Виховна година "Право людини на медичне забезпечення"

Про матеріал
Ознайомити учнів з правом людини на медичне забезпечення; психічними хворобами та їх особливостями; правовим статусом пацієнтів із психічними хворобами та нормативно-правовими актом, що регулює надання медичної допомоги психічно хворим людям; розвивати інтерес до вивчення прав людини; виховувати повагу до оточуючих, колективізм, толерантність.
Перегляд файлу

Мета: ознайомити учнів з правом людини на медичне забезпечення; психічними хворобами та їх особливостями; правовим статусом пацієнтів із психічними хворобами та нормативно-правовими актом, що регулює надання медичної допомоги психічно хворим людям; розвивати інтерес до вивчення прав людини; виховувати повагу до оточуючих, колективізм, толерантність.

Обладнання: ПК, презентація, проектор, аудіо колонки, інформація про різновиди психічних розладів.

Хід заходу

І. Орг. момент

Слайд №1. Вступне слово вчителя

Сьогодні в Україні фахівці звертають увагу на дуже низький рівень реалізації та захисту прав людини в галузі охорони здоров’я. Така ситуація склалася здебільшого внаслідок недостатньої правової обізнаності та правової культури персоналу медичних закладів, ігнорування необхідності дотримання прав пацієнтів та недосконалості й декларативності багатьох положень законодавства у цій сфері.

Якщо правозахист у медичному напрямі прослідковується, то якісної правоосвітньої роботи практично не ведеться. Для цього, щонайменше, потрібні якісні просвітницькі програми та джерела інформації, які спеціалізуються на тематиці медичного права, мережеві зв’язки із регіональними органами охорони здоров’я та інтерес медичної громадськості до цієї діяльності.

 

ІІ. Основна частина

 

Виступ лекторської групи

 

Слайд №2. Правовий статус пацієнта характеризується системою належних йому прав. Найповнішою класифікацією прав пацієнтів є об’єднання їх у такі групи:

1. Конституційні права (основні права громадян у галузі охорони здоров’я), які поділяються на дві групи:

1.1. Права, які безпосередньо відносяться до сфери охорони здоров’я.

1.2. Права громадян, які опосередковано стосуються охорони здоров’я.

2. Права пацієнтів відповідно до законодавства України (загальні права пацієнтів).

3. Спеціальні права пацієнтів, які поділяються за такими критеріями:

3.1. За напрямом медичної діяльності.

3.2. За особливістю хвороби пацієнта.

3.3. За особливістю окремих груп (Н-д:  Права психічно хворих).

 

Слайд №3. Права психічно хворих. Основним нормативно-правовим актом, що регулює надання медичної допомоги психічно хворим особам, є Закон України «Про психіатричну допомогу». Він визначає широке коло спеціальних прав, передбачених для цієї категорії пацієнтів: право на конфіденційність відомостей про стан психічного здоров’я особи та надання психіатричної допомоги, надання психіатричної допомоги в найменш обмежених умовах, що забезпечують безпеку особи; право на відмову від надання психіатричної допомоги, за винятком випадків її надання в примусовому порядку, передбаченому законом, право на безоплатну юридичну допомогу з питань, пов’язаних з наданням їм психіатричної допомоги, право на альтернативний, за власним бажанням, психіатричний огляд та залучення до участі в роботі комісії лікарів-психіатрів з питань надання психіатричної допомоги будь-якого фахівця, який бере участь у наданні психіатричної допомоги, за погодженням з ним та інші права.

 

Слайд №4. Умови, за яких медична допомога надається без згоди пацієнтів або їх законних представників:

6) у випадку, коли особа страждає на психічний розлад, а її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах (ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу»);

7) у разі встановлення в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що становлять безпосередню небезпеку для неї чи тих, хто її оточує, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність (ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу»).

 

Слайд №5


Слайд № 6


Слайд № 7


 

Слайд № 8

Слайд № 9


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слайд № 10

 

Слайд № 11


Слайд № 12

Слайд № 13


Слайд №14

Слайд № 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина. Підсумок заходу

Слайд №16. Інтерв’ю «Чи порушується права дитини у нашій школі?»

Великоканівецький НВК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://odislav.qwertybiz.com/pub/%D0%97%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2-3.jpg

 

Підготувала і провела:

Филь О.М.,

вчитель біології, соціальний педагог

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015-2016н.р.

docx
Додано
11 грудня 2019
Переглядів
623
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку