Виховна робота на тему:"Козацькому роду - нема переводу"

Про матеріал
Виховна робота для 5 класу до Дня захисника та Дня українського козацтва.Також згадується про свято Покрови.
Перегляд файлу

Тема:”Козацькому роду - нема переводу” 

Мета:виховувати повагу до українських захисників землі, до історичного минулого своєї держави, формувати почуття патріотизму, толерантності, національної свідомості та гордості за свою Батьківщину.

Обладнання:відеоролики;зображення представників козацтва;зображення Пресвятої Богородиці.

                                                Хід робити

1.Вступна частина

Дорогі діти! Сьогодні ми з вами зібрались, щоб вшанувати  День захисників України та день українського козацтва.Ці свято, що відзначається  14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої  Богородиці . І відтепер день захисника також є державним святом. Святом, коли ми вшановуємо своїх сучасних  воїнів – захисників.Чому  ж   так шанували наші предки-козаки  день Покрови?  Чому таке важливе місце займає цей день вже в новітній історії України? Про все це ви сьогодні почуєте,  дізнаєтесь і запам`ятаєте.

2.Основна частина 

Бесіда

Кожна людина в житті запитує себе: «Що таке Батьківщина?»І кожен знаходить для себе  свою відповідь. Батьківщина – це та земля, яка надала життя твоїм прадідам, вона виростила і тебе.Батьківщину не обирають. У кожного вона одна і кожен захищає і славить свою країну.Як і багато віків назад славні  козаки захищали Україну від ворогів, так і зараз нашу землю боронять безстрашні сучасні  воїни.Вони охороняють кордони нашої держави, боронять від  злодіїв та загарбників. Завдяки їх важкій і сумлінній праці, ми можемо мирно спати в своїх оселях, почувати себе захищеними.Українська армія справді  пишається своєю історією, своїми традиціями. Ніколи наші війська не загарбували чужих територій, не посягали на чуже добро, на чужі землі. Українські Збройні Сили покликані охороняти рідну землю. Наші хлопці чесно виконують військову службу перед Батьківщиною. Служити  зараз   це справа честі і обов’язку.

Друзі, а зараз я вам пропоную зіграти в вікторину ,яка покаже нам наскільки добре знаєте ви добу козацтва.

1.Вправа 

“Чи знаєш ти добу козацтва”

  • 1.Що означає слово козак? (вершник, вільна людина)
  • 2.На якому острові зародилась перша Січ?(на Хортиці)
  • 3.Який музичний інструмент цінували на Січі нарівні з гострою шаблею і добрим конем? (бандуру)
  • 4.З якою твариною або птахом козаки відправлялись у морські походи? (півнем)
  • 5.Як називається український національний танець та давнє бойове мистецтво козаків-запорожців? (гопак)
  • 6.Кого з отаманів Запорозької Січі козаки обирали 22 рази кошовим? (Івана Сірка – Іван Сірко)
  • 7.Що означає слово «тирса»? (висока степова трава)
  • 8.Найвідоміша козацька страва? (куліш)
  • 9.Голова козацького уряду? (гетьман)
  • 10.Кому не дозволяли заходити на територію Запорізької Січі? (жінкам)
  • 11.Назва козацького човна? (чайка)
  • 12.Про яку деталь козацького вбрання казали: «широкі, як чорне море»? (Шаровари)
  • 13.Найбільша річка України? (Річка Дніпро)
  • 14.Яке церковне свято козаки вважають своїм? Коли воно святкується? (Покрова, 14 жовтня)

Бесіда

Друзі 14 жовтня також  відзначається  свято Покрови Пресвятої Богородиці.В українській традиції це свято тісно пов’язується з  захистом від ворогів.Тому я пропоную вам переглянути відеоролик про це свято.

Покров Пресвятої Богородиці. Народні свята та традиції. #покров #покрова

Запитання для учнів:

-Чи ви знали про це свято?

-Хто найбільше шанували це свято?

-Можливо ви знаєте де знаходиться церква покрови ?

 

Бесіда

Козаки – досить цікаве «явище» в українській (і навіть світовій) історії. Скільки є різноманітних згадок про них, і не тільки українських. Однак поряд з їх мужністю, силою, хитрістю та розумом частенько зустрічається краплинка містики, яка робить їх чимось більшим, ніж просто воїнами.Тому пропоную вам уважно (слухати ) переглянути цікаві факти про українських козаків і після цього я вам задам декілька відповідань.

https://youtu.be/eJDE-zuyV7M

Запитання для учнів:

-Чим славилися козаки?

-Хто такі характерники?Чим вони були особливими?

-На січі жили тільки українці?Хто ще крім українців?

-Чому козаки мали оселедці?

-Чи можна було заходити стороннім в Січ?

-Які риси характеру були притаманні козакам? 

-Діти, а що таке Січ? 

Вправа  2.

На екрані з’являються славетні люди. Потрібно вибрати діячів українського козацтвам відповідаючи так аьо ні: 

1)Б.Хмельницький-Так 

2)І.Павлов-Ні 

3)І.Сірко-Так 

4)Петро І-Ні 

5)П.Сагайдачний-Так

6) І.Ньютон-Ні

https://lh6.googleusercontent.com/2uUtjtSIuRROmVXsptkpuoDG5BqXaoKYqkejkBklaFNHiIN4rqyxk7CGs33wAqT_zZUQY2TtqN9nZtRj-mClQVL87H_6CkVGmjfNr_Za72VlE6826m3k-mA57EPOB69xyuoeiq401euklClSn0NMgNitz8-BHGpgF3E1GOUQ7VKTCpl6LtkuZgV39A   https://lh4.googleusercontent.com/CWHz38fcAcZ6EBftNGvgM8-r3NvWTOke2sxEBCH65dhZh4cDeED71mVh3csAp9250Kt4vH_6lG262XYKqdoEDkhKoSz5WGq-aaThFEjda1lXGEc5i0ZMFpBjb4GVldAzO5X03DLP0v4cSfpyGEUKcJsElSQha_MYysPizSIx9_kXID1zTOI4we3i0Qhttps://lh6.googleusercontent.com/0pAXXAWZ5hCZWFkF3-mIElVYcPdLCFTnDwvt3xESQcnD9hi2OfrW0lNfjDxfIqpxp49T8n2ZB6eOGH1H5y8WtDC2NKgmJ3zVNybnQkMWbtdQQZgsiFfWwSqo-j-xHOQ9k0ePoF6XK0Xog7ErPcKDtNiqSA7ItAoSO5tz9gEGccJruMo1zm3cUoRoGA

https://lh6.googleusercontent.com/bM0XtyzYyW_A8ZcjpijBqpT02TFzevi9LxVNjyqKU2ZfkuiSrzVstNS1iSR9nIVuFvKc7Us8ZQmXHqocROo34ZnAa3F67Y-bKbjub2bPPLikLR9v8CPSXcSjTb0s8oWeKz8JxuupIPrOrvtShfdPdW4gf3CRPsUA1qEcIQ9IhNIsLvetR3px9EDEgwhttps://lh5.googleusercontent.com/s7m_0Mzd-GyspfXyuCY5OOup91PFj5BVr4ZH94S9pACZ0tM1FWfH_UdZw8AFDRlXjMIFjqaHoJ2SfkH4LWF8cZe3hN2ajYCX4nRPxXiUyp0K2kZk7MUiPWsb58eZ7-SggG8YiS4Nb7infMyD3vBSJM-VBocheRJBx2wwT1ez7TyCz2xUsmKmgOOVrghttps://lh5.googleusercontent.com/SEH4gA43-X5uiGltyr_0Uo2g7mJO_d9L5v4Py0ZUo8orW-UZxi_DOFyUIxuTNbkg45JxKXskm2_AMISNRFN2mUx-LuAupxLAD79yppFRQzWQXCG84Qo9-9PWZiNIBUCc3SDYIE-vkrsMkbmcs6iweGbFI3wpVv53rZzzws1De2mlROBNz7QJaB9L4A

Бесіда

Для українського народу козаки-запорожці були й залишаються уособленням кращих людських якостей і виразником незламного національного духу, прикладом для наступних борців за незалежність України

Президент України П.О.Порошенко з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості 14 жовтня 2014 року підписав Указ, яким в Україні встановлено свято — День захисника України, що відзначатиметься щорічно 14 жовтня.Воно єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами. Нині, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків. Цим зумовлено рішення встановити День захисника України саме 14 жовтня, який має стати святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому. Він має символізувати нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України. На Покрову слід вшановувати пам ‘ять і тих, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога.

 

День захисника та захисниці України

Уявіть закінчиться війна ,щоб ви подарували захисникам,або які слова сказали захиснику та захисниці?

3.Заключна частина

1.Підсумок бесіди:

-Чи сподобалася вам тема нашої бесіди?

-Що вам найбільше запам'яталося?

-Які свята ми відзначаємо 14 жовтня?

-Хто такий козак?

2.Прощання

Як говорив Тарас Шевченко: «У своїй хаті – своя сила і правда, і воля», тож маємо обов,язково шанувати тих, чий святий обов,язок – захищати свою хату, боронити свою правду – своєю силою і своєю волею. Як колись для козака почесним обов'язком була служба в Запорозькій Січі, так і сьогодні захищати рідну землю – це почесний обов'язок для наших юнаків.

Мільйони людей вірять, що небо нашої України-матері стане мирним, адже його оберігають славні воїни, їм довіряють найдорожче, найсвітліше – оберігати мир! Ми повинні розуміти, як важко нашим воїна знаходитися далеко від своїх родин і друзів, як важко кожного дня переживати смертельні ризики та втрати побратимів. Ми повинні показувати нашим захисникам нашу підтримку, повагу, віру.Слава Україні!До побачення!

 

docx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
476
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку