Виховна година на тему: "ОБЕРЕЖНО - отруйні гриби"

Про матеріал

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховна година на тему: Обережно – отруйні гриби!

Номер слайду 2

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду.

Номер слайду 3

Основні причини отруєнь: • вживання отруйних грибів; • неправильне приготування умовно їстівних грибів; • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Номер слайду 4

Симптоми отруєння:

Номер слайду 5

- Нудота- Блювота - Біль у животі - Посилене потовиділення - Зниження артеріального тиску - Мимовільне сечовиділення - Проноси- Розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Номер слайду 6

Сьогодні гриби – це не той продукт, заради якого можна ризикувати здоров’ям. Справа у тому, що всі гриби дуже важкі для шлунку і як губка вбирають усі токсини із забрудненого навколишнього середовища.

Номер слайду 7

Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендовано знати заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині. • Купуйте гриби тільки у відведених місцях продажу (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Номер слайду 8

Не збирайте гриби якщо: - не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися; - поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніхсмітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; - невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, біля основи якої є потовщення“бульба”, оточене оболонкою; - з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих; - ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; -“шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка грибабілого кольору. - не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності. - Не куштуйте сирі гриби на смак. - Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. - Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюєтьсятрупна отрута.

Номер слайду 9

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: - “Усі їстівні гриби мають приємний смак”. - “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”. - “Усі гриби в молодому віці їстівні”. - “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”. - “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо вкаструлі є отруйні гриби”. - “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”. - “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”. -“ Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

Номер слайду 10

Симптоми отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів, взалежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їденихгрибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-8 годин, асмерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Номер слайду 11

Перша допомога при отруєнні грибами

Номер слайду 12

1. Викличте швидку медичну допомогу. 2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцямина корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), промивайте шлунок до того часу поки промивні води стануть чистими. 3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. 4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Номер слайду 13

При отруєнні забороняється:1. Вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко, - це можеприскорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. 2. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Номер слайду 14

Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Збирання грибів для людини - це завжди “гра з вогнем”. Якщови бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними! Не ризикуйте своїм життям! Грибник, як і сапер, може помилятися лише раз!!!

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

pptx
Додано
8 листопада 2018
Переглядів
1290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку