Виховна година "Посвята у фізику"

Про матеріал
Учитель. У нас сьогодні незвичайний урок, урок-свято. А без чого не обходиться жодне свято? Учні. Без гостей, квітів, ігор, музики, пода¬рунків. Учитель. Усе це буде на нашому святі. Ми за¬просили на урок старшокласників, членів фізико-математичного клубу, які знають і люблять фізику. А почнемо урок з легенди. Слухайте уважно.
Перегляд файлу

Посвята у фізику

Мета: повторити й узагальнити знання учнів з вивчених тем; розвивати вміння виділяти головне, порівнювати, аналізувати, самостійно робити висновки; виховувати спостережливість, кмітливість, естетичні смаки.

Хід уроку

Учитель. У нас сьогодні незвичайний урок, урок-свято. А без чого не обходиться жодне свято?

Учні. Без гостей, квітів, ігор, музики, пода­рунків.

Учитель. Усе це буде на нашому святі. Ми за­просили на урок старшокласників, членів фізико-математичного клубу, які знають і люблять фізику.

А почнемо урок з легенди. Слухайте уважно.

Колись дуже давно в тридев'ятому царстві жили-були собі люди. Називалося те царство При­рода, а королевою в царстві Природи була, незва­жаючи на свій поважний вік, горда, мудра красуня Фізика. Із століття в століття вчилася вона орієнту­ватися у своєму господарстві, керувати ним. Не одразу люди визнали владу королеви. Був час, коли ними володів страх перед природою, а страх ще ніколи не був ні добрим другом, ні порадником у житті. Спалахували блискавки, гуркотів грім, сковував землю мороз, бушували бурі і шторми ,а люди не знали, чому все це відбувається і часто гинули. І це дуже засмучувало королеву. Тоді вона почала збирати своє військо з найдопитливіших, найтерплячіших людей і радила їм помічати повторюваність явищ, їх взаємозв'язок, не боятися вітру і блискав­ки, а пробувати використати їх на користь собі.

Армія королеви все збільшувалася, в ній з'я­вилися свої сержанти і полководці, а також ге­нерали — учені, які зробили найбільший внесок у скарбницю знань королеви. Імена деяких з них вам уже відомі: Архімед, Галілей, Леонардо да Вінчі, Ньютон, Ейнштейн.

(Учні-старшокласники розповідають про ви­датних учених.)

На цьому можна було б закінчувати легенду, але в царстві Природи є багато нерозгаданих таємниць. І, хто знає, можливо, комусь із вас ви­паде честь їх розкрити.

Як молоді воїни, збагнувши ази військової на­уки, складають присягу, так і ви, ознайомившись із першими поняттями, законами, термінами фізики, сьогодні повинні довести, що можете ста­ти вірними солдатами армії королеви Фізики.

Отже, тема нашого уроку « Посвята у фізику». Перевіримо ваші знання з вивчених тем. Щоб цікавіше проходив наш урок, ви розділилися на три команди: «Атом», «Молекула», «Кристал», обрали командирів. Як і в кожному змаганні, в нас є журі: учні-старшокласники, вчитель фізики.

Наприкінці уроку за підсумками гри визначи­мо команду-переможницю і кращих гравців.

Завдання І. Фізичний диктант.

Виконують усі учні. Правильна відповідь на кожне запитання оцінюється в 1 бал.

1. Якими літерами позначаються фізичні ве­личини:

а) швидкість,

б) шлях,

в) час,

г) маса,

д) густина речовини.

2. Напишіть формули для визначення:

а) швидкості рівномірного руху,

б) середньої швидкості нерівномірного руху,

в) густини речовини.

3.  Назвіть одиниці вимірювання фізичних величин: швидкості, маси, густини.

4. Якими приладами можна виміряти: довжи­ну шляху, час, масу тіла.

Завдання 2. Гра «Хто перший?».

А зараз пере­віримо розуміння вами фізичних явищ. Запитан­ня ставляться всім командам. Право на відповідь отримує та команда, яка перша знайде розв'язок. У разі неправильної відповіді право на відповідь переходить до іншої команди. Оцінювання за п'я­тибальною системою: враховується повнота відповіді, активність усіх членів команди, до­тримання дисципліни під час обговорення відповіді, доброзичливе ставлення до команди-суперниці.

1. На яке найменше значення можна змінити (теоретично) дану масу води?

2. Чим пояснюється поширення в повітрі за­пахів бензину, диму, нафталіну та інших паху­чих речовин?

3. Молекули газу рухаються зі швидкостями кілька сот метрів за секунду. Чому в повітрі за­пах пролитого біля нас ефіру чи бензину ми не відчуваємо відразу?

4. Чому розламати чавунний стержень важ­че, ніж скляну паличку таких самих діаметра й довжини?

5. М'яч, що спокійно лежав на столі вагона під час рівномірного руху потяга, покотився вперед у напрямі руху потяга. Яка зміна сталася в русі потяга?

6. Чому під час пострілу снаряд і гармата отри­мують різні швидкості?

Завдання 3. Експериментатор

Важливу роль у вивченні фізич­них явищ відіграє експеримент. Попрошу кож­ну команду виділити по 2 експериментатори. На картках написані завдання. Виконавши їх, ви повинні доповісти про результати.

1. Визначити товщину аркуша книжки, кори­стуючись лінійкою.

2. Визначити масу тіла за допомогою дина­мометра.

3. Визначити середню довжину свого кроку.

Поки експериментатори проводять вимірю­вання й обчислення, ми заслухаємо оповідання на тему «Світ без інерції». Це було домашнім завдан­ням для команд. Журі під час оцінювання зверне увагу на науковість та художні якості твору.

(«Лірики» з кожної команди читають опові­дання.)

Завдання 4. Розв’язуванна задач.

Неможливо уявити фізику без красиво розв'язаної задачі. Капітанам команд пропонується розв'язати завдання на дошці, а члени команд виконують індивідуальні завдан­ня — розв'язують розрахункові задачі, їх умови написані на зворотному боці пелюсток великої паперової ромашки (для кожної команди своя ромашка). Кожен учень відриває пелюстку, роз­в'язує задачу на пелюстці і здає журі.

Завдання 5. „ Вірю-не вірю”.

 Поки журі підбиває підсумки змагання, пограє­мо в гру «Вірю — не вірю» (із сигнальними карт­ками). Учитель зачитує вголос правильні й непра­вильні твердження. Якщо учні згодні з ними («вірять»), то піднімають зелені картки, якщо «не вірять» — червоні. Конкурс перевіряє вміння знаходити помилки в чужих твердженнях.

1.  Спіткнувшись об перешкоду, бігун падає назад.

2. Молекули води, льоду і водяної пари однакові.

3. Об'єм твердого тіла дорівнює сумі об'ємів усіх його молекул.

4. Речовини в рідкому стані зберігають об'єм і форму.

5. Під час взаємодії тіло більшої маси менше змінює свою швидкість.

Журі підбиває підсумки, нагороджує команду-переможницю, найактивнішим учням вруча­ються запрошення на засідання фізико-математичного клубу .

Учитель. Сьогодні ви довели, що справді мо­жете бути солдатами армії королеви Фізики. Попереду вас чекають нові відкриття. Якщо ви уважно придивитеся, то зможете побачити про­яви фізичних законів у всьому, що вас оточує. Пам'ятайте, що багато відкриттів зроблено саме завдяки спостережливості, наполегливості, тер­пінню, допитливості.

Бажаю вам успіхів, цікавих знахідок, нових відкриттів у вивченні однієї з найважливіших наук — фізики!

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Виховна робота
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
Додано
13 березня 2019
Переглядів
845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку