Виховна година "В гостях у Незнайки" 4 клас

Про матеріал

Виховна година розрахована на учнів 3-4 класів. Містить в собі ігри, багато пізнавальної інформації про навколишній світ. В додаток іде презентація, яка на мою думку, є обов'язковою.

Перегляд файлу

Конспект виховного заняття №6

Тема: В гостях у Незнайки

Тип виховного заняття: подорож

Література: Т. В. Литвин «Про ложку» //Розкажіть онуку. – 2010. – №12. – С.12

Л. І. Харітонова «Звідки колиться колесо» //Розкажіть онуку – 2010. - №12. – С. 11

С. Шевчук «А чи правда, що…» Розкажіть онуку – 2014. - №11.-  С. 61

Газета «Волинь» 19 грудня 2002р «Незвичайні пам’ятники»

Н. С. Звозник «Гіннес-шоу «Най-, най-…» Розкажіть онуку 2016. – 10. – С. 31-32

Хід роботи

І. Організація учнів до заняття;

Доброго дня, діти! Сідайте.

ІІ. Повідомлення теми;

Сьогодні наша виховна година буде доволі цікавою та розважальною, адже тема наша звучить так «В гостях у Незнайки».

ІІІ. Роз’яснення теми;

Отже, перша наша зупинка «Незвичайні пам’ятники»

  • Пам’ятник півню. У німецькому місті Мюнстер поставлено пам’ятник півню. Чотириста років тому в оточеному ворогами й вмираючому від голоду місті якийсь хитрун випустив на фортечні мури єдиного в місті півня. Певне у півня був такий бойовий і вгодований вигляд, що вороги зняли осаду, вирішивши, що в городян вистачає харчів та води.
  • Пам’ятник дельфіну.  Цей пам’ятник стоїть у Новій  Зеландії в місті Піларосі. Дельфін Джек протягом сорока років випливав на роботу в будь-яку погоду й проводив кораблі через протоку зі швидкою течією з підводними скелями. Лише один корабель затонув, наскочивши на каміння. Саме з його борту п’яний пасажир застрілив Джека. На пам’ятнику який поставили незвичайному лоцману, записані всі його немалі досягнення.
  • Пам’ятник свині. Пам’ятник свині споруджено в німецькому місті Люнебурзі. Жителі його якось помітили, що одна й та ж свиня риється в тому самому місці. Це їх зацікавило. Почали копати й під грунтом виявили дуже дорогу в ті часи кам’яну сіль. Ця сіль збагатила місто. Як же було не поставити пам’ятник такому несподіваному геологу?..
  • Пам’ятник вовкові.  У 1880 році неподалік англійського міста Кармантен був убитий згідно з офіційною статистикою, останній в країні вовк. На місці вбивства поставлено пам’ятник хижій, але все ж таки корисній тварині.

«Гра на увагу» 
Ведучий розставляє на столі велика кількість самих різних предметів і дає учасникам гри час, щоб запам'ятати їх, після чого прибирає і просити гравців відновити те, що було перед ними вголос. 

Наступна наша зупинка «Дні тижня»

Упродовж віків людина примічала закономірності і зв’язок одних явищ з іншими. А зараз, діти, пригадайте в який день тижня ви народились та уважно послухайте, можливо дізнаєтесь про себе щось нове.

  • Понеділок -  свято відьм і русалок. У цей день не рекомендується починати нову роботу. Існує повір’я, що той хто народився в понеділок – буде щасливий.
  • Вівторок – щасливий день для будь-яких починань. Народженому цього дня везтиме в усьому і завжди.
  • Середа – сприятливий день для садіння рослин. Тим, хто народився в середу, доля обіцяє достаток, навіть багатство.
  • Четвер призначений виключно для роботи, веселитись і відпочивати не слід. Про це народ склав приказку «Хто в четвер скаче, той у п’ятницю плаче». Кажуть, що в четвер народжуються трудолюбиві й мовчазні люди.
  • П’ятниця -  день дружби. Той, хто народився у  п’ятницю завжди матиме багато вірних друзів.
  • У суботу  рекомендується зайнятися прибиранням квартири. Народжені у суботу діти охайні, роботящі, в майбутньому добрі господарі.
  • Неділя – вихідний день. Відпочивайте. Ні в якому разі не беріть у руки сокиру – то не до добра. Ті, хто народилися в неділю спокійні, врівноважена, трохи ліниві. А от дитина народжена в ніч з неділі на понеділок може стати  чаклуном, ворожкою, знахарем.

А зараз діти давайте пограємо в «Так чи Ні». Я буду зачитувати питання а ви будете давати відповідь «так» або ж «ні». Готові?

  1.  Їжачки носять гриби та яблука на спині, щоб ласувати ними взимку?                              Не правда. Відкрию вам таємницю: їжакам не потрібні запаси їжі, тому що взимку вони сплять. Відпочивають з листопада до квітня, як ведмеді, борсуки, жаби, змії. Під час сну їжаки втрачають потроху підшкірний жир, накопичений аж ніяк не на яблуках. Адже їжак – тварина комахоїдна. Він їсть жуків, черв’яків, равликів. Іноді їжак може урізноманітнити своє меню жабами,  ящірками, пташиними яйцями, мишенятами… Є в їжака вороги, від яких колючки не рятують. А все тому, що живуть вони саме в цих колючках. Це кліщі та блохи. Часом вони так дістають бідного їжачка, що він влаштовує собі дезінфекцію. Знаходить, наприклад, опалі кислі дикі яблука й качається в них. Звідси, напевно, і народилася легенда про запасливого їжачка.
  2. Великі черепахи плачуть?                                                                                                  На На березі черепахи дійсно можуть плакати. Вважається, що так вони позбавляються від піщинок, що потрапляють в очі.
  3. У тигрів не тільки смугасте хутро, а й шкіра?                                                    Так, це правда. Причому кожна смужка неповторна, як відбитки пальців у людини. У тигра більш ніж 100 смуг на шкірі. Смугаста шуба дуже зручна для маскування в траві та кущах. Якщо збрити все хутро то смуги все одно залишаться. Тож якщо тирг облисіє – йому нічого не страшно!
  4. Дельфіни звертаються один до одного на ім’я?                                                    Виявляється. У дельфінів є імена, за якими їх розрізняють побратими. Кожен дельфін отримує своє ім’я при народженні. Цей факт довели вчені, записавши свист-сигнал, що означає ім’я, на який відгукувався один і той самий дельфін.
  5. Опосум може померти від страху?                                                                                                             А ось і ні. Опосум лише прикидається мертвим у критичній ситуації. У нього скляніють очі, з рота тече піна, він починає дуже неприємно пахнути. Хижак втрачає інтерес від жертви і втікає.
  6. Білки вміють садити дерева?                                                                                                                 Так, але не спеціально. Вони роблять близько 1000 схованок за місяць, закопуючи в землі запаси на зиму: горішки, жолуді. А потім викопують близько 500 схованок. Про інші вони або забувають де заховали, або не встигають з’їсти. І часом з цих горіхів і жолудів виростають дерева.

Наступна наша зупинка має назву «Важливі винаходи». Пройшовши цю зупинку ми дізнаємося історію створення таких винаходів як  ложка та колесо які нам підготували ваші однокласники.

Колесо

Камінь і палицю первісна людина знайшла під ногами. А ось готового колеса не було і нема в природі. Колесо довелося винаходити і довго вдосконалювати. Вважається, що колесо винайшли на Давньому сході декілька тисяч років тому. Перші колеса були цілісними. Їх відпилювали від товстої колоди. Потім хтось здогадався збивати колесо з дощок. Вони виходили важкими і часто ламалися. Пройшли століття, поки додумалися замість суцільного диска робити обід із спицями. Таке колесо вже було схоже на нинішнє.

Ложка

Важко уявити, що люди колись обходилися без ложки. Так велося впродовж кількох тисячоліть. Навіть давні греки та римляни, відомі своєю майстерність та винахідливість, до такої простої речі як ложка не додумалися. Це мабуть тому, що не знали ні супів ні каш, а споживали м’ясо, рибу, хліб, овочі. І брали сою їжу руками. А хто вихованіший – кінчиками пальців. Згодом найзаможніші під час пишних бенкетів почали використовувати спеціальні рукавички. Перші ложки, як вважають учені, з’явилися близько п’яти тисяч років тому. Виготовляли їх з випаленої глини, дерева, каменю, кісток та рогів тварин, із морської мушлі. Минуло ще кілька тисячоліть, перш ніж з’явилися ложки, подібні до сучасних.

Гра «Кольори»

Наша наступна зупинка «Книга рекордів Гінесса» (роль Х’ю Бівера може виконати учень старших класів)

Х’ю Бівер. Я  Х’ю Бівер, родом з Ірландії. Цю книгу я створив в 1955 році коли керував пивоварнею «Гіннес». Одного разу я подумав: а що, якби записати всі досягнення тварин, людей в одну книгу під назвою «Книга рекордів Гіннеса», а сталося це так: одного разу я пішов зі своїм товаришем на полювання, а полювали ми на сивку звичайну. Та нам не вдалося вполювати жодного птаха. Ввечері між нами розгорілась суперечка: чи є сивка звичайна найшвидшою птахою Європи? Та під рукою у чоловіка не виявилося довідника, який відповів би  на таке здавалося б, просте запитання, і тому суперечка залишилася незакінченою. Ось тоді я, сер Х’ю Бівер вирішив створити довідник в якому люди могли б знайти інформацію про всі рекорди. І тому, кому цікаво дізнатися, хто є найшвидшим, найспритнішим, найсильнішим, най-, най-, у світі, може погортати сторінки такого довідника.

Вчитель: А сьогодні до нас в гості прийшли тварини-рекордсмени, занесені в «Книгу рекордів Гінесса». Зустрічайте їх.

Жирафа. Я – найвища тварина у світ. Мій зріст - 5,5 метрів.

Синій кит. Я – Найбільша тварина у світі. Моя вага – 90 тонн, а довжина 33 метри. За день я можу проковтнути до 4 мільйонів креветок.

Качконіс. Я єдиний отруйний ссавець у світі. Моя отрута схожа на зміїну.

Горила.  Я – найбільша мавпа. Мій зріст сягає 2,5 метрів.

Крокодил. Я – найбільший крокодил, який потрапив до Книги рекордів Гіннеса. Був спійманий в Африці. Мені тоді було понад 100 років, довжина тіла – 6 метрів, а вага – більше 1 тонни.

Собаки. Ми собачки японського цирку. Нас 13, і всі ми вміємо стрибати через скакалку одночасно.

Гра «Зозуля»

ІV. Підсумок.

Ну ось і підійшла наша виховна година до кінця. Я  надіюсь, що вам було весело та пізнавально подорожувати разом зі мною. Дякую за увагу. До побачення.

docx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку