Виховна година "Різдвяна подорож"

Про матеріал

Виховний захід на тему «Різдво у різних країнах світу» Під час заходу учні віртуально подорожували до Італії, Німеччині, Австрії та Україні. Знайомляться з традиціями святкування Різдва. Також є завдання побудувати будинок щастя родини, діти пишуть відповідь на запитання «Що для вашої родини є щастя?». «Прибувши» до України, діти показали театралізовану постанову вертепу та заспівали колядку «Нова радість стала».

Перегляд файлу

Тема. Різдво у різних країнах світу.

Мета:

1.Ознайомити учнів  з традиціями та культурою святкування Різдва у різних країнах світу; поглибити знання святкування Різдва в Україні.

 2.Розвивати творчі здібності і естетичні смаки дітей, розширювати світогляд. 

 3.Виховувати високі моральні якості, любов і повагу до національних традицій та обрядів рідної України та інших країн світу, формування сімейних цінностей.

Компетентності:

  1. Вільне володіння державною мовою
  2. Екологічна компетентність
  3. Навчання впродовж життя
  4. Громадянські та соціальні компетентності
  5. Культурна компетентність

( Клас святково прибрано, на дошці надпис « Щедрий вечір, добрий вечір!»; зірки і місяць;). 

 

Вчитель: Доброго дня, діти та наші гості! Я рада вітати вас сьогодні у нашому класі. Скажіть, будь ласка, яке свято наближається? Правильно, Різдво. Різдво є одним з головних християнських свят, яке вирізняють унікальні звичаї і традиції, а також власні символи. Значення цього свята настільки велике, що навіть хід нової історії і літочислення ведеться від Різдва Христового. Давайте послухаємо цю історію.

 

  1.                 ІСТОРІЯ РІЗДВА

Вчитель: Наближалося Різдво. За вікнами кружляли маленькі пухнасті сніжинки, в хаті відчувався смачний аромат куті та вареників, мама завершувала останні приготування на кухні, а маленький Максим читав Ніч перед Різдвом. Йому дуже хотілося дізнатися, що саме ми святкуємо в цей день, однак свято наближалося, а таємниця залишалась нерозгаданою. Хлопчик засумував і відклав книгу. Раптом його погляд зупинився на невеличкій ялинковій прикрасі – це був красивий ангел, що тримав у руках зірку.(Слайд 1)

Максим: - Ось кому точно відома справжня історія Різдва Христового!

Вчитель: – для дітей важливо вірити в чудеса, тому Максим сказав ці слова майже на повному серйозі, хоча потім сам засміявся зі своєї наївності.

Яким же було його здивування, коли маленький іграшковий ангелик відповів йому:

Ангел 1: - Звісно знаю! Адже це саме я запалював яскраву різдвяну зірку, що розповіла світу про народження спасителя!

Максим: Чиє народження?

Вчитель: – перепитав здивований хлопчик. Він з усіх сил намагався переконати себе, що все, що відбувається, йому просто сниться. Але його добре та ніжне серце підказувало йому прислухатися до слів маленького ангела та повірити у казку. Адже надворі – Різдво.

Ангел 1: - Якщо тобі цікаво, – продовжив ангелик,– я поділюся цією захоплюючою історією з тобою.

Максим:- Звісно! Я так мріяв дізнатися, що в ж відбулося у ніч перед Різдвом, чому це свято таке особливе, - вигукнув Іванко, зовсім забувши, що ще мить назад він сумнівався в реальності того, що відбувається.

Ангел 1: - Тоді вмощуйся зручненько і слухай. (Слайд 2)

Це було багато-багато років тому. Більше ніж 2000! Людям у ті часи жилося важко, тому вони вірили, що одного дня на землю прийде Спаситель, який зуміє змінити їхнє життя на краще, та визволити з неволі. І ось цей день настав. Тоді я ще був зовсім маленьким ангеликом і мало що розумів, але зате добре запам’ятав ту знаменну ніч.

Всі ангели, що живуть на небі дуже переживали та готувалися до чогось грандіозного. А мені доручили всього лиш запалити зірку. Спочатку я засумував, адже в цьому не було нічого цікаво – зірки я запалював кожної ночі: великі і маленькі. Але тоді старший ангел пояснив, що це буде незвичайна зірка – саме вона повинна звістити світ про народження Месії.

Після того, як на небі засяяла надзвичайної ясності зоря, ангельський хор спустився на землю і почав співати пісень, що звеличували народженого Спасителя світу. Я з непереборною цікавістю пробрався наперед, щоб теж побачити цього сміливого героя, що зібрався врятувати весь світ. Яким же було моє здивування, коли перед моїми очима опинився не величний палац і лицар на білому коні, а невеличкі ясла з маленькою дитиною. Я знову засумував, але старші ангели пояснили мені, що цієї ночі народилася не просто дитина, а надія цілого людства. Надія на краще життя, справедливість і перемогу добра!

Вчитель: Максим був дуже щасливий. Тепер він знав, що святкують кожного Різдва.

Прослухавши історію Різдва, сьогодні ми з вами вирушимо у подорож, яка понурить нас у дивовижний світ Різдв’яних традицій та допоможе дізнатися, як святкують Різдво у різних країнах світу. Ну, що ж, поїхали! (вмикається пісня і відео новорічного потягу.)

 

  1.                 Італія

Вчитель: Ось і наш перший пункт призначеня – це  країна смачної піци, пасти, оливок і сонячного настрою. Як ви гадаєте, яка це країна? Вірно, - це звичайно Італія. Давайте послухаємо наших представників Італії. (Слайд 4)

Учень 1. До Різдва справжні італійці готуються весь рік. І додому з усіх усюд їдуть на свята завчасно, оскільки колони різного транспорту пронизують усю країну, наче артерії.

А вже вдома за стіл не сідають, доки не збереться разом уся велика італійська родина. В Італії люблять прислів’я: «Різдво святкуй із сім’єю, а Новий рік – із ким хочеш».

Вулиці до свят і під час нагадують свято життя. Звучить Різдвяна музика, скрізь сяє святкове освітлення і до щему в душі хочеться дива.(Слайд 5)

Учень 2. І свята нагадують про найголовніше людське диво – народження Ісуса Христа, яке наче екстраполюють у часі в усіх церквах відомі шопки.

Традиційно в будинках зацвітає і пуансеттія – рідзвяна зірка, яка цвіте саме червоним і давно стала атрибутом італійського Різдва.

Учень 3. (Слайд 6)Головний персонаж свята, якого з особливим нетерпінням чекають італійські дітки – Бабо Натале, що в перекладі означає Різдвяний тато. Написати листа йому можна не лише вдома, а й просто на вулиці: завбачливі італійці обладнують спеціальні різдвяні будиночки Бабо Натале скриньками, куди й можна кинути свій запит.

Вдома Різдвяні столи оформлюють червоним, посуд червоний, іграшки на ялинках червоні, навіть білизну на вдачу дарують червоного кольору.

Учень 4. (Слайд 7) Різдво в Італії та на її островах – найбільш очікуваний святковий період року. Це свято супроводжується багатьма традиціями світського та релігійного характеру. Залежно від регіону ці звичаї часто різняться між собою, але обов’язковим елементом всюди виступають вертепи, різдвяні базари і костюмовані процесії.

Вчитель: Ось така вона, Різдвяна Італія. А ми меревіряємо свої посадкові білети та вирушаємо далі! (вмикається пісня і відео новорічного потягу.)

  1.                 Німеччина.

Вчитель: Наші мандри продовжуються, і ми потрапляємо до Німеччини. (Слайд 8)

Учень 1.  У Німеччині святкування Різдва починається другого грудня і триває без перерви до наступного дня після Різдва. 6 грудня готують випічку і розвішують прикраси. Все починається з пряників і пирогів, і переходить до виготовлення привітальних листівок і подарунків своїми руками.

Учень 2. (Слайд 9)Однією з найбільш захопливих різдвяних традицій, яка зародилися у Німеччині, є створення красивих пряникових будиночків. Для цього використовується спеціальне тісто, яке називається «Christbaumgeback». З нього, як з глини, ліплять різні фігурки, потім їх випікають і вішають на ялинку як прикраси. Незважаючи на те, що пряникові будиночки є частиною традиції святкування Різдва у багатьох країнах, проте жодна з них не може зрівнятися з Німеччиною у мистецтві випікання пряникових будиночків.

Вчитель: З чим у вас асоціюється слово «Будинок»? (діти говорять свої варінти). Будинок – це батьки, тепло, добро та затишок; (Слайд 10)

Звичайно, асоціації зі словом " будинок ", будуть у всіх різні. Все залежить, який був будинок, яка атмосфера панувала в ньому.

У кожного з вас на парті є малесенькі будиночки і зараз із них ми побудуємо будинок щастя. Я прошу насити на своєму аркуші відповідь на таке запитання: «У чому є щастя вашої родини та вашого будинку?» і приклеяти вашу відповіть на цей будинок (на дошці).

(Діти пишуть свої побачання та будують «Будинок щастя»)

Вчитель: А ми вирушаємо далі…

  1.                 Австрії.

Вчитель: Запрошую до країни альпійських вершин, гірських озер та лісів – Австрії. Послухаємо про Різдво і Австрії? (Слайд 11)

Учень 1.  (Слайд 12) Австрійці традиційно відзначають Різдво в колі сім’ї.

Замість різдвяного Діда Мороза до австрійців спускається з небес Christkind - Немовля Христос. Саме маленький Христос - суть свята Різдва. Він піклується про дітей і дарує подарунки. Також прийнято прикрашати ялинку не іграшками, а шоколадом і мармеладом. Замість звичних гірлянд використовуються справжні свічки. Увечері 24 грудня австрійці святкують Святий вечір. Малюків доводиться цілий день не допускати до ялинки - адже в цей час її прикрашає немовля Христос!

Учень 2.  Перед вечерею настає час вручення подарков.Сігналом того, що все готово, служить дзвін дзвіночка. Тільки після цього вся родина входить в кімнату, де стоїть ялинка.

Подарунки вже лежать під ялинкою поруч з традиційними дерев'яними яслами. Запалюються бенгальські вогні. Після цього можна відкривати подарунки і ласувати солодощами з ялинки.

 Учень 3.  Під час урочистої вечері всі одягаються розкішно – у свої найкращі сукні і костюми. У цей вечір прийнято не замикати вхідні двері – в будь-який момент на вечерю можуть прийти друзі або знайомі.(Слайд 13) В Австрії існує теж незвичайна традиція: молоді хлопці переодягаються в моторошну істоту, яку називають «Крампус» (з рогами кози, дзвіночком і різками). У такому вигляді вони погрожують покарати тих, хто був неслухняним – забрати в мішок і занести в свою страшну печеру.

Вчитель: Але ж ми з вами будемо слух’яними і чемними. Австрійці дуже вміло поводяться зі сміттєвими відходами, У Відні є сміттєспалювальний завод, який спалює те сміття, яке переробити неможливо. І збудовано його за новітніми технологіями, тому він не забруднює повітря. Давайте і ми допоможемо нашій планеті:

Дидактична гра екологічного змісту «Сортуємо сміття».

Я пропоную вам у групах посортувати сміття і розкласти його в різні баки: скло, папір, метал, пластик та органіка. Молодці! Майбутнє нашої планети в надійних руках! Тримайте пазл!

  1.                 Україна. (Слайд 14)

Вчитель. І ось ми вже відвідали декілька країн, і наш потяг прибуває нарешті до рідної України? А які ж тут у нас традиції?

Учень 1. В Україні традиції святкування Різдва Христового передавалися від покоління до покоління.

6 січня з появою першої зірки українці сідають за щедрий, але пісний стіл. Святий вечір прийнято проводити у колі всієї родини. Вранці 7 січня українці вітаються фразою "Христос народився!", а у відповідь чують "Славімо його!". У цей день люди зазвичай відвідують церкву, а також ходять в гості до родичів і друзів

Учень 2. Раніше колядки були язичницькими піснями, які Християнська церква забороняла. Але згодом колядування стало важливою традицією Різдва. Колядники починають ходити по будинках із Святого вечора. Часто вони носять із собою на палиці велику зірку - вона символізує Віфлеємську, яка ознаменувала народження Христа. Перед тим, як зайти до будинку, молодь або дітлахи просять дозволу заколядувати. Коли господарі погоджуються, колядники починають співати про народження Христа, а також бажають господарям щастя, здоров'я і достатку, за що колядників обдаровують солодощами та грошима. Вважається, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.

Учень 3.  Характерним різдвяним звичаєм в Україні залишається вертеп. Це може бути як пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробі, так і живий вертеп з акторами.

Вчитель: А зараз я пропоную зануритись із головою у мою різдвяну розповідь.

(Чортик - Ярослав)

Минув останній день перед Різдвом. Прийшла зимова ясна ніч. Зазорилося. Місяць пишно виплив на небо посвітити добрим людям та всьому мирові, щоб весело було всім колядувати та Христа прославляти (з'являється штучний місяць).

Мороз брався дужче, як ізрання; зате кругом було так тихо, що за півверстви чулося, як рипить мороз під чобітьми. Ще жоден гурт парубоцький не проявлявся попід вікнами; тільки місяць зазирав крадькома до хат, мовби виманював дівчат, які прибиралися та чепурилися, щоб хутчій повибігати на рипучий сніг.

     Тим часом чорт закрадався потихеньку до місяця (чорт крадеться і хоче вхопити місяць) і вже простяг був руку схопити його (чується стукіт і чорт ховається). (Слайд 15)

Звіздар: (Нікіта)

Пустіть, ґаздо, нас до хати 
Дитя Боже прославляти!

Вчитель: 

Просим, просим гості любі, 
Колядоньці раді будем!

Звіздар: (Нікіта)

 Дивна радість сталась нині: 
У далекій Палестині 
Звізда ясна ся з’явила, 
Всьому світу возвістила 
Дивну радість... Люди йдуть, 
Ось і ми рушаєм в путь.

Пастушок І: (Артем) 

Ми ягнята доглядали. 
Чуєм сурми десь заграли. 
Світло в небі засвітило, 
Ангелятко ся з’явило.
З’являється Ангел.

Ангел1: (Єгор)

Мир вам, браття, сповіщаю: 
Дивна радість в нашім краю 
В небі ясність ся з’явила, 
Всьому світу возвістила: 
Народився наш Месія, 
Радість людства і надія! 
То ж усі часу не гайте, 
За звіздою поспішайте 
Дитя Боже привітати, 
Долю краю виблагати.

Пастушок ІІ: (Гліб)

Ми вертепом, полем, гаєм 
Із дарами поспішаєм 
До убогої палати 
Дитя Боже привітати.
Ангел2:

Мир тобі, вкраїнська хато,

Хай вам буде в будень, в свята

І любов, і ласки втіха,

Хай минають вас всі лиха!

І Колядник: (Каміла)

Я бажаю щастя, долі,

Добра в хаті та на полі

Всім, хто слухає тут нас

В цей різдвяний світлий час.

II  Колядник: (Мілана)

Наш Ісусику маленький,

Що у яслах народився.

Учини, щоби вже скоро

Край наш рідний звеселився.

IIІ  Колядник: (Юля)

Учини, щоб краща доля

В нашу хату завітала.

І щоб ціла Україна

Бога в щасті прославляла.

Колядка «Нова радість стала»

Звіздар: (тричі б’є палицею об підлогу)

Ходімте, браття, в іншу господу,

Ходімте, браття, по Україні -

Завіншувати кожній родині.

Слава нашим господарям,

Що так ґречно нас приймали.

ВСІ:

Господарі, прощавайте

Та в злагоді проживайте.

Вчитель: Дякую, за привітання.

(діти сідають на свої місця)

Наша подорож завершується, сьогодні ми відвідали чотири країни та познайомились із їх традиціями святкування Різдва, всі вони різні, але є в них і щось спільне. Скажіть, що спільно у всіх цих країнах? (діти дають свої відповіді). Не дивлячись на те, що всі святкують Різдво у різні календарні дні, у кожного з них свій символ цього свята, свій святий, який дарує подарунки, але об’єднує те, що для всіх Різдво – це сімейне свято, яке святкується у чистоті, мирі і любові.

Усім тут присутнім я хочу побажати, щоб на ваше Різдво за єдиним столом з’єдналася вся родина,  бо в світі немає нічого більш дорогого ніж родина.

Ну і наприкінці, не будемо змінювати нашим традиціям із передбачення, у цій коробці я маю для вас передбаченя, яке вам потрібно витягнути.


Самоаналіз виховного заходу.

Виховний захід на тему «Різдво у різних країнах світу» було проведено 23.12 у 5-А класі.

Форма проведення: подорож.

Мета заходу була така:

1.Ознайомити учнів  з традиціями та культурою святкування Різдва у різних країнах світу; поглибити знання святкування Різдва в Україні.

 2.Розвивати творчі здібності і естетичні смаки дітей, розширювати світогляд. 

 3.Виховувати високі моральні якості, любов і повагу до національних традицій та обрядів рідної України та інших країн світу, формувати сімейні цінності сім’ї.

 Під час виховного заходу формувались ключові компетентності:

  1. Вільне володіння державною мовою
  2. Екологічна компетентність
  3. Навчання впродовж життя
  4. Громадянські та соціальні компетентності
  5. Культурна компетентність

Актуальність теми логічно обґрунтовано, бо наше сьогодення демонструє небувале зростання інтересу до проблем наших пращурів, до витоків їх народної культури до непересічних досягнень минулого. Знання історичних і культурних надбань предків необхідне не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у практиці сьогодення.

Під час заходу учні віртуально подорожували по Італії, Німеччині, Австрії та Україні. Знайомились з традиціями святкування Різдва. Також було завдання побудувати будинок щастя родини, діти писали відповідь на запитання «Що для вашої родини є щастя?». «Прибувши» до України, діти показали театралізовану постанову вертепу та заспівали колядку «Нова радість стала».

Головним висновком виховної години була думка: не дивлячись на те, що всі святкують Різдво у різні календарні дні, у кожній з країн свій символ цього свята, свій святий, який дарує подарунки, але об’єднує те, що для всіх Різдво – це сімейне свято, яке святкується у чистоті, мирі і любові.

 

 

 

 

 

 

      

 

docx
Додано
3 січня 2021
Переглядів
2806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку