Виховна година на тему "Вода"

Про матеріал

Матеріал виховної години допоможе учням усвідомити цінність води та розуміння проблеми забруднення та надмірного використання водних ресурсів, причини їх виникнення. Запропоновані методи формують в учнів знання про глобальні проблеми, акцентуючи увагу на концепції сталого розвитку людства, виховуючи дбайливе ставлення до води;



Перегляд файлу

Тема : 
Вода – дорогоцінний дар планети.


Мета:

- Допомогти учням усвідомити цінність води та розуміння проблеми забруднення та надмірного використання водних ресурсів, причини їх виникнення;

- продовжити формування в учнів знання про глобальні проблеми, акцентуючи увагу на концепції сталого розвитку людства;

- продовжувати екологічне виховання й екологічну освіту учнів середньої ланки, виховувати дбайливе ставлення до води;

- спонукати учнів дослідити власні звички, стиль життя щодо користування водою;

- вчити визначати прийняті для себе і суспільства дії щодо скорочення витрат води, зменшення її забруднення.

Хід заняття:
І. Організаційна частина.
ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Слово вчителя.

      Людина – частина живої природи, частина Землі. Земля – це край неповторної краси! Кожне дерево, квітка, тварина – частина природи, частина рідної Землі. Ми любимо нашу планету, милуємося її чарівною красою.

Воду необхідно не тільки оберігати від забруднення, але й економити. Води на Землі багато, але більшу її частину становить солона вода морів та океанів. А людям потрібна пріс­на вода. Її на Землі мало. На кожні 100 л води припадає лише 2 л пріс­ної. Та й цю воду спочатку необхід­но добути. Адже значна її частина «законсервована» у вигляді льоду або схована глибоко під Землею. Отже, з кожних 100 л води людині дістається лише півтори склянки. Три чвер­ті населення світу відчувають гостру нестачу чистої питної води. Вислів «Закрути міцніше кран, щоб не витік океан» стосується кожного.

Як ви вже зрозуміли сьогодні мові піде про найдивовижнішу, найунікальнішу, найпоширенішу та як вам здається найбільш вивчену речовину на планеті – воду

Вода, у тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя, ти - саме життя -говорив про воду Антуан де Сент-Екзюпері

Ви дуже багато вивчили про неї на уроках географії про місце розташування та розподіл  водойм на Землі, характеристики і особливості водних басейнів;біології - про роль  води в живих організмах та необхідність її охорони; хімії - склад, хімічні властивості та реакції води; фізики –розкрили сутність води та значимість її фізичних властивостей.

Але ще дуже багато не відомого про цю унікальну речовину. Тож, ласкаво просимо у світ стихії Води! Вода - найбільш унікальна і цікава речовина на Землі. Безумовно, не існує більше дивної та загадкового речовини, ніж проста вода.

(Перегляд  «11 цікавих фактів про воду»)

ІІІ. Основна частина

  1. Перегляд пропонованого відео («Екологія води»).
    А) постановка завдань щодо споглядання :

    - Проглядаючи фільм, зверніть увагу , хто перший розпочинає порушувати мирне співіснування у природному середовищі , і до кого . врешті – решт , повертаються усі біди.

    Б) обговорення ( Висновок : людина порушила рівновагу у природному світі і тепер сама мусить страждати від своєї необдуманої діяльності)
     
  2.    Екологічні загадки (по групах)

    А) Для потреб 1- г о мешканця планети щороку видобувається 30 тисяч корисних копалин. Скільки тисяч корисних копалин вже використано для забезпечення твого життя?

    Б) За даними екологів, 1 мешканець України в середньому за день викидає півкілограма сміття. Скільки кілограмів сміття він викидає за 2 дні? За 10 днів? За 30 днів?

    В ) До повного розпаду металевої банки на сміттєзвалищі має пройти 10 років, а пластикової у 10 разів більше. За скільки років розпадеться пластикова пляшка?

    Г) В Україні за 1 кг зданої макулатури сплачують 50 копійок. Скільки грошей можна заробити, якщо здати 10 кг непотрібного паперу?
     

       3. Слово вчителя


Людина не лише руйнівник природи, але може стати їй вірним другом. На сьогоднішньому занятті ми з вами поговоримо про найнеобхідніший ресурс на Землі , про воду. Практично ні в кого сьогодні не виникає сумнівів в тому, що вода – обмежений природний ресурс, до того ж унікальний, адже її нічим не можна замінити. За ініціативою Міжнародної асоціації водопостачання та Юнеско 22 березня відмічається Міжнародний День Води під девізом « Вода – це життя» . В цей день зусилля усієї спільноти спрямовані на привернення уваги громадськості до проблем забезпечення населення водою гарантованої якості і її раціонального використання. 

(Перегляд фільму «Світовий океан став гігантським смітником», «Якість води в Україні»)

 

ІV.Практична частина.
1. Робота в групах за напрямками дослідження.

Експерт – історик

       Здавна людина мріяла про безсмертя. Мандрівники у заморських країнах, алхіміки в лабораторіях наполегливо шукали еліксир життя і джерело вічної молодості. Але вони і не передбачали , що таємничий еліксир – це звичайна вода. Тисячу років може лежати в сухій землі зерно , та тільки торкнеться його крапелька води – і зерно оживає. Історія Землі – це історія води. Всесильна стихія природи - вода, у всі часи покоряла ум і уяву людей. Давні люди самою сильною стихією, джерелом усього живого вважали воду. Про роль води у житті Землі, про її цілющу силу містять письмена єгиптян, індійців,китайців. Один із найбільш ранніх філософів давньогрецької епохи Фалес Мілетський вважав воду основою усього живого.

Експерт – біолог

     Первинним середовищем життя були теплі моря. І тільки в процесі еволюції    ганізми вийшли на сушу із води. Усім живим організмам потрібна вода, а без неї - -неможливе життя. Основна функція води в організмі полягає в тому , що вона є розчинником більшості речовин. Організм постійно витрачає воду. Втрата води близько 10% маси тіла призводить до тяжких порушень в організмі. Без води людина може прожити не більше 10 діб. Тому витрати води мають поповнюватися. За нормальної зовнішньої температури людина за добу повинна споживати близько 2- х літрів води. При високій температурі та важкій фізичній роботі ця кількість зростає до 4- 5 літрів.

Експерт – еколог

      Зявилася людина, виросли селища, міста ,задиміли труби заводів. І люди почали помічати , що води катастрофічно не вистачає. Чому так? А вся біда в тому, що вода розповсюджена на нашій планеті нерівномірно – де густо, а де – пусто. Кожен другий житель нашої планети повинен пити воду ,яка не відповідає гігієнічним нормам. У третини населення немає нормального водопостачання. За даними Всесвітньої організації Здоров»я кожні 8 секунд від хвороб визваних брудною водою у світі помирає людина. У звязку з неякісною питною водою збільшується кількість захворювань людей. Основними причинами забруднення поверхневих вод на Україні є:


- скид неочищених та недостатньо очищених комунально – побутових та промислових стічних вод безпосередньо у водне середовище;

- надходження до водних об’єктів забруднюючих речовин.

            Експерт обж

       Купання у водоймах забруднених промисловими підприємствами, побутовими та стічними водами може спричинити інфекційні захворювання. Купання в зрошувальних каналах, дренажних системах, у відкритих водоймах, забруднених мінеральними добривами і пестицидами може спричинити алергічні реакції, захворювання шкіри, внутрішніх органів. Тож вживайте лише очищену воду, ніколи не пийте воду дощову , адже дощі бувають з різними хімічними домішками, тому можуть спричинити алергічні реакції, хвороби.
 

 Експерт – хімік

     Ми вже знаємо про кругообіг води у природі. Але деякі речовини не можуть бути вилучені повністю, отруюючи осад і порушуючи тим самим процес біологічного очищення. Тому хімічні забруднювачі води знову потрапляють у довкілля, загрожуючи природі й людям. Я готувала повідомлення про « Хімію у побуті» і довідалася, що усім відомий миючий засіб « Феррі» можна замінити нешкідливими для навколишнього середовища речовинами.

-довільно поєднайте порошок гірчиці та харчової соди – і жирний посуд буде чистим та сяючим.

- коричневий наліт на чашках від кави та чаю легко видалити , обробивши їх розчином харчової соди.

- для чищення скляних виробів треба розколотити у склянці 2-3 столові ложки крейди , потім нанести суміш на забруднену поверхню. Дочекайтеся, поки суміш висохне і потріть посуд тканиною.

- щоб відмити раковину від плям іржі потріть її скибкою лимона.

- поліровані меблі можна протирати м»якою ганчіркою, змоченою в молоці.
 

2. Дослідження стану колодязів у м. Знам’янці (робота з додатком)

а) визначення найбезпечніших колодязів;

б) визначення найнебезпечніших колодязів;

в) порівняння результатів з нормативними показниками по воді.

 

3. Складання правил користування водою з метою правильного екологічного та економного використання.

 

Висновки

Які правила користування водою із власного досвіду ви можете запропонувати усім мешканцям планети?


  • Перевірте , чи не протікають крани у вашій оселі. Якщо знайшли протікання – треба негайно їх 

  • Не допускайте, щоб вода із кранів текла без потреб

  • Коли миєте руки чи вмиваєтеся, то прикручуйте крани так, щоб струмінь води був невеликий

  • Посуд краще мити у мисці , або у закритій раковині. А потім треба швидко сполоснути проточною водою

  • Надавайте перевазі ощадливому душу, а не купанню у ванні

  • Машину чи велосипед краще мийте за допомогою відра води та ганчірки, а не зі шланга

  • Якщо і вашій родині пральна машина – автомат, то детально вивчіть її технічні можливості і старайтеся використовувати вашу помічницю на повну потужність
     

Якщо будете дотримуватися цих простих правил, то зумієте заощадити прісу воду – цінний природний ресурс, адже недарма у народі говорять:

« Добра вода – добре життя, 

Погана вода – погане життя,

Немає води - немає життя»
 

 

 

Додаток 1

Експерт – історик

       Здавна людина мріяла про безсмертя. Мандрівники у заморських країнах, алхіміки в лабораторіях наполегливо шукали еліксир життя і джерело вічної молодості. Але вони і не передбачали , що таємничий еліксир – це звичайна вода. Тисячу років може лежати в сухій землі зерно , та тільки торкнеться його крапелька води – і зерно оживає. Історія Землі – це історія води. Всесильна стихія природи - вода, у всі часи покоряла ум і уяву людей. Давні люди самою сильною стихією, джерелом усього живого вважали воду. Про роль води у житті Землі, про її цілющу силу містять письмена єгиптян, індійців,китайців. Один із найбільш ранніх філософів давньогрецької епохи Фалес Мілетський вважав воду основою усього живого.

Експерт – біолог

     Первинним середовищем життя були теплі моря. І тільки в процесі еволюції    ганізми вийшли на сушу із води. Усім живим організмам потрібна вода, а без неї - -неможливе життя. Основна функція води в організмі полягає в тому , що вона є розчинником більшості речовин. Організм постійно витрачає воду. Втрата води близько 10% маси тіла призводить до тяжких порушень в організмі. Без води людина може прожити не більше 10 діб. Тому витрати води мають поповнюватися. За нормальної зовнішньої температури людина за добу повинна споживати близько 2- х літрів води. При високій температурі та важкій фізичній роботі ця кількість зростає до 4- 5 літрів.

Експерт – еколог

      Зявилася людина, виросли селища, міста ,задиміли труби заводів. І люди почали помічати , що води катастрофічно не вистачає. Чому так? А вся біда в тому, що вода розповсюджена на нашій планеті нерівномірно – де густо, а де – пусто. Кожен другий житель нашої планети повинен пити воду ,яка не відповідає гігієнічним нормам. У третини населення немає нормального водопостачання. За даними Всесвітньої організації Здоров»я кожні 8 секунд від хвороб визваних брудною водою у світі помирає людина. У звязку з неякісною питною водою збільшується кількість захворювань людей. Основними причинами забруднення поверхневих вод на Україні є:


- скид неочищених та недостатньо очищених комунально – побутових та промислових стічних вод безпосередньо у водне середовище;

- надходження до водних об’єктів забруднюючих речовин.

          

 Експерт обж

       Купання у водоймах забруднених промисловими підприємствами, побутовими та стічними водами може спричинити інфекційні захворювання. Купання в зрошувальних каналах, дренажних системах, у відкритих водоймах, забруднених мінеральними добривами і пестицидами може спричинити алергічні реакції, захворювання шкіри, внутрішніх органів. Тож вживайте лише очищену воду, ніколи не пийте воду дощову , адже дощі бувають з різними хімічними домішками, тому можуть спричинити алергічні реакції, хвороби.
 

 Експерт – хімік

     Ми вже знаємо про кругообіг води у природі. Але деякі речовини не можуть бути вилучені повністю, отруюючи осад і порушуючи тим самим процес біологічного очищення. Тому хімічні забруднювачі води знову потрапляють у довкілля, загрожуючи природі й людям. Я готувала повідомлення про « Хімію у побуті» і довідалася, що усім відомий миючий засіб « Феррі» можна замінити нешкідливими для навколишнього середовища речовинами.

-довільно поєднайте порошок гірчиці та харчової соди – і жирний посуд буде чистим та сяючим.

- коричневий наліт на чашках від кави та чаю легко видалити , обробивши їх розчином харчової соди.

- для чищення скляних виробів треба розколотити у склянці 2-3 столові ложки крейди , потім нанести суміш на забруднену поверхню. Дочекайтеся, поки суміш висохне і потріть посуд тканиною.

- щоб відмити раковину від плям іржі потріть її скибкою лимона.

- поліровані меблі можна протирати м»якою ганчіркою, змоченою в молоці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відділ освіти виконавчого комітету

Знам’янської міської ради Кіровоградської області

Міський методичний кабінет

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 ім. Т.Г.Шевченка

27403,  м. Знам'янка,  вул. Олени Теліги, 69

Телефон (0-5233) 2-17-49 Е-mail: school1-zn@ukr.net

 

 

 

 

 

 

Година спілкування на тему:

« Вода – дорогоцінний

 дар планети »

 

 

Підготувала:

Вчитель хімії та біології

Шевченко О.Ю.

 

 

 

 

 

 

 

м.Знам‘янка

2017-2018 н.р.


C:\Users\Ирина\Desktop\media\image1.jpeg
ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ ЗНАМ’ЯНСЬКЕ РАЙОННЕ ЛАБОРАТОРНЕ ВІДДІЛЕННЯ ВІДОКРЕМЛЕНОГО СТРУКТУРНОГО ПІДРОЗДІЛУ КІРОВОГРАДСЬКОГО МІСЬКМІЖРАЙОННОГО ВІДДІЛУ «ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖСАНЕПІДСЛУЖБИ УКРАЇНИ»

вул. Трудова, 27, м. Знам’янка Кіровоградської області, 27400,
тел. /факс (05233) 2-23-42, e-mail: znam-labviddil@ukr.net Код ЄДРПОУ 38435613

Завідувачу сектору з питань надзвичайних ситуацій, охорони праці, екології та благоустрою УМА та ЖКХ міської ради

Балану С.М.

Результати дослідження води з колодязів загального користування міста

Адреса

Результат фізико - хімічних досліджень

Результати мікробіологічних досліджень

і

вул. 8-го Березня, 19

Не відповідає (вміст нітратів 120,9мг/дм , загальна жорсткість 10,2 ммоль/дм3)

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

2

вул. 8-го березня, 34

Не відповідає (загальна жорсткість становить 10,9 ммоль/дм3)

Відповідає вимогам

3

вул. 8-го Березня, 85

Не відповідає (вміст нітратів 82,5 мг/дм3)

Відповідає вимогам

4

вул. Дачна,50

Не відповідає (вміст нітратів 439,4 мг/дм , загальна жорсткість 15,2 ммоль/дм ,вмістом сухого залишку 1992,2 мг/дм3)

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

5

вул.Назарова,20

Не відповідає (вміст нітратів 110,8 мг/дм3, загальна

о

жорсткість 11,9 ммоль/дм )

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

6

вул. Назарова, 60

Не відповідає (вміст нітратів 166,2 мг/дм3)

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

7

вул.Ульянівська, 117

Не відповідає (вміст нітратів 65,5 мг/дм3)

Відповідає вимогам

8

вул. Приймакова, 45

Не відповідає (вміст нітратів 51,0 мг/дм , загальна жорсткість 11,0 ммоль/дм3)

Відповідає вимогам

9

вул. Приймакова, 84

Відповідає вимогам

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

10

вул. Шмідта,18

Не відповідає (вміст нітратів 129,7 мг/дм3, загальна жорсткість 14,6 ммоль/дм3) ‘

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

11

вул. Осипенка,99

Не відповідає (вміст нітратів 61,7 мг/дм , загальна

3

жппглгкігть 10 1 іимптть/гтм 1

Відповідає вимогам

 



12

вул. Ватутіна,55

Відповідає вимогам

Відповідає вимогам

13

вул. Польова,49

Не відповідає (вміст нітратів 226,0 мг/дм3)

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

14

вул. Польова,75

Не відповідає (вміст нітратів 103,9 мг/дм , загальна жорсткість 1'0,6 ммоль/дм3)

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

15

вул. Жуковського, 12

Не відповідає (вміст нітратів 200,2 мг/дм3, загальна жорсткість 19,6 ммоль/дм3)

Відповідає вимогам

16

вул. 8-а Робоча,4

Не відповідає (вміст нітратів 278,9 мг/дм , загальна жорсткість 23,7 ммоль/дм3)

Відповідає вимогам

17

вул. Петровського, 122/7

Не відповідає (вміст нітратів 93,2 мг/дм )

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

18

вул. Харківська,85

Відповідає вимогам

Відповідає вимогам

19

вул. Привокзальна, 12

Не відповідає (вміст нітратів 141,0 мг/дм3)

Відповідає вимогам

20

вул. Червоноармійська,22

Не відповідає (вміст нітратів 235,5 мг/дм , загальна жорсткість 14,9 ммоль/дм'1)

Відповідає вимогам

21

вул. Чайковського, 82

Не відповідає (вміст нітратів 214,7 мг/дм3)

Відповідає вимогам

22

вул. Чайковського, 154

Не відповідає (вміст нітратів 179,4 мг/дм3)

Відповідає вимогам

23

вул. Ворошилова, 26

Не відповідає (вміст нітратів 105,1 мг/дм , загальна жорсткість 13,5 ммоль/дм3)

Відповідає вимогам

24

вул. Ворошилова, 67

Не відповідає (вміст нітратів 139,1 мг/дм3)

Відповідає вимогам

25

вул. Ворошилова, 161

Не відповідає (вміст нітратів 79,3 мг/дм )

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

26

вул. Ворошилова, 184

Відповідає вимогам

Відповідає вимогам

27

вул. Куйбишева, 61

Не відповідає (вміст нітратів 174,4 мг/дм , загальна жорсткість 15,5 ммоль/дм3)

Відповідає вимогам

28

вул. Островського,26

Не відповідає (вміст нітратів 173,1 мг/дм )

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

29

пров. Кутузова

Не відповідає (вміст нітратів 113,3 мг/дм , загальна жорсткість 11,3 ммоль/дм3)

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

зо

вул.. Комарова

Не відповідає (вміст нітратів 61,1 мг/дм3)

Відповідає вимогам

31

вул.. Польова, 15

Не відповідає (вміст нітратів 399,1 мг/дм , загальна жорсткість 11,0 ммоль/дм^’ вмістом сухого залишку 1592,4 мг/дм3)

Відповідає вимогам

32

вул.. Фрунзе,45

Не відповідає (вміст нітратів 91,3 мг/дм3)

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

33

пров. II Поперечний,40

Відповідає вимогам

Не відповідає (виділені загальні коліформи)

Відповідно ДСанПіН 2.2.4-7-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною » нормативний вміст нітратів становить <50 мг/дм3, загальна жорсткість - <10,0 ммоль/дм3, сухий залишок - <1500 мг/дм3.

 


 

Завідувач Знам’янського районного лабораторного відділення £ СІ£г£ О.В. Філоновська

Стукаленко О.В. 7-40-65 ^ *

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
11 липня 2018
Переглядів
1984
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку