Виховна година "Незвичайні види спорту"

Про матеріал

Захотілося чогось нового, оригінального і цікавого? Зверніть увагу на незвичайні види спорту, про які, можливо, ви навіть не чули! Існує дуже багато видів спорту, які не набули світового визнання і розвиваються лише на рівні своєї країни. Розглянемо самі незвичайні види спорту, які відомі в усьому світі.

Перегляд файлу

Захотілося чогось нового, оригінального і цікавого? Зверніть увагу на незвичайні види спорту, про які, можливо, ви навіть не чули! Існує дуже багато видів спорту, які не набули світового визнання і розвиваються лише на рівні своєї країни. Розглянемо самі незвичайні види спорту, які відомі в усьому світі.

Флорбол

Про такий вид спорту ви могли нічого і не чути. Флорбол – це різновид хокею в залі, у якому потрібно ключкою забити м’яч у ворота. Гра відбувається на звичайному паркетному покритті, а розміри майданчика – 20 на 40 метрів. Грають, як і у хокеї, три періоди по 20 хвилин. Завдання кожної із команд, що складається із 5 польових гравців та воротаря, забити м’яч ключкою у ворота. Цікаво, що у флорболі можна грати й ногами. Найпопулярнішим цей вид спорту є в Скандинавії. Швеція і Фінляндія перемагали на всіх чемпіонатах світу. Україні до цього поки далеко, але деякі кроки ми вже робимо. У вищій лізі чемпіонату України виступає 7 команд, переважно із західного регіону. Є також жіночі і дитячі чемпіонати України. А літній турнір у Львові збирає понад 50 команд усіх вікових категорій, в тому числі в Україну приїжджають команди і з Швеції та Фінляндії.

 

Мотобол

Мотобол – такий собі футбол на мотоциклах. Грають у мотобол на полі за розмірами як футбольне, але покриття не трав’яне, а гареве або асфальтоване. Ворота схожі на футбольні, а от м’яч набагато більший. У кожній команді грає 4 гравці і воротар. Що цікаво, в мотобол грають лише у Європі. Найпопулярніший цей вид спорту в Росії. Також грають у мотобол в Білорусі, Литві, Голандії, Німеччині, Франції. В Україні найпоширеніший мотобол у Полтавській області, де є кілька команд, а також Кам’янці-Подільському та Вознесенську. Збірна України – кількаразовий призер чемпіонатів Європи.

Футнет  

Цей вид спорту ще іноді називають тенісболом. Футнет – це симбіоз трьох видів спорту – футболу, тенісу і волейболу. У цьому виді спорту потрібно перекинути м’яч через сітку так, щоб він вдарився у поле суперника і той не зумів його переправити на протилежну частину майданчика. У футнет грають один на один, два на два, або три на три. Майданчик схожий на волейбольний, покриття також таке, яке використовується для волейболу чи футзалу. Збірна України традиційно виступає у чемпіонатах світу.

Футдаблбол              

Люди, які шукають, де проявити свої особливі здібності, придумують цілі види спорту. Так в Україні придумали футдаблбол. Цей вид спорту зародився в Києві 10 квітня 2007 року. Головна різновидність цього виду спорту від звичайного футболу в тому, що у грі одночасно грають двома м’ячами. Відповідно можуть бути синхронні атаки на одні ворота чи одночасні атаки на різні ворота, чи навіть два голи влетіти одночасно. Під час Євро-2012 відбулось кілька товариських матчів із футдаблболу, але поки що цей вид спорту не знайшов своїх прихильників і його розвиток зупинився.

Кунг-фу футбол (сепактакрау)

Сепактакрау це надзвичайно видовищний вид спорту, популярний у країнах Азії – Таїланді, Малайзії, Індонезії, Сінгапурі, В’єтнамі, Індії, на Філіппінах. Також розвивається у Японії, Канаді та США.

Через ефектні стрибки, запозичені зі східних єдиноборств, він ще відомий, як кунг-фу футбол, чи волейбол ногами.

Перші згадки про змагання з сепактакрау датовані XV століттям. До програми Азійських ігор входить з 1990 року. Перший чемпіонат світу відбувся 1985 року.

Матчі зі сепактакрау проводяться на майданчиках схожих на бадмінтонні та волейбольні - з високою сіткою. У кожній команді є по три гравця, завдання яких влучити по половині поля суперників, не дозволяючи м'ячу торкнутися майданчика зі свого боку.

Зараз існують дві різновидності сепактакрау – традиційна та пляжна, у яку грають на піску.

 

Велобол

Велобол вид спорту, який активно розвивається у США, Японії та багатьох країнах Європи – Чехії, Німеччині, Австрії, Швейцарії та Франції.

Створено велобол було у 1883 році у США відомим у ті часи велосипедистом Ніком Кауфманом.

Найпопулярнішим зараз різновидом велоболу є гра у форматі 2 на 2, у якій команди змагаються два тайми по 7 хвилин на майданчику 11 на 13 м. Завдання велоболістів - вразити ворота суперників колесами, тулубом, або головою.

Цей вид спорту офіційно розвивається Міжнародним союзом велосипедистів (UCI), який щорічно проводить чемпіонат світу з велоболу. Також існують різновиди цього виду спорту 5 на 5 на гандбольному майданчику та 6 на 6 на відкритому повітрі.

 

Лакросс

Лакрос є одним з найпопулярніших видів спорту у Канаді та США. Також активно розвивається у Англії, Австралії, Новій Зеландії та Японії.

Лакросс винайшли індіанці на території сучасної Канади, а згадки про нього датовані XV століттям. У самій Канаді Федерація лакроссу існує з 1867 року. У США діє потужна професійна ліга з цього виду - Major League Lacrosse, побудована за принципами Національної баскетбольної асоціації, чи Національної хокейної ліги.

Лакросс вважається надзвичайно контактним видом спорту, у якому дозволено поштовхи у корпус суперника. Команди грають 10 на 10, спеціальними ключками-стіками, на наконечниках яких містяться сачки, яким потрібно ловити невеличкий, схожий на тенісний, м’яч.

Завдання гравців вразити ворота суперників – кидки у цій грі настільки потужні, що гравці використовують захисні шоломи, налокітники та наплічники.

Лакросс входив до програми Олімпіад 1904 та 1908 років, а потім тричі був представлений на Іграх, як показовий вид спорту.

 

Кабадді

Ще один вид спорту, який обожнюють у Індії – каббаді. Ця старовинна гра не схожа на жоден інший командний вид спорту і охарактеризувати її можна, як суміш боротьби та знайомої усім з дитинства гри у квача, чи наздоганяли.

Культивується каббаді передовсім у Азії – Пакистані, Ірані, Бангладеш, Японії. Популярна вона й у Канаді. З 1990 року цей вид спорту входить до програми Азійських ігор, а з 2004 року проводиться чемпіонат світу з кабадді.

Кожна команда складається з 7 гравців, які розташовуються на своїх половинах поля. Суперники надсилають на чужу територію "загарбника", який намагається торкнутися опонентів безперервно викрикуючи "кабадді". Поки він не припинить вигукувати та не переведе дихання, його чіпати не можна. Якщо "загарбнику" вдасться повернутися на свою половину поля, то гравці, яких він торкнувся, вибувають з гри, якщо його впіймали – атакує інша команда. Перемагає той, у чийому складі залишиться більше гравців.

 

Гельський футбол

Гельський футбол – це національний вид спорту ірландців. Його ще називають пейл або кайд. Це суміш футболу, баскетболу і регбі. Вважається, що гельський футбол – це один із найдавніших видів спорту, у який досі грають. Гельський футбол грають на звичайному футбольному стадіоні, але з трохи меншими розмірами. До складу однієї команди входить 15 чоловік разом з воротарем. Ворота у гельському футболі схожі на футбольні, тільки штанги продовжені вверх. Забивати гол можна лише ногою, а от віддавати пас можна як ногою, так і рукою стиснутою в кулак. Гол забитий у футбольні ворота оцінюється в три очки, а якщо пробити вище перекладини, то команда отримує один бал. Матч триває 2 тайми по 35 хвилин. На Всеірландський футбольний фінал у вересні-жовтні 2016 року у Дубліні прийшло понад 82 тисячі глядачів.

 

Нетбол

Нетбол вигадав Джеймс Нейсміт, як різновид баскетболу для жінок. Згодом нетбол став самостійним видом спорту, але так і залишився спортом жінок. Ігри змішаних команд також влаштовують, але вони не такі популярні, як жіночі поєдинки. Хоча придумали нетбол у США, але найпопулярнішим цей вид спорту став у Австралії та Новій Зеландії. Саме ці дві збірні майже постійно потрапляють у фінал чемпіонату світу. Також нетбол популярний у Англії, Ямайці, Тринідад і Тобаго. Гра відбувається на майданчику, схожому на баскетбольний. Грають у нетбол 7 на 7 гравців. Нетбол менш контактний, аніж баскетбол, тут гравці не мають права переміщатись із м’ячем, а лише віддавати паси. Гра триває 4 періоди по 15 хвилин. Завдання команд – набрати якнайбільшу кількість очок, закинувши м’яч у кільце, яке прикріплене до довгої палиці на висоті 3 метри. У 1995 році МОК навіть визнав нетбол Олімпійським видом спорту, але у програму Олімпіади спорт так і не потрапив. В Україні нетбол також грають: все розпочалось із того, що його ідею привезли українські переселенці у Австралії.

 

Слембол                      

На відміну від решти ігор слембол дуже молодий вид спорту. Слембол придумав Мейсон Гордон, він хотів створити суміш різних видів спорту, який буде схожий на відеоігри. Слембол схожий на баскетбол, але із тією відмінністю, що біля обох кошиків є 4 батути, по яких скачуть спорстмени і забивають м’яч в кільце. Гра триває 4 четверті по 5 хвилин. У кожній команді грає 4 спортсмени. У слемболі можна набрати 2 або 3 очки. 2 очки гравець набирає, якщо не доторкається кільця, якщо гравець виконує слемданк, або попадає з-за триочкової лінії, то отримує 3 очки. На відміну від баскетболу, у слемболі дозволяється силовий контакт. Слембол популярний у США, де створена ліга, у інших країнах в слембол практично не грають.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Остап'юк Діна
Додано
16 вересня 2018
Переглядів
1716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку