Виховна година"Правила безпеки взимку"

Про матеріал
Для запобігання дитячого травматизму взимку варто провести виховну годину на якій учні познайомляться з правилами та отримають знання , щоб безпечно пройшли канікули..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпечна поведінка у зимовий період: запобігання травмуванню та нещасним випадкам

Номер слайду 2

Несприятливі погодні умови зимового періоду ускладнюють не тільки рух автотранспорту, роботу деяких підприємств, а й стають небезпечними для життєдіяльності людини, можуть спричинити людські жертви. Під час ускладнення погодних умов слід бути надзвичайно обачними. Правильно підбирайте одяг та взуття перед виходом на вулицю, обмежте переходи на далеку відстань, особливо в нічний час!Будьте вкрай обережні, бережіть своє життя та життя своїх близьких! Дотримуйтеся правил безпеки життєдіяльності, ! Пам’ятайте: ваше життя – у ваших руках, намагайтеся зробити все, щоб зберегти його. 

Номер слайду 3

Відлига - це часткове або повне танення снігового покриву. Відлиги є типовим явищем для зимового періоду. Зазвичай відлиги супроводжується туманами, іноді — похмурою погодою. Якщо відлига змінюється зниженою температурою, виникає ожеледь. Під час відлиг лід і сніг розтає, а потім знову замерзає і робить поверхню проїжджої частини дуже слизькою і небезпечною. Часта зміна періодів відлиги морозами, що є характерним в ході зміни добових температур взимку, знижує опірність організму людини, збільшується кількість застудних захворювань, можуть активізуватись різні хронічні захворювання. За різкого перепаду зимових температур від від'ємних до додатних показників значно загострюється метеочутливість.

Номер слайду 4

Тумани найчастіше бувають взимку. Спостерігаючи за туманом, слід наголосити на шкідливих наслідках його не тільки для повітряного, автомобільного та інших видів транспорту через зниження видимості, а й для пересування людей. В туман будь особливо обережний на дорозі, видимість дуже погана. Перш ніж перейти через дорогу, переконайся, що по ній не йде автомобіль. Будь максимально уважними та обережними!Сніг не тільки зимова радість, але й може спричинити небезпеку. Якщо йде сніг, він заліплює очі пішоходів, кожен пішохід намагається сховатися від нього капюшоном, коміром, що не тільки заважає огляду дороги, різко погіршує видимість, але створює реальну небезпеку не помітити, що рухається. Водій ледве бачить перед собою дорогу, і тому якщо несподівано з'явився пішохід, він може бути збитий машиною. Взимку дороги особливо небезпечні, оскільки випадає сніг і засипає їх. Від морозу сніг замерзає і дорога робиться особливо слизькою, як каток.

Номер слайду 5

Правила поведінки на вулицях і дорогах у зимовий період• Коли ви рухаєтеся по тротуару, то не поспішайте, не біжіть, бо можете посковзнутися і впасти.• Ніколи не ковзайтеся, щоб не збити інших людей, які рухаються поруч, а ще тому, щоб не виїхати на проїжджу частину, бо це дуже небезпечно.• Не ходіть близько біля краю тротуару, щоб вас не зачепила машина, яка випадково втратила керування• При переході дороги будьте особливо пильні. Переходьте її лише на переході й уважно придивляйтеся, щоб не було поблизу машини. Або тоді, коли транспортні засоби вже зупинилися.• Ніколи не перебігайте дорогу навіть коли немає транспортних засобів, бо по слизькій дорозі бігти небезпечно.• Не катайтеся на ковзанах по тротуару чи дорозі - це небезпечно.• Ніколи не чіпляйтеся до транспортних засобів, щоб прокататися з «вітерцем». Це приведе до тяжких трагічних наслідків.• Ніколи не спускайтеся з гірки на санчатах або лижах з тієї гірки, що веде на дорогу.• Залізниці взимку також небезпечні, адже скрізь слизько. Якщо є потреба перейти залізничну колію, то будьте уважні.• Не грайтеся в рухливі ігри поблизу проїжджої частини. Не штовхайтеся, щоб не потрапити під колеса автомобіля.• Коли чекаєте на зупинці громадський транспорт, ніколи не ставайте на край тротуару, тому що можете посковзнутися самі або ненароком хтось може штовхнути вас, і ви потрапите під колеса.

Номер слайду 6

У зимовий час під час відлиги вдень і заморозків вночі на дахах будівель накопичується велика кількість снігу і криги, а також утворюються бурульки, які досягають значних розмірів. Під час відлиги відбувається схід снігу з дахів будинків і падіння бурульок. Перебуваючи в небезпечній зоні можна отримати від падаючого снігу і бурульок важкі і небезпечні травми і навіть загинути. Щоб не опинитися в подібній ситуації слід: 1. Не наближатися до дахів будинків, з яких можливе сходження снігу; 2. При наявності огорожі небезпечного місця не намагатися проходити за огорожу, а обійти небезпечні місця іншим шляхом;3. Якщо під час руху по тротуару ви почули нагорі підозрілий шум - не можна зупинятися, піднімати голову і розглядати, що там сталося. Можливо, це схід снігу або крижаної брили. Бігти від будівлі теж не можна. Треба якомога швидше притиснутися до стіни, козирок даху послужить укриттям;4. Після падіння снігу та льоду з краю даху сніг і лід можуть сходити і з середини даху, тому якщо на тротуарі видно сліди раніше впав снігу або крижані горбки від води капала з бурульок, то це вказує на небезпеку даного місця;5. Якщо через падіння з даху бурульки або снігу постраждала людина, треба викликати швидку допомогу.

Номер слайду 7

У холодний період року спостерігається ожеледиця. Під час ожеледиці діти люблять поковзатися. Слід привернути увагу дітей до шкідливості цього явища. Будь особливо обережним під час ожеледиці при переході вулиці. Переходь вулицю тільки на зелений сигнал світлофора або по пішохідному переходу. Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає небезпеки травмувань. для пересування під час ожеледиці слід користуватися взуттям із підошвою з мікропористої чи іншої м’якої основи та без високих підборів. Попередьте родичів похилого віку, що під час ожеледиці взагалі не слід виходити з будинку. У разі нагальної необхідності, переконайте їх не соромитися та взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву. Руки мають бути вільними від речей. Пам’ятайте, що поспіх збільшує ймовірність падіння, тому виходьте із будинку повільно. При порушенні рівноваги швидко присядьте – найчастіше це дає змогу втриматися на ногах. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково переверніться – це дозволить зменшити силу удару. Не тримайте руки в кишенях – це збільшує ймовірність не лише падіння, але й отримання важких травм, особливо переломів.

Номер слайду 8

Зимові прояви стихійних сил природи нерідко виявляються у снігових заметах, що утворюються унаслідок снігопадів і хуртовин. Дні з хуртовинами несприятливі для прогулянок з дітьми через можливість переохолодження. В ці дні слід більше проводити рухливих ігор. Важливо знати про правила безпечної поведінки під час снігових заметів в зимовий період. Особливу небезпеку снігові замети створюють для людей, які перебувають у дорозі, адже заметені снігом дороги та втрата видимості можуть спричинити повну дезорієнтацію на місцевості. Під час ожеледі пішоходам слід пересуватися тротуарами та вулицями вкрай обережно, беручи до уваги можливість обвалення різних конструкцій і предметів під навантаженням, що може стати реальною загрозою для здоров’я. Тому слід уникати перебування у старих будівлях, під лініями електропередач і зв’язку та поблизу їх опор, під деревами, поблизу ринв та карнизів, на яких є бурульки.

Номер слайду 9

Особливу небезпеку таїть крига. Коли довго стоять морози, то водойми поступово вкриваються першою ще тонкою та ненадійною кригою. Вона завжди небезпечна, а до того ж ще й зрадлива: без шуму та тріску крига раптово провалюється під ногами. Особливо слабкою вона буває в заростях прибережного очерету, адже тут вона вся пронизана стеблами рослин. Небезпечний для пересування матовий білий лід з жовтуватим відтінком. У жодному разі не можна виходити на тонкий лід та перевіряти його міцність ударом ноги, а обов’язково використовувати для цього палицю. Не можна також стрибати та бігати по льоду, збиратися великими групами на одному місці. На початку зими, небезпечною є середина водоймища, а в кінці зими - прибережні ділянки.

Номер слайду 10

Чимало радості приносить катання на ковзанах. Щоб уникнути травми,слід бути обачливими. З перших кроків на льоду треба навчитись правильно падати: на бік, пригинаючи голову до грудей, або вперед - "рибкою" - прослизнути по льоду на животі, витягнувши руки. Не можна опиратися на руки, щоб їх не зламати. Можна падати в найближчу кучугуру снігу. Потрібно виконувати визначені правила поведінки на льоду:     падати правильно (на бік чи "рибкою"), при падінні не триматися за людей;не сідати на лід, сніг, відпочивати тільки на лавках; не ходити на катку в мокрому одязі. Якщо немає поблизу катка, часто місцем для катання на ковзанах обираютькригу водоймища. Але при цьому слід дотримуватись правил безпеки:ніколи не кататись одному, а тільки гуртом. Якщо хто-небудь провалиться у воду, буде кому надати допомогу;не кататись на тонкій кризі (крига темного кольору). Безпечною є крига товщиною від 7 до 20 см (зеленуватий відтінок).

Номер слайду 11

У зв’язку з потеплінням і активним таненням снігу крига на водоймах щодня слабшає, стає пористою під дією сонця і талої води, з’являється велика кількість промивин і ополонок. Це підвищує ймовірність виникнення нещасних випадків на водоймах. Не виходь на лід  водойми, він ламається без тріску, вода швидко просочується і заповнює сліди. Якщо лід почав тріскатися обережно лягай і повзи по своїх слідах назад. через зміну погодних умов (відлиги, різкої зміни напрямку вітру) може статись відрив криги. Не виходьте на лід, не перевіривши його міцність товстою жердиною. Для цього треба з силою ударити нею 2-3 рази в одне і те ж місце;якщо лід пробивається і на ньому з’являється вода, то виходити на лід не можна. Негайно зупиніться і поверніться назад тим же шляхом, сковзаючи по поверхні;для однієї людини лід має бути не менше 7 см, а для групи людей –15 см. Лід слабкий буває поблизу берегів, кущів, очерету, біля стоку води, під товстим прошарком снігу.

Номер слайду 12

Рибалкам не можна ловити рибу далеко від берега, пробивати поряд багато лунок, ловити рибу біля промоїн, йти на водоймище поодинці. Потрібно завжди мати з собою мотузку 12-15 метрів. У разі виникнення будь-якої надзвичайної події на льоду – не панікуйте!Якщо провалились під лід - утримуйтесь на плаву, уникаючи занурення з головою. Намагайтесь вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги. Вибравшись на лід, перекотіться і поповзом пересувайтесь до берега. У випадку відриву криги для збереження рівноваги присядьте, не наближайтеся до краю льоду і кличте на допомогу, дзвоніть по телефону за номером 101. Ні в якому разі не перестрибуйте з однієї криги на іншу.І головне – якщо збираєтесь виходити на тонкий лід, спочатку добре подумайте і вирішіть, що дорожче: власне здоров’я та життя чи задоволення. У відлигу краще не випробовуйте долі і не виходьте на лід!

Номер слайду 13

Як уникнути переохолодження та обмороження. Кожен, хто піклується про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких повинен знати, як запобігти неприємним наслідкам переохолодження та обмороження взимку. Переохолодження та обмороження загрожує кожному, хто вдягнений не по погоді та тривалий час перебуває на холоді. Причиною обмороження можуть стати мокре та тісне взуття; тривале перебування у нерухомому стані на вітрі, у снігу. Також обмороження може виникнути, якщо на морозі торкатися до металу голими руками.Існує декілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження при сильному холоді:одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло, а верхній не повинен промокати;у взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими;не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. Найкращий варіант – рукавички з тканини, що відштовхує воду та не пропускає повітря, з хутром всередині. Рукавички зі штучних матеріалів погано захищають від морозу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом;не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас; перед виходом на мороз необхідно поїсти – вам необхідна додаткова енергія.

Номер слайду 14

http://www.bahmut-police.dn.ua/news/view/5765https://ru.osvita.ua/vnz/reports/geograf/26272/https://uman-rda.gov.ua/pam%E2%80%99yatka-bezpeki-pid-chas-ozheledi-ta-vidligi-12-16-49-07-02-2019/https://uman-rda.gov.ua/yak-uniknuti-pereoholodzhennya-ta-obmorozhennya-13-18-44-25-10-2017/http://internat14.edu.kh.ua/vihovannya_eez_zadovolennyam/bezpeka_zhittyediyaljnosti/pravila_povedinki_pid_chas_ozheledici_ta_na_ljodu/https://mkrada.gov.ua/content/povedinka-pri-uskladneni-pogodnih-umov.htmlhttps://desn.kyivcity.gov.ua/content/osnovni-pravyla-bezpeky-pid-chas-zymovogo-vidpochynku-nebezpeka-hodinnya-po-lodu-na-vodoymyshchah.htmlhttps://www.google.com/search?q=бурулька+картинка+для+дітей&tbm=isch&ved=2ah. UKEwj. L6tz. Aqbru. Ah. VXu. Co. KHXs5 COAQ2-c. Ceg. QIABAA&oq=картинка+бурулька&gs_lcp=Cg. Npb. Wc. QARg. AMg. YIAhttps://www.google.com/search?q=+картинка+крига&tbm=isch&ved=2ah. UKEwi. B2e. Hiq7ru. Ah. UGl4s. KHZb2 Aw. QQ2-c. Ceg. QIABAhttps://www.google.com/search?q=картинка+рух+пышоходыв+по+сныгу&tbm=isch&ved=2ah. UKEwi1hfi. D1bvu. Ah. XIy. So. KHak. UDjk. Q2-c. C

Номер слайду 15

https://www.google.com/search?q=бурулька+картинка+для+дітей&tbm=isch&ved=2ah. UKEwj. L6tz. Aqbru. Ah. VXu. Co. KHXs5 COAQ2-c. Ceg. QIABAA&oq=картинка+бурулька&gs_lcp=Cg. Npb. Wc. QARg. AMg. YIAhttps://www.google.com/search?q=картинка+туман+взимку&tbm=isch&ved=2ah. UKEwj. Hvv. Cz1 Lvu. Ah. XUt. So. KHYZXCac. Q2-c. Ceg. QIABAA&oq=картинка+туман+взимку&gs_lcp=Cg. Npb. Wc. QDDo. CCAA6 BAg. AEB46 Bgg. AEAg. QHlhttps://www.google.com/search?q=картинка+выдлига+у+природы&tbm=isch&ved=2ah. UKEwj_z7_W3 Lvu. Ah. UMy. So. KHf. Ei. Bk. AQhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0http://novyibuh-gymnasium.edukit.mk.ua/storinka_bezpeki_zhittyediyaljnosti/pravila_bezpechnoi_povedinki_pid_chas_snigovih_zametiv_hurtovin/

pptx
Додав(-ла)
Галепа Наталія
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку