Виховна година на тему: “Обери життя”

Про матеріал
У всьому світі у ці дні говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе глобальна епідемія. Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше був проголошений 1-го грудня 1988 року Всесвітньою організацією охорони здоров'я після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширенню обміну інформацією по ВІЧ/СНІДу.
Перегляд файлу

Тальнівська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради

 

 

Відкритий

виховний захід

“Обери життя”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Обери життя” (сценарій до Дня СНІДу)

На екрані демонструється тематичне відео.

Звучить «Реквием по мечте» Р.Вагнера.

1.Життя людей – то наче свічки,
Які горять в нічній пітьмі.
Течуть, неначе воску річки,
Кудись змарновані роки.

2. Думки – то полум’я вогню.
А вчинки – лише чорний дим.
Що зараз начебто важливе –
Вже завтра відліта пустим.

3. Хвороби косять нам життя,
Мов у вогонь дме вітерець.
Сьогодні в щасті все буття!
А завтра? Все… Всьому кінець.

4. Та ми живем життям своїм,
Марнуючи за миттю мить,
Ніхто не думає над тим,
Ще скільки свічечці горіть.

По – черзі виходять 6 учнів, у руках вони тримають свічки, які символізують періоди життя людей. На екрані демонструються слайди.

Коли дитина народжується, її свічка тільки починає горіти. Тремтливий вогник поступово розгорається , але він може згаснути будь – якої миті від легенького вітру, як дитина від хвороби. Тому батьки і прикривають це полум’я долонею, щоб їхня дитина мала шанси на довге життя.
1. Виростаючи, дитина стає підлітком. Вогонь ще тріпотить, не маючи змоги заспокоїтися, наче характер підлітка, але він уже не такий нестабільний.
2. Пізніше людина переходить в юність. Четверта частина свічки згоріла, вогонь заспокоївся, але його колір постійно змінюється, так само, як думки та емоції змінюються в головах юних людей.
3. Після юності настає молодість. Людина закінчує університет, влаштовується на роботу. Тому її свічечка дає стабільну кількість світла і тепла.
4. Згоріло вже дві треті свічки. Людина починає підбивати підсумки. Вона думає про те, що вона зробила за цей час, як горів її вогонь життя.
5. На своєму останньому етапі свічка горить найяскравіше. Це тому, що людина стає мудрою. Вона ділиться своїм теплом з оточуючими, передаючи їм свій досвід, а коли віск закінчується – гасне.

На екрані зображення свічки

Учні – читці.
1. У нього тіло зі смутку і болю,
Бо смерть людини – його втіха.
Тому приносить стільки болю,
Тому дарує тільки лихо.

2. Його слова – то мертва тиша,
Що кладовище обіймає.
Смертельні оди в тілі пише,
Яке з середини з’їдає.

3. Над ним сміятись – самогубство.
Він має зброю у руках.
Та зброя – то пасивність людства,
Яке не чує в ньому страх.

4. Вода – як в морі камінь точить,
Так принесе мільярди бід.
У кожному він жити хоче,
Його ім’я – підступний СНІД.

 

Звучить «Реквієм» Моцарта. На сцені з’являється Ангел і дівчина. На екрані – зображення вівтаря церкви.
Дівчина ( до Ангела)
Він не буде жити, і своїм теплом
Не зможе захистити змучене чоло.
Цей страшний діагноз не лишить надій.
Очі вже погасли, він уже не мій.
Боже, як же страшно рахувати дні!
Захворіти легко, видужати – ні.
Ангел – охоронець, не лишай його,
Ангел – охоронець, збережи вогонь!
Ангел – охоронець, я тебе молю,
Хай він тепер хворий , я ж його люблю!

Пісня

Коли опустилися руки
Коли потемніло в очах
Не знаєш ти, як далі бути
На що сподіватись хоча б.
Не можеш, не віриш, не знаєш
Не маєш куди утікти
І кажуть – чудес не буває
Та мусиш для себе знайти.

Приспів:
Допоки сонце сяє, поки вода тече
Надія є.
Лиха біда минає, просто повір у це
Надія є.

Тобі вже нічого не треба
Бо ти вже нічого не встиг
Здається, що всі проти тебе
А, може, то ти проти них.
Не можеш позбутися болю
Не знаєш, чи прийде весна
Ти можеш не вірити долі,
Але в тебе вірить вона!

На сцені напис 1 грудня – день боротьби зі СНІДОМ
На сцену виходить ведучий 1 і 2 .
Ведучий 1. У всьому світі у ці дні говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе глобальна епідемія.

Ведучий 2. Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше був проголошений 1-го грудня 1988 року Всесвітньою організацією охорони здоров'я після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширенню обміну інформацією по ВІЧ/СНІДу.

Ведучий 1. У 1981 році мало хто звернув увагу на повідомлення у щотижневому звіті про захворюваність і смертність, що випускається в Атланті, в якому повідомлялося, що в Лос-Анджелесі 5 молодих людей захворіли рідкісною формою пневмонії і двоє з них померли. У наступні декілька тижнів додалися нові факти. У всіх хворих таємничим чином відмовляла імунна система.

Ведучий 2. Світ вступив в еру СНІДу. Людство живе у страху перед цією недугою. Цифри про чисельність заражених і хворих усе зростають і стають застарілими вже на момент публікації.

Ведучий 1. Але навіть письменники-фантасти не змогли передбачити, що наприкінці другого тисячоліття нашої ери виникне така загроза для людства. Що в глибини людського організму проникне не випромінювання атомного реактора чи космосу, не новий пестицид, а представник мікросвіту – вірус-убивця, який неминуче приведе зараженого ним до загибелі.

Ведучий 2. Широка громадськість сприйняла це як справедливу і неминучу кару грішникам. Однак, виявилося, що і праведники не уникнули страшної біди. Жертвами СНІДу стали невинні немовлята, породіллі, пацієнти, яким часто переливали кров.

Звучить саундтрек із фільму «Свій серед чужих»

На сцені ведучий 3 і 4. Демонстрація слайдів, ведучі коментують хронологію захворюваності на СНІД.

Ведучий 3.1981 — в США виявлено велику кількість випадків саркоми Капоші (рідкісний вид раку шкіри) у молодих чоловіків. В тому році від цього захворювання загинуло 128 молодих людей . Американським лікарем Майклом Готтлібом введено термін «СНІД».

Ведучий 4. 1982 — уперше відслідковано зв'язок СНІД з переливанням крові.

Ведучий 3. 1983 — Люк Монтан’є з інституту Пастера у Франції відкрив та ідентифікував вірус імунодефіциту людини, як вірус, що призводить до СНІД. У США за цей рік померло від СНІД півтори тисячі людей.

Ведучий 4. 1985 — в США розроблено перший тест на наявність антитіл до ВІЛ, що дало змогу перевіряти донорську кров на наявність ВІЛ. Також були встановлені шляхи інфікування вірусом СНІД.

Ведучий 3. 1987 — на сесії Генеральної Асамблеї ООН Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я (ВООЗ) прийнято глобальну стратегію боротьби зі СНІДом. В Україні зареєстровані перші 6 випадків ВІЛ-інфікування серед громадян країни та 75 випадків серед іноземців.

Ведучий 3. 1988 — 1 грудня оголошено Всесвітнім Днем Боротьби зі СНІДом. Зареєстровано першу смерть від СНІДу в Україні.

Ведучий 4. 1991 — в Україні прийнято перший Закон «Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення». Цього року Франком Муром створено символ всесвітнього антиСНІДівського руху у вигляді червоної стрічки.

Ведучий 3. 1995 — в Україні поширення ВІЛ-інфекції/СНІД набуло епідемічного характеру, зареєстровано 1490 випадків інфікування за рік.

Ведучий 4. 2001 — Вперше проведено спеціальну сесію ООН з проблем СНІДу. 2002 — помер від СНІД Франк Мур, який створив червону стрічку — символ боротьби зі СНІДом.

Ведучий 3. З 1987 р. в Україні офіційно зареєстровано 768750 осіб ВІЛ-інфікованих громадян України та 314 іноземців. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч чоловік заражується цією хворобою.

Ведучий 4. За прогнозами деяких експертів, у разі збереження наявної тенденції кількість ВІЛ-інфікованих  сягне майже 1,5 млн. осіб. Питома вага померлих від СНІДу в загальному числі померлих становитиме близько 10%, абсолютна більшість яких — віком до 40 років.

Ведучий 1. Епідемії у всі періоди людської історії були гострим соціальним явищем.

Ведучий 2. Та попри все людство намагалося боротися з ними заради майбутнього життя.

Ведучий 1. Перші, хто діагностує всі прояви хвороби, звичайно є лікарі.

Ведучий 2. І сьогодні на нашому заході присутня медична сестра школи

Цурашенко наталія Анатоліївна.(виступ)
Демонстрація кліпу «Чому так важко вилікувати віл/снід».
Ведучий 1.У драмі людській небагато дій:
дитинство, юність, молодість і старість.
Роби, що хоч, ридай або радій.
Неси свій хрест. Все інше – позосталість,

Ведучий 2. Настане час, і піде все в архів.
Уламки долі винесе на сушу. 
Життя – спокута не своїх гріхів,
життя – це оббирання з реп'яхів, 
що пазурями уп'ялися в душу.
Відео «Захисти себе від віл»

Слайди «10 основних фактів, які молодь має знати про ВІЛ/СНІД»

1. Хвороба, спричинена вірусом імунодефіциту людини – ВІЛ, призводить до смертельної хвороби – синдрому набутого імунодефіциту людини (СНІД). ВІЛ та СНІД – невиліковні.
2. Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре довгі роки, навіть, якщо вона є носієм вірусу.
3. Вірус може передаватися на всіх стадіях захворювання через кров, сперму, овуляційні та вагінальні виділення, грудне молоко.
4. Найчастіше ВІЛ-інфекція передається статевим шляхом. Молоді дівчата особливо вразливі до ВІЛ при сексуальних контактах.
5. Молоді люди, які мають захворювання, що передаються статевим шляхом, також становлять групу високого ризику щодо ВІЛ- інфікування. 
6. Найбільш уразливі молоді люди, які вживають наркотики ін'єкційно, або мають сексуальні контакти з ін'єкційними споживачами наркотиків. ВІЛ-інфекція може також передаватися через нестерильні інструменти при пірсингу, татуажі та інших маніпуляціях, в яких є контакт з кров'ю.
7. Ризик інфікування при статевих контактах зменшується, якщо партнери використовують презерватив. 
8. Тест на ВІЛ здійснюється системою охорони здоров'я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу. Тест на ВІЛ є конфіденційним і має супроводжуватися до – та післятестовим консультуванням.
9. ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах тощо.
10. Дискримінація людей, які живуть з ВІЛ, – це порушення прав людини.

під кінець слайд «Зроби свій вибір – збережи життя»

Ведучий 3. Здоров’я – це ранок зі свіжим повітрям,
Це сонце, що гріє ласкаво й привітно.

Ведучий 4. Це хвилі Дніпра, що нам сили дають.
Бери це сміливо, мій друже, і в путь.

Ведучий 3. Здоров’я – це смак свіжих ягід дозрілих,
Це спорт, що дає нам наснагу і силу.

Ведучий 4. Це сон, що на крилах нам зорі несуть.
Усе це з собою узять не забудь.

Ведучий 3. Та тільки на цьому шляху пам’ятай:
Цурайся цигарки , від чарки тікай,

Ведучий 4. І знай, любий друже, у цьому житті,
Чи бути здоровим – вирішуєш ти!

Все буде добре

Я пам’ятаю час, коли лиш починався світ
Хто міг, той підіймався та йшов.
Ішов собі високо в гори, взявши у похід
Свою надію сильну, як любов.

Приспів:
Що все буде добре
Для кожного з нас.
Що все буде добре,
Настане наш час.

Я бачив, як навколо нас і долі і вогні
Все далі й далі змінювали світ.
І ми все вище, бо в долині небо не таке
І далі щось веде мене в похід.

Приспів:
І все буде добре
Для кожного з нас.
І все буде добре,
Настане наш час.

І ось, коли ми майме там, де холодно і сніг
І зовсім близько наша самота.
Бажання сильні, як любов, поможуть нам дійти
І буде вся та наша висота.

Приспів (2)

Ведучий 1. Ми дякуємо всім, хто приєднався сьогодні до нас

Ведучий 2. Дякуємо тим, для кого слова, які звучали сьогодні, стали дороговказом у подальшому житті.

Ведучий 1. Дякуємо всім, хто об’єднався заради здорового життя.

Ведучий 3. Завжди, постійно і усюди
Вирішувать лише тобі,
Що із здоров’ям твоїм буде.
Не треба шкодити собі.

Ведучий 4. Як об’єднаємось в родину.
То згинуть дні негод сумні.
І у одну прекрасну днину
Ми разом скажем: СНІДу – «ні»!

 

Дякуємо за увагу! Бережіть себе і своїх рідних.

 

 

 

 

Учні – читці.


1. У нього тіло зі смутку і болю,
Бо смерть людини – його втіха.
Тому приносить стільки болю,
Тому дарує тільки лихо.

 

2. Його слова – то мертва тиша,
Що кладовище обіймає.
Смертельні оди в тілі пише,
Яке з середини з’їдає.

 

3. Над ним сміятись – самогубство.
Він має зброю у руках.
Та зброя – то пасивність людства,
Яке не чує в ньому страх.

 

4. Вода – як в морі камінь точить,
Так принесе мільярди бід.
У кожному він жити хоче,
Його ім’я – підступний СНІД.

 

Він не буде жити, і своїм теплом
Не зможе захистити змучене чоло.
Цей страшний діагноз не лишить надій.
Очі вже погасли, він уже не мій.
Боже, як же страшно рахувати дні!
Захворіти легко, видужати – ні.
Ангел – охоронець, не лишай його,
Ангел – охоронець, збережи вогонь!
Ангел – охоронець, я тебе молю,
Хай він тепер хворий , я ж його люблю!

 

Ведучий 1.У драмі людській небагато дій:
дитинство, юність, молодість і старість.
Роби, що хоч, ридай або радій.
Неси свій хрест. Все інше – позосталість,

Ведучий 2. Настане час, і піде все в архів.
Уламки долі винесе на сушу. 
Життя – спокута не своїх гріхів,
життя – це оббирання з реп'яхів, 
що пазурями уп'ялися в душу.
 

 

 

docx
Додано
5 січня 2020
Переглядів
605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку