Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь: • вживання отруйних грибів; • неправильне приготування умовно їстівних грибів; • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендовано знати заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині. • Купуйте гриби тільки у відведених місцях продажу (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби якщо: - не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися; - поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніхсмітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; - невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, біля основи якої є потовщення“бульба”, оточене оболонкою; - з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих; - ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; -“шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка грибабілого кольору. - не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності. - Не куштуйте сирі гриби на смак. - Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. - Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюєтьсятрупна отрута.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: - “Усі їстівні гриби мають приємний смак”. - “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”. - “Усі гриби в молодому віці їстівні”. - “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”. - “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо вкаструлі є отруйні гриби”. - “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”. - “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”. -“ Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
1. Викличте швидку медичну допомогу. 2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцямина корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), промивайте шлунок до того часу поки промивні води стануть чистими. 3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. 4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.