Виховна година "Свято Миколая"

Про матеріал

Тема: День святого Миколая

Мета: ознайомити учнів із традиціями святкування дня святого Миколая в Україні; збагачувати словниковий запас учнів; розширити кругозір дітей про святого Миколая; розвивати пам'ять, увагу, творче мислення, вміння робити висновок; залучати дітей до духовних надбань нашого народу; виховувати повагу до всіх хто творить добро.

Перегляд файлу

Тема: День святого Миколая

Мета: ознайомити учнів із традиціями святкування дня святого Миколая в Україні; збагачувати словниковий запас учнів; розширити кругозір дітей про святого Миколая; розвивати пам’ять, увагу, творче мислення, вміння робити висновок; залучати дітей до духовних надбань нашого народу; виховувати повагу до всіх хто творить добро.

 

 

1.Доброго дня діти. Подивіться на ці зображення? Що на них зображено? А які свята ви знаєте в цьому місяці? А сьогодні ми з вами поговоримо про святого Миколая. Наступного тижня ми будемо святкувати Свято Миколая. Адже 19 грудня православні люди всього світу святкують день святого Миколая чудотворця.

2.За легендою, батьки малого Миколайчика померли дуже рано, залишивши хлопчині чималу спадщину. Виховували Миколая хороші люди, тому він виріс добрим, щирим та мав багато інших гарних рис характеру.

3.Дивлячись на інших людей, які не мали достатньо грошей, щоб гарно вдягатися, їсти ласощі, вирішив Миколай роздати своє бідним людям, а насамперед – їхнім дітям. Частенько набивав хлопчик мішки всіляким одягом, їжею, іграшками, іншими дарунками і ночами розносив їх бідним дітям, залишаючи біля дверей.Тому святий Миколай є покровителем дітей, а також подорожуючих та моряків. Адже в скрутну хвилину люди йому моляться.

4. Ви намалювали багато гарних малюнків зі святим Миколаєм, вони вивішені на дошці. А ви хочете дізнатися як він виглядає на іконах та як його уявляють інші люди?

5. А що треба робити, щоб святий Миколай приніс подарунки?

6. За народними повір’ями саме в цей день Микола Чудотворець спускався на землю з небес і обходив весь світ, допомагаючи знедоленим і відновлюючи справедливість.  Діти, а хто знаєте, які це знедолені люди? Знедолені люди, це ті люди, які позбавлені важливих речей для життя, це нещасні люди.

7. Зараз ми пограємо в гру. Нашій гарній картині не вистачає зірочок,  а щоб вони засяяли на небі нам  потрібно дізнатися хто з вас був чемним і слухняним протягом року:
Помив підлогу в коридорі.
Зробив прибирання в залі.
Допоміг мамі вимити посуд.
Полив квіти.
Виніс сміття.
Сходив в магазин за молоком.
Допоміг бабусі на дачі.
Погодував бездомних кішок.
Зібрав сміття на вулиці скрізь, де йшов.
Допомогти мамі з генеральним прибиранням в квартирі.
Зробити годівницю для птахів.
Допомогти сусідці-старенькій винести сміття.
Посміхатися всім, кого зустрічаєш

8. Послухайте легенду. В ній зустрічається 3 святих: Бог, Миколай та Касьян(святий, але негативний, він не любив допомагати людям, заздрив їм).
– Св. Миколай – Чудотворець на небі не сидить, а тут, на землі, людям допомагає. Не те, що Касян – за панича вбрався і до Бога пішов на людей жалітися: «Вони,- каже,- Миколая шанують, почитають. На його ім’я церкви будують, а мене й не згадують!»

Бог вислухав Касяна та й каже до янголів: « Покличте мені Св. Миколая. Скажіть, щоб зараз прийшов!»

-Нема його на небі!- кажуть янголи.

-А де ж він ?

-Пішов на Чорне море людей рятувати! «Почекай,- каже Бог до Касяна,- прийде Св. Миколай, тоді поговоримо».

За якийсь час Бог знову посилає янголів за Св. Миколаєм.

-Нема його, – кажуть янголи, – на землі людей від пожежі рятує!

Втретє посилає Бог янголів за Св. Миколаєм.

-Нема його,- кажуть янголи,- він кайдани розбиває, козаків з турецької неволі визволяє!

Аж за четвертим разом з’явився Св. Миколай перед Богом: в старій свиті, мотузком підперезаний, чоботи і руки в болотній грязі.

-Де ти був ?- запитав Бог. А Св. Миколай йому й відповідає:

-Помагав мужикам воза з багнюки витягувати!

-Ось бач, – каже Бог до Касьяна,- за що його люди шанують?! Він на небі не сидить, на землі діло робить, а ти паном одягнувся і тут, на небі, кутки обтираєш. Іди геть від мене!.. Будуть тебе люди боятися, але не будуть шанувати.

-За що люди шанують святого Миколая?
-Чому Касьян жалівся Богу на святого Миколая?

10. А хто знає як святкують Миколая в різних країнах світу?
В Албанії цей день більш відомий як день Миколи Зимового. Починається святкування з вечора попереднього дня і триває весь наступний. Люди в будинках запалюють свічки  і тримають піст до півночі. Після цього на стіл подається смажена свинина чи ягня. Під час трапези люди говорять один одному: «Нехай ніч Святого Миколая допоможе тобі».

Нідерланди славляться тим, що святкування готується задовго до самого свята. За кілька днів до 5 грудня вважається, що Миколай припливає на пароплаві до Нідерландів разом зі своїм конем. Саме в ці дні діти розставляють своє взуття дуже обережно та охайно перед каміном або перед дверима при вході. У взуття прийнято класти морквинку або сіно для коня. Роблять вони це, співаючи пісні для святого Миколая, а зранку знаходять у своєму взутті подарунки.

У Польщі Святий Миколай приходить як священик із золотим посохом та в яскравій одежині. Подорожує він пішки, на коні чи на санях. Напередодні свята діти вішають чисті білі панчохи або ставлять начищені чоботи з вірою, що вони будуть наповнені дарунками.

Давайте послухаємо з вами колядку про Миколая.

11. Ті хто готувався до сьогоднішнього заняття розкажуть зараз вірші і ви можете використати їх як привітання.

12. В українців є така традиція:дарувати подарунки один одному на день Святого Миколая.

13. На цьому наше заняття підходить до кінця. У вас до свята ще є тиждень, щоб заробити подарунок своїми добрими справами.

docx
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
1806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку