Виховна година: "Причини дитячої лайки в дошкільному та шкільному віці "

Про матеріал
Що потрібно робити батькам якщо їхня дитина почала матюкатись не дивлячись на вік.
Перегляд файлу

ПРИЧИНИ ДИТЯЧОЇ ЛАЙКИ В ДОШКІЛЬНОМУ І ШКІЛЬНОМУ ВІЦІ, ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ДИТИНА ПОЧАЛА МАТЮКАТИСЯ

Причини дитячої лайки в дошкільному і шкільному віці, що робити, якщо дитина почала матюкатися

Дитячий мат часто лякає батьків, адже така поведінка дитини може говорити про неблагополуччя і підривати авторитет сім'ї. Але які причини насправді лежать в основі дитячої нецензурної лайки і як з цим боротися?

Чому дитина лихословить?


Звичайно, будь-якого батька, який зіткнувся з цією проблемою, буде хвилювати - чому? Причин такої поведінки може бути безліч. Крім зовнішніх обставин, які впливають на цю проблему, існують ще й вікові фактори, які можуть породжувати дитячий мат. У різних вікових періодах життя, діти можуть користуватися нецензурною лексикою в зв'язку з певними моментами їх дорослішання.

 

  • Період від двох до п'яти років
    На даному етапі розвитку малюків, мат виступає як несвідоме наслідування. Найчастіше малюки чують мат від однолітків, родичів, перехожих на вулиці або знайомляться з нецензурною лексикою через засоби комунікації (телебачення, інтернет).
  • Період від п'яти до семи років
    У цьому віковому періоді діти чудово розуміють, що деякі слова краще не вимовляти, а також прекрасно усвідомлюють, яку реакцію нецензурна лексика викличе у дорослого оточення. Однак в цьому віці характерно показувати свій зухвалий характер і мат, в очах дитини - це ефективний спосіб висловити своє обурення на ту чи іншу батьківську заборону.
  • Період від восьми до дванадцяти років
    Школярі молодшої і середньої ланки, у яких весь час на очах старшокласники, усіляко намагаються копіювати їх манеру поведінки. Для дітей від восьми до дванадцяти років, мат є способом самоствердження в компанії однолітків. Тим самим, копіюючи модель поведінки підлітків, вони як би заявляють оточенню ровесників про свою приналежність до старших хлопців.
  • Період підліткового віку
    Підлітковий вік - один з найскладніших етапів дорослішання у віковій психології. Статеве дозрівання, перехідний вік, перше кохання і ще маса випробувань, які звалилися на вчорашньою дитину, робить її більш емоційною, вразливою, прискіпливою до себе і оточуючих. Підліткам необхідно вихлюпувати свої емоції і з цією метою вони часто звертаються до нецензурної лайки. Мат - це засіб самозахисту, спосіб відгородитися від нападок зовнішнього світу, приховати свою слабкість і безпорадність.


Крім вікових особливостей, нецензурна лексика у дитини може бути викликана зовнішніми обставинами. Основними причинами дитячого мату є:
 

  • Мат поширений в оточенні дитини
  • Малий словниковий запас дитини
  • Відсутність спеціальних знань по «легальний» виплеск своїх емоцій
  • Наявність мату в лексиконі авторитетної для дитини людини
  • Активне використання нецензурної лексики сім'єю
  • Надмірна психологічна напруга, стрес
  • Наслідки статевого дозрівання, яскраве переживання романтичних почуттів
  • Авторитарний стиль виховання в сім'ї, тобто жорсткі заборони і вимоги по відношенню до дитини
  • Брак уваги з боку батьків


Причин безліч, і не завжди батьки можуть правильно визначити причину появи нецензурної лексики у дитини.

 

Мат очима дитини


Якщо для дорослих мат позначає низький рівень культури і виховання, то діти сприймають нецензурну лексику абсолютно по-іншому. Для дитини мат може мати наступні значення:
 

  • Свідома чи несвідома образа людини, з метою образити
  • Засіб демонстрації психологічної напруги
  • Спосіб показати себе дорослішими
  • Свідоме вираз протесту, демонстрація зухвалої поведінки
  • Спосіб увійти в «авторитетну» для дитини компанію
  • Несвідомий захист від психологічної травми
  • Спосіб пережити першу романтичну прихильність


Можна зробити висновок, що дитяча нецензурна лайка не завжди є виключно відсутністю виховання і неблагополуччя сім'ї.

 

 

 

 

 

 

Як можна реагувати на дитячий мат?


Основними помилками в корекційній роботі з дитиною, який використовує в своїй розмові мат, є:
 

  1. Непослідовність у вихованні
    Найчастіша помилка, яка, по суті, є певним зловживанням своїм статусом батька і дорослої людини. Якщо дитині заборонити лаятися матом, але не поширювати цю заборону на сім'ю і найближче оточення, то спроби перевиховання будуть неефективні.
  2. Спроба присоромити
    Спроба присоромити дитину, особливо при людях, є лише методом самоствердження батька, виправданням своє безпорадності. Така егоїстична поведінка по відношенню до дитини може призвести до психологічних травм і розладів.
  3. Узагальнення
    До узагальнення відноситься відхід від теми. Найчастіше, почувши лайку у дитини, батьки починають лаяти його за всі його недоліки і минулі помилки.
  4. Покарання без пояснень
    Якщо карати дитину без пояснень про причини, то такий спосіб перевиховання призведе не до вирішення проблеми, а до елементарної негативної реакції на заборону.


Категорично не можна використовувати фізичне покарання, нагадувати дитині про проступок та пускати проблему своїм ходом.

 

Дитина лається матом: правильна реакція на дитячу лайку


Коли людина дізнається, що його дитина лається матом, то його долають природні емоції: обурення, сором, злість. Потрібно взяти себе в руки, заспокоїться і діяти відповідно до нижчеописаними рекомендаціям:
 

  1. У розмові з дитиною необхідно тримати себе спокійно і твердо, уникаючи грізного погляду, обвинувальної інтонації, підвищеного голосу.
  2. Повідомити дитині, що його лихослів'я - вже не секрет;
  3. Поцікавитися у дитини, що спонукало її використовувати мат, спробувати разом розібратися в її проблемі;
  4. Допомогти дитині задуматися про наслідки такого поводження, проаналізувати, як нецензурна лексика вплинула на зміну відносин дитини з сім'єю і його оточенням;
  5. Розкривши проблему, необхідно зайнятися її усуненням;
  6. Допомогти дитині знайти спосіб налагодити зіпсовані відносини, принести вибачення перед тими, хто міг стати свідком такої поведінки, навчити дитину висловлювати свої емоції прийнятним способом.


 

Як відучити дитину матюкатися?


Що робити, якщо дитина лається матом? Відучувати або закрити очі і змиритися? Необхідно звернути увагу на важливий фактор в корекції такої поведінки у дитини - нецензурна лексика в сім'ї. Жодна методика, порада або корекційна робота не буде ефективною, якщо мовне середовище дитини багата лайкою. Якщо мат в родині - це норма і буденність, то сильне бажання виправити свою дитину має починатися з виховання власної культури.

Також, одним з головних чинників нецензурної лексики, є невміння виражати свої емоції і почуття. До речі, цей момент стосується не тільки дітей, а й дорослих. Необхідно формувати у дитини навик конструктивної розмови і вивчати вправи, які допоможуть вийти зі стану агресії і образи.

Не слід уподібнюватися авторитарного або стилю потурання вихованню, потрібно в міру стежити за оточенням дитини і її психологічним станом.

На закінчення варто відзначити, що нецензурна лексика у дитини ще не означає відсутність культури і може виникнути по масі причин, пов'язаних з дорослішанням і супутніми цьому проблемами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цюпак Ольга Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0