’я — доки молодий».

 «Не піддавайся шкідливій звичці!»

 «Не спалюй своє майбутнє!»

 «У Європі сьогодні курити не модно!»

 «Вибирай сам — бути здоровим чи курити?»

 «Здоров’я — не все, але все без здоров’я ніщо»

 

Хід  виховної  години

 

 Здоров’я — не все, але все без здоров’я ніщо.

 Сократ

       Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирішує, палити чи не палити, зміцнювати своє здоров’я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров’я та за своє майбутнє взагалі.

         Все почалося в XV ст., коли Колумб висадився за океаном в далекій і невідомій країні. Там його здивовані матроси побачили схожих на фокусників людей, які згортали з сухого листя трубки, брали їх в рот і підпалювали… Тубільці втягували дим і випускали його назовні… Нещасні нерідко при цьому втрачали свідомість, входили в транс і навіть корчилися як від сильного болю, але, за їх словами, вже не могли жити без цього «табако»…

        Всі ми знаємо, що поганий приклад може бути заразливим. Тютюн потрапив спочатку на кораблі Колумба, а потім з легкої руки його матросів — у Європу, де почав поширюватися по будинках і салонах шукачів гострих відчуттів. Втім, швидкому поширенню табакопаління почало сприяти не стільки людська цікавість, скільки жадання наживи і агресивна реклама.

        В кінці XVI ст. англійці, сподіваючись на крупні бариші, завезли тютюн в «далеку Росію», але на перших порах вони зазнали фіаско. Через необережність курців в Москві та інших містах Росії почали траплятися пожежі…

        Цар Михайло Федорович, побачивши, що справа прийняла настільки неприємний поворот, заборонив тютюн і навіть ввів різні покарання для тих, хто, незважаючи на заборону, продовжує балуватися небезпечним зіллям. Курців почали засилати до Сибіру, найзухвалішим з них виривали ніздрі, як небезпечним злочинцям… І народ був в цьому солідарний з урядом.

         Втім, до середини XVII ст. не лише купці, але й багато державних чиновників зрозуміли, що завдяки торгівлі тютюном можна отримувати немалі гроші… Переслідування курців повсюдно почало сходити нанівець, і, нарешті, зовсім припинилося. Почалося швидке поширення тютюну по всьому світу, процес пішов, незважаючи ні на пожежі, швидке поширення тютюну по всьому світу, процес пішов, незважаючи ні на пожежі, ні на заперечення церкви, ні навіть на явне погіршення здоров’я новоявлених залицяльників заморського зілля. Цар Петро I, наслідуючи приклад європейських королів, високим указом вирішив ввезення тютюну до Росії, оподаткувавши купців величезним митом…

          Є така казка. У далекому минулому, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу не злюбив це зілля і намагався переконати людей не вживати його.

   Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони  кричали:  — Божественне листя! Божественне І листя! У ньому засіб від усіх хвороб!

 Навколо них зібралося багато народу. Підійшов і старий:

 — Це «божественне листя» приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.

 Купці з подивом подивились на старого:

 — Ти правий, мудрий діду,— сказали вони. — Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості «божественного листя»?

 Старий усміхнувся і пояснив:

 — Лиходії не зайде в будинок курця, оскільки у того, хто віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, тому що помре замолоду.

 Відійшли люди від купців.

           Якби всі прислухалися в наш час до порад мудрого старого!

           Сьогодні особливо гостро стоїть проблема виховання здорової молоді. Ми добре знаємо, що здоров’я — найбільша людська цінність, яку, на жаль, багато людей починають цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу, відпущеного нам природою. Без здоров’я немає щастя. Іноді учні навмисно все роблять для того, щоб загубити своє здоров’я. Вони набувають поганих звичок, які негативно впливають на них і яких потім не можуть позбутися, але спочатку вони про це не думають і хизуються перед друзями… Та тільки чим? Не дуже приємно і навіть шкоди дивишся на таких дітей, знаючи, що через деякий час вони почнуть хворіти і втрачатимуть своє здоров’я. У них уже виробляється звичка.

             Звичка! Що це таке? (Відповіді учнів.) Так, звичка — це те, до чого звикаєшся і без чого потім, на жаль, буває важко обійтися. Звички бувають корисні, а бувають і шкідливі.

       Назвіть, будь ласка, відомі вам хороші звички. (Заняття спортом, шанування старших, читання книг, звички вчасно лягати спати, бути ввічливим, не грубити, не ображати слабких і так далі).

      А тепер назвіть погані звички. (Плювати на підлогу, колупати в носі, грубити вчителям і взагалі старшим, палити, лінуватися і робити все не вчасно…) Вірно?  

      І ще зрозуміло, якщо це діти, яким хочеться виглядати старше за свої роки. А дорослі? Якого з них не запитай, майже кожен скаже, що із задоволенням би кинув палити, але признається, що «не може це зробити.

         А чи так це насправді? Медики вважають, що наша думка щодо нездатності перемогти погану звичку абсолютно необґрунтовано. Адже якщо, не дай Бог, розвинеться інфаркт міокарду або рак легенів, то людина миттю кидає палити. Значить, все ж таки може… Виходить, чекав, коли «грім гряне»?

        Наукові дослідження показали, що 70% курців, за бажання, можуть за допомогою вольового зусилля кинути палити, оскільки у них немає сильної фізіологічної потреби в тютюні. А ось 5—10% застарілих курців дійсно потребують допомоги лікарів. 

        Знайте, що, на думку медиків:

1 цигарка скорочує життя на 15хв;

 1 пачка цигарок — на 5 год.;

 той, хто палить 1 рік, втрачає 3 місяці життя;

 хто палить 4 роки — втрачає 1 рік життя;

 хто палить 20 років — 5 років;

 хто палить 40 років — 10 років.

      Основною складовою тютюну є нікотин. Нікотин – це надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також на дихальну і серцево-судинну системи. Навіть одна цигарка шкідлива для всього живого. Отже, смерть від нікотину може настати, якщо підліток одночасно викурить півпачки цигарок, а для дорослої людини смертельна доза — пачка цигарок. Проте відомі випадки смерті навіть від викурювання 2—3 цигарок.

     У багатьох країнах світу вирішили не обмежуватися розмовам.  Останні роки подекуди навіть почали вводити штрафи проти любителів тютюну  у США. Штраф до 3000 дол. чекає кожного, хто надумається закурити в Нью-йоркському ресторані з кількістю місць більше 35.

      В Італії останнім часом взагалі кинули палити в суспільних місцях, включаючи ресторани, бари, музеї, не говорячи вже про банки і офісні приміщення. Бояться. Ще б пак, адже з порушників там стягується штраф до 125 євро!

       В Англії на гроші, які як штраф платить порушник законодавства, можна запросто купити уживаний автомобіль.

          У Франції за куріння в ресторанах, кафе і на перонах  доводиться платити настільки ж великі штрафи.

          У Данії астрономічно виросли ціни на цигарки.

           У Сінгапурі палити на вулицях дозволено, а струшувати попіл ні. Тому, хто впустить коробку з-під цигарок, загрожує штраф у 625 дол.

            У Токіо з 2002 р. заборонено палити у всіх суспільних місцях під загрозою величезного штрафу.

           Ці заходи  боротьби з курінням прийняті урядами багатьох розвинених держав. Керівники заводів, банків, офісів, у свою чергу, почали давати надбавку до заробітної плати некурящим співробітникам.

 Ось деякі із закликів антитютюнових програм інших країн :

 «Не піддавайся шкідливій звичці!»

 «Не спалюй своє майбутнє!»

 «У Європі сьогодні курити не модно!»

 «Вибирай сам — бути здоровим чи курити?»

       А які заходи  боротьби з курінням застосовувалися в нашій країні за останні роки? (На пачках цигарок  почали писати про те, що куріння небезпечне для здоров’я, намагаються заборонити рекламу цигарок.)

       У нашій країні поки що надана свобода дій продавцям і виробникам цигарок.  Ціни на цигарки  низькі, як ніде в світі. Люди можуть палити навіть при найнижчих доходах, губити при цьому себе і оточуюючих. Що маємо, не бережемо, втративши плачем…

      Той, хто закликає нас до занять спортом, хто учить чистоті і ладу у

 всьому — ваш дійсний друг. Вчиться говорити «ні» тим, хто пропонує закурити.

      Підведемо підсумок нашої бесіди.

       У світі, за даними ВОЗ, від куріння щороку вмирають 2,5—3 млн. людей, або 1 людина кожні 10 сек. Ми з вами розмовляли, а люди вмирали від свого безвілля і неуцтва. Як же нам з вами бути далі?

      Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирішує, палити чи не палити, зміцнювати своє здоров’я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров’я та за своє майбутнє взагалі.     

 

         А що таке здоров’я?  Здоров’я — найбільше багатство. Погляньте на це прислів’я: «Бережи одяг, доки новий, а здоров’я — доки молодий». Правильно робить той, хто розумно виконує правила поведінки, з якими слід жити в суспільстві, бо, поки ти молодий і в тебе здорове тіло, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іноді важко, а то й неможливо. Люди кажуть: «Є каяття, та нема вороття».

       Пам’ятайте, що рости здоровими і сильними вам допоможуть уроки

 фізкультури, заняття у спортивних секціях, ігри на свіжому повітрі а найбільше — здоровий спосіб життя.

10 способів кинути палити

1. Визначте точну дату. Якщо ви твердо вирішили розпрощатися з цигарками, визначте дату, коли кинете палити. Інакше ви будете відкладати цей день без кінця.

2. Відвикайте поступово. Деякі люди зав’язують із курінням не за один день. Вони починають купувати по одній пачці цигарок замість блоку, підраховують, скільки викурили за добу і намагаються зменшити цю кількість.

3. Пан або пропав! Для людей із сильною волею часто виявляється дієвим абсолютно протилежний метод – вони спалюють усі мости і відгороджують будь-які шляхи до відступу, відмовляючись від шкідливої звички тут і зараз. Щоправда, цей спосіб має один негативний бік – неприємні прояви абстинентного синдрому, – зате він швидкий і однозначно визначає ваш статус як некурця.

4. Будьте готові до синдрому абстиненції. Абстинентний синдром – явище неминуче. Але слід пам’ятати, що всі труднощі тимчасові і їх можна перебороти. Будьте готові до порушень сну, кашлю, роздратованості й інших малоприємних проявів абстиненції.

5. Пийте багато води. П’ючи воду, ви допоможете організму швидше вивести нікотин і зменшити ефект ломки. Вітамін С сприяє розрідженню мокротиння у ваших легенях і допомагає позбутися кашлю курця.

6. Змініть розпорядок дня. Якщо ви звикли палити під час перерви на каву чи на обід, то доведеться заповнювати цей час чимось іншим. Вам також слід проводити менше часу в «курилці» з друзями, які все ще палять.

7. Використовуйте препарати проти паління. Існує величезна кількість препаратів, які допоможуть вам кинути палити: від нікотинових пластирів, жувальних гумок і льодяників до назальних спреїв.

8. Відвідуйте заходи проти паління. Пошукайте мотиваційні семінари проти паління, почитайте сайти і поспілкуйтеся на форумах із однодумцями, спитайте поради у знайомих, яким вдалося кинути курити.

9. Альтернативна терапія. Гіпноз і голковколювання – лише деякі з альтернативних методів, які можуть допомогти у боротьбі проти шкідливої звички.

10. Ніколи не здавайтесь. Переваги для здоров’я, що їх ви отримуєте, зав’язавши з цигарками, величезні. Якщо ви зірвалися, зберіть волю в кулак і починайте все спочатку. Позбутися залежності важко, але завдяки наполегливості ви зможете стати сильнішим за цигарку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
4 серпня 2020
Переглядів
772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку