Виховна робота: "Де татари зуби поламали?"

Про матеріал
поглибити та закріпити знання учнів про козаків та історію України; розвивати критичне мислення та вміння висловлювати свою думку; виховувати любов до Батьківщини.
Перегляд файлу

Де татари зуби поламали?

Тема: Де татари зуби поламали?

Мета: поглибити та закріпити знання учнів про козаків та історію України; розвивати критичне мислення та вміння висловлювати свою думку; виховувати любов до Батьківщини.

Обладнання: анаграма, лист від козаків (прислів’я), «козацьке лото», зображення до теми.

Хід заняття

  1. Організація учнів до заняття.

Встаньте, діти, посміхніться

Та навколо роздивіться.

Бачимо ми друзів вірних,

Блиск їхніх очей привітних.

Нехай корисним буде заняття,

Хай все нам вдасться.

Щоб все нам так склалося:

Візьмемо трохи радості,

Наполегливості, кмітливості

І обов’язково сміливості.

  1. Повідомлення теми заняття.

Щоб дізнатися тему нашого заняття використайте свою кмітливість і наполегливість, тому що вона зашифрована в анаграму, спробуйте її прочитати. (еД иратат ибуз иламалоп?)

Тема нашого заняття «Де татари зуби поламали?». Як ви вважаєте про що ми сьогодні поговоримо? (відповіді учнів)

Ми дізнаємось хто такі татари, чому з ними боролися народи та вважали їх непереможними, та про тих кому все ж таки вдалося їх побороти.

  1. Основна частина.

Татари – це тюркомовний народ, що проживав в степовій зоні і належав до колишньої Монгольської імперії. Татари здійснювали набіги на найближчі народи. Під час цих набігів вони грабували майно та брали тисячі людей в полон. Татари зовсім не володіли зброєю і не вміли битися, але незважаючи на це їх боялися всі народи і вважали їх непереможними. Постає цікаве запитання в чому ж полягає їх могутність? (відповіді дітей)

Татари дуже хитрий народ, перемагали вони завдяки несподіваності. Вони швидко й не очікувано нападали на місто та ставили намет в його центрі. За кілька днів вони обкрадали весь народ і захоплювали безліч полонених. Але коли народ починав відбиватися, то татари в ту ж мить тікали, хоча такі випадки поодинокі, тому що ніхто не був готовий до їх нападу.

Для нашої Батьківщини це становило особливу небезпеку так як татари проживали поруч і часто по кілька разів на рік нападали на наші землі. В загальному в полон татари забрали більше 200 тисяч українців. Постала загроза знищити українців як націю. Саме це спричинило появу козацтва. Що ви знаєте про козаків? (відповіді дітей)

Саме слово «козак» має декілька теорій свого походження. Одні вчені вважають, що так називався відомий ватажок, що боровся з татарами і після нього всіх вояків так стали називати. Інші стверджують, що назва походить від слова «коза», бо козаки були хитрими і могли всюди пройти непоміченими. Турецькою «козак» означало «розбійник», «волоцюга». Не дивно, що татари їх так називали. Але це прізвисько в Україні прижилося і з часом втратило своє негативне значення.

Козаки стали відомими не лише в українській історії, про наших козаків знала більша частина світу. Чим же вони такі відомі? Окрім зброї, сили і вміння добре битися у козаків була ще одна перевага – кмітливість та хитрість. Їм завжди вдавалося застати ворога зненацька, що давало великий шанс на перемогу. Непомітно підійти до ворога козаки вміли не тільки на суші, але й водою. Для цього вони придумали спеціальні човни, які складались із двох днищ в яких розміщувався вантаж, що дозволяло занурити човен під воду. Коли козаки підпливали ближче до ворогів їх зовсім не було помітно, тоді вони викидали вантаж і човен піднімався на поверхню. Саме на основі цих козацьких човнів вчені пізніше винайшли підводні судна.

Козаки створили перше демократичне об’єднання в світі Запорізьку Січ, в якій мріяли жити всі, тому що всі питання в ній, які стосувалися життя і діяльності козаків вони вирішували голосуванням.

У мирний час козаки часто грали на музичних інструментах, співали пісні, а також влаштовували показові бої, що дозволяло їм тримати себе в бойовій формі. А ще козаки займалися всіма справами по господарству, тому що на Січі жінкам заборонялося жити.

Закони в козаків були дуже жорстокими: за пияцтво під час походу, за крадіжку чи вбивство побратима, козака вбивали в дуже жорстокій формі. Його могли живим поховати разом з тим козаком кого він убив, чи забити кийками до смерті. За крадіжку козакові відрубували руку. Так, покарання були дуже жорстокими, зате була відмінна дисципліна.

Козаки часто подорожували і запозичували бойові прийоми в тих народів де побували.

З 17 століття козаки задумалися над тим, щоб створити свій прапор, ним став червоний прапор із зображенням Архангела Михаїла з одного боку, а з іншого білий хрест, золоте сонце, півмісяць і зорі.

Також у козаків існував дуже цікавий звичай. Курені в яких вони жили, завжди були відкритими, навіть коли козака не було вдома. Будь який перехожий міг зайти поїсти і відпочити, але було таке правило з куреня не можна нічого виносити, інакше – покарання. Ще один звичай, якщо хтось знайшов якусь річ на вулиці, то повинен прив’язати цю річ до високого стовпа, щоб її зміг помітити власник. Якщо за три дні не з’являвся власник, то цю річ забирав той, хто її знайшов.

Цікаво, що й досі на Хортиці росте величезний дуб, під яким проводили свої збори славетні козаки.

Командна гра «Збери прислів’я».

А тепер козаки і козачки пограємо з вами в гру, ви поділилися на три команди кожна з вас отримує лист від козаків. Вони вам написали дещо про себе, але коли несли його на пошту зустріли татарів і відбувся страшенний бій. У цьому бою, звичайно перемогли козаки, але вміст листа став пошкодженим. На вас покладається важливе завдання відновити вміст листа, з’єднавши його частинки і зачитати прислів’я про козаків.

1 команда.

Коли стелиться доріжка,         То не козак,             а все знає.      Терпи, козаче,    козакові не до ліжка.              Козацькому роду                 Козак мовчить,              нема переводу.             отаманом будеш.                 що боїться собак.

(Коли стелиться доріжка, козакові не до ліжка. Козацькому роду нема переводу. Терпи, козаче, отаманом будеш. То не козак, що боїться собак. Козак мовчить, а все знає.)

2 команда.

Козак з біди                   там і слава.                 а козака – шабля.       Де козак,      Береженого Бог береже,                 про пильність не забувай.          не заплаче.          Здобувши перемогу,              Кінь, шаблюка, вітер в полі           і ніхто не здолає козацької волі.

(Де козак, там і слава. Береженого Бог береже, а козака – шабля. Здобувши перемогу, про пильність не забувай. Кінь, шаблюка, вітер в полі і ніхто не здолає козацької волі. Козак з біди не заплаче.)

3 команда.

Степ та воля               то він і на волі.             У козака життя коротке,          Коли козак в полі,              а слава вічна.            Не журися, козаче,               козацька доля.             а і вмінням.            нехай ворог плаче.                                         Не лише силою боротися треба,

(Коли козак в полі, то він і на волі. Не лише силою боротися треба, а і вмінням. Не журися, козаче, нехай ворог плаче. Степ та воля козацька доля. У козака життя коротке, а слава вічна.)

  1. Підсумок заняття.

А тепер спробуйте зіграти у «Козацьке лото». Ви працюєте у парах: по черзі витягнете з мішечка запитання, обговорите та спробуєте відповісти на нього.

(Запитання:

  1. Що означає слово «козак»?
  2. Чи будь яка людина могла стати козаком?
  3. Що ти знаєш про козаків, що не згадувалось на занятті?
  4. Назви особливості козаків?
  5. Чому козаки стали відомими?
  6. Що козаки отримували за свої бої?
  7. Чим займалися козаки у вільний час?
  8. Як козаки підтримували дисципліну на Січі?
  9. Які звичаї були у козаків?
  10. Що зображено на козацькому прапорі?)

Якщо ти любиш Україну

Свою рідненьку Батьківщину,

Люби по щирому її:

Не залишай нікого у біді,

Не чекай нагороди за вчинки,

Хай вони немов росинки

Змиють лихо і нещастя із землі.

І тоді все знов розквітне,

Мир і щастя, що таке тендітне

Стане сильним знов.

Україно рідна – ти наша любов.

docx
Додано
1 березня 2020
Переглядів
489
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку