Виховна година «Здорові звички – здоровий спосіб життя»

Про матеріал
Виховна година «Здорові звички – здоровий спосіб життя» Виховна мета заходу: повторити поняття «здоров’я», «здоровий спосіб життя»; визначити фактори, які сприяють і які шкодять здоров’ю людини; створити умови для закріплення знань вихованців з питань здорового способу життя; розширити поняття про те, що від здоров’я дітей залежить здоров’я нації, а отже, благополуччя і добробут всієї України, її майбутнє; розвивати вміння учнів слідкувати за собою, дотримуватись правил безпечної поведінки; виховувати прагнення берегти своє здоров’я як найдорожчий скарб, виховувати життєву потребу завжди бути здоровим.
Перегляд файлу

1

 

Виховна година «Здорові звички – здоровий спосіб життя»

Форма проведення: вікторина

Виховна мета заходу: повторити поняття «здоров’я», «здоровий спосіб життя»; визначити фактори, які сприяють і які шкодять здоров’ю людини; створити умови для закріплення знань вихованців з питань здорового способу життя; розширити поняття про те, що від здоров’я дітей залежить здоров’я нації, а отже, благополуччя і добробут всієї України, її майбутнє; розвивати вміння учнів слідкувати за собою, дотримуватись правил безпечної поведінки; виховувати прагнення берегти своє здоров’я як найдорожчий скарб, виховувати життєву потребу завжди бути здоровим.

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: Класна кімната

Обладнання: заготовка кросворду, демонстраційний матеріал (презентація, аудіо та відео файли, уривки з мультфільму «Здоров’я починається вдома»); комп’ютер, мультимедійна дошка та проектор.

План проведення:

1. Підготовка матеріалу.

2. Підготовка класної кімнати (написання теми на дошці, розкласти матеріал дітям на парти, налаштування проектора і т.д.).

3. Запрошення дітей до заняття.

4. Вступне слово, повідомлення теми заняття.

5. Хід заняття (взаємодія з учнями, виконання підготовлених вправ, взаємодія учнів між собою).

6. Підведення підсумків.

7. Аналіз виховного заходу (чи все було виконано, що планувалось, чи якісно було все виконано, який настрій був у дітей і т.д.).

Хід проведення:

4. Вступне слово, повідомлення теми заняття.

Вчитель: Добрий день шановні учні!

Дорогі діти! Сьогодні наша виховна година спілкування буде присвячена такій важливій, значимій для всіх темі, як здоров’я, адже здоров’я – одна з основних умов щастя людини. Під час сьогоднішнього заходу ви дізнаєтеся про те, що благотворно і негативно впливає на здоров’я людини, про правила ведення здорового способу життя. І, нарешті, ми повинні з вами дійти висновку, що здоров’я – це запорука успіху.

Але для того, щоб якнайкраще налаштуватись на роботу, я приготував вам невеличкий кросворд, розгадування якого надалі допоможе вам пригадати отримані раніше знання про здоров’я.

 5. Хід заняття (взаємодія з учнями, виконання підготовлених вправ, взаємодія учнів між собою)

Розгадування кросворду (актуалізація знань).

  1. Комплекс фізичних вправ, що виконується вранці після сну? (ЗАРЯДКА).
  2. Прозора рідина. Без якої неможливе життя? (ВОДА).
  3. Звичне положення тіла людини у стані спокою та під час руху? (ПОСТАВА).
  4. Розпорядок добової діяльності людини? (РЕЖИМ).
  5. Городні плоди та зелень, які містять у собі вітаміни та мінеральні речовини? (ОВОЧІ).
  6. Заходи по підвищенню опірності організму шкідливим впливам за допомогою використання сил природи – сонця, повітря і води? (ЗАГАРТУВАННЯ).
  7. Здоровий колір щічок ?(РУМ’ЯНЕЦЬ).
  8. Процес вживання корисної їжі? (ХАРЧУВАННЯ).

Здоров'я набагато більш залежить від наших звичок і харчування, ніж від лікарського мистецтва - Джон Леббок

Природа створила все, щоб людина була щасливою. І нас людей – сильних, розумних, сміливих, здорових. І кожній людині доводиться вибирати, адже, з рештою вона має на це право. Життя заставляло і вас робити вибір: що одягти на вечірку, дискотеку, з ким зустрічати Новий рік, закінчувати розпочату справу чи далі її продовжувати, тощо. А зроблений вибір буде правильним, якщо усвідомити кожному: хто Я є, ким хотів би стати у житті, що слід зробити, щоб досягти цього. І на сьогоднішній зустрічі хочеться, щоб ви зробили свій власний вибір щодо здорового способу життя, адже саме він робить людину вільною і незалежною, дає їй сили і натхнення в усіх її справах і починаннях. Кожен з вас проаналізує цю інформацію. Який буде висновок, ми дізнаємося у кінці виховної години.

Доповіді учнів:

А скажіть мені будь – ласка що таке здоровий спосіб життя?

Учень1: це такий спосіб життя, який зберігає і покращує здоров’я. Під здоровим способом життя розуміється оптимальний режим навчання, роботи чи відпочинку, збалансоване харчування, достатня рухова активність, дотримання правил особистої гігієни, загартовування, відсутність згубних звичок, любов до людей, позитивне сприйняття життя. Здоровий спосіб життя дозволяє бути до старості здоровим психічно, морально і фізично.

Вчитель:А що означає бути здоровою людиною?

Учень2: за визначенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, під здоров’ям людини розуміють «стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороби». Якщо тіло здорове, але немає відчуття радості і повноти життя, то це вже хвороба. На життєвому шляху людина взаємодіє з природою безперервно: дихає, контактує з людьми, пересувається, випромінює і поглинає енергію, впливає на навколишнє середовище. Більшість сьогоднішніх учених визначають поняття здоров’я як здатність людини до оптимального функціонування в навколишньому середовищі.

 

 

 

21 цікавий факт про здоров’я людини

1. Сіль шкідлива для серцево-судинної системи організму людини. Якщо її кількість зменшити хоча б на 3 грами на добу, тривалість життя збільшиться на 5-6 років.

2. Фахівці університету Вірджинії з’ясували, що мозок людини починає старіти з 27 років. Цікаво й те, що пік можливостей даного органу припадає на 22 роки.

3. Риба, а саме містяться в ній омега-3 жирні кислоти, благотворно впливають на роботу серця. Позитивний ефект буде видний, якщо вживати її два рази на тиждень. 4. Вчені з університету в Швейцарії довели зв’язок між стресами і випаданням, руйнуванням зубів, а також проблемами з яснами....

5. Щоб уповільнити старіння шкіри, потрібно щодня з’їдати трохи чорного шоколаду.

6. Вас ніколи не цікавило питання, чому під час похолодання починаються загальні застуди? А все тому, що шкіра людини більш чутлива до холоду. Для порівняння: на одному квадратному сантиметрі шкіри знаходиться близько 12 точок, чутливих до холоду, і лише 2 – до тепла.

7. Вчені давно прийшли до висновку, що існують продукти, які сприяють омолодженню організму людини. Серед них: чорний шоколад, чай, шпинат, полуниця, яблука, чорна смородина, виноград (червоний), апельсини, гранати, пластівці з висівками та інші.

8. Шипшина, смородина, обліпиха та чорноплідна горобина в свіжому вигляді покращують тонус судин і перешкоджають виникненню варикозного розширення вен.

9. Ви знали, що 50% діджеїв мають проблеми зі слухом?

10. Якщо регулярно вживати апельсиновий або грейпфрутовий сік, можна значно зменшити ризик виникнення остеопорозу.

11. Кавові зерна, а точніше хлорогенова кислота, що міститься в них, оберігає наш мозок від руйнування.

12. Цікаві факти про здоров’я людини стосуються також впливу вітамінів і мінералів на наш зовнішній вигляд. Так, мало хто знає, що огірки покращують стан нігтів. З косметичною метою цей овоч можна не тільки вживати всередину, але і використовувати його сік в якості ванночок і примочок.

13. Мед позитивно впливає на інтелектуальні здібності людини.

14. Люди, які живуть на узбережжі, живуть довше, ніж мешканці материка. 15. Заняття спортом повинно приносити задоволення, енергію і силу. Але вчені встановили, якщо активно займатися більш двух годин в день, може відбутися зворотний ефект. Це проявляється у вигляді апатії, головних болів, порушення сну і апетиту і більш серйозними проблемами.

16. Менше 10% всіх людей на планеті вміють правильно дихати. Необхідно при диханні задіяти не тільки грудну клітку, а й живіт.

17. Канадські вчені встановили, що порушення сну може бути причиною надмірної ваги.

18. Вживання ківі, а також використання його в якості маски для обличчя омолоджує шкіру.

19. Ви знаєте, чому всі чоловіки дуже люблять м’ясо? Крім того, що воно додає сили, м’ясо сприяє виробленню саме чоловічого гормону тестостерону. 20. Вживайте листя петрушки для зміцнення імунітету.

21. Якщо щодня з’їдати ядра п’яти волоських горіхів, тривалість життя збільшиться на 7 років....

 

Перегляд відеофільму про здоровий спосіб життя.

 

Фізкультхвилинка 
Щось не хочеться сидіти, 
Треба трохи відпочити. (Встати і вийти із-за парт). 
Руки вгору, руки вниз, 
На сусіда подивись. 
Руки вгору, руки в боки 
І зроби чотири кроки. (Марширувати на місці).
Вище руки підніміть (Підняти руки,прогнутися). 
І спокійно опустіть

 

ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ТЕСТ "ЗДОРОВ'Я"

1. Ранкова зарядка:     5. Харчування:

а) кожен день - 0;     а) багато масла, яєць, сметани - 5;

б) 2 рази в тиждень - 5;    б) багато цукру, цукерок - 5;

в) не робите -10.      в) ситна вечеря перед сном - 5.

2. Як ви добираєтесь до школи:   6. Виробнича гімнастика:

а) громадським транспортом - 5;   а) робиться - 0;

б) машиною -10;      б) інколи – 5;

в) на велосипеді, пішки - 0.    в) без неї - 10.

3. Маса тіла:      7. Фізичні вправи:

а) нормальна - 0;      а) без них - 10;

б) за кожних 5 кг більше норми – 5;  б) 2-4 год. в тиждень - 5;

в) менше норми - 5.     в) 8 год. в тиждень - 0. 

4. Паління:       8. Вживання алкогольних напоїв:

а) не палю - 0;      а) без них - 0;

б) 10 цигарок на добу - 5;    б) на свята - 5;

в) пачка на добу - 10.     в) систематично -10.

Обробка результатів.

Сума балів 25 і більше визначає здоровий спосіб життя.

Сума 26-50 - спосіб життя досить здоровий, але якщо змінити шкідливі звички, його можна було б покращити.

Сума 51 і більше - неправильний спосіб життя, якнайшвидше потребує зміни звичок

 

6. Підведення підсумків.

Притча про мудреця та метелика.

Багато років тому в одному місті жив дуже мудрий чоловік. До нього часто приходили люди за порадою. Кожному з них йому вдавалося дати дуже хорошу і правильну пораду. Слава про його мудрість рознеслася всюди.

Одного дня його слава дійшла до ще одного чоловіка, який теж був мудрим і відомим в окрузі. Цей чоловік теж допомагав іншим людям. Йому подобалося те, що його вважають наймудрішим і прислухаються до його порад. І коли він дізнався, що є ще один мудрець, то став злитися на нього за те, що втрачає свою популярність.

І став думати, як довести іншим людям, що насправді мудрішим є він. Довго він думав і вирішив: «Я візьму метелика, заховаю його між долонь, підійду на очах у всіх до мудреця і запитаю його: «Скажи, що в мене в руках?»Він, звичайно ж, великий мудрець, тому він здогадається і скаже: «У тебе в руках метелик». Тоді я його запитаю: «А який це метелик: живий чи мертвий?» І якщо він скаже, що метелик живий, тоді я легенько притисну його своїми долонями так, що коли я їх розкрию, то всі побачать, що тваринка мертва. А якщо мій супротивник скаже, що метелик мертвий, тоді я відпущу його і він полетить. І таким чином усі побачать, що мудрець виявився не правий».

Так він і зробив. Узяв метелика, підійшов до мудреця і запитав його:

- Скажи, що у мене в руках?

Мудрець подивився і сказав:

- У тебе в руках метелик.

Тоді він запитав мудреця:

- Скажи, який він: живий чи мертвий?

Мудрець пильно подивився йому в очі, подумав і сказав:

- Все буде так, як ти захочеш.

З цієї притчі ми повинні зробити висновок, що здоров’я людини у кожного в своїх руках.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Пейчев Артем
Додано
15 березня 2020
Переглядів
876
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку