Презентація на тему: "Книга - сила, що рухає світом" з нагоди відзначення Всесвітнього дня книги і авторського права

Про матеріал
У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Головна мета свята – привернути увагу як державних органів, так і широкої публіки до книг, як джерел отримання знань і засобів комунікації. ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Причиною вибору послужило те, що багато відомих письменників народились або померли саме 23 квітня. Наприклад, М.Сервантес, В.Шекспір, Л.Вега, М.Валеджо, М.Коцюбинський, В.Набоков, Г.Тютюнник. Сьогодні Всесвітній день книги і авторського права святкують у 190 країнах світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України. Скадовський аграрний фаховий коледж ХДАЕУПрезентація на тему: “Книга – сила, що рухає світом” з нагоди відзначення Всесвітнього дня книги і авторського права Голови циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін, викладача історії Чорної Ірини Вікторівни

Номер слайду 2

Вступне слово“Велика-бо користь буває чоловікові від науки книжної, бо книги вказують нам і навчають нас, як іти шляхом покаяння, і мудрість, і стриманість здобуваємо із слів книжних. Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу – це джерела мудрості.” “Повість минулих літ” Книга – одне з найбільших чудес, створених людиною. З тих пір, як люди навчились писати, свою мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє. Книжки – це тисячолітній досвід, який робить безсмертним рід людський на землі.

Номер слайду 3

Д. Павличко “У книги люди, наче бджоли в соти”У книги люди, наче бджоли в соти,Знесли духовний, чародійний мед. Сліпцеві очі ним порти, і в миг. Побачить сонце й голубі висоти. Відчує мислі найстрімкіших літ. Збагне людські страждання і турботи,Поможе іншим темряву збороти. Рвучи з очей пов’язки чорних лент! Благословенна та ясна година, Коли Буквар до рук бере дитина, Коли читає “Кобзаря” юнак, Коли Франка “огромнії сонети” Підносять дух, коли говорять Гете, Шекспір, Міцкевич, Лермонтов, Бальзак.

Номер слайду 4

Історія свята У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Головна мета свята – привернути увагу як державних органів, так і широкої публіки до книг, як джерел отримання знань і засобів комунікації. ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Причиною вибору послужило те, що багато відомих письменників народились або померли саме 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Валеджо, М. Коцюбинський, В. Набоков, Г. Тютюнник. Сьогодні Всесвітній день книги і авторського права святкують у 190 країнах світу.

Номер слайду 5

День книги відзначався ще в І половині ХХ ст. Ідея його створення належить письменникові і редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу. У 1926 р. іспанський король Альфонс ХІІІ розглянув його пропозицію і підписав указ, згідно з яким запроваджується День книги. Цікаво, що ще з ХV ст. 23 квітня відзначають День Святого Георгія. У Барселоні та Каталонії в цей день, також відомий як День троянд і подібний до Дня Святого Валентина, чоловіки традиційно дарують жінкам троянди, а жінки чоловікам – книжки. Чому саме книжки? Бо саме у цей час в Барселоні проходив маштабний книжковий ярмарок. Щоправда, зараз звичаї змінилися і книжку, на щастя, можуть отримати всі. 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Світова столиця книги З 2001 року з ініціативи мадридських книговидавців ЮНЕСКО проводить щорічний відбір Світової столиці книги. Звання Світової столиці книги присвоюється строком на один рік і набирає чинності 23 квітня. Присвоєння цього звання є свідченням співпраці між основними партнерами у книговидавничій справі, бажання міст сприяти розвитку книговидавничої справи і читання. Світовими столицями ставали міста: Мадрид (2001), Олександрія (2002), Нью-Делі (2003), Антверпен (2004), Монреаль (2005), Турин (2006), Богота (2007), Амстердам (2008), Бейрут (2009), Любляна (2010), Буенос-Айрес (2011), Єреван (2012), Бангкок (2013), Порт-Харкорт (2014), Інчхон (2015), Вроцлав (2016), Конакрі (2017), Афіни (2018), Шарджа (2019), Куала-Лумпур(2020), Тбілісі(2021), Гвадалахара(2022).

Номер слайду 8

Історія книги “Книги – кораблі думки, що мандрують по хвилях часу і бережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління”. Ф. Бекон Книга – унікальне, феноменальне творіння людства. Ми не можемо уявити своє життя без неї. Вона – джерело знань для школяра і студента, найкращий порадник у всіх життєвих ситуаціях, вона спонукає до творчого пошуку і є найкращим подарунком. Це мудрість, розум, знання людства, які створювались впродовж тисячоліть. За період своєї історії книги пройшли довгий шлях розвитку: від глиняних табличок Вавілона і Шумера, та єгипетських папірусів, через пергаментні книги середніх віків і такі звичні нам книги з паперу до сучасних електронних книг.

Номер слайду 9

Книги Стародавнього світу Найдавніші книги з’явилися в перших розвинених цивілізаціях: Вавілоні, Шумері, Єгипті, Ассирії. В Месопотамії вони писалися на глиняних табличках, а в Єгипті, як на табличках, так і на папірусі. Ассирійський і Шумерський писемність єгиптян клинопис (єгипетські ієрогліфи)

Номер слайду 10

Книги в середні віки В середньовічній Європі знайшли заміну папірусу у вигляді іншого матеріалу – пергаменту. Назва походить від міста Пергам, де у ІІ ст. до н.е. придумали робити записи на спеціально обробленій шкірі тварин. Його почали масово застосовувати для створення книг, так як він був більш міцнішим, на ньому можна було писати з двох боків, а у випадку необхідності стерти запис. Але був у пергамента один недолік – він був дуже дорогим, тому і книги в середні віки були неймовірно дорогими.

Номер слайду 11

Перші книги з паперу Революцію в книжковій справі принесла поява паперу. Папір винайшли ще в стародавньому Китаї і китайці довгий час користувалися цим своїм винаходом. Однак європейці вперше побачили папір лише під час хрестових походів, у арабів, до яких він потрапив від китайських купців. Перші паперові книги були в рази дешевше пергаментних, вони перестали коштувати цілі маєтки і стали доступнішими для широких верств населення.

Номер слайду 12

Винахід друкарства У ХІІІ столітті в книжковій справі відбулася ще одна грандіозна революція, німецький винахідник Йоганн Гутенберг змайстрував друкарський верстат, на якому була надрукована перша книга – Біблія. Так з’явилося книгодрукування. Хоча друкарство з’явилося ще задовго до Гутенгерга в Китаї, але так як дошки для друку були нерухомі, то це було незручно і не економно. Гутенберг же винайшов дощечки з рухомими буквами, що призвело до меншої витрати праці і в рази більшої продуктивності.

Номер слайду 13

Друкарство в Україні Українським першодруком вважається “Апостол”, надрукований у 1574 році Іваном Федоровим у Львові. Він історично і започаткував розвиток друкарства в Україні. Одночасно з “Апостолом” І. Федоров видає навчальні книги – граматики. Зразком такої книги є “Буквар”, який є цінною пам’яткою шкільної освіти. В 1578 році в Острозі, маєтку князя К. Острозького, І. Федоров засновує нову друкарню і видає першу повну слов’янську Біблію кириличного шрифту “Острозьку Біблію” – одна із найвизначніших пам’яток історії та культури слов’янського народу.

Номер слайду 14

Оздоблення книжок Давня книга була красиво художньо оздоблена. Окремий аркуш чи сторінку, рідше у тексті або на полях займала мініатюра. Виконували її чорнилом, фарбами, іноді золотом. Заставка – це графічне декоративне зображення на початку розділу чи підрозділу книги, яке передує тексту. Ініціал – літера, яка більша текстової літери, розмальована або орнаментована різними декоративними елементами, що починають текст книги. Палітурки книжок це був також витвір мистецтва, від шкіряної обкладинки до інкрустованої золотом і дорогоцінним камінням.

Номер слайду 15

Бібліотеки - храми думки і слова Довіряючи всі свої знання і досвід книгам, люди навчилися їх зберігати. Скарбницями книг називають бібліотеки. З’явилися вони досить давно, одна з найстаріших бібліотек світу, Олександрійська, існувала ще в ІІІ столітті до нашої ери. В Україні перша бібліотека з’явилася за часів правління київського князя Ярослава Мудрого у 1037 році. І сьогодні, через сторіччя, бібліотеки продовжують розвиватися, дивуючи не тільки змістом, а іноді і формою.

Номер слайду 16

“Народ скаже, як зав’яже”. Українські прислів’я та приказки про книгу. Золото добувають із землі, а знання – з книги. Хочеш пізнати світ – читай книжки. Хліб живить тіло, а книга – розум. Одна мудра книга краща від найбільшого багатства. Неграмотний – як сліпий, а книга відкриває очі. Книгу читають не очима, а розумом. Книга, а не борода робить чоловіка мудрим. Книга не зрадить, а лише порадить. Книга в щасті прикрашає, а в нещасті утішає.

Номер слайду 17

Цікаві факти про книги. До винайдення книгодрукування книжки були рукописними, наприклад книга-сувій із текстом “Іліади” Гомера довжиною близько 150 метрів. У бібліотеці індійського міста Адьяр зберігаються сотні книжок написаних на аркушах з пальмового листя, а сторінки прикрашені золотом і дорогоцінним камінням.Існує також “металева книга”, яка була виготовлена ковалем Костовом з болгарського міста Враца. 22 сторінки книги зроблені із заліза. Важить вона близько 4 кілограмів, хоча розміри книги звичайні – 18 на 22 сантиметри. На стінах храму у Фівах висічений літопис – своєрідна книга, найбільша за своїми розмірами, оскільки її “сторінки” сягають сорока метрів завширшки.

Номер слайду 18

Книги - рекордсмени Найбільшою книгою в світі вважається Атлас Кленке, заввишки 1,75 метри і шириною 1,9 метри подарований голландським купцем Й. Кленке королю Англії Карлу ІІ у 1660 році з нагоди реставрації монархії. Найменша книжка у світі, “Кобзар” Т. Шевченка, виготовлена українським майстром М. Сядристим. Площа її обкладинки - 0,6 квадратного міліметра. У книжці 12 сторінок, які зшиті звичайною павутиною. Обкладинка виготовлена з пелюстки безсмертника.

Номер слайду 19

Найважчою книгою світу є “Кодекс гігас” (“Біблія диявола”), яка знаходиться в бібліотеці Карлова університету Праги. Датується ХІІ ст. і написана ченцем з Богемії. Вона містить 624 пергаментних сторінки, а загальна вага книги складає 75 кг. “Кодекс Лестера” Леонардо да Вінчі очолює список найдорожчих книжок світу. Проданий у 1994 р. за 30,8 млн. доларів найбагатшій людині Америки Біллу Гейтсу. В книзі всього 72 сторінки на яких знаходяться помітки автора, спостереження та математичні розрахунки.

Номер слайду 20

У списку найпопулярніших книг світу першістю не поступається Біблія, щорічно залишаючись наперших сходинках популярності. Вона була перекладена на 2000 мов світу, загалом було видано близько3,9 мільярдів примірників. Перше місце в списку найрідших книг світу посідає “Сараєвська Агада” – це ілюстрований збірник текстів, який пов’язаний із святкуванням Песаха. Написана книга в ІV ст. в Іспанії. Сторінки книги прикрашені міддю і золотом. Єдиний екземпляр знаходиться в Національному музеї Боснії і Герцоговини в м. Сараєво.

Номер слайду 21

Вислови відомих людей про книги“Крапля довбає камінь не силою, а частим падінням, так людина стає вченою не силою, а частим читанням” Овідій“Коли людина припиняє читати, вона перестає мислити.” Д. Дідро“Найкорисніші ті книги, які змушують читача доповнювати.” Вольтер“Книга – це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного.” М. Рильський“Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку. Книга рятує душу від здерев’яніння.” Т. Шевченко“Щоб підготувати людину духовно до самостійного життя, треба ввести її у світ книг.” В. Сухомлинський“Завдання книги – полегшити пізнання життя, а не замінити його.” Я. Корчак

Номер слайду 22

Заключне слово Книга на сучасному етапі розвитку цивілізації залишається одним із найефективніших інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності. Писемність завжди була головним чинником у культурі кожного народу, відігравала провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднувала покоління. Книги покликанні служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ. Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання.

Номер слайду 23

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пацула Алла
    Дякую за роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 квітня 2023
Переглядів
971
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку