Виховна година "Смакові перегони"

Про матеріал
Захід для учнів 5-11 класів. Можна об'єднати учнів з різних класів. Із задоволенням приймають участь хлопці
Перегляд файлу

Виховна година на тему:

«Смакові перегони»

 

Мета:

 - ознайомити учнів з правилами етикету щодо подарунків, їх вибору та оформлення;

 - сформувати вміння виготовляти подарунки своїми руками;

 - виховувати повагу, ввічливість, доброзичливість, тактовність, щирість у спілкуванні з іншими, естетичні смаки.

Обладнання: картки-завдання, фрукти для конкурсів, тарілки

 

Хочеш бути успішною та визначною людиною – стань першокласним кухарем.

Хочеш стати усіма шанованою людиною – стань шеф-кухарем.

Хочеш, щоб тебе любили всі жінки і діти у світі – стань майстром куховарської справи.

 

Хід проведення виховної години

 

І ведучий:

Добрий день вам, добрі люди,

Хай вам щастя всюди буде.

Вік вам радіти, в щасті рости,

Нивам українським щедро родити. І вічно цвісти!

ІІ ведучий: Вітаємо вас на найсмачнішому святі – «Смакові перегони»!

Земля тому щедра,

Що в світі кухарі існують.

Прості в них долі і серця,

А руки для людей працюють.

І ведучий: Недаремно в народі кажуть:

Хочеш бути успішною та визначною людиною – стань першокласним кухарем.

     Хочеш стати усіма шанованою людиною – стань шеф-кухарем.

  Хочеш, щоб тебе любили всі жінки і діти у світі – стань майстром куховарської справи.

ІІ ведучий: А зараз я запрошую до зали учасників нашої шоу-програми – команди «Фрукти» та «Овочі»

І ведучий: Сьогодні вас чекає весела завзята боротьба за право називатися кращою командою серед професіоналів. Визначити переможців нам допоможе компетентне журі.

Склад журі: _______________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

ІІ ведучий: До слова запрошується команда «Овочі», а потім «Фрукти»

(Журі оцінює представлення команд)

І ведучий: Розпочинаємо нашу конкурсну програму. Перший конкурс – інтелектуальний. Кожній команді по черзі ставляться запитання. За кожну правильну відповідь – 1 бал.

І конкурс «Я знаю»

Запитання до команди «Овочі»

1. Що, за народним повір’ям, означає початок усього живого? (яйце)

2. Ц е листовий овоч і холодна страва (салат)

3. У середні віки лицарі цей овоч носили на грудях як талісман (цибуля)

4. Це і дипломат і спосіб приготування оселедця (посол)

5. Мікроелемент, що додають у сіль (йод)

6. Маленький гіркий брат цибулі (часник)

7. Цей злегка накусаний фрукт став символом комп’ютерів (яблуко)

8. Один глечик з молоком поставили в холодильник, інший – залишили в кімнаті. У якому глечику вершки відстояться швидше? (у холодильнику)

9. Дерево-медонос (липа)

10. Коли краще солити картоплю «в мундирі»? (на початку варіння)

Запитання до команди «Фрукти»

1. Як називається маленький бутерброд на шпажці? (канапе)

2. З якої мови запозичене слово «кулінарія»? (італійська)

3. Які овочі не рекомендують солити у процесі варіння? (буряки, горошок)

4. Найсмачніша страва, яку можна приготувати з редьки? (салат)

5. Що таке фритюр? (суміш жирів)

6. Скільки яєць можна з’їсти натощак? (одне)

7. Які показники якості продуктів визначають очі й ніс? (зовнішній вигляд і свіжість)

8. Завдяки яким речовинам збільшується вага людини? (вуглеводи)

9. Що необхідно вийняти з приготованого супу? (лавровий лист)

10. За переказами О.Македонський завжди вважав необхідним перед боєм підкріпити сили своїх легіонерів саме нею (капуста)

(Журі оголошує результати конкурсу)

ІІ ведучий:              Дивина така в природі:

У бабусі на городі

Різні овочі ростуть,

Розповзаються, цвітуть.

Ось гарбуз тут і квасоля, і поважна бараболя.

І ведучий:               І капуста, і салат,

Він шпинату рідний брат,

Помідори й кабачки

Дружно стали у рядки,

І зелені огірочки

Виглядають з-під листочків.

ІІ ведучий: В наступному конкурсі командам пропонується знайти назви            4-х овочів, які зашифровані в таблицях. Перша літера кожного слова виділена червоним кольором – ходити можна як по горизонталях, так і по вертикалях у будь-якому напрямку.

І ведучий: На виконання завдання відводиться 3 хв. За кожну правильну відповідь – 1 бал.

ІІ конкурс «Розшифруй»

Завдання до команди «Фрукти»

К

А

Ш

Т

У

У

Р

Т

О

П

Б

Я

К

Я

Л

А

К

А

Б

О

П

И

К

А

С

У

С

Л

О

Н

Ф

Т

А

Ж

А

Відповіді: картопля, буряк, капуста, баклажан

 

Завдання до команди «Овочі»

М

У

В

А

Б

О

Р

К

К

А

А

Р

К

О

Ч

Г

Б

У

З

Т

А

И

Л

С

В

Б

Ц

Я

Ю

О

Р

О

М

Н

У

Відповіді: морква, кабачок, гарбуз, цибуля

(Журі оголошує результати конкурсу)

ІІІ конкурс «Склад страви»

ІІ ведучий: В наступному конкурсі командам пропонується проявити свої смакові здібності. Із зав’язаними очима вам треба вгадати, які інгредієнти входять до складу страви. За кожний правильно названий інгредієнт – 1 бал.

(Журі оголошує результати конкурсу)

ІV конкурс «Шеф-кухар»

І ведучий: Вам пропонується ситуація. Ваш знайомий працює шеф-кухарем. У вас є унікальна можливість приготувати улюблену страву на професійній кухні. Яку страву ви запропонуєте? Розкажіть детально про етапи її приготування. При оцінюванні враховується складність страви. Максимальний бал – 5.

(Журі оголошує результати конкурсу)

V конкурс «Малюнок»

ІІ ведучий: Як ви відноситесь до малювання. Пропонуємо вам намалювати страву своєї мрії. На виконання 5 хв. Максимальна кількість балів – 5.

(Журі оголошує результати конкурсу)


VІ конкурс «Помічник»

І ведучий: На столах перед вами овочі: картопля, буряк, морква, капуста. За  5 хв. вам потрібно почистити та нарізати овочі. Враховується якість. Максимальна кількість балів – 10.

(Журі оголошує результати конкурсу)

VIІ конкурс «Ваше замовлення»

ІІ ведучий: А зараз попрацюємо із фруктами. На тарілку треба викласти фрукти, створивши картину. На виконання 10 хв. Максимальна кількість балів – 10.

(Журі оголошує загальний результат змагань)

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Шмакова Олена
Додано
11 квітня 2019
Переглядів
490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку