Виховна година "Всесвітній день здоров'я"

Про матеріал
Опис виховної години присвяченою Всесвітньому дню здоров я у вигляді спортивних естафет та мозкових штурмів, що допомогає формуванню переконань, звичок та пропаганда здорового способу життя студентів,
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО  ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ТРАНСПОРТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкрита виховна година

на тему

 "Всесвітній день здоров'я"

 

 

 

 

 

Розробив: викладач,куратор

Сухих С.Ю.

 

 

Одеса

2021


Вступ

«Здоров'я — такий стан організму,
який дає можливість зберігати здоров'я»
Е. Голдсміт

Health_bgУ 1945 р. була створена спеціальна установа Організації Об'єднаних Націй  Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ). Її статут був затверджений 7 квітня 1948 р. Щорічно у цей день відзначаєтьсяВсесвітній день здоров'я всіма країнами — членами ВООЗ, а їх майже 200. Мета святкування — підкреслити важливість здоров'я кожної людини і людства в цілому.

У наш час здоров'я — це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Згідно з даними вчених, здоров'я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 40% — соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість. Геніальний лікар і філософ Давнього світу Гіппократ стверджував, що яка діяльність людини, такою вона і є, такі і її хвороби. Висновок такий — необхідність вести здоровий образ життя була актуальною як в стародавньому світі, так і сьогодні, тому що він (здоровий образ) — є однією з найвагоміших умов та чинників формування, збереження і зміцнення здоров'я навіть у складних екологічних і соціально-економічних умовах, забезпечує високу працездатність, добре самопочуття, ефективну адаптацію до змін довкілля.

У людства на сьогодні існують глобальні проблеми, пов'язані зі здоров'ям. І тому ВООЗ взяла на себе зобов'язання до 2015 р. досягти значного скорочення дитячої смертності, поліпшити охорону материнства, вжити серйозних заходів в процесі боротьби з такими важкими хворобами, як СНІД, туберкульоз, рак, цукровий діабет тощо.

Цього року Всесвітній день здоров'я був присвячений здоровому старінню і мав гасло «Добре здоров'я оживляє роки». У сьогоденній Україні кожен п'ятий — старший за шістдесят років. А до 2050 року, за прогнозами фахівців, майже 40% населення становитимуть літні люди. Нація, на жаль, старіє. І це теж проблема, витоки якої пов'язані не тільки зі станом здоров'я людей, але й з соціальною політикою нашої держави.

І взагалі, коли держава піклується про здоров'я своїх громадян, вона сама стає міцнішою та могутнішою, тому що здорові діти, здорові люди — це основа існування здорової держави в прямому і переносному значенні.

Мета проведення виховної години:

  •                   Формування  переконань, звичок та пропаганда здорового способу життя,
  •                   Формування позитивної мотивації на здоров'я і здорового способу життя
  •                   Розширення та активізація спортивного життя коледжу.
  •                   Всебічне використання можливостей для залучення студентів до активного життя, зміцненню здоров'я ЗСЖ.
.
СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОЇ ГОДИНИ

Куратор:Здоров'я дуже важливо, адже якщо людина часто хворіє, він не може нормально вчитися і працювати, у нього поганий настрій, він мало встигає зробити. Але багато в чому здоров'я залежить від самої людини, від того, як він про нього піклується, від способу життя. Доведено, що більше половини всіх хвороб купуються в дитячому віці. Причому найбільш небезпечний вік - від народження до сімнадцяти років.

Лише двадцять відсотків нашого здоров'я формують гени, інші вісімдесят ми створюємо самі. Точніше, їх створює наш спосіб життя: те, що ми їмо, як ми рухаємося, наскільки уважно прислухаємося до свого організму, як ми йому допомагаємо. Те, як ви піклуєтеся про своє здоров'я, ми сьогодні і з'ясуємо. Тим більше, що 17 квітня Всесвітній день здоров'я. І в кінці нашого класного години ми побудуємо піраміду здоров'я.

1. Здорове змагання (5 конкурсів):

Група ділиться на підгрупи з 5 чоловік. Кожна підгрупа дає собі назву. По черзі кожній підгрупі називається частина прислів'я, група повинна закінчити прислів'я.

1.1. Конкурс прислів'їв

- Бережи сукню знову, а здоров'я... (змолоду.)

- Чистота - половина... (здоров'я.)

- Хворий - лікуйся, а здоровий... (бережися.)

- Рухайся більше - проживеш... (довше.)

- Той здоров'я не знає, хто хворий...(не буває.)

- Турбота про здоров'я - найкращі...(ліки.)

- Здоров'я сгубишь - нове...(не купиш)

- Замолоду загартуватися - на століття...(нагоді.)

- У здоровому тілі ...(здоровий дух.)

1.2 Конкурс «Кмітливість»

Гра спрямована на виявлення обізнаності студентів у питаннях профілактики шкідливих звичок.

1. Наркоманія - це шкідлива звичка, злочин чи хвороба? (Хвороба.)

2. Що об'єднує алкоголізм, наркоманію і ігроманію? (Залежність.)

3. Чому алкогольної, наркотичної залежності найбільш схильні підлітки? (Підлітковий вік є перехідним, психіка підлітка дуже нестійка, тому найбільшою мірою схильна до впливу ззовні.)

4. В яких фільмах піднімаються проблеми наркоманії, токсикоманії, алкоголізму? ("Голка", "Брат", "Самогонники", "Пес Барбос і незвичайний крос", "Особливості національного полювання", "Особливості національної риболовлі", "Іронія долі, або З легким паром", "Афоня", "Карнавальна ніч", "День виборів", "День радіо" та ін)

5. Перерахуйте шляхи передачі ВІЛ-інфекції. (Сексуальний контакт, переливання крові, застосування нестерильних препаратів, вигодовування материнським молоком.)

• Дайте назву святковим дням і календарним подій:

o 1 грудня (Всесвітній день боротьби зі Снідом);

o 1 червня (День захисту дітей);

o 26 червня (Міжнародний день боротьби з наркотиками);

o 1 вересня (День знань);

o 10 жовтня (Всесвітній день психічного здоров'я);

o 19 листопада (Міжнародний день відмови від куріння).

6 З якого віку в нашій країні дозволено продаж цигарок та алкогольних напоїв? (З 18 років.)

7 На що впливає куріння?

(Куріння впливає:

1) на серце, звужуючи кровоносні судини, ускладнюючи його роботу по перекачуванню крові, призводить до інсульту і інфаркту;

2) на легкі: ускладнює нормальне дихання, близько половини вдихуваного диму залишається в легенях після видиху, і частинки, які затримуються, прикріплюються до легким, їх кількість зростає, підвищується ризик захворювання на рак легенів;

3) на зовнішність: куріння залишає жовтизну на зубах і пальцях, призводить до появи передчасних зморшок; одяг, волосся і дихання набувають неприємний запах тютюну.)

8 Що таке психоактивні речовини? (Це природні і синтетичні хімічні речовини, які змінюють психічний і фізіологічний стан людини: тютюн, алкоголь, наркотики, деякі ліки й ін)

9 Що таке алкоголь? (Це будь-який напій, що містить токсичну речовину - етанол. У помірних і великих дозах він пригнічує діяльність організму. Особливо небезпечне вживання алкоголю в поєднанні з іншими психоактивними речовинами.)

10 Що таке наркотики? (Наркотики - хімічні речовини рослинного або синтетичного походження, здатні викликати зміни психічного стану. Їх застосування призводить до залежності.)

11 Відзначте основні ознаки, за якими те чи інше речовину можна віднести до розряду наркотичних:

1. при передозуванні викликає смерть;

2. викликає ейфорію;

3. формує залежність;

4. вживання завдає шкоди здоров'ю;

5. прискорює обмін речовин;

6. занесено до реєстру наркотичних речовин, заборонених до вживання.

(Викликає ейфорію, формує залежність, вживання завдає шкоди здоров'ю).

12 За якими ознаками можна достовірно визначити, що людина вживає наркотики:

1. завжди довгі рукави одягу, незалежно від погоди і обстановки;

2. результати аналізів свідчать про наявність наркотику в крові, сечі;

3. сліди уколів: маленькі червоні крапки по ходу вен;

4. невиразна, "розтягнута" мова або незграбні рухи за відсутності запаху алкоголю;

5. дивні "сторонні" запахи від волосся і одягу;

6. безсоння, підвищена стомлюваність, сменяющаяся незрозумілою енергійністю;

7. повернення з прогулянки, вечірки в дивному стані.

(Результати аналізів свідчать про наявність наркотику в крові, сечі.)

13 З яких джерел можна отримати інформацію про ВІЛ-інфекції? (Кіно, телебачення, газети, журнали, лекції, брошури, інформація медпрацівників, вчителів, сусідів, друзів, батьків, представників правоохоронних органів.)

14 Розшифруйте абревіатуру ВІЛ і СНІД. (ВІЛ - вірус імунодефіциту людини, СНІД - синдром набутого імунодефіциту.)

1.3. Конкурс на кращу зарядку.

Куратор: «Імунітет» у перекладі з латинської означає «звільнення». Імунітетом біологи називають здатність організму захищати себе від стороннього вторгнення (вірусів, бактерій і так далі). Сьогодні лікарі все частіше говорять про ослабленому імунітеті, про те, що шістдесят відсотків населення нашої країни потерпають від імунного дефіциту. Імунітетом управляти не тільки можна, а навіть потрібно. І не треба все звалювати на погану екологію. Кожна людина здатна задіяти захисні властивості організму, хоча б закаливаясь і займаючись спортом.

З чого починається доброго ранку? (учні відповідають, з ранкової зарядки).

Доведено, що саме зарядка допомагає прокинутися і змусити організм працювати. Щоб була користь, зарядку треба робити не менше п'ятнадцяти хвилин. Роблячи зарядку щоранку, ви підвищуєте імунітет як мінімум на п'ятдесят відсотків.

Кожна група придумує по три вправи до ранкової зарядки.

2.4. Конкурс "Напиши правила".

Групам пропонується наступний текст притчі:

В стародавньому Римі в холодну погоду тепло одягнений юнак зустрів старого скіфа. На старому була тільки одна пов'язка. «Як ти, старий, не мерзнеш у такий холод? - запитав юнак. - «Але ти ж не закриваєш обличчя?» - замість відповіді зауважив старий. - «Але те ж обличчя, воно звикло!» - вигукнув юнак. - «Так уяви собі, що я весь - особа, - відповів старий. - Особа звикає до холоду. Також має звикнути і все тіло». Про що йдеться у притчі?

Про що йдеться в цій притчі? (про загартовування) Що ви знаєте про загартовування, як можна проводити загартовування? (Студенти відповідають)

Давайте напишемо правила загартовування. Кожна група по 1 правилом.

Куратор:

- Перш ніж приступити до загартовування, потрібно позбутися від мікробів в організмі, тобто вилікувати хворі зуби, запалені мигдалини, нежить і так далі.

- Загартовування повинне бути поступовим, тобто температура води знижується на 1-2 градуси кожні 2 дні, а не відразу на кілька градусів.

-Загартовуватися потрібно систематично, не пропускаючи жодного дня. Якщо пропустив, потрібно повернутися до попередньої температурі.

- Необхідно враховувати індивідуальні особливості, адже кому-то може бути корисний прохолодний душ, а комусь-більш теплий.

-Потрібно вибрати основний засіб загартовування (душ, обтирання, купання, сонячні ванни або ходіння босоніж).

Корисні поради:

Сила волі - ось порятунок!

Ось всьому преодоленье!

Не кури і не колися!

Краще займися спортом ти!

 

Загартовуйся, якщо хочеш бути здоровий.

Постарайся забути про лікарів.

Водою холодною обливайся,

Якщо хочеш бути здоровий.

 

Щоб здоров'я залишилося з тобою -

Шкідливим звичкам дай сміливий бій!

Більше давай рухайся!

Бігай, стрибай, присідай!

М'яч лови і м'яч кидай!

Послухай, друже!

Якщо хочеш стати вмілим,

Спритним, швидким. сильним, сміливим,

Навчися любити скакалки,

М'ячі , обручі і палиці.

 

Ніколи не сумуй!

Мета сніжками потрапляй,

З гірки на санчатах швидко мчись

І ставай на лижі-

Ось здоров'я у чому секрет!

Будь здоровий! Фізкульт - привіт!

2.5. Конкурс "Спорт"

Куратор: Лікарі підрахували, що для збереження здоров'я людина повинна не менше 10 годин на тиждень присвячувати спорту. Неважливо, який вид спорту, Важливо, щоб ми дали організму можливість активно працювати. Хлопці, підніміть руку, хто займається спортом? Яким? (Діти відповідають)

Групи пишуть на листочку будь-які три виду спорту. І віддають класному керівнику, який перемішує їх і роздає листочки обернено в групи. Потрібно написати прізвища спортсменів, які представляють дані види спорту, наприклад:

Український боксер-професіонал, який виступає у напівважкій ваговій категорії.- В'ячеслав Узєлков

Український боксер-професіонал, виступає у важкій ваговій категорії, кікбоксер.. - Віталій Кличко

Українська плавчиня, яка виграла п'ять олімпійських медалей, у тому числі чотири рази " золото". - Яна Клочкова

 «Найсильніша людина світу», неодноразовий чемпіон світу в силовому багатоборстві.- Василь Вірастюк

Українська спортсменка з художньої гімнастики. Заслужений майстер спорту України. - Катерина Серебрянська

 

2.6. Конкурс "Вітамінка"

Куратор: Щоб бути здоровим нашому організму потрібно ще і вітаміни - всього декілька сотих грамів в день. Але якщо цю маленьку дозу організм недоотримує, людина починає часто хворіти і швидко втомлюватися. У такому випадку говорять, що у нього авітаміноз. Особливо велика потреба у вітамінах у зростаючого організму. Чим більше навантаження на організм, тим більше йому потрібно вітамінів. Ми отримуємо вітаміни з продуктів, особливо зі свіжих овочів і фруктів, але не тільки. Медики встановили, що нам далеко не завжди достатньо тих вітамінів, які містяться в звичайних продуктах.

Вітаміни - речовини примхливі, не люблять довгого зберігання. Наприклад, до весни вітаміни випаровуються з таких продуктів, як яблука. Саме тому в 1930 році почався промисловий випуск «вітамінів» в таблетках. У них зосереджені всі необхідні нашому організму речовини.

Перша - друга група заповнює кошик корисних продуктів.

На столі в учнів лежать кошик і наклейки з різними продуктами. Учні вибирають корисні продукти, користуючись таблицею вітамінів.

Третя і четверта група складає меню студента на один день.

П'ята і шоста група малює емблему групи.

Потім кожна група захищає свій проект.

Куратор: Краще всього є 4 рази в день: сніданок, обід, полуденок і вечерю. Чим більше розрив між вечерею і сніданком, тим краще ти виспишся, тим здоровіше будеш.

Запам'ятайте: дуже шкідливі перекуси, сухомятка. Намагайтеся дотримуватися режиму харчування! І неважливо, який саме годину ви відведете для обіду, домашнього завдання або прогулянки. Важливо, щоб цей час був по можливості одним і тим же! Якщо сьогодні ви вирішуєте з'їсти обід в годину дня, а завтра в п'ять вечора, то організм просто не встигає реагувати на ці зміни. В результаті пропадає апетит, мучить безсоння, і ви встигаєте виконати набагато менше справ. Правильний режим - це шлях до успіху, одна з розгадок довголіття.

2. Підведення підсумків:

Куратор:

- не їсти і не пити на вулиці;

- мити руки з милом;

-мити руки перед їжею;

- мити фрукти та овочі;

-використовувати чистий посуд.

Спробуйте вдома вивчити уважно своє харчування, переглянути режим дня і постарайтеся його дотримуватися.

У висновку давайте ще раз згадаємо, що ж потрібно, щоб бути здоровим. Подивимося на нашу піраміду.

 - роби зарядку

- загартовуйся

- займайся спортом

- приймай вітаміни

- дотримуйся режиму харчування

- дотримуйся правил гігієни

Хлопці я сподіваюся, що ви докладете всіх зусиль для того, що б тіло і дух були здорові. Здоров'я - це краса. Тож будьте завжди красивими, не розтрачуйте просто те, що дано вам природою і те, що є головним багатством людини!


Використана  література:

1. Василечко, Л. Здоров’я дитини — багацтво країни : сценарій позаклас. заходу / Л. Василечко, Г. Лущик, Л. Побігуща // Хімія. Біологія. — 2003. — № 51.
2. Вечір здоров’я : конкурси // Шк. б-ка. — 2006. — № 9.
3. Герман, О. Мандрівка Країною здоров’я : гра-подорож / О. Герман // Почат. освіта. — 2005. — № 46.
4. Гришкова Л.І. Алкоголь губить красу і скорочує молодість : сценарій // Хімія. — 2008. — № 8.
5. Денис Л.С. Акція до Всесвітнього дня здоров’я «обери життя» // Біологія. — 2006. — № 3.
6. Дорофей М.С. Вплив куріння на організм людини : прес-конференція // Позакласний час. — 2007. — № 10.
7. Котенко, Ю. Подорож до Країни чистоти і здоров’я / Ю. Котенко // Розкажіть онуку. — 2004. — № 7–8.
8  Клех Л. Від чого залежить здоров’я твоє? : позакласний захід // Почат. освіта. — 2009. — № 2.
9 Стефанишин О.М. Акція «Нехай твоє серце б’ється» : сценарій до Дня пам’яті людей, що померли від СНІДу // Біологія. — 2008. — № 36.