Виховна робота "Хліб - найбільний скарб на землі"

Про матеріал
Ознайомити учнів з обрядами та звичаями нашого народу, де окрасою є хліб; виховувати пошану до хліборобської праці, до найдорожчого, що є в людини - хліба; виховувати почуття відповідальності та бережливе ставлення до хліба. Обладнання. Колосся пшениці, хлібні вироби(виставка),плакати з прислів'ями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ХЛІБ - НАЙБІЛЬШИЙ СКАРБ НА ЗЕМЛІ”

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів з обрядами та звичаями нашого народу, де окрасою є хліб; виховувати пошану до хліборобської праці, до найдорожчого, що є в людини - хліба; виховувати почуття відповідальності та бережливе ставлення до хліба.

Номер слайду 3

Візьму я в руки хліб духмяний, Він незвичайний, він святий, Ввібрав і пісню, й працю в себе, Цей хліб рум’яний на столі. Йому до ніг вклонитись треба, Він - скарб, найбільший на землі.

Номер слайду 4

“Хліб-сіль вам, добрі люди...”

Номер слайду 5

Ми хлібом — сіллю друзів зустрічаєм. Хай в світі буде більше в нас братів, Хай в кожній хаті будуть короваї. Щоб люд ніколи хліба не просив.

Номер слайду 6

Ми — хліба творці, вороги пітьми, І, доки сонце живить нас, На рідній ниві будемо людьми. Ми хліборобський рід — Івана і Марії.

Номер слайду 7

Як важко прожити людині без шматочка хліба! Згадаймо 1933 рік...

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Довгий і нелегкий шлях від пшеничного колоска до смачного короваю. Ще з давніх-давен наші земляки знають ціну хліба. Він ніколи не діставався легко. Шматок хліба для бідної людини був дорогоцінним скарбом. Різали хлібину ниткою, щоб не кришилась. Недаремно кажуть: «Найсмачніший хліб від свого мозоля».

Номер слайду 11

В урочисті або під час знаменних подій люди клали на почесне місце коровай. У давніх обрядових піснях хліб звеличували як основу добробуту селянина, виконавці обряду зичили господареві хлібних достатків.

Номер слайду 12

Із давніх-давен знали, що давньоруське слово «жито» походить від слова «жити». Є хліб-є й життя.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Хліб порівнюється із сонцем, із золотом, і це-справедливо.

Номер слайду 15

  Уся наша сила — від хліба і до хліба.

Номер слайду 16

Осінь брала відра золоті, Пшениці озимі поливала Потім сіла на людськім путі І зернятка дітям роздавала. не прості зернятка-золоті.

Номер слайду 17

У руки беру колосок золотий, Він сповнений слави людської, В нім дівчини чую я голос дзвінкий, Новатора і ланкової. Б. Олійник

Номер слайду 18

Хто зерно сіє золоте В землю палку, невтомну, Той сам пшеницею зросте На полі вселюдському. М. Рильський

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Хліб належить до особливо шанованих символів українського народу. В Україні хліб-сіль на вишитому рушнику - то найвища ознака гостинності народу.

Номер слайду 21

На Великдень обов'язково випікали круглі калачі — паски..

Номер слайду 22

Хліб у кожній хаті обов'язково лежав на столі, а біля нього клали сіль. З хлібом пов'язано багато традицій, його цінують всі народи...

Номер слайду 23

Хлібом могутня наша Україна. З хлібом далеко видно - на всі сторони світу...

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Круглий, мов сонечко, Щедрий, мов полечко, На черінь посунеться І стоїть - красується. З печі - та на блюдо: Їжте мене, люди, На здоров'ячко! Ріжуть мене ножакою, Б'ють мене ломакою; За те мене отак гублять, Що всі мене дуже люблять.

Номер слайду 26

Не живу і не гуляю, А сім бід знаю І від ножа вмираю. Мене б'ють, товчуть, ріжуть, а я все терплю І всім добром плачу. Хвалить його кожен, Любить його кожен, І дня прожити Без нього не можем.

Номер слайду 27

Хата мною багата. Людям брат я і друг: І коли я вже в хаті Буде щастя навкруг. Такий запашний, Такий жаданий, Политий гарячими слізьми, Обпікає нам, живим, Серця в душі...

Номер слайду 28

Виріс у полі, на добрій землі, Місце найкраще знайшов на столі. Мене печуть, ріжуть І на стіл кладуть.

Номер слайду 29

Хліб... Як багато сказано цими словами. Скільки затрачено сил, щоб на столі був духмяний, святий хліб.

Номер слайду 30

Живи, життя духмяним хлібом! Здоров'я і щастя вам, добрі люди, нехай завжди буде пахучий хліб на вашому столі!

Номер слайду 31

Запам'ятай! нема нічого кращого за хліб

Номер слайду 32

Пам’ятаю, що хліб – святий. Бережу хліб. Пильную, щоб не падав додолу. Недоїденим хлібом пригощаю пташок. Беру хліба стільки, скільки подужаю з’їсти. Шаную працю людей, які виростили хліб.

Номер слайду 33

ppt
Додано
13 березня
Переглядів
104
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку