Виховна година на тему: "Правила поведінки в разі ядерної небезпеки"

Про матеріал
Презентація/Виховна година на тему: "Правила поведінки в разі ядерної небезпеки" Правила виживання: як діяти у разі ядерного вибуху. Що таке ядерна зброя, її види, основні вражаючі фактори ядерного вибуху
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила поведінки в разі ядерної небезпеки. Роботу виконала Студентка 3 курсу МІ20 Б групи. Факультету математики, природничих наук та технологій. Спеціальності: 014 Середня освіта (Математика)Жупаненко Дар’я Вікторівна

Номер слайду 2

Правила виживання: як діяти у разі ядерного вибуху. На жаль, ніхто не може точно сказати, якою є ймовірність найгіршого сценарію нинішньої війни – застосування росією ядерної зброї. США поки не бачать ознак підготовки рф до такої атаки – залишається сподіватися на краще, але готуватися до гіршого.

Номер слайду 3

Тепер розберемо трішки детальніше!Ядерна зброя — зброя масового ураження, складається з вражальних компонентів ударної, температурної, опромінюючої дії. Вибух відбувається за рахунок вивільнення великої кількості атомної енергії при досягненні понад критичної маси компонентів заряду через їх зближення, що дозволяє ініціювати швидку лавиноподібну ланцюгову ядерну реакцію. Ядерна зброя істотно відрізняється від інших видів озброєння як масштабами, так і характером ураження. На відстані близько кілометра від центру вибуху відбуваються суцільні руйнування та знищується все живе поза укриттями. Передусім, така дія зумовлена тим, що потужність ядерного вибуху набагато більша, ніж будь-якого боєприпасу, створеного на основі хімічної вибухівки.

Номер слайду 4

Види ядерного вибуху. Повітряний ядерний вибух може застосуватись для руйнування міських і промислових будинків,для ураження людей і техніки на полі бою, літаків на аеродромі, літаків що летять  і літаків-снарядів. Його центр може знаходитися на висоті від кількох метрів до десятків, а то і сотень кілометрів над поверхнею землі. В останньому випадку він відноситься до категорії висотних (від 15 до 100 км). Повітряний ядерний вибух має сферичну форму спалаху.

Номер слайду 5

Види ядерного вибуху. Наземний ядерний вибух може застосовуватись для руйнування міцних наземних споруд, залізничних вузлів, аеродромів. До цієї групи належать не тільки вибухи на поверхні землі, а й на висоті кілька метрів над нею. Вони проходять як з викидом грунту, так і без нього.

Номер слайду 6

Види ядерного вибуху. Надводний ядерний вибух застосовується для ураження надводних кораблів. Залежно від висоти він може бути безконтактним і контактним. В останньому випадку відбувається утворення підводної ударної хвилі.

Номер слайду 7

Основні вражаючі фактори ядерного вибуху:світлове випромінювання;ударна хвиля;проникаюча радіація;зараження місцевості;електромагнітний імпульс.

Номер слайду 8

Світлове випромінювання ядерного вибуху - це один з основних вражаючих факторів ЯО. Воно являє собою потужний потік променевої енергії, до складу якого входить випромінювання ультрафіолетової, інфрачервоної і видимої частини спектра.*Так як випромінювання поширюється прямолінійно, то захистом від нього може стати будь-яка непрозора перепона. Цей вражаючий фактор значно слабшає при наявності задимленості, туману або запиленості. Ударна хвиля ядерного вибуху - це найбільш небезпечний фактор ЯО. Більшість поразок людей, а також руйнувань і пошкоджень об'єктів відбувається саме завдяки її впливу. Ударна хвиля - це область різкого стиску середовища (води, грунту або повітря), який рухається в різні боки від епіцентру.*Слід розуміти, що ні будівлі, ні навіть спеціальні притулки не зможуть захистити від ударної хвилі в безпосередній близькості від епіцентру. Однак вони цілком дієві на значній відстані від нього. Руйнівну силу цього фактора істотно знижують складки місцевості. Проникаюча радіація. Даний вражаючий фактор є потік жорсткого випромінювання, який складається з нейтронів і гамма-променів, що випускається з епіцентру вибуху. Його вплив, як і світлового випромінювання, є короткочасним, тому що він сильно поглинається атмосферою. Проникаюча радіація небезпечна протягом 10-15 секунд після ядерного вибуху. З тієї ж причини вона здатна впливати на людину тільки на порівняно невеликій відстані від епіцентру - 2-3 км. При видаленні від нього рівень радіоактивного опромінення швидко падає.

Номер слайду 9

Електромагнітний імпульс. Вражаючий фактор, який не впливає на здоров'я людини або тварин, але виводить з ладу електронні прилади.*Ефективний спосіб захисту від ЕМІ - екранування електронної техніки. Він уже багато десятиліть застосовується на практиці. Радіаційне зараження. Джерелом цього фактора ураження є продукти ядерних реакцій, невикористана частина заряду, а також наведена радіація. Зараження при ядерному вибуху є серйозною небезпекою здоров'ю людини, тим більше що час напіврозпаду багатьох ізотопів досить тривало. Зараження повітря, місцевості і об'єктів відбувається в результаті випадання радіоактивних речовин. Вони осідають по ходу, утворюючи радіоактивний слід. Причому, в міру віддалення від епіцентру небезпека зменшується. І, звичайно ж, зоною зараження стає і сам район вибуху. Велика частина небезпечних речовин випадають у вигляді опадів на протязі 12-24 годин після вибуху.*Основними параметрами цього фактора є доза опромінення і його потужність.

Номер слайду 10

Ураження особового складу ударною хвилею залежить від потужномті і виду вибуху, відстані від центру вибуху, захищеності особового складу і діляться на легкі, середні, важкі і надважкі (смертельні).1. Легкі ураженя характеризуються легкою контузією, тимчасовою втратою слуху, легкими ушкодженями та вивихами. Такі ураження можуть спостерігатися у відкрито розташованого особового складу при повітряному вибуху потужністю 20 тисяч т. на відстані 2300 м., при наземному 2100 м.2. Середні ураження – харктеризуються короткочасною втратою свідомості, пошкодженням органів слуху, кровотечами з носа і вух, преломами і вивихами кінцівок. Такі травми можуть спостерігатись у відкрито розташованого особового складу при повітряному ядерному вибуху потужністю 20000 тис. т. на відстані 1850 м., при наземному – на відстані 1450 м.3. Важкі ураження характеризуються сильною контущією всього організму, пошкодженням внутрішніх органів, тяжкими переломами кінцівок.4. Надважкі ураження у більшості випадків призводять до смертельного результату.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Контрольні запитання: Що таке ядерна зброя? Які бувають види ядерних вибухів?3. Які є основні вражаючі фактори ядерного вибуху?Домашнє завдання:- Опрацювати слайд 11 та створити самостійно список необхідних речей, які слід мати при собі на випадок ядерного вибуху. Бережіть себе!

pptx
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
1265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку