Виховна година: «Стежинами рідного краю»

Про матеріал

Розв'язуючи складні завдання сьогодення, аналізуючи наші успіхи та помилки, шукаючи причини невдач та поразок ми знову і знову звертаємось до уроків історії нашого минулого. Ми з вами живем на Волині, де є велика кількість пам'яток багатовікової культури і оригінальної архітектури. До наших днів збереглися в тій чи іншій мірі фортеці, оборонні замки. Серед них і наш Вишнівецький замок, який є не просто втіленням різних сфер життя минулих поколінь та епох, а перш за все , пам'ятка нашої національної гордості.

Перегляд файлу

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ВИШНІВЕЦЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ

 

 

Виховна година:

«Стежинами рідного краю»

D:\Шушкевич С.В\Фото\123.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Wisniowiec11.JPG/300px-Wisniowiec11.JPG

              

                            Підготувала

                            викладач

                   Обізюк З. Г.

 

 

                                                       Вишнівець - 2016

Ведучий. Розв’язуючи складні завдання сьогодення, аналізуючи наші успіхи та помилки, шукаючи причини невдач та поразок ми знову і знову звертаємось до уроків історії нашого минулого.  Ми з вами живем на  Волині, де є велика кількість пам’яток багатовікової культури і оригінальної архітектури. До  наших днів збереглися в тій чи іншій мірі фортеці, оборонні замки. Серед них і наш Вишнівецький замок, який є не просто втіленням різних сфер життя минулих  поколінь та епох, а перш за все , пам’ятка нашої національної гордості.

    Час невблаганний. давно пішли в небуття колишні володарі Вишнівця. І тільки Вишнівецький  палац, як і колись стоїть під цим високим волинським небом, як символ вічного прагнення людини до краси і завершеності.

    І сьогодні,  живучи, буваючи у Вишнівці, у цій святині древнього роду, мимоволі відчуваєш глибоку повагу до тих, хто творив тут історію. І хочеться схилити голову перед цими пам’ятками минулого, до яких були такими жорстокими доля та люди.

    Сьогодні ми проведемо з учнями нашого ліцею гру «Поле чудес»,  яка буде присвячена сторінкам історії Вишнівця. Адже , ви учні тут проживаєте, навчаєтесь. Навіть  ті із вас, хто народився  не  у  Вишнівці, приїхав до нас із інших  сіл чи міст, за час навчання мали  можливість ознайомитись із  історичним минулим  нашої  місцевості,  зокрема, побувати на екскурсії у Вишнівецькому палаці, проходити стежками чудового парку, який оточує цей палац, милуватись чудовими навколо замковими краєвидами, помолитись у старенькій при замковій церкві.

   Презентація  «Вишнівець»

       І сьогодні ми побачимо наскільки досконало ви засвоїли історію Вишнівця, і перегорнемо нові, ще  не знані вами сторінки минулого.

    Давайте ознайомимось з правилами гри.  Наше ігрове поле поділене на 12 секторів. Цифри від 1 до 8  вказують на кількість балів, які ви  зможете заробити, правильно відгадавши букву у невідомому слові. Отримані переможцем бали будуть обміняні ним на призи , які  висвітлюють історію Вишнівця, або на  бали-оцінки  з предметів «Історії України», «Фізика», «Астрономія», «Захист Вітчизни».

   Сектор «+» - можливість відкрити будь – яку букву у слові.

   Сектор «шанс» -  можливість один раз подзвонити по  мобільному телефону і порадитись про букву у слові із другом, знайомим .

  Сектор «Б» - банкрот , тобто всі бали  згорять.

  Сектор «0» -  перехід гри до другого учасника.

Учасниками гри є учні, групи №22.

 І так , запрошуємо до гри першу трійку учасників.

 Вітаємо :

1  Канюка Василь

2  Вакарчук Сергій

3  Рудий Валерій

 Слухаємо завдання першого туру.

 Навколо палацу Вишнівецького був розбитий англійський парк . У південній його частині знаходиться  алеї старих лип, у північній насаджені у шахматному порядку каштани.

     Дослідники схиляються до думки , що автором парку міг бути відомий на той час  дендроархітектор,  який  плідно працював на Волині .

Відгадайте його прізвище ( Міклер )

      Оголосити переможця .

     Порахувати бали у переможця.

 Звучить пісня « Вишнівець»

  Запрошуємо учасників другого туру .

 Вітаємо :

  1. Дзьоба  Володимир
  2. Сендецький  Іван
  3. Іванов Максим

Слухаємо завдання другого туру .

Захоплювались  величчю Вишнівецького замку багато відомих людей. Наприклад, у 1845році тут побував М.Костомаров-відомий  історик , у 1846 році – у складі етнографічної експедиції Вишнівець відвідав Т.Г. Шевченко. У 1848 році по дорозі до Верхівні у Вишнівецький замок завітав ще один відомий письменник . Казкове багатство володарів маєтку так вразили його, що він назвав палац « Польським Версалем».

          Відгадайте повне ім’я цієї відомої людини

( Оноре де Бальзак )

    Оголосити переможця 2 туру.

     Порахувати його бали.

Відеофільм « Вишнівеччина»

Запрошуємо учасників третього туру:

Вітаємо :

  1. Маніта Андрій
  2. Коваль Андрій
  3.  Магдич Павло

Слухаємо завдання третього туру .

   Один з головних продуктів торгівлі у стародавньому Вишнівці, зокрема, експорту була не тільки сільськогосподарська продукція з фільварків, а і зростаюча кількість деревини та її продуктів. Серед них найважливішим був продукт, який  використовувався у виробництві тканин, скла, мила. Магнати Вишнівецькі були одні з найбільших експортерів цього продукту з України в Європу.  Яка назва цього продукту ? (Поташ)

   Оголосити переможця.

Підрахувати його бали.

Учень розказує вірш про Вишнівець

 А зараз дамо можливість прийняти участь у грі присутнім у залі.

Запитання : Біля підніжжя пагорба, на  якому височить Вишнівецький замок, відокремлена від нього підпірною стіною, ось уже декілька віків стоїть невелика кам’яна церква. Це одна з найстаріших архітектурних споруд Вишнівця . Датою її побудови вважається 1530 рік. Яку назву має ця церква?

(Церква Вознесіння Господнього)

Запрошуємо наших фіналістів.(Вакарчук Сергій ,Дзьоба Володимир,Коваль Андрій).

       

 

 

 Завдання для фіналу.

Першу загадку про Вишнівець пов’язують із іменем четвертого сина великого князя литовського Ольгарда Гедиміновича  та його другої дружини Юліани Тверської , князем Горянським та Новгород-Сіверським. Назвіть його повне ім’я ( Дмитро Корибут )

  Оголошується переможець гри (Коваль Андрій), підраховуються бали, обираються призи.

Підходить до закінчення наш виховний захід.

Ми пройшлися стежками рідного краю,  перегортали сторінки історії Вишнівечини.  Але ми не тільки повинні милуватись нашого краю, а дбати про те щоб його стежини не заростали, а ширшали і  процвітали.

Для цього кожен із нас повинен здобути професію, сумлінно працювати у рідному краї у нашій державі .

А наша державна влада  повинна створити вам гідні умови праці і відпочинку, щоб ніхто із нас не залишав рідний край заради великих заробітків .

Звучить пісня  Іво  Бобула

«На Україну Повернусь».

 

docx
Додано
5 лютого 2018
Переглядів
1019
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку