Виховна година "Психотропні речовини: ілюзія безпеки."

Про матеріал

Мета: пропагувати здоровий спосіб життя; викликати в учнів негативне ставлення до вживання психотропних речовин; виробляти активну життєву позицію в молоді; виховувати почуття відповідальності за свої вчинки, уміння самооцінювати їх.

Перегляд файлу

Мета: пропагувати здоровий спосіб життя; викликати в учнів негативне ставлення до вживання психотропних речовин; виробляти активну життєву позицію в молоді; виховувати почуття відповідальності за свої вчинки, уміння самооцінювати їх.

Форма проведення: практична конференція.

Форми роботи: індивідуальна робота, робота у малих групах, фронтальні обговорення, випереджальні завдання.

Використані вправи: хмара слів «Психотропні речовини», вправи «Стіна здоров’я», «Розфарбуй курця», «Хвилина відвертості», «Сила звички», «Вкажи причину», «Міф-реальність – спростування», інтерактивна гра «Відмовся по-різному».

Хід заняття

Добрий день, шановні гості, учні!

Сьогодні ми організували практичну конференцію на тему: «Психотропні речовини: ілюзія безпеки». Тема актуальна, оскільки зараз вживання психотропних речовин серед молоді – дуже серйозна проблема. Ми поведемо розмову про підступних ворогів, які псують наше життя та життя наших близьких.

Тож, психотропні речовини – безпека, чи лише ілюзія безпеки? В кінці нашого заходу ми дамо відповідь на це питання. Допоможе нам у цьому хмара слів «Психотропні речовини». Кожен учасник буде додавати до неї ключові слова зі свого виступу, щоб зрозуміти які слова та фрази об’єднуються у цьому понятті. А також нам допоможуть виступи наших учасників і виконання інших вправ.

Запрошуємо до слова першого учасника. Це працівник наркологічного центру, яка дасть визначення «психотропна речовини». Будь ласка.

Працівник наркологічного центру: Доброго дня! Що є таке психоактивні або психотропні речовини? Це будь-які хімічні речовини (або суміші) природного або штучного походження, що впливають на функціонування центральної нервової системи, приводячи до зміни психічного стану людини. Ці зміни можуть бути як позитивними (це випадки лікування), так і негативними.

Психоактивні речовини, що впливають на вищі психічні функції людини і тому часто використовувані в медицині для лікування психічних захворювань. Їх вживання дозволяється лише під наглядом лікаря та в конкретних дозах.

А психоактивні речовини, що спричиняють залежність (звикання) та заборонені законодавством, називаються наркотиками.

Про шкідливі для здоров’я чинники — пияцтво, куріння, алкоголізм і наркоманію говорилося і говориться дуже багато. Іноді їх дуже м’яко називають «шкідливими звичками». Алкоголь і нікотин нарекли «культурними» отрутами. Але саме вони приносять безліч лих і страждань для родин, є соціальним злом для суспільства. Більш того, результатом цих шкідливих звичок є скорочення тривалості життя, підвищення смертності населення, народження неповноцінного потомства.

До хмари слів, я хочу додати такі елементи: залежність, заборонені законодавством, «культурні» отрути.

Дякую! Отже, щойно ви почули, які речовини називають психотропними. І ми почали формування хмари слів, на якій з’явилися перші написи.

Пропоную вам виконати вправу «Стіна здоров’я». Осі, яка вона, гарна, міцна, здорова. Вона символізує наш організм та його імунітет.

А тепер, давайте назвемо шкідливі звички, які має людина і які нам щойно назвала. (учні називають звичку, кожна з яких руйнує одну цеглинку: паління, алкоголізм, наркоманія).

Ось ви на власні очі побачили у що перетворилася наша стіна, фортеця – вона зруйнована, і людина стає незахищеною та вразливою від негараздів та хвороб.

Давайте розглянемо причини, які щойно назвали і які шкодять нашому здоров’ю. Запрошуємо представників соціальної служби по питанням підліткового паління.

Представник соціальної служби по питанням підліткового паління. Вживання психотропних речовин підлітками – це соціальна проблема сучасності. Давайте розглянемо склад звичайної цигарки:

Як ви вважаєте, скільки відсотків шкідливих речовин здатний затримати сигаретний фільтр? (учні відповідають) Насправді не більше 20 %.

Уявіть собі – все це потрапляє до організму з маленькою цигаркою.

Хочу поставити питання присутнім: Ваші друзі брали до рук цигарку? (відповідають). А вам пропонували? (відповідають).

Так ось, після першої сигарети у підлітків можуть виникнути симптоми отруєння: холодний піт, нудота, блювання. Далі формується залежність від куріння. Людина передчасно старіє, погіршується здоров’я.

Перш ніж, взяти в руки цигарку – подумай до яких наслідків це може призвести.

До хмари слів хочу додати: паління, шкідливі хімічні сполуки, отруєння, передчасне старіння, рак легенів.

Дякуємо! Якщо із часом куріння стає звичкою, то зуби і шкіра набувають жовтуватого кольору, з’являється неприємний запах з рота, волосся втрачає блиск, нігті стають ламкими, з’являється постійний кашель, виникають хвороби легенів і серця, погіршується пам’ять.

Вправа «Розфарбуй курця»

Пропоную вам розфарбувати курця. У кожного з вас є зображення. Зафарбуйте його, будь ласка, вказаними кольорами. (учні виконують завдання). А тепер подивіться на нього. Подобається? Ось яка перспектива чекає на курця.

C:\Users\User\Desktop\виховна\+Паління. Розфарбуй курця.jpg

Всіх курців прикріплюємо на плакат та розміщуємо на дошці.

Зараз споживання спиртних напоїв у світі характеризується величезними цифрами. Від цього страждає все суспільство, але в першу чергу під загрозу ставиться  підростаюче покоління: діти, підлітки, молодь, а також здоров’я майбутніх матерів. Запрошуємо до слова представника соціальної служби по питанням підліткового алкоголізму.

Представник соціальної служби по питанням підліткового алкоголізму. Алкоголізм не звичка, а хвороба. Алкоголь – це універсальна отрута, яка діє на весь організм. За статистикою, алкоголіком стає кожен десятий українець.

В організмі людини, яка вживає алкоголь змалку, набагато швидше формується алкогольна залежність. Куди б’є алкоголь (прикріплює на схему на дошці): деградація особистості, хронічний дисбактеріоз та ризик раку, порушення функціонування сечостатевої системи, варикозне розширення вен, погіршення пам’яті та уваги, затримка розвитку мозку.

Вживаючи алкоголь, пам’ятайте, здоров’я у вас одне.

До хмари слів хочу додати: алкоголь, деградація, ураження центральної нервової системи.

Вправа «Хвилина відвертості»

  •   Чи доводилось вам, хоча б раз у житті, пити спиртне? З ким і в якій ситуації вперше спробували алкоголь? (Відповіді) Вам сподобалось? (Відповіді)

Згідно соціального дослідження визначено, що українські підлітки п’ють

І ще одна з проблема – наркоманія. Наркоманія – це захворювання, за якого фізичний і психічний стан людини, її самопочуття та настрій цілком залежить від наявності наркотику в організмі. Сьогодні на нашій конференції присутній представник соціальної служби по питанням підліткової наркоманії, якого ми запрошуємо до слова.

Представник соціальної служби по питанням підліткової наркоманії. Наркотики особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності. У зв’язку з фізіологічними особливостями організму в підлітків дуже швидко розвивається наркотична залежність (значно швидше, ніж у дорослих). Відомі випадки, коли перші експерименти з наркотиками закінчувалися смертю.

Люди, які вживають наркотики, значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію. Наркотики призводять до втрати контролю над поведінкою, викликають сильну психологічну й фізичну залежність, нервові клітини просто згорають. Різко знижується захисна реакція організму.

При вживанні наркотиків різко погіршуються пам’ять, здатність до логічного мислення, засвоювання нової інформації, зосередження. Глибоко деформується особистість людини, розвиваються серйозні психічні захворювання. Процес деградації особистості дуже швидкий. У 30-40 років наркомани і виглядають, і почуваються, і поводять себе, як старі.

Не буду просто говорити, достатньо буде подивитися на фото людей до/після вживання наркотиків. (демонстрація фото).

До хмари слів хочу додати: наркотики, ВІЛ, психічні захворювання, швидка деградація.

Дякуємо. Ви бачите, наслідки вживання наркотиків «на обличчя».

Вправа «Сила звички»

Від кожного з виступаючих ми почули, що це «шкідливі звички», що вживання психотропних речовин викликає звикання. Хочу запросити до себе, який мені допоможе.

Запросіть одного з сильних учнів допомагати в демонстрації.

Учитель дає учню смужку паперу та просить розірвати її. Учень робить це легко.

Далі учитель дає три смужки паперу. Учень розриває, але прикладає більше зусиль.

Досліди вчених показали, поширені звички формуються за три тижні (21 день).

Далі вчитель дає 21 смужку. Скоріше за все учень не зможе розірвати її, або розірве з великим зусиллям.

Існують такі звички, наприклад, вживання наркотиків, або паління, що роблять з людини раба. Такі звички порівнюються не з смужкою паперу, а з товстим томом. І позбутися такої звички своїми силами іноді нереально.

Заслухавши виступаючих жодного позитивного прояву вживання психотропних речовин ми не почули. То чому ж люди, зокрема підлітки, йдуть на цей крок – палять, вживають спиртні напої, стають наркоманами? Пропоную вправу «Вкажи причину». (називають причину за малюнками)

  1.    приклад родини, спадковість
  2.    проблеми в родині
  3.    бажання отримати нові емоції
  4.    вплив однолітків, бажання здаватися крутим
  5.    доступні для купівлі. На підтвердження пропоную відео ТСН.
  6.    реклама, пропаганда на телебаченні, кіно. Доречі, британські вчені довели, що написи на цигарках аж ніяк не лякають курців.

А які ще можливі причини? (учні висловлюють думку: бажання здаватися дорослим, слідування моді, бажання зняти стрес, спроба звернути на себе увагу, цікавість, безхарактерність, невміння відмовити, не розуміють наслідків тощо)

На хмару слів: приклад родини, спадковість, проблеми в родині, вплив однолітків, доступні для купівлі, пропаганда, безхарактерність.

Вправа «Міф-реальність – спростування»

Під час вживання психотропних речовин здається, що нічого поганого не відбувається. Є багато міфів, які придумали ті, хто залежить від сигарок, алкоголю чи наркотичних засобів.

Учитель зачитує міф, закодований QR-кодом, а учні його спростовують, описуючи реальність (робота у малих групах)

  1. Міф. Бажання бути сучасним, модним, дорослим.

Реальність. Звичка вживати психоактивні речовини не додає здоров’я й авторитету, людину вважають безхарактерною. Нині у світі пропагується відмова від куріння, вживання алкоголю, наркотиків. У багатьох країнах за куріння в громадських місцях стягують штраф. Поява ранніх зморщок, жовтуватий наліт на зубах у курців, порушення працездатності, швидка втома ніколи не були і не будуть ознаками дорослої людини. Щоб швидше подорослішати, слід розвивати інтелект і набувати корисних навичок. Модно займатися спортом, вести здоровий спосіб життя.

  1. Міф. Вживання не таке небезпечне, як застерігають батьки, учителі.

Реальність. Куріння і алкоголь — загроза здоров’ю та життю, причина багатьох хвороб серця, шлункового тракту. Хімічні сполуки цигаркового диму уражають сітківку ока, що може призвести до сліпоти. Під дією алкоголю порушується функція головного мозку, переоцінюються можливості й недооцінюється складність ситуації. Багато людей втрачає життя від необачних вчинків, здійснених під впливом алкоголю, від отруєння великими дозами напоїв, від хвороб, спричинених залежністю від уживання.

  1. Міф. Бажання заспокоїтися, розслабитися, звільнитися від якогось негативного почуття (наприклад, образи чи страху).

Реальність. Куріння й алкоголь збуджують, а не заспокоюють діяльність нервової системи, мозку, згодом пригнічують їх діяльність. Їх уживання не вирішує проблем, а спричиняє нові, пов’язані зі здоров’ям. Негативні почуття не зникають самі. Усі проблеми, суперечки, непорозуміння треба вчитися вирішувати, приймаючи зважені рішення.

  1. Міф. Прагнення до незалежності, підвищення самооцінки, вияв протиріччя.

Реальність. Щоб бути насправді незалежним, самостійним у рішеннях і поведінці, слід формувати навички впевненої поведінки, доброзичливого спілкування. Шкідливими звичками нічого не довести, а здоров’ю можна зашкодити назавжди. Щоб підвищити самооцінку, треба вдосконалювати власні риси характеру, розвивати силу волі.

  1. Міф. Якщо всі в компанії курять і вживають алкогольні напої, не можна не підтримати.

Реальність. Не піддавайся тиску компанії. Ті, хто вмовляють закурити і випити всупереч твоїм бажанням, — несправжні друзі. Не слід боятися, що тебе більше не запросять у таку компанію чи глузуватимуть з тебе. Це вияв їхньої слабкості. Шукай компанію однодумців, які додержуються здорового способу життя.

  1. Міф. Якщо покурити або вжити слабоалкогольний напій один раз, це здоров’ю не зашкодить.

Реальність. Алкоголь з газованих напоїв засвоюється швидше, ніж з вина або горілки. Пляшка пива містить стільки само алкоголю, скільки чарка горілки. Отруєння психоактивними речовинами може виникнути вже після першого вживання.

  1. Міф. Можна відмовитися від вживання в будь-який момент.

Реальність. Це самообман. Залежність виникає  дуже швидко. Багато людей втратили здоров’я або навіть життя через залежність від вживання психоактивних речовин.

Кожна група зачитує міф та озвучує спростування

Дякую за роботу!

Чи важко протистояти компанії? (відповіді) Щоб протистояти тиску з боку «друзів», треба навчитися розпізнавати маніпуляції — прийоми, до яких вдаються, змушуючи інших робити те, що не хочуть. Як проявляються тиск та маніпуляції повідомить психолог.

Психолог. У кожного з нас є своє коло спілкування. Це наші приятелі в класі. Друзі, які живуть в одному дворі, товариші по інтересам тощо.

Так, загальні захоплення, однакові інтереси, захоплення об'єднують групи, проте збіги не можуть бути повними - кожен з нас - індивідуальність і чимось відрізняється від інших. І ось саме це може відбитися на відносинах в групі: часом група вимагає від людини відмовитися від своєї думки. Часто це відбувається непомітно від нас. Простий приклад - одяг. Двоє з твоїх приятелів ходять в запаморочливих куртках. І ти купуєш таку саму, незважаючи на те, що вона тобі зовсім не личить, або не подобається.

Таке явище називається груповим тиском.

Поведінку людей при груповому тиску можна розділити на дві групи: хтось завжди готовий стати як усі, а інші постійно готові до опору. Важче протистояти тиску та маніпуляціям буде першій групі.

https://subject.com.ua/textbook/health/6klas_2/6klas_2.files/image125.jpg

Протистояти цьому допоможе вміння приймати зважені рішення і навички ефективної відмови.

До хмари слів додаю: груповий тиск, маніпуляції.

Інтерактивна гра «Відмовся по-різному»

Гра допоможе набути навичок наполегливо відстоювати себе, виробити вміння говорити «ні».

Ситуація. У компанії друзів тобі пропонують викурити цигарку та випити трохи слабоалкогольного напою: «Ми вже все пробували, тільки ти - новачок, і поняття не маєш, що це таке! Давай, хоч розслабишся! Це те, що тобі зараз потрібно!».

Вам необхідно не тільки придумати фразу, якою ви висловите свою відмову, але і показати свої дії: рішучий жест відмови, зміна міміки і інтонації з жартівливої на серйозну тощо.

Особливу увагу потрібно звертати на те, щоб форма відмови не була образливою для того, хто пропонує: відмова має бути по можливості ввічливою.

Однак, якщо пропонують надто наполегливо, краще перестати бути ввічливим, ніж зробити те, чого не хочеш робити.

а) Відмова - угода: «Спасибі, але мені так незручно вас турбувати»

б) Відмова - обіцянка. «Із задоволенням, але завтра у мене заняття з математики»

в) Відмова - альтернатива. «Давай краще погуляємо по місту».

г) Відмова - заперечення. «Ні, я ні за що не піду в ліс».

д) Відмова - конфлікт. «Давай сходимо на дискотеку» - «Ще чого! Сам топай!»

Висновок: ми навчилися говорити «ні», і ніколи не дозволимо маніпулювати собою.

Пам’ятаєте, на початку ми зруйнували «Стіну здоров’я». Давайте тепер спробуємо виправити ситуацію. Для цього необхідно назвати причини, з яких люди не вживають психотропні речовини. (Учні відповідають)

  • Займаються фізичною культурою і спортом
  • Прагнуть бути прикладом для інших
  • Ведуть здоровий спосіб життя
  • Хочуть керувати власними вчинками і життям

З цеглинок ми відновили фортецю, яка міцно охороняє нас та наше здоров’я. Але треба розуміти, що в житті, нажаль, все не так. Втративши своє здоров’я, його уже не повернеш. Потім залишиться тільки жалкувати. Тож бережіть його. Наслідуйте позитивні приклади. У світі багато людей, які досягли успіху в житті і не курять та не вживають алкоголь чи наркотики. Вирішуйте самостійно, що обрати: міцне здоров’я і довге життя чи залежність від шкідливих звичок і хвороби.

Тож сьогодні ми заслухали доповідачів, виконали різні вправи. Скажіть, вживання психотропних речовин - це безпека, чи все ж ілюзія безпеки? Ви всі були отримали випереджальне завдання, створити мем або імоджі на цю тему. Давайте розмістимо їх на дошці. (Кілька думок, озвучують та показують роботи, прикріплюють на нитку прищіпками)

Дякую всім, хто взяв участь у нашій конференції. кожна  людина повинна знати, що нікотин, алкоголь, наркотики – отрута, яка знищує людину, руйнуючи здоров’я, послаблюючи волю, позбавляючи людину життєвих і моральних цінностей. Подумайте про те, що чекає вас в майбутньому, якщо ви будете курити, вживати алкоголь або наркотичні засоби. Треба ставитись з повагою до свого організму та поважати здоров’я оточуючих, краще вести здоровий спосіб життя. Пам’ятайте: психотропні речовини – це лише ілюзія безпеки.

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пилипенко Галина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 грудня 2018
Переглядів
6823
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку