Виховна година "Традиційні зимові свята на Україні"

Про матеріал

 

Тема: «Традиційні зимові свята на Україні»

Мета: Ознайомити учнів з традиційними зимовими християнськими святами: Святого Миколая, Різдвом Христовим, Святого Василя, з обрядом колядування і щедрування.

Розвивати вміння черпати інформацію з книжок, журналів. Вдосконалювати вокально – хорові навички, артистичні здібності, почуття ритму. Збагачувати словниковий запас дітей історичною лексикою. Виховувати любов і повагу до національних традицій та обрядів рідної України.

Обладнання:
Зала святково прибрана, на дошці надпис « Щедрий вечір, добрий вечір!»; біля дошки вертеп з ялинкою, над вертепом – зірки і місяць; небо синього кольору, сніг – білий; інформаційна збірка « Народний календар»; різдвяна зірка для колядувальників; витинанки у вигляді янголят, ялиночок і т. д.
Тип заняття: година спілкування.

Хід заняття

І. Підготовча частина

Вихователь: В народі кажуть: «Добрий гість – дому радість». Сподіваюсь, що ви, як і я , раді нашим гостям. Привітайтесь.

Добрий вечір.

Вихователь:

Діти, сядьте всі зручненько,

Не шуміть, сидіть тихенько.

Урок буде незвичайний,

А для всіх для нас повчальний.

Сьогоднішню виховну годину я хочу розпочати з вірша Романа Завадовича.

Мене навчила рідна мати

Звичаї рідні шанувати,

І рідну мову, й рідний спів,

І славну пам'ять прадідів.
Вчитель. Діти, а яка зараз пора року? Правильно, зима! Давайте пригадаємо назви зимових місяців(Діти називають). А чим багата зима?(Святами) Шановні гості! Дорогі діти! Вітаю Вас з наступаючими святами. Бажаю Вам, щоб ці святкові хвилини залишилися з вами і в будень. Хай завжди в ваших сім'ях буде радість, взаєморозуміння, мир і злагода.

Слайд 2

Кожна людина має свою Батьківщину, яку любить над усе на світі. Бо Батьківщина, як рідна мати, її не можна ні купити, ні заслужити, вона одна у кожного і дається йому від народження. Слово Батьківщина має спільний корінь із словом батьки. Людський рід складається з поколінь батьків, дідів, прадідів. Ми поважаємо і шануємо старші покоління, але це не можливо зробити не дізнавшись про чудові народні свята, звичаї і обряди. Саме Вам, дорогі діти, зберігати, любити і продовжувати народні звичаї і обряди українського народу. Свято в українській народній традиції завжди займало провідну роль. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди.

ІІ. Основна частина

1. Повідомлення теми і мети заняття.

Отже тема нашої виховної години: «Традиційні зимові свята на Україні». Сьогодні ми дізнаємось про те, як у нас в Україні зустрічають новорічні свята: Святого Миколая, Різдва Христового, Святого Василя або старого Нового року та свято Водохреща.

2. Вихователь: Діти, а до якого свята ми з вами готуємося?

(До Святого Миколая)

Вихователь: А якого числа святкують це свято в Україні?

Слайд 3

У зимову ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай спускався з неба. Він заходив до кожної хати, розкладав подарунки. Він знає, що в цю ніч усі мають бути щасливі! І ті що роблять подарунки, і ті, кому їх роблять. Бо найбільше щастя в житті – це робити добро. За легендою, Святий Миколай живе у Раю на небесах і раз у рік спускається на землю, щоб прийти до діток і принести їм дарунки за хороше навчання, чемну поведінку, повагу до батьків та старших людей. Святий Миколай все знає про діток.

Слайд 4

Усе хороше і погане записане у нього у великій книзі, котру допомагають йому заповнювати ангели цілий рік.

Слайд 5

Якщо котрась дитина була нечемною чи не хотіла вчитися, то замість Святого Миколая у чарівну грудневу ніч до неї прийде чортеня Антипко. Воно залишить під подушкою непослуха пучок вербових різочок.

Діти, а які віршики ви вивчили до цього свята?

Ще ніхто його не бачив,
Та у ліжечка дитячі
Він кладе під подушки
Подарунки і книжки.

Хочу я побачить чудо
І сьогодні спать не буду.
Довго-довго я не спав:
Все чекав, чекав, чекав...

Починаю вже дрімати...
Миколай зайшов в кімнату,
Він схилився наді мною
І лоскоче бородою.

Щось тихесенько шепоче.
Хочу я відкрити очі,
Та не можу, мабуть, сплю.
Миколая я люблю!


Вихователь. Давайте переглянемо сценку.

СЦЕНКА І. « В ХАТІ».
Мама. Андрійку, підмети хату, будь ласка.
Андрійко. Я не маю часу.
Мама. Але ж і я не маю.
Андрійко. Я не можу замітати, бо я хлопець.
Мама. Але ж то ти насмітив.
Андрійко. То не я, а кіт. Хай він замітає.
Мама. Де ти бачив, щоб кіт замітав! А кіт, власне, чий?
Андрійко. Оксанчин.
Мама. Але ж чому ти з ним бавишся, коли він не твій? Я його більше бачу з тобою, ніж з Оксанкою. Отож, ти з ним бавився, дав йому цілу газету подерти, а тепер не хочеш прибирати.
Оксанка. Мамо, я замету. Я дуже – дуже люблю замітати. Тоді в хаті так гарно, чисто робиться!
Мама. Дякую, дорога донечко, а ти, Андрійко, недобре поводишся!

Вихователь. Діти, а чи є в нашій групі такі хлопчики, як Андрійко? (Відповідь дітей) А як ви готуєтесь до цього свята, чи всі були чемними, добрими, працьовитими на протязі року? (Відповідь дітей)

Вчитель. Діти, чого вчить нас Святий Миколай? ( Життя Святого Миколая дає нам важливий урок бути щирими, лагідними, працьовитими і милосердними).
(Діти співають пісню « Ходить по землі Святий Миколай..»).

3. Вихователь: Діти, а хто знає який перший місяць року? Так, січень – перший місяць року. Традиційно на нього припадає найбільше свят. Це пов'язано не тільки з новорічною обрядовістю. Зимовий період дозволив селянам відпочивати від важкої землеробської праці. Вільного часу було удосталь, тому його заповнювали різними формами дозвілля. Які зимові свята ви знаєте?

Слайд 6

Перше свято– Різдво Христове. Його відзначають 7 січня. Саме у цей час народився Ісус Христос.

Слайд 7

Різдво є найдавнішим святом, воно починається Свят-вечором. Це вечір останнього дня перед самим Різдвом. Напередодні тривав піст, а тому у Свят-вечір в Україні всі постяться, тобто не вживають м'яса, молока та яєць.

Слайд 8

Щойно на небосхилі з'являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який звуть багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. Обов'язково повинна бути кутя.

Словникова робота.

Кутя- відварені у воді зерна пшениці або ячменю з медом. Традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу.

Наш народ вірить, що на Свят – вечір усі померлі колись предки приходять знову на землю і йдуть до хати, до своїх дітей, внуків, правнуків. Вони з ними разом їдять святу страву – кутю.

Це дуже гарний звичай, якого нема ні у якого іншого народу. Цим тримається зв'язок між живими і давно померлими.

Вихователь. Діти, а скільки страв має бути на святковий вечір?( На святковий вечір має бути 12 страв).

- А чому?( Це тому, що в Ісуса було 12 учнів - апостолів).

- А яка головна страва?( Головна страва – кутя).

- А що таке кутя? ( Кутя – символ життя. Її варять з пшениці).

- Діти, а коли сідають вечеряти?( Вечеряють на заході сонця, коли на небі покажеться перша зірочка. За вечерею має бути вся родина).


Вихователь. У кожній хаті ще стоїть прикрашена ялинка. Біля ялинки дуже часто встановлюють вертепи.

Слайд 9

Словникова робота.

Вертеп – старовинний пересувний ляльковий театр, де ставили релігійні та світські п'єси. Це сцени з біблійних розповідей про народження Ісуса. Вони показують маленького Ісуса в яслах, Марію, волхвів, що принесли дари, та зірку над Віфлеємом.

Починаючи з вечора, усюди ходили христослави з "віфлеємською зіркою". Яка була прикрашена ліхтариками, паперовими гірляндами, іноді іконою Різдва, Спасителя чи Божої Матері, потім з цією зіркою співаючі різдвяні гімни обходили навколишні будинки. Такі відвідування називалися колядками, найчастіше для цього збиралися дітлахи, але нерідко брала участь і молодь.
Вихователь. Діти, а ви знаєте Що таке колядки? Колядки - величальні пісні, у яких славлять господарів дому, бажають їм здоров'я, щастя, щедрого урожаю, достатку, за що отримують нагороду).

Тоді поколядуйте, а ми послухаємо!

По цьому дому, по веселому,

Чи дозволите колядувати,

Колядувати, дім звеселяти?

Колядка «Добрий вечір»

Коляд, коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця.

А без меду не така –

Дайте, дядьку, п'ятака.

А п'ятак не такий,

Дайте дядьку золотий.

Відчиняйте скриньку.

Та давайте сливку,

Відчиняйте сундучок,

Та й давайте п'ятачок.

4. Вихователь.

Слайд 10

Після Різдва наступає Новий рік. А ще зветься він святом Святого Василя. Василь приходив не сам, а з дівчиною Маланкою. Всі переодягалися в чудернацький одяг. Було дуже весело, навіть трішечки страшно, бо раптом, мов з-під землі, з'являлися волохаті ведмеді, рогаті чортики, князі з булатними мечами, старезна відьма і навіть Котигорошко з велетенською була­вою. Але не треба боятися, бо це наші колядники, перевдягнені в казкових героїв.

Вранці наступного дня колядники, знявши свою чудернацьку одежу, знову бігли від хати до хати. Кожен з них ніс мішечок, в якому були пшеничні зерна.

Вони сіяли зерна по хатах, примовляючи:

Сійся, родися жито, пшениця,

Жито, пшениця, всяка пашниця,

Коноплі по стелю, льон по коліна,

Щоб у вас, хрещених, голівка не боліла.

А хтось із вас знає якісь засівалки?

З Новим роком вас вітаю,

Щастя й радості бажаю!

Щоб вам весело жилося,

І у хаті все велося.

Щоб вас горе обминало,

А добро завжди вітало.

Сію, сію, посіваю,

З Новим роком вас вітаю!

Рано-вранці до схід сонця
Стукнув Ангел у віконце.
Він прийшов мені сказати,
Щоби Вам повінчувати.
Щоб були Ви всі здорові,
Врожаї збирали нові,
Кукурудзу, просо -
На багату осінь,
Щоб були Ви гарні, пишні,
Як весною вишні.
Сію, вію, посіваю,
З Новим роком Вас вітаю!
Не на рік і не на два,
А на многії літа!

Слайд 11

Різдвяно-новорічні урочистості за­вершувались святом Богоявлення, ві­домим в народі як Водохреща. Водохреща - це третє найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят. В цей день обов'язково ходили до церкви свя­тити воду. Цією свяченою водою почи­налася трапеза, нею ж кожний госпо­дар кропив усіх членів сім'ї, хату, інші будівлі.

Слайд 12

Кульмінаційний момент церковно­го свята Водохреща — занурення свяще­ником хреста у воду, після чого вона вважалась освяченою. За давньою тра­дицією, ця церемонія відбувалась під відкритим небом, на берегах річок. Зимові свята у народно-побутовому календарі завжди були та лишаються часом веселощів і до­звілля.
ІІІ. Заключна частина.

1. Підсумок заняття.

Незабаром Новий рік

Переступить ваш поріг.

Хай до вас він завітає з тим,

Що серце побажає!

Хай несе у вашу хату щастя, радості багато,

А здоров'я цілий міх покладе на ваш поріг!

З Новим роком Вас усіх!

Прощавайте, гості, Вам низький уклін,

Щастя вам бажаєм всі ми, як один.
І в вас, і в нас хай буде гаразд,
Щоб ви і ми щасливі були.

Слайд 13

Вихователь: І останнє. Дітки, давайте напередодні тих свят, про які ми розповідали, побажаємо всім людям, далеким і близьким, собі щастя, здоров'я, успіхів. А щоб наші побажання здійснилися, прочитаємо молитву Катерини Перелісної.

МОЛИТВА

Пошли нам, Боже,

Маленьким дітям,

Щастя , здоров'я

На довгі літа.

Щоб виростали

Розумні і сильні,

Душею чисті

І серцем вільні.

Щоб нам світила

Зіронька долі,

Щоб ми не знали

Лиха ніколи!

Перегляд файлу

Новожеланівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №39 Донецької обласної ради

 

 

 

 

 

Виховна година в 2 класі на тему

«Традиційні зимові свята на Україні»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Вихователь: Сорока К.С.

 

 

 

 

 

 

2016-2017 н.р.

 

 

Тема: «Традиційні зимові свята на Україні»

 

Мета:  Ознайомити учнів з традиційними зимовими християнськими святами: Святого Миколая, Різдвом Христовим, Святого Василя, з обрядом колядування і щедрування.

Розвивати вміння черпати інформацію з книжок, журналів. Вдосконалювати вокально – хорові навички, артистичні здібності, почуття ритму. Збагачувати словниковий запас дітей історичною лексикою. Виховувати любов і повагу до національних традицій та обрядів рідної України.

Обладнання:
Зала святково прибрана, на дошці надпис « Щедрий вечір, добрий вечір!»; біля дошки вертеп з ялинкою, над вертепом – зірки і місяць; небо синього кольору, сніг – білий; інформаційна збірка « Народний календар»; різдвяна зірка для колядувальників; витинанки у вигляді янголят, ялиночок і т. д.
Тип заняття: година спілкування.

Хід заняття

І. Підготовча частина

Вихователь: В народі кажуть: «Добрий гість – дому радість». Сподіваюсь, що ви, як і я , раді нашим гостям. Привітайтесь.

Добрий вечір.

 

Вихователь:

Діти, сядьте всі зручненько,

Не шуміть, сидіть тихенько.

Урок буде незвичайний,

А для всіх для нас повчальний.

Сьогоднішню виховну годину я хочу розпочати з вірша Романа Завадовича.

Мене навчила рідна мати

Звичаї рідні шанувати,

І рідну мову, й рідний спів,

І славну пам’ять прадідів.
Вчитель. Діти, а яка зараз пора року? Правильно, зима! Давайте пригадаємо назви зимових місяців(Діти називають). А чим багата зима?(Святами) Шановні гості! Дорогі діти! Вітаю Вас з наступаючими святами.  Бажаю Вам, щоб ці святкові хвилини залишилися з вами і в будень. Хай завжди в ваших сім’ях буде радість, взаєморозуміння, мир і злагода.

 

Слайд 2

 

Кожна людина має свою Батьківщину, яку любить над усе на світі. Бо Батьківщина, як рідна мати, її не можна ні купити, ні заслужити, вона одна у кожного і дається йому від народження. Слово Батьківщина має спільний корінь із словом батьки. Людський рід складається з поколінь батьків, дідів, прадідів. Ми поважаємо і шануємо старші покоління, але це не можливо зробити не дізнавшись про чудові народні свята, звичаї і обряди. Саме Вам, дорогі діти, зберігати, любити і продовжувати народні звичаї і обряди українського народу. Свято в українській народній традиції завжди займало провідну роль. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди.

ІІ. Основна частина

1. Повідомлення теми і мети заняття.

Отже тема нашої виховної години: «Традиційні зимові свята на Україні».  Сьогодні ми дізнаємось про те, як у нас в Україні зустрічають новорічні свята: Святого Миколая, Різдва Христового, Святого Василя або старого Нового року та свято Водохреща.

2. Вихователь:  Діти, а до якого  свята ми з вами готуємося?

(До Святого Миколая)

Вихователь: А якого числа святкують це свято в Україні?

Слайд 3

 У зимову ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай спускався з неба. Він заходив до кожної хати, розкладав подарунки. Він знає, що в цю ніч усі мають бути щасливі! І ті що роблять подарунки, і ті, кому їх роблять. Бо найбільше щастя в житті – це робити добро. За легендою, Святий Миколай живе у Раю на небесах і раз у рік спускається на землю, щоб прийти до діток і принести їм дарунки за хороше навчання, чемну поведінку, повагу до батьків та старших людей. Святий Миколай все знає про діток.

Слайд 4

Усе хороше і погане записане у нього у великій книзі, котру допомагають йому заповнювати ангели цілий рік.

Слайд 5

Якщо котрась дитина була нечемною чи не хотіла вчитися, то замість Святого Миколая у чарівну грудневу ніч до неї прийде чортеня Антипко. Воно залишить під подушкою непослуха пучок вербових різочок.

Діти, а які віршики ви вивчили до цього свята?

Ще ніхто його не бачив,
Та у ліжечка дитячі
Він кладе під подушки
Подарунки і книжки.

Хочу я побачить чудо
І сьогодні спать не буду.
Довго-довго я не спав:
Все чекав, чекав, чекав...

Починаю вже дрімати...
Миколай зайшов в кімнату,
Він схилився наді мною
І лоскоче бородою.

Щось тихесенько шепоче.
Хочу я відкрити очі,
Та не можу, мабуть, сплю.
Миколая я люблю!


Вихователь. Давайте переглянемо сценку.

 

СЦЕНКА І. « В ХАТІ».
Мама. Андрійку, підмети хату, будь ласка.
Андрійко. Я не маю часу.
Мама. Але ж і я не маю.
Андрійко. Я не можу замітати, бо я хлопець.
Мама. Але ж то ти насмітив.
Андрійко. То не я, а кіт. Хай він замітає.
Мама. Де ти бачив, щоб кіт замітав! А кіт, власне, чий?
Андрійко. Оксанчин.
Мама. Але ж чому ти з ним бавишся, коли він не твій? Я його більше бачу з тобою, ніж з Оксанкою. Отож, ти з ним бавився, дав йому цілу газету подерти, а тепер не хочеш прибирати.
Оксанка. Мамо, я замету. Я дуже – дуже люблю замітати. Тоді в хаті так гарно, чисто робиться!
Мама. Дякую, дорога донечко, а ти, Андрійко, недобре поводишся!

 

Вихователь. Діти, а чи є в нашій групі такі хлопчики, як Андрійко? (Відповідь дітей) А як ви готуєтесь до цього свята, чи всі були чемними, добрими, працьовитими на протязі року? (Відповідь дітей)

Вчитель. Діти, чого вчить нас Святий Миколай? ( Життя Святого Миколая дає нам важливий урок бути щирими, лагідними, працьовитими і милосердними).
(Діти співають пісню « Ходить по землі Святий Миколай..»).

3. Вихователь: Діти, а хто знає який перший місяць року? Так, січень – перший місяць року. Традиційно на нього припадає найбільше свят. Це пов’язано не тільки з новорічною обрядовістю. Зимовий період дозволив селянам відпочивати від важкої землеробської праці. Вільного часу було удосталь, тому його заповнювали різними формами дозвілля. Які зимові свята ви знаєте?

 

Слайд 6

 

Перше свято– Різдво Христове. Його відзначають 7 січня. Саме у цей час народився Ісус Христос.

Слайд 7

Різдво є найдавнішим святом, воно починається Свят-вечором. Це вечір останнього дня перед самим Різдвом. Напередодні тривав піст, а тому у Свят-вечір в Україні всі постяться, тобто не вживають м’яса, молока та яєць.

Слайд 8

Щойно на небосхилі з'являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який звуть багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. Обов'язково повинна бути кутя.

Словникова робота.

Кутя- відварені у воді зерна пшениці або ячменю з медом. Традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу.

Наш народ вірить, що на Свят – вечір усі померлі колись предки приходять знову на землю і йдуть до хати, до своїх дітей, внуків, правнуків. Вони з ними разом їдять святу страву – кутю.

Це дуже гарний звичай, якого нема ні у якого іншого народу. Цим тримається зв’язок між живими і давно померлими.

Вихователь. Діти, а скільки страв має бути на святковий вечір?( На святковий вечір має бути 12 страв).

- А чому?( Це тому, що в Ісуса було 12 учнів - апостолів).

- А яка головна страва?( Головна страва – кутя).

- А що таке кутя? ( Кутя – символ життя. Її варять з пшениці).

- Діти, а коли сідають вечеряти?( Вечеряють на заході сонця, коли на небі покажеться перша зірочка. За вечерею має бути вся родина).


Вихователь. У кожній хаті ще стоїть прикрашена ялинка. Біля ялинки дуже часто встановлюють вертепи.

Слайд 9

Словникова робота.

Вертеп – старовинний пересувний ляльковий театр, де ставили релігійні та світські пєси.  Це сцени з біблійних розповідей про народження Ісуса. Вони показують маленького Ісуса в яслах, Марію, волхвів, що принесли дари, та зірку над Віфлеємом.

Починаючи з вечора, усюди ходили христослави з "віфлеємською зіркою". Яка була прикрашена ліхтариками, паперовими гірляндами, іноді іконою Різдва, Спасителя чи Божої Матері, потім з цією зіркою співаючі різдвяні гімни обходили навколишні будинки. Такі відвідування називалися колядками, найчастіше для цього збиралися дітлахи, але нерідко брала участь і молодь.
Вихователь. Діти, а ви знаєте Що таке колядки?  Колядки - величальні пісні, у яких славлять господарів дому, бажають їм здоров’я, щастя, щедрого урожаю, достатку, за що отримують нагороду).

Тоді поколядуйте, а ми послухаємо!

По цьому дому, по веселому,

Чи дозволите колядувати,

Колядувати, дім звеселяти?

 

Колядка «Добрий вечір»

 

Коляд, коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця.

А без меду не така –

Дайте, дядьку, п’ятака.

А п’ятак не такий,

Дайте дядьку золотий.

Відчиняйте скриньку.

Та давайте сливку,

Відчиняйте сундучок,

Та й давайте п’ятачок.

 

4. Вихователь.

Слайд 10

Після Різдва наступає Новий рік. А ще зветься він святом Святого Василя. Василь приходив не сам, а з дівчиною Маланкою. Всі переодягалися в чудернацький одяг. Було дуже весело, навіть трішечки страшно, бо раптом, мов з-під землі, з'являлися волохаті ведмеді, рогаті чортики, князі з булатними мечами, старезна відьма і навіть Котигорошко з велетенською була­вою. Але не треба боятися, бо це наші колядники, перевдягнені в казкових героїв.

Вранці наступного дня колядники, знявши свою чудернацьку одежу, знову бігли від хати до хати. Кожен з них ніс мішечок, в якому були пшеничні зерна.

Вони сіяли зерна по хатах, примовляючи:

Сійся, родися жито, пшениця,

Жито, пшениця, всяка пашниця,

Коноплі по стелю, льон по коліна,                     

Щоб у вас, хрещених, голівка не боліла.

 А хтось із вас знає якісь  засівалки?

З Новим роком вас вітаю,

Щастя й радості бажаю!

Щоб вам весело жилося,

І у хаті все велося.

Щоб вас горе обминало,

А добро завжди вітало.

Сію, сію, посіваю,

З Новим роком вас вітаю!

 

Рано-вранці до схід сонця
Стукнув Ангел у віконце.
Він прийшов мені сказати,
Щоби Вам повінчувати.
Щоб були Ви всі здорові,
Врожаї збирали нові,
Кукурудзу, просо -
На багату осінь,
Щоб були Ви гарні, пишні,
Як весною вишні.
Сію, вію, посіваю,
З Новим роком Вас вітаю!
Не на рік і не на два,
А на многії літа!

Слайд 11

Різдвяно-новорічні урочистості за­вершувались святом Богоявлення, ві­домим в народі як Водохреща. Водохреща - це третє найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят. В цей день обов'язково ходили до церкви свя­тити воду. Цією свяченою водою почи­налася трапеза, нею ж кожний госпо­дар кропив усіх членів сім’ї, хату, інші будівлі.

Слайд 12

Кульмінаційний момент церковно­го свята Водохреща — занурення свяще­ником хреста у воду, після чого вона вважалась освяченою. За давньою тра­дицією, ця церемонія відбувалась під відкритим небом, на берегах річок. Зимові  свята у народно-побутовому календарі завжди були та лишаються часом веселощів і до­звілля.
ІІІ. Заключна частина.

1. Підсумок заняття.

Незабаром Новий рік

Переступить ваш поріг.

Хай до вас він завітає з тим,

Що серце побажає!

Хай несе у вашу хату щастя, радості багато,

А здоров’я цілий міх покладе на ваш поріг!

З Новим роком Вас усіх!                                                    

 

Прощавайте, гості, Вам низький уклін,

Щастя вам бажаєм всі ми, як один.
І в вас, і в нас хай буде гаразд,
Щоб ви і ми щасливі були.

 

Слайд 13

Вихователь: І останнє. Дітки, давайте напередодні тих свят, про які ми розповідали, побажаємо всім людям, далеким і близьким, собі щастя, здоров’я, успіхів. А щоб наші побажання здійснилися, прочитаємо молитву Катерини Перелісної.

                                МОЛИТВА

Пошли нам, Боже,

Маленьким дітям,

Щастя , здоров’я

На довгі літа.

Щоб виростали

Розумні і сильні,

Душею чисті

І серцем вільні.

Щоб нам світила

Зіронька долі,

Щоб ми не знали

Лиха ніколи!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Божеску Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 лютого 2018
Переглядів
19098
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку