Виховна година на тему: " Вшанування пам'яті ліквідаторам наслідків Чорнобельської АЕС"

Про матеріал
Виховна година на тему: « Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС»Мета: вшанувати пам’ять людей які ризикуючи своїм життям і здоров’ям під час ліквідації наслідків Чорнобильської АЕС виконавши свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації. Виховувати в здобувачів освіти історичну пам’ять та гордість за героїв які навічно залишиться у пам’яті українського народу. Обладнання: мультимедійна дошка, ноутбук, презентація. Розробка буде в нагоді класним керівникам для проведення відкритого виховного заходу.
Перегляд файлу

Державний професійно-технічний навчальний заклад

«Криворізький навчально-виробничий центр»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година на тему: « Вшанування учасників ліквідації

наслідків аварії на Чорнобильській АЕС»

 

26 квітня – річниця Чорнобильської трагедії

 

 

Підготував:

Класний керівник

Андрій БОРОВИК

 

 

Кривий Ріг 2023р.

Мета: вшанувати пам’ять людей які ризикуючи своїм життям і здоров’ям  під час ліквідації наслідків Чорнобильської АЕС виконавши свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації. Виховувати в здобувачів освіти історичну пам’ять та гордість за героїв які навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Обладнання: мультимедійна дошка, ноутбук, презентація.

 

Хід заходу

Класний керівник: 26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи та символом мужності, самопожертви й жертовності тисяч українців. Це день пам'яті мужніх людей — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС — усіх, хто ціною власного життя у двобої з моторошним невидимим ворогом захистили людство від смертельної радіації.

Відео: Хроніка подій на ЧАЕС.

https://www.youtube.com/watch?v=UhgXiUf9vX8

Музичний супровід: « Мирослав Скорик – Мелодія»

https://www.youtube.com/watch?v=SjLXBMrfRLg

Ведучий 1: 37 років минуло від техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи, спричиненої двома тепловими вибухами й подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції. У результаті аварії на ЧАЕС було повністю зруйновано атомний реактор, у довкілля потрапили радіоактивні речовини, а хмара, що утворилася, рознесла їх на значні ділянки території колишнього Радянського Союзу. 

Ведучий 2: Відбулося радіоактивне зараження території загальною площею 207, 5 тис. кв. км. Від вибуху й при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинула 31 особа, понад 200 госпіталізували. З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії евакуювали понад 100 тисяч людей.

Ведучий 1: Участь у гасінні пожежі на ЧАЕС брали 240 тис. осіб. Усі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалося врятувати населення прилеглих територій України, білорусі й росії та запобігти ще більшій катастрофі — сильному водневому вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії. Загальна кількість тільки ліквідаторів цієї аварії (беручи до уваги й наступні роки) становить близько 600 тис. осіб. Відразу після аварії опромінення отримали майже 8,5 млн людей, високе радіоактивне забруднення охопило близько 155 тис. кв. км територій, з них 52 тис. кв. км — сільськогосподарські землі.

Відео: вірш Ліни Костенко.

https://www.youtube.com/watch?v=DYYIpDRoeMs

 

наприкінці відео вшанування пам’яті хвилиною мовчання.

https://www.youtube.com/watch?v=bMPebgVZqLs

Ведучий 2: Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох, переважно онкологічних захворювань, завдала величезних збитків навколишньому середовищу. Жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються досі. Через забруднення повітря, ґрунтів і вод з'явилася так звана «зона відчуження», де небезпечно, а тому заборонено проживати людям. До теперішнього часу немає єдиних даних щодо кількості людей, які загинули чи згодом померли від наслідків вибуху на ЧАЕС. Так, німецькі представники організації Лікарі світу за запобігання війні тільки серед ліквідаторів нарахували 50-100 тис. смертей, оцінивши загальну кількість жертв у 246 тис. осіб. За іншими даними загальна кількість постраждалих — 540-900 тис. осіб. Нині від двох до семи мільйонів людей продовжують проживати на територіях з підвищеною радіоактивністю.

Розповідь Олександра Чернишкова - ліквідатора наслідків на ЧАЕС.

Здобувач освіти 1:  56-річний Олександр Чернишков був ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС. Чоловік працював на четвертому енергоблоці.

Олександр пішов працювати на Чорнобильську АЕС у 1988 році. Каже, знав, що там радіація, але тоді був молодим спеціалістом, і йому пообіцяли двокімнатну квартиру. А вже за два тижні її дали.

"Я був молодий, мені було все цікаво. Я прийшов туди з гордістю. Так, на нульовій відмітці радон перевищував рівень у 300 разів. Я чув, що радонові ванни — це так корисно, я думав, це так корисно. І після трьох днів таких корисних потім, як після футболу, – хрип. І ніколи на це не звертав уваги, через три дні воно проходить", — каже чоловік.

Спочатку ліквідатор працював електриком на першому блоці, а потім — на четвертому.

"В усі приміщення перші лізуть електрики, освітлюють приміщення, потім туди йдуть "дозики" (люди, які вимірювали дозиметрами рівень радіації, — ред.) і говорять, можна там працювати чи ні. "Дозики" заходять і говорять: "Ні в якому разі ні секунди тут працювати не можна". Ми їм говоримо: "Велике дякую, ми вже про це знаємо". Були приміщення, коли приходили рознарядки з Москви працювати півтори секунди. Що можна зробити в приміщенні за півтори секунди? Легені я, напевно, спалив на нульовій позначці", — каже ліквідатор аварії на ЧАЕС.

Звільнився Олександр Чернишов у 1е992 році, пропрацювавши на Чорнобильській АЕС близько 3 з половиною років.

Здобувач освіти 2:  Олександр Вихров з Божківського був одним із  ліквідаторів аварії на ЧАЕС: розповідь свідка подій.

Для того, щоб ця катастрофа була приборкана, тисячі наших співвітчизників та громадян інших країн ризикували своїм життям. Протягом 1986–1990 років понад 600 тисяч людей взяли участь у
ліквідації аварії – боролися з вогнем і розчищали завали. З когорти тих, хто протистояв свого часу чорнобильському лиху, й наш земляк Олександр Михайлович Вихров  з с. Божківське Новоселівської громади. 

Він одним з перших був призваний для надання допомоги у ліквідації наслідків вибуху на атомній станції. У складі Чапаєвської дивізії Олександр Михайлович пропрацював з 4 червня по 6 вересня 1986 року. До цього чоловік служив у хімічних військах за спеціальністю хіміка-розвідника, інструктора, тому мав уявлення про радіацію та події, що відбувалися в Чорнобилі.

«В ніч перед виїздом до Чорнобиля ми переночували на полігоні. Зранку всіх повантажили в машини й повезли в сторону Білорусії, в с. Діброва. До реактора відстань була зовсім невелика – полями й
лісами всього 9 км. Коли вже приїхали – почали облаштовувати
територію для наметового містечка», – згадує герой історії.

Разом з іншими ліквідаторами, яких в роті було 53, Олександр
Михайлович розвантажував вагони 3-метрових соснових стовпів, які потім просочували креозотом й вантажили на КАМАЗи, щоб огороджувати ними зону відчуження. Як згадує ліквідатор, в серпні
вони 2 тижні працювали на станції та обмивали третій енергоблок.
– Ми приїжджали на станцію, переодягалися у білі медичні тканинні комбінезони та захисні засоби й виконували роботи на третьому енергоблоці, – розповів ліквідатор, – після завершення весь одяг утилізувався, а самі ми добре милися й вдягали все нове.

Годували чоловіків добре: як й звичайними продуктами (тушонкою, яйцями), так й дефіцитними на той час, приміром «Згущенкою». Згадує Олександр Михайлович випадок, як врятував побратимам життя. В той період на території Чорнобиля вродило багато грибів, і звичайно, чоловіки вирішили скористатися цим й зготувати з них вечерю. Коли Олександр побачив це, то відразу перекинув казан, невдоволення йому звичайно виказали. Але Олександр запевнив, що саме гриби й містять найбільше радіації, а від незнання вони ледь не
померли.

Ще Олександр Михайлович розказує, що під час служби познайомився з хлопцями, які також були разом з ним у дивізії: Віктор Шкурпела, з яким жив в одному наметі, Іван Якушев та інші. З
ними він спілкується й дотепер.
До ліквідації були залучені чоловіки й з Прибалтики, й з Росії та
інших країн. Працювали вони вахтовим методом – приїздили одні,
отримували максимально допустиму дозу радіації і їхали назад. На зміну приїздили інші.
Найбільше Олександру Михайловичу запам’яталися вишні аномальних розмірів. «Вони були як яблука, все через радіацію», – пояснює чоловік. Якими б вони не були апетитними, їсти їх було небезпечно.
За участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
Олександр Михайлович отримав відзнаки.

Ведучий 1: За Міжнародною шкалою ядерних подій чорнобильська аварія оцінюється по максимальному 7 рівню і характеризується як "важкі наслідки для здоров'я людини та для навколишнього середовища".

Ведучий 2: У листопаді 2016 року реактор Чорнобильської АЕС накрили новим саркофагом. Новий безпечний конфайнмент — найрухоміше спорудження у світі, яке оснащено унікальними технологіями і системами.Споруда вражає своїми розмірами: близько 165 метрів завдовшки, 260 метрів завширшки і 110 метрів заввишки.Конфайнмент вже став унікальним об'єктом і має простояти мінімум століття.

Класний керівник: Чорнобиль — не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Ризикуючи своїм життям і здоров'ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації. Подвиг цих людей навічно залишиться у пам’яті українського народу.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. https://suspilne.media/457383-robota-na-stancii-ta-peresadka-legen-istoria-likvidatora-avarii-na-cornobilskij-aes/
  2. https://www.armyfm.com.ua/ua/37-rokiv-chornobilskoi-katastrofi-zhertvi-likvidatori-ta-naslidki/#:~:text=Загальна%20кількість%20тільки%20ліквідаторів%20цієї,забруднення%20охопило%20близько%20155%20тис.
  3. https://polvisti.com.ua/aktualne/chornobylska-rana-krovotochyt-donyni/

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Копилова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 грудня 2023
Переглядів
632
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку